Osvetlenie vitríny

Co se nikam nevešlo, neni pro to téma apod.

Moderátoři: milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Osvetlenie vitríny

Příspěvekod fulda » úte 11 úno, 2025 11:00 am

To co je na obrázku není tak úplně vitrína, ale skladovací "trubky". Je to součástí systému, kdy je k tomu napojení na kolejiště a tak dále. Někdy jsem si to prohlížel a bylo to poměrně hodně ne-levné. Chvíli jsem si pohrával s myšlenkou, že bych to nějak napajcoval pomocí plexisklových trubek, ale pak jsem se na to vykašlal.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod Jirka Černý » stř 12 úno, 2025 4:38 am

Omlouvám se za velmi matoucí odkaz, zahlédl jsem to ve videu a odesílal jsem to už dost v ranním zmatku. Mně se to zdá celkem pěkné a dovedu si to představit třeba na stěně v obýváku, mám jen trochu obavy že manželka bude jiného názoru. Až nebude tak hektično ještě se k tomuto vrátím.
Jirka Černý

Příspěvekod jipol57 » ned 19 dub, 2026 4:37 pm

Fulda mně inspiroval na plexisklové trubky. Není tu úplně levné, ale levnější, než "wawiko".
Tolik pěkných věcí je v prodeji, a už se mně to na kolejiště nevejde. A je škoda, to mít zavřené v krabičkách.
20260419_164508a.jpg

Mám je 1,3m, stejně jako staniční koleje, tak se tam vejdou celé vlaky. A na jedné šturcové koleji, mám nájezd, přes který do trubky nasunu. Nemám tam kolej, ale vodící lištu.
20260331_183048a.jpg

EDIT: nemám ji osvětlenou, ale navázal jsem tady na Fuldovo doporučení.
jipol57

Příspěvekod Zlámalík » pon 20 dub, 2026 8:02 am

Tak to na zdi vypadá parádně! Jak jsi řešil ty objímky, to je tisk?
A praktická otázka: jak se to z té trubky vysune, když to nemá koleje? "Vysypáním"?
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod jipol57 » pon 20 dub, 2026 8:34 am

Ano, stabilizační objímky a deklíky na koncích je 3d tisk.
Původně jsem chtěl dát na dno koleje, ale od toho jsem pak upustil. Předem jsem uvážil, že když se to bude přenášet, tak se nevyhnu, vyskočení z kolejí. A pak to vytahovat drndáním přes pražce. Na těch lištách, to lehce naskočí zpátky, a i když ne, tak to lehce klouže, i kdyby to bylo bokem. Vše je hladké, modelu nic neublíží.
A když do trubky najíždím, tak vagony jedou lehce. Ale mašinky s bandážemi se nedají lehce posouvat smykem. Hrozí taky svlečení bandáže. Takhle se vozidla šoupou po okolcích. Už na tom nájezdu, mám na pražcích zvýšenou destičku, kde se kolečka zvednou, opustí kolej, a postaví se na okolek.
Do trubky normálně "zacouvu", až mašinka opustí styk s kolejí, tak se zastaví, a zbytek dotlačím ručně.
Stejně tak při výjezdu. Chytnu mašinku, lehce za spřáhlo, nebo nárazníky. Lehce to po okolkách klouže. Vytáhnu na vodivou kolej a pak vyjedu elektricky.
jipol57

Příspěvekod Zlámalík » pon 20 dub, 2026 9:45 am

Dík. Já uvažoval o něčem podobném pro potřeby pracovního stolu - že bych měl u kolejiště stolek, kde bych skládal soupravy a posílal je do oběhu a zase je tak i vyjímal. A protože bych to chtěl mít čisté (jen stolovou desku s drážkami na okolky, žádné pražce, kryty, lišty okolo, napadlo mě právě použít mosazné hranolky, zafrézované do desky, namísto kolejnic. Tak teď jsem si to připomněl.
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod Petr Barchánek » pon 20 dub, 2026 11:16 am

To je výtečné řešení.

1. Modely jsou viditelné - i když nejezdím, můžu se alespoň pokochat pohledem.
2. Odpadá zdlouhavá, náročná a nebezpečná operace vybalení a zase zabalení modelů z/do krabiček (nehledě na to, že ručně stavěné modely ani není kam uložit) před a po ježdění.
3. Na modely se nepráší
4. Prakticky bez údržby a bez rizika poškození
5. Možnost parkovat celé soupravy - tj bez nutnosti rozpojovat a zase spojovat vzájemně odladěné soupravy co se týče spřáhel - což v TT ani za 70 let průmyslové výroby není vyřešeno.

Za mě super nápad.

Pro TTčko by mohlo stačit 50 mm vnitřního průměru.

Možná by se dalo to rozšíření (trychtýřek) z kolejniček vložit do trubky spolu s prvníma cca 20 centimetry koleje (podle zvoleného měřítka) a tyto elektricky propojit s kolejištěm tak, aby mašina mohla soupravu do trubky nasunout vlastní silou a pak zase vyjet. Tím by odpadlo tahání mašiny na "smyka".
Petr Barchánek

Příspěvekod kpt.Budha » pon 20 dub, 2026 11:20 am

A teď už k tomu jen páternoster a je to :idea:
kpt.Budha

Příspěvekod prcek » pon 20 dub, 2026 3:04 pm

--
Všechno je snadné, než to zkusíš sám.
prcek

Příspěvekod kpt.Budha » pon 20 dub, 2026 3:20 pm

Jojo, já to právě zkoumal, přijde mi to geniální, nicméně tedy ta cena také :D
kpt.Budha

Příspěvekod jamik22 » pon 20 dub, 2026 5:23 pm

jamik22

Příspěvekod Kavka_ » pon 20 dub, 2026 6:06 pm

Naprosto parádní, moc se mi to líbí a pokud najdu vhodnou zeď, mám chuť to i v nějaké podobě realizovat.
Osobně bych uvažoval o "insertu" na dno:
Insert.jpg

Každopádně díky všem zúčastněným za nápad.
TT, V. - VI. epocha, ČD
- kolejiště realizovaná na malých plochách neškodí v jakémkoli množství -
Kavka_

Příspěvekod jipol57 » pon 20 dub, 2026 7:19 pm

Účelem mého řešení bylo, vyhnout se tomu a hlavně pro lokomotivy s bandážema, aby nestály na obruči, stejně jako na koleji, ale na hrotu okolku. Aby lehce klouzaly po povrchu. Ta drážka pro okolek je pro vedení dobrá, ale loko by stála na obruči s bandáží.
Leda že by ta hrážka byla hodně mělká, a okolek by stál na jejím dně.
Jak už jsem psal, teda aspoň v H0. Smykem s bandáží jde hodně těžko šoupat po koleji, a může se i svléct. Věkem když ztvrdne, tak už to tolik nehrozí.
jipol57

Příspěvekod Myšpulín » pon 20 dub, 2026 7:47 pm

Dle mě stačí na obě horní plochy nalepit něco kovového, třeba i alobal, a nechat po tom jet okolky. A pokud nebudou vlaky zajíždět obráceně, tedy lokomotivou dovnitř, pak stačí jen na délku té lokomotivy. No a obě plošky nějak vyvést ven a vodivě spojit s kolejnicemi. Třeba nějaký plíšek či kolík či dva kovové trojboké hranoly postavené na špičku, čímž zároveň budou tvořit zámek, aby se vždy tubus vycentroval přesně do osy.
H0, III až IV, ČSD, nemodelář
Myšpulín

Příspěvekod Kavka_ » pon 20 dub, 2026 7:55 pm

jipol57 píše:Účelem mého řešení bylo, vyhnout se tomu a hlavně pro lokomotivy s bandážema, aby nestály na obruči, stejně jako na koleji, ale na hrotu okolku. Aby lehce klouzaly po povrchu. Ta drážka pro okolek je pro vedení dobrá, ale loko by stála na obruči s bandáží.
Leda že by ta hrážka byla hodně mělká, a okolek by stál na jejím dně.

Pravda, to jem opomenul - šlo by to udělat i s proměnnou hloubkou drážky (povětšině délky hluboká, v místě stání kolomotivy mělká), nicméně přiznávám, že ve své představě jsem byl více u výstavní varianty. Nemám nutně v úmyslu tvořit zásobník na soupravy, nemám a nebudu mít tak velké kolejiště, ale na straně druhé mi přijde fantastická schopnost tohoto řešení zajistit prachutěsné vystavení modelů (mám soupravy, na které bych se rád díval, ale vitríny mne neoslovily - mám jen jednu malou jako zásobárnu vozů k provozu na svých mini/mikro kolejištích)
TT, V. - VI. epocha, ČD
- kolejiště realizovaná na malých plochách neškodí v jakémkoli množství -
Kavka_

Předchozí

Zpět na Nezařazeno (off topic)