ROCO bardotka, ceckáč, zamračená...

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti H0 (1:87).

Moderátor: Michal Dalecký

Re: ROCO bardotka, ceckáč, zamračená...

Příspěvekod Dovi » sob 28 bře, 2026 8:20 pm

28. prosince 2025 Charlie píše:Nevím, jestli to je vhodné sem dát, ale dnes umřela skutečná Brigitte Bardotová, podle které dostaly naše lokomotivy přezdívku.

A dnes už jsou to přesně 3 měsíce od jejího úmrtí.

* 28. 9. 1934
  + 28. 12. 2025 ve věku 91 let a 3 měsíce
    (od početí do smrti tedy rovných 92 let)

Tady je BB v roce 1962:
Brigitte_Bardot_1962.jpg
Brigitte_Bardot_1962.jpg (23.95 KiB) Zobrazeno 451 krát

Za 3 roky poté, v září 1965, bude na Mezinárodním veletrhu v Brně představena naše ČKD Bardotka na 8 kolech. V téže době, hned na konci září 1965, oslaví BB svoje 31. narozeniny.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Brigitte_Bardotov%C3%A1

Ať žijí ti, kteří nás odvážně chrání, představují právo a ve dne v noci se nás snaží ochránit od útočící spodiny.“ Dál píše, že obdivuje jejich statečnost a rozumí jejich vzpouře proti ubohému ministrovi vnitra Castanerovi, kterého podporuje poslušný Macron. „Jsem Francouzka a představovala jsem symbol republiky Marianne, znají mě na celém světě a seru na vás a na vaše lekce z politické korektnosti, vy vymiškovaní hlupáci... úkolem policie je přece zajistit bezpečnost obyvatelstva, a my je za všech okolností musíme respektovat. Už nyní existují místa, kam nikdo nemůže vstoupit, ani policisté, ani hasiči, ani lékaři... nechápu, jak mohly věci dojít tak daleko. Necháváme se válcovat lidmi, kteří s naší zemí nemají nic společného, kteří jsou mimořádně násilní a krutí, a část Francie už nám kvůli tomu ani nepatří.
  Brigitte Bardot, červenec 2020

Zdroj: Lidovky.cz
MACHALICKÁ, Jana. Vládnou nám zbabělci a bezkulčáci, volá Bardotová. Kritizuje 'bojovníky proti rasismu'.
Lidovky.cz [online]. 2020-07-25 [cit. 2021-02-25].
Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2021-03-05.

https://www.lidovky.cz/kultura/vladnou- ... ultura_ele

https://web.archive.org/web/20210305210 ... ultura_ele

Cipísek píše:aktuálně jsem zakoupil Brejlovce od fy Roco, typ 71024, a trochu mě trápí na můj vkus vysoká hlučnost modelu při vyšší rychlosti (řekněme od 70 % výkonu). Z modelu se ozývá jako by rezonance motůrku. Snažil jsem se zde vyčíst, co se dalo, a chci se zeptat, zda má model smysl posílat na reklamaci nebo si to zkusit opravit svépomocí. Nemyslím si ale, že zde pomůže nějaké promazání, ale rovnou výměna motůrku, jestli jsem to dobře pochopil, za ten 5ti pólový. Ještě ho zkusím tedy nechat déle jezdit (včera prvotních 8 minut), nicméně nemyslím si, že to nějak pomůže. Docela mě to po tichých Bastardech od téže firmy rozladilo.

JaroHo píše:Ani jeden motorek jsem zatím měnit nemusel, zajel jsem i brejlovce. Dvě barči měly po určité době takové zaváhání a pak už nikdy. Zajíždím s dekodérem. škoda že ten zvuk nejde nějak poslat.

Cipísek píše:Tak po týdnu ježdění se Brejlovec vcelku umoudřil, takže jsem spokojen. Udělal jsem si radost ještě s Barčou, ale při zkušební jízdě mašinka objela okruh a pak se zadrhla. Po opětovném startu popojede vždy pouze o centimetr a stojí. Zkoušel jsem najít nějaký mechanický problém, ale nenašel, soudím na chybu motůrku, a tak jsem to odeslal zpět prodejci.

Náš nový modelářský kolega Cipísek z Teplic (pozn.: ještě je zde na fóru i služebně starší kolega Cipísek z Moravského Písku) už má zřejmě reklamaci své zkolabované Barči úspěšně vyřešenu..

Pro další zájemce nyní i v budoucnu bych shrnul několikaleté zkušenosti - a asi nejenom moje.

Obecně není potřeba se pořízení těchto "3pólových" Roco modelů Bardotek a Brejlovců bát nebo dokonce tyto modely obcházet velkým obloukem. Avšak ve vlastním zájmu: větší obezřetnost, zejména při koupi a krátce po ní, je namístě.

Budu se možná opakovat, ale lépe je říci to raději dvakrát než vůbec:

1)
Je-li to jen trochu možné, vyzkoušet model už hned při koupi. Buďto osobně v modelářském obchodě anebo ho kupovat s možností vrátit model do 14 dnů při nákupu tzv. "na dálku" v eshopu.

2)
Hlučnost "3pólového" modelu Bar/Brej (respektive jeho pojezdu), který je v pořádku, se mi při středních a nízkých rychlostech jeví malá až velmi malá, pouze při vyšších a velmi vysokých rychlostech se hlučnost modelu začíná citelněji zvyšovat, a také se mění (nebo se více uplatňuje a projevuje) charakter jeho zvukového spektra, které bych přirovnal nejspíš asi k nějaké hodně moc zatlumené (za několika zavřenými dveřmi) přímočaré ruční elektrické pilce.

3)
Ideální je udělat to prvotní ohledání kupovaného modelu vzájemným porovnáním dvou nebo tří kusů daného typu.

4)
Jsem-li úplným začátečníkem, zkusil bych poprosit ochotného zkušenějšího kolegu o asistenci při koupi.

5)
Co nejdříve po zakoupení nelitovat času na základní záběh modelu, alespoň 15-20minutový, ale citlivý k pojezdu (převody, kardany, ložiska a hlavně elektromotorek a jeho komutátor), s jízdami bez zátěže, střední rychlostí s občasnými změnami směru jízdy - u analogového modelu pod stejnosměrným napětím okolo 6-7 Voltů.

6)
Také i v případě, že se jedná o DCC verzi, doporučuji prvotní záběh i digitálního modelu provést pokud možno v analogovém režimu, tj. digi model po dobu citlivého úvodního záběhu napájet stejnosměrným proudem o napětí zhruba v rozmezí 8-9 Voltů (namísto cca 15 a více Voltů silového pulzního signálu, kteréžto standardně lezou z digitálních centrál). Tento přídavný analogový režim je výrobcem umožněn bez nutnosti uživatelských změn v továrním nastavení dekodéru.

7)
Pokud se i přesto chová "3pólová" Roco Bardotka nebo Roco Brejlovec nestandardně, tj. např. abnormálně se zahřívá a/nebo svévolně zpomaluje a zrychluje či se dokonce zastavuje, v tom případě je rozumné model vrátit nebo reklamovat. Výrobce i prodejci jsou si těchto občas se vyskytujících technických problémů vědomi a snaží se to řešit pokud možno obratem a ke spokojenosti zákazníka.

__

Zatím poslední (myšleno můj poslední) nový stroj z tohoto rodu "3pólových" Roco Bardotek a Brejlovců - unifikovaný zelenošedý analogový Brejlovec čD Roco 7300034:

Roco_Brejlovci_unifik_zelenošedí_ČSD+čD.jpg

Ve srovnání s vizuálně podobným starším ČSD Roco Brejlovcem, který stál před lety spolu s Roco Bardotkou na začátku mé budované malé flotily ČKD lokomotiv, je kromě výrobce /Roco/, barvy /zelenošedý unifik/ a velikosti /H0/ odlišné snad úplně všechno ostatní:

- cca 6 let starý výrobek ještě v původní 5místné typové Roco nomenklatuře versus loňský v inovované sofistikované 7místné

- ČSD versus čD

- digi se zvukem versus analog (DCC sound vs. DC)

- osvědčený dražší kvalitní polootevřený 5pólový elektromotorek s výměnnými uhlíky a se šikmou kotvou versus konstrukčně zjednodušený levnější uzavřený 3pólový

Přesto jízdní vlastnosti obou modelů jsou výborné, a i ten nový levnější 3pólový analog je velmi tichý ve všech režimech jízdy, které normálně využívám.

Standardní proudová charakteristika změřená po citlivém záběhu 5'+5'+5'+5':
(jeho popis by měl být v tomto vlákně na některé z předchozích stránek)

DC Brejlovec čD  Roco 7300034
--------------------------------------
    2,5 V         0,11 - 0,14 A
    3,0 V         0,12 - 0,16 A
    4,0 V         0,14 - 0,17 A
    5,0 V         0,16 - 0,19 A
    6,0 V         0,17 - 0,21 A
    7,0 V         0,18 - 0,22 A
    8,0 V         0,19 - 0,23 A
    9,0 V         0,20 - 0,24 A
  10,0 V         0,22 - 0,26 A
  11,0 V         0,23 - 0,27 A
  12,0 V         0,24 - 0,28 A
--------------------------------------

Jsou to zcela konzistentní hodnoty bez jakýchkoli anomálií a plně odpovídají H0 "Roco 3pólovým" modelům Bardotek a Brejlovců, které jsou motoricky v pořádku.

__

Takže nakonec pro povzbuzení ostatních zájemců malá osobní statistika, podle mého názoru příznivá:

Roco modelů Bardotek a Brejlovců s těmi potenciálně (občas - někdy/někde) problematickými 3pólovými elektromotorky mám aktuálně 11 kusů.
Když k nim přidám ještě Roco Vectrona osazeného (již z výroby) přesně stejným 3pólovým "barčoidním" motorkem, je to celkem 12 takovýchto "3pólových Roco modelů" (7x DC, 5x DCC).

Z těchto celkově 12 kusů Roco modelů s 3pólovými barčoidními elektromotorky (Bardotky + Brejlovci + Vectron) bylo (a je) 11 kusů bezvadných a pouze 1 kus vykazoval zpočátku výrazně nadprůměrně velké proudové odběry - i když většinou jen mžikové, ale spojené s viditelnou chvilkovou (na zlomek sekundy) ztrátou rychlosti.

Protože jsem již měl s těmito modely dlouhodobější dobré zkušenosti a protože jinak byl model v pořádku, před zvažovaným vrácením jsem ho nejprve ještě zkusil delším záběhem s proměnlivou zátěží dostat do normálu, což se podařilo, a od té doby i tento model seká dobrotu.

Poznámka pro dodání odvahy začátečníkům v případě problémů:
Když však o té situaci zpětně znovu přemýšlím, jsem si skoro jistý, že kdyby tento jediný zpočátku problematický model (jak se nakonec ukázalo, pouze jeden jediný takový z celkem dvanácti "3pólových") byl býval mým prvním "3pólovým" Roco modelem Bar/Brej/Vect, zřejmě bych neváhal a obratem ho reklamoval.
- v dětství H0 a potom N
- teď už si jen občas hraju (nemodelařím) s H0, H0e, H0f, N a TTm, DC+DCC
Dovi

Re: ROCO bardotka, ceckáč, zamračená...

Příspěvekod viky » pon 30 bře, 2026 5:30 am

Co se týče nových třípolových motorů Roco, tak z mojí zkušenosti jsem nepotkal žádný vadný motor.
K mému překvapaní dvě mašiny stejného typu (např. 372, T478) jedou v digitálu stejnou rychlostí , mají stejnou rozjezdovou křivku i brždění.
To je dobré na přípřež i postrk.
Tyhle vlastnosti moje modely se starým 5-ti pólovým motorem nemají.
Můj osobní názor na poruchovost nových tří polových motorů je že problém bude v přemazání ložisek motorů nějakou vazelínou.
Asi vadná série.
Po krátké jízdě a ohřátí se vazelína dostane na komutátor, to může vést ke kolísání otáček, zastavení modelu, přehřátí motoru a následnému kouři z motoru.
viky

Předchozí

Zpět na Velikost H0 (komunita H0)