MTB Motorový vůz 830 101 ČSD

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti H0 (1:87).

Moderátor: Michal Dalecký

Re: MTB Motorový vůz 830 101 ČSD

Příspěvekod Zlámalík » pát 03 dub, 2026 11:27 am

No tak se hlásím, že já jsem to nenašel :-)
Moc bych se přimlouval na posunutí horního menu mimo ten pestrý obrázek.
Dík za nás, co neumíme hledat.
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod Jacek » pát 03 dub, 2026 12:43 pm

Zlámalík píše:No tak se hlásím, že já jsem to nenašel :-)
Moc bych se přimlouval na posunutí horního menu mimo ten pestrý obrázek.
Dík za nás, co neumíme hledat.

Zvětšit zobrazení tak, aby písmo bylo vidět. Ctrl+ nebo Ctrl- Rozložení menu je dáno šablonou, to změnit nejde.

Jak velké bys to ještě chtěl?
Přílohy
logo - kopie.jpg
logo - kopie.jpg (46.04 KiB) Zobrazeno 877 krát
Stránky o modelové železnici TT, digitál, zvuky http://www.jacek-modely.cz
Jacek

Příspěvekod Zlámalík » pát 03 dub, 2026 12:45 pm

Nech to, to byl jen návrh. Jdu Ti chystat další špek, už mi chodí páčka na sběrač v Plecháči :-)
Zlámalík

Příspěvekod Jacek » pát 03 dub, 2026 2:40 pm

Zlámalík píše:Nech to, to byl jen návrh. Jdu Ti chystat další špek, už mi chodí páčka na sběrač v Plecháči :-)

To jako za trest jo? :lol:

Ono je možné, že prohlížeč si u všech pamatuje zmenšení vzhledu původního webu. Sice mám snahu co nejvíc ulehčit lidem orientaci na webu, ale zas nějaké základní dovednosti s PC jsou asi předpokladem. Mnoho dotazů "nenašel jsem" je pak spíš na tuto odpověď
https://youtu.be/PyIT1EO8bKM?t=133
Jacek

Příspěvekod sidlo » pát 03 dub, 2026 6:15 pm

Chtěl jsem to nechat plavat, ale diskuse se už rozvinula. Zřejmě to ale patří do jiného vlákna.

Webové stránky používají hypertextové odkazy. Aby se usnadnila uživatelům orientace, tak jsou často hypertextové odkazy zobrazeny jinou barvou a často také podtrženy. Na stránkách jacek-modely ale došlo k inovaci. Všechny odkazy mají stejnou barvu i řez písma jako okolní text, tedy není na první pohled zřejmé, že se jedná o odkaz. Na obrázku níže jsou skryté čtyři odkazy.

jacek_html.png

Soubory PDF mohou v sobě obsahovat hypertextové odkazy. Aby se usnadnila uživatelům orientace, tak jsou často hypertextové odkazy zobrazeny jinou barvou, často také podtrženy a navíc text odkazu obsahuje přímo úplnou odkazovanou adresu, např. https://www.jacek-modely.cz/ZIMO/navody/MS-projekt_830_H0_MTB.pdf. Na stránkách jacek-modely ale došlo k inovaci. Všechny odkazy v PDF souboru mají tvar barevného obdélníku obsahující číslo a jsou ve sloupci Verze, tedy není na první pohled zřejmé, že se jedná o odkaz. Na obrázku níže je skryto sedm odkazů.

jacek_pdf.png

Pokud výrobce poskytuje ke svým výrobkům dokumentaci, tak tu často ukládá do jednoho adresáře, aby uživatel nemusel procházet stránky všech produktů, když hledá jenom manuál. Na stránkách jacek-modely ale došlo k inovaci. Adresář s návody má zakázané listování.

jacek-adresar.png
jacek-adresar.png (16.71 KiB) Zobrazeno 724 krát

Jacek píše:Snažil jsem se to udělat přehledně na jednom místě přímo na hlavní stránce i v článcích, ale ze zkušenosti, i kdyby přes celou stranu blikal nápis ZDE, tak mi někdo napíše, že to nenašel, ale to je obecný jev :D

Asi jsem obecný jev.
sidlo

Příspěvekod Miloš_P » pát 03 dub, 2026 8:05 pm

Jelikož se jedná o obecný jev, tak nás bude asi víc :D .
Při první návštěvě nového webu jsem se v tom taky trochu ztrácel, přišlo mi to nepřehledné a chvíli mi trvalo, než jsem pochopil logiku uspořádání a našel hledanou položku. Použití PDF tímto způsobem je dost neobvyklé, ale při dalších návštěvách webu už jsem problém neměl. Takže, za mě je to spíš o zvyku. Nenapadá mě, jak to udělat přehlednější a uživatelsky přístupnější. Nakonec to vždycky bude nějaká více čí méně přehledná tabulka se spoustou odkazů.
Jinak zvukové projekty Petra Smutka jsou excelentní a dělají nám radost. To je myslím taky obecný jev :D . Díky.
Miloš_P

Příspěvekod Jacek » sob 04 dub, 2026 9:03 am

Děkuji za zpětnou vazbu, ono samozřejmě ne vše je řešitelné. Pro prvotní dotaz platí opravdu "kdo čte, najde" Jestliže pod popiskem "Podrobnosti v návodech" je obrovská ikona s nápisem pdf, tak předpokládám, že už není třeba linkovat krom obrázku, popisek a ještě k tomu dávat šipky s popiskem zde kliknout.
Jak jsem psal v tomto směru mám bohaté zkušenosti, že lidi jsou schopní mi napsat, že v článku nenašli logo přes půl strany. Včera se mě někdo ptal, že nenašel v ukázkách zvuk bobiny. Pak se ukázalo, že to hledal v ukázkách parních lokomotiv...

Druhá věc je tabulka s projekty a návody. No bohužel, obsahuje to několik tisíc odkazů a všechno se musí vměstnat na šířku monitoru, takže pod obrázkem je odkaz na návod (pokud existuje), zároveň je barvou obrázku a písma řečeno o jakou verzi projektu jde, což je podstatnější než podtržení malého čísla mezi linkami tabulky. A opět je tam obrázek pdf a šipka dolů. Kdo tohle nepochopí, najde to přes stránku Návody, jsou k tomu nejméně tři cesty.

Všechno dohromady je v jednom desetistránkovém pdf, i tak je to obrovské a i podoba tabulky měla dlouhý vývoj kvůli snadnější orientaci. Do html tohle nikdo nepřevede, aby to bylo jednoduché a snadno editovatelné. Viz třeba databáze projektů na webu Zimo

jinak v tomto se změnou šablony k žádným výrazným změnám nedošlo, ty tabulky jsou vnořené pdf soubory

Samotné linky ve wordpressu by měly být fialové, jestli to umí podtržení zkusím. Ale to nebylo ani u původního webu.

Jinak prosím přesunout tuto diskuzi do nějakého nového vlákna k Jacek-modely.
viewforum.php?f=54
Jacek

Příspěvekod sidlo » sob 04 dub, 2026 9:16 am

Já jsem se vším prokousal. To co mě zastavilo byly odkazy v PDF souboru.
Doporučil bych k odkazu podrobné popisy funkcí a nastavení přidat poznámku klikej na číslo verze – tam je dokumentace.
Dále bych doporučil na začátek PDF dokumentu Zvukové projekty – Návody přidat poznámku klikej na číslo verze – tam je dokumentace.
sidlo

Příspěvekod romanero » sob 04 dub, 2026 12:24 pm

Jacek: Zlámalík asi myslel tohle špatně viditelné tlačítko menu na mobilu..
Screenshot_20260404_143146_Opera.jpg
romanero

Příspěvekod Zlámalík » sob 04 dub, 2026 3:20 pm

romanero píše:Jacek: Zlámalík asi myslel tohle špatně viditelné tlačítko menu na mobilu..
Screenshot_20260404_143146_Opera.jpg

Nemyslel.
Zlámalík

Příspěvekod romanero » sob 04 dub, 2026 4:42 pm

Tak to dávám jako nešikovné na vědomí já..
romanero

Příspěvekod Jacek » sob 04 dub, 2026 7:52 pm

sidlo píše:Já jsem se vším prokousal. To co mě zastavilo byly odkazy v PDF souboru.
Doporučil bych k odkazu podrobné popisy funkcí a nastavení přidat poznámku klikej na číslo verze – tam je dokumentace.
Dále bych doporučil na začátek PDF dokumentu Zvukové projekty – Návody přidat poznámku klikej na číslo verze – tam je dokumentace.

Pokud člověk nepochopí to co je na obrázku níže, nějaký ještě další popisek co má udělat je k ničemu. Vždyť to tam je :idea: K zobrazení návodů klikněte na nápis návody :?:
Dají se upravit nějaké drobnosti dle připomínek, to se vyvíjí stále. Ale jak jsem psal, jsou tam asi čtyři možné způsoby jak se k tomu dostat. Jen je třeba na to jen kliknout, nic víc. Je to ale o zvyku, chápu. Ale je to tam v této podobě už snad pátým rokem.

Mimochodem, stejně tak v každém jednom návodu z těch stovek je odstavec o nastavení hlasitosti v CV266. A stejně je nečastější dotaz každého nováčka jak se nastavuje hlasitost. Návod máte? Ano, ale v tom návodu jsem to nenašel. To je ale potom marné...

edit: Stažení obsahu složky či listování v souborech neumím, ale rozhodně nehodlám ani zkoušet. Ve složkách jsou i neveřejné věci, staré soubory, atd.

admine, můžete tuto zbytečnou diskuzi spíš smazat než někam přesouvat.
Přílohy
pdf návody.jpg
pdf návody.jpg (39.09 KiB) Zobrazeno 265 krát
Jacek

Příspěvekod sidlo » ned 05 dub, 2026 4:52 am

Jacek píše:Pokud člověk nepochopí to co je na obrázku níže, nějaký ještě další popisek co má udělat je k ničemu. Vždyť to tam je :idea: K zobrazení návodů klikněte na nápis návody :?:

Přiznám se, že jsem to nepochopil. Možná, že nápis by mi pomohl - K zobrazení návodů klikněte na číslo verze.

jacek-navody.png
sidlo

Předchozí

Zpět na Velikost H0 (komunita H0)