PacoMouseCYD

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: PacoMouseCYD

Příspěvekod fulda » stř 22 dub, 2026 4:05 pm

Taková zajímavost. S trochou úprav na ovladači displeje se nám nečekaně zlepšil obraz.
Tady jsou fotky "předtím" a "potom". Pravý ovladač je referenční a beze změny, levý bez krabice je upgradovaný.
CYD_13.jpg

CYD_14.jpg
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod Hýta » stř 22 dub, 2026 7:27 pm

Nazdar kolegové,

podle návodu jsem si splácal PacoMouseCYD a musím pochválit, jak dobře je to popsané. Bylo to moje první setkání s Arduinem a dalo se to celkem bez problémů zvládnout.
Bohužel mi nejde v PacoMouseCYD vybrat lokomotivu a rozjet ji. Patrně si ne úplně dobře rozumí s mojí centrálou TCS-2. V centrále je PacoMouse vidět jako připojené zařízení. Ale na displeji svítí ON/OFF symbol fialově a nelze vybrat lokomotivu ani příslušenství.
Chtěl jsem se zeptat jestli se někomu podařilo rozchodit PacoMouseCYD s TCS-2?
Případně jestli někdo neví, kde hledat chybu.

Díky
Přílohy
Pacomouse_problem.jpg
Hýta

Příspěvekod kpt.Budha » stř 22 dub, 2026 7:30 pm

jipol57 píše:Nene nic by se změnit nemělo, až na ten symbol baterky.
Nedotýká se ti spoj vedlejšího pinu? Mě se to stalo. Aniž bych to zkoušel, vždy si multimetrem prověřím, že jsem něco nevyzkratoval. Viditelné to nebylo, vodivé ano.
Pro mě to není žádná novota, pájet titěrné věci, samozřejmě s lupou. Troufnu si i na výměnu trazistoru v dekodéru. Ale vždycky proměřuji, před použitím.

Asi ano, když jsem to měřil, tak se to netvářilo jako spojené, ale asi bylo. Už se s tím asi nebudu trápit, zase to tak nutně nepotřebuji, prostě to častěji nabiju :wink:
kpt.Budha

Příspěvekod jipol57 » stř 22 dub, 2026 9:36 pm

kpt: Možná si nerozumíme. Odpovídal jsem na to, jak jsi popisoval, že ti blbne displej a blikal a nereagoval na dotek.
A teď píšeš o častém nabíjení. Kalibroval jsi baterku? Jak je popsané v návodu o měření baterky?
jipol57

Příspěvekod jipol57 » stř 22 dub, 2026 9:55 pm

Hýta: Hlavně jde o to aby PacoMouse viděl centrálu. Po zapnutí vyhledat WIFI v okně SSID, tam zvolit její název, pak heslo.
Já TCS mám, ale vůbec ji nepoužívám. Je to nějaký prototyp, který mi Zavovi nechal jen tak. Musel byh ji oživit, ale ke kolejišti bych ji nechtěl připojovat.
jipol57

Příspěvekod Hýta » čtv 23 dub, 2026 5:46 am

jipol57 píše:Hýta: Hlavně jde o to aby PacoMouse viděl centrálu. Po zapnutí vyhledat WIFI v okně SSID, tam zvolit její název, pak heslo.
Já TCS mám, ale vůbec ji nepoužívám. Je to nějaký prototyp, který mi Zavovi nechal jen tak. Musel byh ji oživit, ale ke kolejišti bych ji nechtěl připojovat.

Připojení k WIFI a centrále se mi asi povedlo. Pokud na centrále vypnu "DCC do kolejí" (tlačítko stop), na displeji PacoMouseCYD začne blikat symbol ON/OFF (bliká zeleně).
Zkoušel jsem propojení s centrálou všemi dostupnými protokoly a funguje buď přes Z21 nebo Expressnet LAN.

Teď mě napadlo jestli tam nemám omylem zapnutý zámek a proto mi nejde vybrat lokomotivu nebo příslušenství a proto asi není aktivní ON/OFF tlačítko na displeji.
Hýta

Příspěvekod fulda » čtv 23 dub, 2026 6:26 am

Hýta píše:Ale na displeji svítí ON/OFF symbol fialově a nelze vybrat lokomotivu ani příslušenství.

Najdi si v návodu slovo "zámek".
Máš ovladač zamčený v režimu host a hosti nemají co vybírat lokomotivy a vypínat napájení.
fulda

Příspěvekod Hýta » čtv 23 dub, 2026 2:22 pm

fulda píše:
Hýta píše:Ale na displeji svítí ON/OFF symbol fialově a nelze vybrat lokomotivu ani příslušenství.

Najdi si v návodu slovo "zámek".
Máš ovladač zamčený v režimu host a hosti nemají co vybírat lokomotivy a vypínat napájení.

Díky moc! Byl to ten zámek. Zajímavé je, že byl aktivovaný hned po nahrání FW do CYD. Teď ještě jediná drobnost a to jsou inverzní barvy displeje. I Když to v nastavení displeje dám "správně" pořád jsou barvy displeje inverzní (samozřejmě po restartu).
Hýta

Příspěvekod Pater » čtv 23 dub, 2026 4:15 pm

To se mění v nastavení v souboru User_Setup.h v adresáři C:\Users\User\Documents\Arduino\libraries\TFT_eSPI
najdi popis :
Kód: Vybrat vše
// If colours are inverted (white shows as black) then uncomment one of the next
// 2 lines try both options, one of the options should correct the inversion.

pak najdi:
#define TFT_INVERSION_ON
// #define TFT_INVERSION_OFF

a změň na :
//#define TFT_INVERSION_ON
#define TFT_INVERSION_OFF

nebo naopak. Po kompilaci a nahrání programu, budou barvy správně.
N, DCC, NanoX, Rocrail, Paterweb
Pater

Příspěvekod Pater » pát 24 dub, 2026 3:45 pm

fulda píše:S trochou úprav na ovladači displeje se nám nečekaně zlepšil obraz.

To se mi líbí. Mohli bychom vědět o jaké úpravy se jednalo?
N, DCC, NanoX, Rocrail, Paterweb
Pater

Příspěvekod fulda » pát 24 dub, 2026 4:41 pm

Pater píše:
fulda píše:S trochou úprav na ovladači displeje se nám nečekaně zlepšil obraz.

To se mi líbí. Mohli bychom vědět o jaké úpravy se jednalo?

Změna inicializace podle ST7789. Trochu problém je, že tahle úprava nefunguje na displejích, které si pracovně označuji jako "zlaté".
fulda

Příspěvekod jipol57 » pát 24 dub, 2026 9:38 pm

Moc jsem se z vysvětlení nedozvěděl, ale to nevadí. Mně stačí displej, tak jak je.

Je to úžasný ovladač, a za pár kaček (nepoměr oproti komerčním).
Udělal jsem si na něho nízké kolečko, že když ho držím v ruce, tak jím otáčím palcem svrchu. Řezal jsem taky hřídelku enkoderu.
20260424_221719.jpg

A mám větší vypínač, kterých mám mraky, a vyčnívá z něho jen kousek. A samozřejmě taky tlačítko BOOT, pěkně v dosahu palce, pro pohotovost okamžitého zastavení všeho, jak mi to doma vyhovuje.
Využil jsem nabídnutou krabičku, jen s malými úpravami pro větší vypínač a přidané tlačítko. Tu s WIFI anténkou nahoře (má opravdu velký dosah).

Uvítal bych update CentralStop, bez vypnutí napájení. Volitelně, samozřejmě. Každému vyhovuje něco jiného. Rozlišit ho ovladač umí. Když takový STOP, udělám z jiného ovladače, tak se zobrazí hláška "Nouzové zastavení", nebo tak nějak. A ťuknutím na ní se vše zase rozjede. To umí, jen to neumí vyvolat.

A ještě jedna věc mně není jasná. U všech ovladačů (moc jich neznám), se zadává počet jízdních stupňů, pro jednotlivé loko (14,28,128), tak jak je zadané v dekodéru. Tenhle to nemá, ale vyčte si to z jiného ovladače. Těm stupňům odpovídají kroky enkodéru.
Když má 128 stupňů, tam se musí hodně točit kolečkem pro dosažení maxima. 128 kroků. Pro 28 stupňů, to ujde.
Ale nevim jestli to byl záměr, nebo to tak vyšlo při 28, první krok enkodéru = jeden stupeň, a hned naskočí 12km/h, a ručička na čtvrtce dráhy (na obrázku). Pak kroky/stupně, skáčou po 2 až 3km/h. Tak to je když je nastavená max rychlost 100km/h.
Je to tak správně, nebo je to ještě nějaký bug? 14 jízdních stupňů jsem nezkoušel.

A ještě jeden námět. Zámky. Nějak nechápu, závislost povoleného příslušenství, k CentralStopu. Ještě bych pochopil závislost s povolením nastavování CV.
A když by se ta závislost příslušenství zrušila, a uzamkunul bych si ho (DCC příslušenství nevyužívám), tak že by s tím mohla zmizet i ikonka příslušenství.
jipol57

Příspěvekod Hýta » sob 25 dub, 2026 3:58 pm

Pater píše:To se mění v nastavení v souboru User_Setup.h v adresáři C:\Users\User\Documents\Arduino\libraries\TFT_eSPI
najdi popis :
// If colours are inverted (white shows as black) then uncomment one of the next
// 2 lines try both options, one of the options should correct the inversion.

pak najdi:
#define TFT_INVERSION_ON
// #define TFT_INVERSION_OFF

a změň na :
//#define TFT_INVERSION_ON
#define TFT_INVERSION_OFF

nebo naopak. Po kompilaci a nahrání programu, budou barvy správně.

Díky moc! Teď jsem s PacoMouseCYD spokojený, je to opravdu povedený ovladač.
Přílohy
20260425_172724_kopie.jpg
Hýta

Příspěvekod zdeno » ned 26 dub, 2026 9:25 am

celkem mi tam chybi mereni sily pole, teda prikaz AT+CWLAP nebo neco podobne.
To se muze volat prubezne, nemusi to mit prikaz.
Celkem to posluzi pri problemech s dosahem ovladace.
zdeno

Příspěvekod fulda » ned 26 dub, 2026 10:41 am

Zdeno, je to mnohem horší, on je tam celej miniaturní network analyzer.
Stačí se podívat do návodu.
signal.png
signal.png (107.32 KiB) Zobrazeno 155 krát

Jenom bych poznamenal, že tady není procesor a modem, tady je dvoujádrový procesor, který rovnou řeší WiFi asi jako můj laptop. Takže machrování s HYES příkazama není zrovna in.
fulda

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi