"RYBÁKY" EL-HO/ROCO

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti H0 (1:87).

Moderátor: Michal Dalecký

Re: "RYBÁKY" EL-HO/ROCO

Příspěvekod hrboun » pát 24 dub, 2026 7:54 am

Dlela někdo lept přechodových mustku?
hrboun

Příspěvekod Dovi » pát 24 dub, 2026 8:21 am

Tady jsou když tak první cenové nástřely 5dílných setů Rybáků.

Obě epochy jsou nastaveny shodně na 10.950,- Kč pro oba analogově-digitální (v DCC on-line volitelně osvětlené) pětidílné sety:

H0-Rybáky-ČSD_5dílné-sety_Roco_stav-2026-04-23.png
H0-Rybáky-ČSD_5dílné-sety_Roco_stav-2026-04-23.png (15.65 KiB) Zobrazeno 1750 krát

Detailní popis produktu

Verze s osvětlením včetně DCC dekodéru, možno použít i na analog.

Novinka 2026 / Model v měřítku H0 1:87.
Termín vydání léto 2026.
Bez možnosti dalších slev.

Verze s žlutými popisy, epocha IV. Sada obsahuje 5 vozů
  Be 50 54 24-20 145-5
  Be 50 54 24-22 202-2
  Be 50 54 24-22 129-7
  Be 50 54 24-22 246-9
  Dsd 50 54 93-21 170-8

Verze s bílými popisy, sada obsahuje 5 vozů
  Be 2-0344
  Ce 3-3365
  Ce 3-3369
  Ce 3-3373
  Dsd 6-6453

Je to aktuální informace z webu itvlaky.cz.

Ale je tam asi nesmysl (překlep?) v Roco číslech - uvedena jsou šestimístná čísla 260051 a 260052, přičemž Roco již několik let používá 7místnou číselnou nomenklaturu.

__

Pro info,
zkoušel jsem ještě i různé 7místné kombinace s 261 i 621 na začátku a s 051, 052, 251 a 252 na konci (inspirace 4dílným Roco setem), ale zatím nic.
Je to aktuální stav dnes dopoledne na roco.cc, čili může se časem změnit.

Ještě by mohlo být jedno vysvětlení (krom překlepu u itvlaky.cz) - že ty 5dílné sety bude obchodu dodávat ne přímo Roco, ale EL-H0, takže se u nich zavedlo 6místné označení.. (?)
Ale to už je čirá spekulace a dost divočina; nemá tedy asi moc cenu takovéto úvahy dál rozvíjet.

Nejspíš se to brzy vyjasní.
- v dětství H0 a potom N
- teď už si jen občas hraju (nemodelařím) s H0, H0e, H0f, N a TTm, DC+DCC
Dovi

Příspěvekod Jan Ryvola » pát 24 dub, 2026 8:45 am

Nejen 4vozové, ale nyní už i 5vozové sety H0 Rybáků, a to dokonce hned v obou epochách (III. a IV.), již má Roco v plánu brzo vyrobit a dodávat.
Prozatím (v tuto chvíli) to u těch rozšířených pětivozových setů vypadá na 3. kvartál letošního roku.[/quote]

Máte na mysli, že ROCO pod svou hlavičkou k těm 4-vozovým setům vyrobí navíc i sety 5-ti vozové?
Nebo máte na mysli ty 5-ti vozové sety, které aktuálně se nabízí pod hlavičkou El-HO?
Jan Ryvola

Příspěvekod jipol57 » pát 24 dub, 2026 8:56 am

Já myslím, že tady někteří pletou - ne hrušky s jabkama, špatné přirovnání. Ale červená jablka se zelenými.

Od samého počátku je ohlášená 5-ti vozová souprava EL-H0 (III. a IV. epocha) s už známými čísly, a 4-vozová od ROCO (III. epocha). Tam jsem zatím čísla nikde neviděl, jen to označení "bratislavská dráha".
Obojí nejspíš bude vyrábět ROCO. Ale EL-H0, dodalo podklady, vytvořili plány. ROCO si přihřálo polívčičku a vyrobí s těmi podklady svoji vlastní soupravu k Papouchovi.
Takhle to aspoň vidím já.
jipol57

Příspěvekod Dovi » pát 24 dub, 2026 9:40 am

Jan Ryvola píše:Máte na mysli, že ROCO pod svou hlavičkou k těm 4-vozovým setům vyrobí navíc i sety 5-ti vozové?
Nebo máte na mysli ty 5-ti vozové sety, které aktuálně se nabízí pod hlavičkou El-HO?

Zdravím,
pokud jste četl obsáhlý příspěvek uveřejněný asi 24 minut před Vaším dotazem, pak se přiznám, že nerozumím Vaší otázce, respektive jejímu důvodu.

Pokud jste však ten příspěvek přehlédl (nachází se bezprostředně před Vaším dotazem), prosím o jeho shlédnutí - protože mám na mysli přesně to, co je v něm obsaženo, a to i včetně obrázku, dostupnosti, objednatelnosti, cen a čísel vozů obou těchto 5dílných setů "Roco"...

Jsou to oficiální, veřejně dostupné informace velkého tuzemského modelářského obchodu.
(pokud je tam něco špatně, za věcnou správnost ručí obchod, ne já)

Více k tomu asi nemám co dodat, neboť dalšími informacemi zatím (v tuto chvíli) nedisponuji.

Snad jen to, že čísla vozů v těch oběma firmami ohlášených (nabízených) 5dílných setech EL-HO versus Roco jsem jakožto zájemce pouze o 4dílný set (mám ho objednán) nějak podrobně nezkoumal, nebyl důvod.
Toto si jistě detailně a sami porovnají zájemci o 5dílné sety.
- v dětství H0 a potom N
Dovi

Příspěvekod hummus » pát 24 dub, 2026 10:03 am

Ano, ty čísla vozů, které uvádějí IT-Vlaky jsou číslo vozů EL-HO. Mají to konec konců i v popisu na obrázku, který si poslal (EL-HO ROCO). To Roco tam připsali asi jen proto, aby upozornili na známého výrobce a tím zvýšili zájem o sety. Pro některé modeláře/sběratele je neznámá načka EL-HO asi nezajímavá.
HO - DCC, IVb
hummus

Příspěvekod M&T » pát 24 dub, 2026 11:10 am

jipol57 píše:Já myslím, že tady někteří pletou - ne hrušky s jabkama, špatné přirovnání. Ale červená jablka se zelenými.

Od samého počátku je ohlášená 5-ti vozová souprava EL-H0 (III. a IV. epocha) s už známými čísly, a 4-vozová od ROCO (III. epocha). Tam jsem zatím čísla nikde neviděl, jen to označení "bratislavská dráha".
Obojí nejspíš bude vyrábět ROCO. Ale EL-H0, dodalo podklady, vytvořili plány. ROCO si přihřálo polívčičku a vyrobí s těmi podklady svoji vlastní soupravu k Papouchovi.
Takhle to aspoň vidím já.

Myslím, že to vidíte veľmi dobre. EL-HO a Roco sa určite dohodli kto čo bude vyrábať a takto to aj je. V zásade mi je ale ako modelárovi, ktorý si to kúpi jedno, čo bude napísané na krabičke ... či Roco alebo EL-HO. Ja už mám set vybraný a viem, že výroba je z rovnakého zdroja.
M&T

Příspěvekod jipol57 » pát 24 dub, 2026 11:36 am

jipol57

Příspěvekod Michal Dalecký » pát 24 dub, 2026 12:27 pm

Tak se vám to pokusím sepsat ať nemusíme tápat :) a pro pořádek protože prvotní informace mohly být matoucí. Předem informuji že jsem měl modely, které jsou všude foceny a prezentovány, v ruce a měl jsem možnost je krátce nafotit a otestovat. Ještě mi do ruky přijdou a budou k vidění na prodejně.

RYBÁK je model vyvinutý a vyrobený společně firmami EL-H0 a ROCO. Nová česká firma EL-H0 se podílela na vývoji modelu a stojí za ní lidé z branže, modeláři a na modelu je to znát jak při zpracování a hlavně jízdních vlastnostech, ROCO model rybáku realizuje včetně výroby forem. Obě firmy se předem pro tento rok dohodli jaké verze kdo bude prodávat. Takže nejsou to dva různé modely od dvou různých výrobců.

U EL-H0 upustili od prodeje přímo od nich a raději využijí prodejní kanály vybraných výrobců. Pochopitelný krok když pomyslím kolik času a práce stojí expedice.........

Verze vozů s osvětlením mají integrovaný DCC dekodér a 3 - 4. světelné okruhy. Osvětlení pracuje i v analogu tak jak jste běžně zvyklí.

ROCO vozy jsou primárně určeny k modelu 477.0 a budou na trhu ve 4Q:
kat.č. 6200282 čtyřvozový set ve III.epoše vozové depo Brno a Bratislavská dráha (u ROCO vyprodáno už jen z předobjednávek výrobců)
kat.č. 6210282 čtyřvozový set ve III.epoše s osvětlením vozové depo Brno a Bratislavská dráha (u ROCO vyprodáno už jen z předobjednávek výrobců)

EL-H0 (viz odkazy na jejich pdf), všechny verze jsou "pražské":
III. epocha: https://www.el-ho.cz/files/20260421-EL-HO-Rybak-III-Ep.pdf
IV. epocha: https://www.el-ho.cz/files/20260421-EL-HO-Rybak-IV-Ep.pdf

Pětivozové sety mají zvýhodnění 100,-Kč na vůz oproti samotným vozům. Vozy budou v prodeji v červnu tzn za dva měsíce.
:: H0, DCC, III-IV :: http://www.ambmodely.cz :: http://diskuze.modely.biz
Michal Dalecký

Příspěvekod Rudolf » pát 24 dub, 2026 6:37 pm

Co v těch vozech bude za dekodér ?
Ruda
Rudolf

Příspěvekod halik » sob 25 dub, 2026 5:09 am

Rád bych se zeptal, jak je to se žebříky na čelech. Koukal jsem na několik fotogalerií a na některých vozech jsou na některých nikoliv. A také jestli jsou na obou čelech. Děkuji za odpověď.
halik

Příspěvekod Dovi » sob 25 dub, 2026 6:57 am

Navazuji na příspěvek pana Daleckého a taky i na svůj předchozí.

Tento různobarevný tučný text s hypertextovými odkazy mi včera odpoledne přišel do emailu z itvlaky.cz, cituji:

Vedle sériových modelů Rybáků už nyní můžete předobjednat také limitované edice ze 3. a 4. epochy s bílými nebo žlutými popisy!
Jedná se o limitovanou edici 5 vozů pro EL-HO.

Zde si modely můžete prohlédnout a objednat, v nabídce vždy dvě verze:
bez osvětlení x s digitálně spínaným osvětlením
- 3. epocha, bílé popisy
- 4. epocha, žluté popisy

Sériové modely najdete zde
- a pozor, u výrobce jsou již předvyprodány, doporučujeme proto rezervovat včas!
- verze bez osvětlení
- verze s DCC osvětlením

Vyplývá z toho (mj.) následující:

- K dispozici jsou již i ceny levnějších analogových 5dílných setů

- Všechny čtyři 5dílné sety si pravděpodobně objednala či prosadila přímo firma EL-HO, a tyto sety jsou/budou (údajně) v limitovaných edicích. Zřejmě i proto je u nich nasazena většinou spíše vyšší cena za kus, a to i přesto, že v setu je těch vozů větší počet. Navíc tyto 5dílné sety jsou (alespoň tedy u itvlaky.cz) bez možnosti zákaznických slev.

- To, za čím stojí firma Roco (hlavně nebo výhradně), čili zatím dva 4dílné sety Rybáků, obchodník nazývá "sériové modely", a Roco jimi vhodně podpoří i nabídku některých svých lokomotiv, v dohledné době zejména Papouchů.

__

Já sice mám pro sebe to dilema (4dílné versus 5dílné sety) minimálně ze dvou důvodů vyřešeno, ale tady jsem přesto hlavně pro zájemce o 5dílné 'limitované' sety a jejich ceny nasázel do košíku všechny momentálně dostupné hánulové "EL-HO & Roco" Rybáky, ať to máte kompaktně shrnuto:

(pro zobrazení celého obrázku na něj kliknout)
H0_Rybáky_''EL-H0_Roco''_na_itvlaky.cz_2026_04_24.png
H0_Rybáky_''EL-H0_Roco''_na_itvlaky.cz_2026_04_24.png (11.87 KiB) Zobrazeno 990 krát

Z infomací v emailu a z textových informací v obrázku nákupního košíku je asi již mnohé jasné.

A taky z nich plyne, že ta šestimístná katalogová(?) čísla "Roco"(?), uváděná již od převčerejška firmou itvlaky, to nebyl náhodný překlep, ale že v nastolené linii pokračují. Od včerejška tam totiž k digitálním 5dílným setům "Roco" 260051 a "Roco" 260052 přibyly komplementární analogové 5dílné sety "Roco" 260001 a "Roco" 260002...

Vychází to zřejmě z 6místné nomenklatury firmy EL-HO, kde ta "26" na začátku by pravděpodobně mohla představovat letošní rok 2026.
Rozhodně se ale nejedná o katalogová čísla Roco, přestože je jako taková obchod itvlaky uvádí..
- v dětství H0 a potom N
Dovi

Příspěvekod mlha » sob 25 dub, 2026 4:42 pm

Když tady tak čtu všechny příspěvky o tom, jak to vlastně s těmi Rybáky je, nedá mi to, abych nenapsal, jak se věci mají. Oba majitele firmy EL-HO dobře znám a nechal jsem si vše co je dále uvedeno, od nich potvrdit.
Projekt osobních a služebních vozů Rybák je projektem firmy EL-HO, modely byly zkonstruovány firmou EL-HO a formy na všechny modely vozů Rybák, o kterých se tu bavíme, jsou ve vlastnictví firmy EL-HO.
Roco s ohledem na mnohaletou spolupráci s oběma majiteli firmy EL-HO nabídlo firmě EL-HO pomoc se zajištěním výroby tohoto modelu v Číně. Na oplátku firma EL-HO nabídla firmě Roco možnost vyrobit si z forem vlastněných firmou EL-HO jednorázovou limitovanou sérii (set) vozů typu Rybák, která je časově i domovskou stanicí přesně určena k prvnímu modelu lokomotivy 477.008 avizovanému firmou Roco na podzim letošního roku, protože firma Roco nemá vhodné československé osobní vozy ve svém výrobním portfoliu.
Pokud bude první projekt firmy EL-HO úspěšný, počítá firma EL-HO do budoucna s dalšími projekty.
H0/MODULY SLOVÁCKO/ep.IV
http://www.kzmslovacko.cz/.
mlha

Příspěvekod T000.0 » sob 25 dub, 2026 9:27 pm

Uvažuje se i o výrobě Daad v podobě bateriového vozu?
https://www.strojvedouciplzen.cz/index. ... enu&id=129
Já jen kvůli tomu, jestli má smysl pustit se do stavby.
T000.0

Příspěvekod jipol57 » ned 26 dub, 2026 8:17 am

Takové specifikum, asi těžko.
jipol57

PředchozíDalší

Zpět na Velikost H0 (komunita H0)