ACME DVOJIČKA E479.1 / 131

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti H0 (1:87).

Moderátor: Michal Dalecký

Re: ACME DVOJIČKA E479.1 / 131

Příspěvekod fousek » stř 08 dub, 2026 11:41 pm

Za sebe bych volil variantu s jedním motorem, kde je cena/výkon v rozumném poměru.

Dvoumotorová verze je dobrá frajeřinka, ale její potenciál se na kolejišti nijak nevyužije. Kromě toho jsou nevýhody se synchronizací dvou pohonů (a budou potřeba 2 dekodéry).
ACME naštěstí na svých lokomotivách nepoužívá bandáže. (Pokud vím, tak náprava s bandáží je pouze přiložena). V případě dvou pohonů, by se díky špatné synchronizaci a zábraně prokluzu díky bandážím mohly ničit převody. To je konstrukční vada Modrého blesku od Jagerndorfera.
fousek

Příspěvekod M&T » čtv 09 dub, 2026 5:19 am

Chlapci, bez obáv. V tej správe od ACME je uvedené, že zvažujú časť produkcie urobiť motor+dummy práve kvôli cene. Takže táto možnosť je stále v hre. Podľa mňa teraz riešia len to, koľko čoho vyrobiť ... koľko motor+motor a koľko motor+dummy ... v každom prípade by urobili rozumnejšie, keby uverejnili už normálnu cenu za obe varianty a potom sa uvidí podľa predobjednávok. Lebo jedna vec je anketa a druhá vec je koľko to bude stáť. Veľmi veľa ľudí sa potom rozhodne na základe ceny. Ak bude verzia s dummy napríklad o 100-150 € lacnejšia, tak mnohí si radšej kúpia túto verziu ak bude rozdiel dajme tomu iba 50 € tak už radšej priplatia za motor+motor ...
M&T

Příspěvekod Jindra Charvat » čtv 09 dub, 2026 8:37 am

...tak se debata od dvojičky stočila k počtu motorů, dekodérů a případně "reproduktorů". Následně k návodu, jak si poradit s fejsbůkem. Naneštěstí, se mě tato dabata netýká, protože ACME české loko v AC nevyrábí a tak jsem tak nějak nad věcí :D. Dokážu pochopit, že mít dobrý pocit z toho, že v každé loko mám funkční motor je prima. Nicméně přiznejme si to, z pohledu funkce, vzhledu atd., žádný význam. Mám několik "souprav" a vyjma TGV (kde je také jeden motor na začátku i na konci) jsou to jen samé problémy a nepříjemnosti s provozem, respektivě s uvedením do provozu a ani jedna nemá "dva repráky". Funkčně bezpředmětné, protože současná (skoro každá) loko utáhne bez problému tří metrový vlak a pochybuji, že většina takové vlaky provozuje (ani na výstavách ne). Při vhodném provedení "tažené" mašiny si dovolím tvrdit, že to nikdo nepozná a jestli někdo namítá, že jsou motory dva a je jako záloha, tak to vyvažuje "dvakrát více hejblátek, dvakrát více závad". Jen pro zajímavost, rád bych věděl, jestli existuje "souprava" s dvěma zvukovými projekty (dva dekodéry a repráky), protože, to je asi jediné, co by vnímavý modelář mohl poznat a ocenit.
p.s. celkem by mne zajímala kvalita a reálnost provedení projektu nežli vnitřní nepoznatelné a neviditelné provedení :)
Jindra Charvat

Příspěvekod horak » čtv 09 dub, 2026 9:06 am

Jindra Charvat píše:... Jen pro zajímavost, rád bych věděl, jestli existuje "souprava" s dvěma zvukovými projekty (dva dekodéry a repráky), protože, to je asi jediné, co by vnímavý modelář mohl poznat a ocenit.
p.s. celkem by mne zajímala kvalita a reálnost provedení projektu nežli vnitřní nepoznatelné a neviditelné provedení :)

Nech sa páči: 2M62 ROCO https://www.roco.cc/ren/products/locomo ... 2-rzd.html
Stačí si prečítať všetky manuály...
P.S. Bola vyrobená aj AC verzii so zvukom a samozrejme aj v analógu. K týmto dvom verziám sa nevyjadrujem.
Obsah príspevku je bez môjho súhlasu iba na NEKOMERČNÝ účel. Zásah do SW/HW je Vaše vlastné riziko!
horak

Příspěvekod M&T » čtv 09 dub, 2026 9:52 am

Jindra Charvat píše:...tak se debata od dvojičky stočila k počtu motorů, dekodérů a případně "reproduktorů". Následně k návodu, jak si poradit s fejsbůkem. Naneštěstí, se mě tato dabata netýká, protože ACME české loko v AC nevyrábí a tak jsem tak nějak nad věcí :D. Dokážu pochopit, že mít dobrý pocit z toho, že v každé loko mám funkční motor je prima. Nicméně přiznejme si to, z pohledu funkce, vzhledu atd., žádný význam. Mám několik "souprav" a vyjma TGV (kde je také jeden motor na začátku i na konci) jsou to jen samé problémy a nepříjemnosti s provozem, respektivě s uvedením do provozu a ani jedna nemá "dva repráky". Funkčně bezpředmětné, protože současná (skoro každá) loko utáhne bez problému tří metrový vlak a pochybuji, že většina takové vlaky provozuje (ani na výstavách ne). Při vhodném provedení "tažené" mašiny si dovolím tvrdit, že to nikdo nepozná a jestli někdo namítá, že jsou motory dva a je jako záloha, tak to vyvažuje "dvakrát více hejblátek, dvakrát více závad". Jen pro zajímavost, rád bych věděl, jestli existuje "souprava" s dvěma zvukovými projekty (dva dekodéry a repráky), protože, to je asi jediné, co by vnímavý modelář mohl poznat a ocenit.

Z môjho pohľadu je diskusia o koncepte pohonu užitočná. ACME je totiž známe tým, že mašiny 36x, 16x, 15x, 350 sú relatívne ľahké. Majú veľa plastových dielov a relatívne malé závažie (priestor vnútri je dosť nevyužitý). Takže bez bandážových náprav je ich ťažná sila obmedzená. Limitom teda nie je motorček (kvalitný motorček utiahne dosť veľa) ale adhézia. U nás prevádzkujeme ACME modelu s 8-mi vozňami Y (ale bez osvetlenia). Tam už v niektorých úsekoch vidno, že mašinka ťahá na hranici možností. Nákladný vlak za dvojičku by mal byť "poriadny". No a ak bude dummy sekcia to isté čo motor (rám, ...) len bez motora a prevodov, tak potom tá mašinka toho teda veľa neutiahne. Ak bude dummy sekcia len plastový obal a to veľmi ľahký, to by sa ešte dalo. Naopak, ak bude motor+motor, tak to netreba riešiť, lebo mašinka bude mať dostatok ťažnej sily aj na dlhší nákladný vlak. Synchronizácia by hádam nemal byť problém - pri kvalitnej výrobe bude rozdiel v rýchlosti minimálny a ak bude PWM regulácia, tak si tie sekcie budú pomáhať navzájom. Predsa len je trochu rozdiel dvojička a mašina na postrku ... Ak navyše budú sekcie vodivo prepojené (stačí napájanie), tak to bude všetko OK ...
V každém prípade ale tá anketa nemá žiadny význam, lebo tí ľudia hlasujú a ani nevedia za čo vlastne - aká bude konštrukcia (dva motory = dva dekodéry alebo jeden spoločný a prepojené viacžilovým káblikom?), aká bude cena, ...
Čo sa týka kvality - v tomto predpokladám, že to bude v cajku. Rozmerové a tvarové proporcie 163/363 sú super, nie je tomu čo vytknúť. A 131 bude vychádzať z týchto modelov. Takže toho by som sa určite nebál.
Čo by bolo ale zaujímavé je vedieť, či sa v konštrukcii ACME niekam posunie - osvetlenie kabíny, strojovne, lepšie rozloženie hmotnosti, lepšie prevedenie podvozkov (rozoberanie, kovové kryty namiesto plastových, ...), nelepenie dosadzovacích dielov, ....
M&T

Příspěvekod Jindra Charvat » čtv 09 dub, 2026 10:27 am

horak píše:
Jindra Charvat píše:Nech sa páči: 2M62 ROCO https://www.roco.cc/ren/products/locomo ... 2-rzd.html
P.S. Bola vyrobená aj AC verzii so zvukom a samozrejme aj v analógu. K týmto dvom verziám sa nevyjadrujem.

Jen pro úplnost, máte jí doma a opravdu má v každé mašině dekoder a reprák :)? Jen se jen divím, protože mám doma "červenou verzi" Roco 79793 2M62-0064 a ta má dva motory, dva dekodery (pouze jeden zvukový), ale reprák jen jeden :(
p.s.ty manuály nejsou zrovna světoborné
Jindra Charvat

Příspěvekod fousek » čtv 09 dub, 2026 10:30 am

Já jsem se k tomu za sebe vyjádřil záměrně, protože ani ACME si není jisté, jakou verzi má nabídnout a jaký o ní bude zájem.
fousek

Příspěvekod horak » čtv 09 dub, 2026 11:59 am

Jindra Charvat píše:
horak píše:
Jindra Charvat píše:Nech sa páči: 2M62 ROCO https://www.roco.cc/ren/products/locomo ... 2-rzd.html

Jen pro úplnost, máte jí doma a opravdu má v každé mašině dekoder a reprák :)? Jen se jen divím, protože mám doma "červenou verzi" Roco 79793 2M62-0064 a ta má dva motory, dva dekodery (pouze jeden zvukový), ale reprák jen jeden :(
p.s.ty manuály nejsou zrovna světoborné

Nie nemám ju doma, RŽD ani SŽD neprevádzkujem.
Ale dal som si tú námahu prečítať manuály - vyslovene zo záujmu ako to ROCO riešilo (vtedy sa o dvojičke ani nechyrovalo).
Zaujalo ma to, že v každej mašine je dekodér, jedna ½ má adresu CV1=3 a druhá ½ má adresu CV1=4. To znamená, že je každá ½ mašiny schopná samostatnej jazdy (tak ako v realite). V modelovom jazdení (spriahnuté dve ½ do jednej súpravy) sa na to využíva CONSIST ADRESA. Detaily si nepamätám, že či sú tam dva zvukové dekodéry alebo jeden zvuk.+ jeden nezvuk.

Pokiaľ sa budeme baviť o ACME, tak kupujem analóg + dodatočne ozvučujem s ZIMO.
Zvukové riešenia sú dve: 2x zvuk (a v každej ½ svoje repro) resp. 1 zvuk + 1 nezvuk. V prvom prípade sa dá jazdiť s každou ½ samostatne (ako v realite), v druhom prípade by bola jazda jednej ½ so zvukom, druhá ½ bez. Pri kombinácii 1+1 a každej ½ spojenej do jednej súpravy sa dá uvažovať s osadením ďalšieho repro v "nezvukovej" ½, pričom spriahlo bude zabezpečovať pripojenie audio výstupu dekodéra aj na druhé repro.
Vrátim sa k dvom ozvučeným ½ - musia tam byť fyzicky iné zvukové projekty a nie jeden identický. Bude to trhať uši keď sa zvuky rozsynchronizujú o pár milisekúnd.
Presne toto isté som riešil s Vindobonou a dvoma motormi M296.1 (na koncoch) - každý má iný zvukový projekt. Inak je to zvuková katastrofa. Toľko môj pohľad.
Obsah príspevku je bez môjho súhlasu iba na NEKOMERČNÝ účel. Zásah do SW/HW je Vaše vlastné riziko!
horak

Příspěvekod julius.chabada » čtv 09 dub, 2026 5:40 pm

So zvukovými projektami nebude problém, sú dva, len či ich bude treba. Uvidíme čo z ACME vylezie.
julius.chabada

Příspěvekod Jindra Charvat » čtv 09 dub, 2026 6:04 pm

Aha, netušil jsem, že ACME mašiny jsou "lehké" a tím pádem moc neutáhnou. Pak jsou dva motory fakticky na místě. To samé s těmi zvukovými projekty. Bylo by asi super, kdyby dvojička zněla jako opravdová dvojička (každá loko samostatně, ale v sehraném tandemu). Asi bych to poznal i já bez hudebního sluchu :D. Zatím jsem to nikdy v reálu neslyšel, ale těším se na to :)
Jindra Charvat

Příspěvekod Martin70 » pát 10 dub, 2026 7:28 am

Zdravím všechny, bylo tu nakousnuto dva motory. Je opravdu možná varianta jeden dekodér? Uměl by jeden sladit rozdílný chod obou motorů v DCC? (analog netuším jak se řeší) Pokud by byly dva dekodéry, tedy varianta jeden zvuk, druhý nezvuk, dejme to mu mě zajímá Zimo. Nedude to trošku horší na sladění, přece jenom různé dekodéry ač od jednoho výrobce?
Já se přikláním z variantě dva motory, dva zvukáče Zimo, v nich dva projekty Jacek do dvou repráků. Prostě plná palba. :) K tomu ještě otázka na znalé jak budou znít oba existující projekty od Jacka současně? Nevím nakolik jsou rozdílné a budou ladit k sobě.
A ještě tu bylo zmíněno, že v reálu mohou jezdit lokomotivy každá sólo. Myslel jsem, že je lokomotiva spřažena napevno a rozdělit to jde jenom v dílnách při opravách a podobně. Prostě v reálu jezdí vždy oba díly dvojičky společně. Nebo to bylo myšleno jako nouzová sólo jízda, například potřeba opravy pouze v jedné části, tak jede na servis jen jeden díl 131?
A jak to bude řešeno na modelu? Dva rozpojitelné díly nebo to bude komplet vcelku v celé délce? Rozpojení složitější. Ptám se z důvodu skladování, nakolejování atd. :wink: :!:
Začátečník a obdivovatel H0, nyní bez kolejiště. Hledám informace a uvidím zda se pustím do stavby.
Martin70

Příspěvekod M&T » pát 10 dub, 2026 8:54 am

Martin70 píše:Zdravím všechny, bylo tu nakousnuto dva motory. Je opravdu možná varianta jeden dekodér? Uměl by jeden sladit rozdílný chod obou motorů v DCC? (analog netuším jak se řeší) Pokud by byly dva dekodéry, tedy varianta jeden zvuk, druhý nezvuk, dejme to mu mě zajímá Zimo. Nedude to trošku horší na sladění, přece jenom různé dekodéry ač od jednoho výrobce?
Já se přikláním z variantě dva motory, dva zvukáče Zimo, v nich dva projekty Jacek do dvou repráků. Prostě plná palba. :) K tomu ještě otázka na znalé jak budou znít oba existující projekty od Jacka současně? Nevím nakolik jsou rozdílné a budou ladit k sobě.
A ještě tu bylo zmíněno, že v reálu mohou jezdit lokomotivy každá sólo. Myslel jsem, že je lokomotiva spřažena napevno a rozdělit to jde jenom v dílnách při opravách a podobně. Prostě v reálu jezdí vždy oba díly dvojičky společně. Nebo to bylo myšleno jako nouzová sólo jízda, například potřeba opravy pouze v jedné části, tak jede na servis jen jeden díl 131?
A jak to bude řešeno na modelu? Dva rozpojitelné díly nebo to bude komplet vcelku v celé délce? Rozpojení složitější. Ptám se z důvodu skladování, nakolejování atd. :wink: :!:

Realita - mašiny boli zamýšľané aj na sólo jazdu, resp. vlaková a postrk. Ale to by chcelo dvoch strojvodcov lebo ich nebolo možné elektricky prepojiť (ovládanie sekciíí). Takže okrem rozpojenia v depe jazdili len ako komplet dvojička. Inak, to rozpojenie technicky nie je nejako komplikované - je tam klasické spriahadlo, prechodové mechy a pár komunikačných káblov + klasické spojky.
Model - to odpoveie výrobca. V každom prípade pevné spojenie nejako nedáva zmysel. Úplne postačí dvojpólové vodivé KK spriahadlo, resp. drobná káblová prepojka. Uvidíme. Ja to na svojom modeli budem riešiť takto : dva motory, jeden zvukáč a dve repráky v jednej sekcii, druhý klasický dekodér. Oba nakalibrovať (jacek bude vedieť lepšie, ale podľa mňa nastavenie rozbehovej a vybehovej krivky je asi rovnaké aj u zvukovej aj u nezvukovej verzie dekodéra - nemyslím teraz CV, ale následné správanie sa motora) a k tomu vodivé spriahadlo na napájanie. Svetlá zapojené len na jednom konci (čele) každej sekcie.
M&T

Příspěvekod Martin70 » pát 10 dub, 2026 9:01 am

Zapomněl jsem ještě na upřesńující dotaz, když bude mít každý díl jiné CV (3a4). Bude to jezdit na všech centrálách, protože asi všechny neumí naráz řídit jeden díl lokomotivy pod 3 a druhý 4. Nebo se pletu? Jsem z toho nyní Jelen. :D
Začátečník a obdivovatel H0, nyní bez kolejiště. Hledám informace a uvidím zda se pustím do stavby.
Martin70

Příspěvekod Ivan » pát 10 dub, 2026 9:12 am

Martin70 píše:Zapomněl jsem ještě na upřesńující dotaz, když bude mít každý díl jiné CV (3a4). Bude to jezdit na všech centrálách, protože asi všechny neumí naráz řídit jeden díl lokomotivy pod 3 a druhý 4. Nebo se pletu? Jsem z toho nyní Jelen. :D

Záleží na centrále, některé umí jízdu typu postrk, takže ovládáš jedním ovladačem dvě loko a různými CV. Zde mi to však připadá zbytečně komplikované a myslím si, že budou obě loko z výroby pod jedním CV, ať s jedním ( můj tip), nebo dvěma dekodéry.

Ad ladí neladí, i skutečné loko k sobě někdy ladí více a někdy méně :wink:
TTmini Jizerka III/IV ep. (1.3m2, DR5000, Z21 a MM) ... hlavně že mne to baví!
Ivan

Příspěvekod Michal Dalecký » pát 10 dub, 2026 9:45 am

Tak jsem to rano nějak sepsal a poslal s tim ze by bylo dobre vedet jak bude resena dummy verze a alespon nastel rozdilu cen obou verzi. Z diskuzi a hlasovani je na tom dvoumotorová verze trochu lépe.
:: H0, DCC, III-IV :: http://www.ambmodely.cz :: http://diskuze.modely.biz
Michal Dalecký

PředchozíDalší

Zpět na Velikost H0 (komunita H0)