Otázky z železniční historie ČSD

Skutečná železnice, odkazy na fotografie, zajimavá místa, setkání apod.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., radekkrupka

Re: Otázky z železniční historie ČSD

Příspěvekod jipol57 » ned 16 lis, 2025 4:54 pm

hank píše:Například služební číslování kolejí u perónů 1 - 4 v proslulém "esíčku" na brněnském hlavním nádraží je už drahně let (víte někdo od kdy?) 1 - 6, počítáno od staniční budovy směrem k (dnes už neexistujícímu) Prioru/Tescu.

Už asi 2 roky tomu tak není. Po poslední rekonstrukci perónů, jsou koleje číslované stejně jako služební.
jipol57

Příspěvekod hank » ned 16 lis, 2025 10:13 pm

Děkuji. Zase mi něco ušlo. Ale x let tomu tak bylo.
... i my dědci ještě můžeme být všelijak užiteční...
Es ist viel später als du denkst.
hank

Příspěvekod jipol57 » pon 17 lis, 2025 9:10 am

Ano, ano. Na otázku od kdy bylo číslovaní od budovy. bych nedokázal odpovědět. Co pamatuji a vnímám to, tak to tak bývalo.
jipol57

Příspěvekod Martin70 » ned 12 dub, 2026 7:38 pm

Zdravím a mám dotaz zda se mohu v tomto vláknu zeptat na částečně výše ve vlákně zmiňovanou stanici Tršnice na trati Cheb - Luby u Chebu? Jsem tu nyní v okolí ve Františkových Lázních. Ve stanici je hodně kolejí, nakládací rampa, je tam odstavená souprava traťovky, avšak neviděl jsem žádný nákladní vlak. Koleje vedou jedním směrem na Cheb, na druhou stranu směr Luby u Chebu s osobní dopravou, do Františkových Lázní také, ovšem tam co jsem hledal přímé spojení není. Další větev potom vede do Kynšperku nad Ohří, Sokolova a Karlových Varů. Vedle stanice jsou 2+1 původní drážní domy stavěné dle mě podle normálií a sloužící nyní k bydlení. Můj dotaz zní zda stanice v dobách ČSD měla hustější provoz a požívala většího významu? Děkuji za každé info. Až budu doma, tak se podívám do publikace o nádražních budovách od Vydol. Třeba tam něco bližšího bude uvedeno.
Moje krátká a rychlá videa ze stanice :
https://youtu.be/63bkX2HY0BY
https://youtu.be/Um14SPw0QN0
Začátečník a obdivovatel H0, nyní bez kolejiště. Hledám informace a uvidím zda se pustím do stavby.
Martin70

Příspěvekod radeksindy » ned 12 dub, 2026 8:59 pm

Tršnice byla postavena společností BEB při výstavbě trati z Března do Chebu (zprovozněno 1870), zároveň vznikla spojka Tršnice - Františkovy Lázně (provoz zahájen v roce 1871), která umožňovala nákladním vlakům přímou cestu z uhelných pánví do Saska bez nutnosti zajíždět a úvraťovat v Chebu. Teprve později vznikla místní dráha do Lubů u Chebu (1900). Vše postaveno podle normálií BEB. A teď co znamená v dobách ČSD? V dobách před rokem 1938 byl trať z Chebu do Bad Brambachu v majetku DRG, majetkem ČSD se stala až po znárodnění v roce 1945. Rovněž po roce 1945 se docela změnilo využívání přechodu do Saska, v roce 1880 zdvojkoleněná trať z Chebu do Bad Brambachu byla nekonec počátkem 60. let zjednokolejněna. Takže po hlavní trati Cheb - Chomutov byl provoz celkem čilý, spojka postupně upadala.
radeksindy

Příspěvekod Martin70 » pon 13 dub, 2026 9:23 am

Radku děkuji za Tvé informace o stanici Tršnice na Chebsku.
Začátečník a obdivovatel H0, nyní bez kolejiště. Hledám informace a uvidím zda se pustím do stavby.
Martin70

Předchozí

Zpět na Podklady ke stavbě