Z domova: mezi účastníky modelářské besedy zavítal host

Co se nikam nevešlo, neni pro to téma apod.

Moderátoři: milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Z domova: mezi účastníky modelářské besedy zavítal host

Příspěvekod TTmili » pát 27 bře, 2026 9:23 am

Je mi jasné, že má jít o samo-domo napodobeninu, a tak k tomu asi mám tendenci přistupovat. Kolikrát je v jednoduchosti síla, a pokud by byla možnost si to třeba v roce 2028 postavit, tak proč ne. ESU jsem chvilku na zkoušku měl půjčený a pár věcí mi na něm nepřišlo úplně ideálních, ale obecně koncepce ovladače z dotykového displeje a nějakého otočného knoflíku pro jízdu (za mě ideálně enkodér) mi přijde jako správná cesta.
TT
DIGITÁL
Epocha: IV
Snažíme se dokonale napodobit skutečnou nedokonalost, má to význam?
TTmili

Příspěvekod HonzaM » pát 27 bře, 2026 9:40 am

Co člověk, to jiné preference a vyhovět všem prakticky není možné, Podle mne je třeba u současného Mobile Control je lepší umístění a velikost otočného ovladače usnadňuje ovládání jednou rukou. Ergonomicky i funkčností je Mobile Control podstatně lepší než wifi myš, ovšem ten její "bachor" umožňuje umístění baterek, které vydrží déle než akumulátor, který vyžaduje častější nabíjení, ovšem nepotřebuje kupování a výměnu baterek. a je o dost dražší. Pro používání na modulářských setkáních je podle mne lepší wiFRED nebo WĹFRED, protože je menší, líp se drží v ruce a snadno se ovládá jednou rukou. Nemá sice displej, ale vyhovuje tomu, kdo je zvyklý na klasický FRED. WLFRED by měl umožňovat přemapování funkcí, takže bude možné například tlačítkem 8 zapínat třeba F36. Ovšem je teprve ve vývoji a tudíž prakticky nedostupný. Pokud je o ten fuldou představený vývojový model, je otázka zda a kdy bude, ESU se dosud nepodařilo dokončít vývoj a dát na trh už déle než před rokem ohlášený Daisy II WLAN.
Na fuldou prezentovaném obrázku v jeho prvním příspěvku tohoto vlákna otočný ovladač nevidím.
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM

Příspěvekod HonzaM » pát 27 bře, 2026 10:05 am

TTmili píše:Je mi jasné, že má jít o samo-domo napodobeninu, a tak k tomu asi mám tendenci přistupovat. Kolikrát je v jednoduchosti síla, a pokud by byla možnost si to třeba v roce 2028 postavit, tak proč ne. ESU jsem chvilku na zkoušku měl půjčený a pár věcí mi na něm nepřišlo úplně ideálních, ale obecně koncepce ovladače z dotykového displeje a nějakého otočného knoflíku pro jízdu (za mě ideálně enkodér) mi přijde jako správná cesta.

Pro upřesnění, U ESU Mobile Control není enkodér jak ho známe, s funkcí změny směru stisknutím, ale ovladač s koncovými dorazy. Má jednu málo obvyklou funkci, motorické ovládání, takže se při navolení stejné adresy jakou již ovládá jiný ovladač (třeba klasický FRED nebo wii myš Roco připojené na stejné centrále) se otočí do polohy odpovídající aktuální rychlosti Mě pro ovládání vyhovuje enkodér, jako třeba má Intellibox 3.
FREMO, Zababov N-scale
HonzaM

Příspěvekod Zlámalík » pát 27 bře, 2026 10:16 am

Já to beru - na setkáních jsou požadavky jiné než při domácím ježdění. Já jsem, jak Bedlisch řekl, "kochač", takže mám rád, když můžu snadno a rychle ovládat různé funkce a vyfikundace. Při posunu na minikolejišti jde o jiný styl práce než podle grafikonu. Nicméně, kdo používá Jackovy projekty, asi bude rád, když často používané funkce bude umět dát na displej, takže volba, která tlačítka uvidím, aniž bych musel přepínat obrazovku, by se hodila i zde.
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod HonzaM » pát 27 bře, 2026 10:34 am

Na doplnění jednoho z předchozích příspěvků obrázek vyvíjeného WLFRED 4_8. To oranžové tlačítko F0 slouží k umožnění volby vyšších F.
Přílohy
WLFRED.jpg
FREMO, Zababov N-scale
HonzaM

Příspěvekod Pavel-HP » pát 27 bře, 2026 11:00 am

A tohle se zrovna nepoužívá na setkáních. Důvod, můžu si vybrat jakoukoliv že čtyř předprogramovaných adres. Na velkém setkání právě tohle není žádoucí.
TT, epocha III. - V., U profil
www.vlakytt.cz
Pavel-HP

Příspěvekod HonzaM » pát 27 bře, 2026 11:24 am

Pavel-HP píše:A tohle se zrovna nepoužívá na setkáních. Důvod, můžu si vybrat jakoukoliv že čtyř předprogramovaných adres. Na velkém setkání právě tohle není žádoucí.

Záleží na centrále, je možné že při volbě stejné adresy ten který ji zvolí jako druhý ji ovládat nemůže, proste nereaguje. Je samozřejmě také možně že se na setkání prostě naprogramuji na wiFredech adresy tak aby se na dvou nebo více ovladačích nenastavily shodně adresy, stejně jako je tomu u FREDů. Nastavení adresy na wiFREDu je relativně jednoduché a dá se udělat třeba mobilem. Nemusí se ani obsadit všechny čtyŕi adresy a wiFRED je pak totéž jako FRED. A také záleží na centrále, když na wiFREDu nastavíš adresu ovládanou FREDem tak nereaguje, když připojíš FRED s adresou již používanou wiFREDem ten FRED adresu ztratí. Dost jsem si s tím pohrál. Na setkání v Hanau plánujeme mít cca deset wiFredů, tak budu mít zkušenosti z praxe kdy budou současně v provozu FREDy a wiFREDy. Jak už jsem psal, není možné aby řešení vyhovovalo všem, prostě půjde vždy o kompromisy.
FREMO, Zababov N-scale
HonzaM

Příspěvekod fulda » pát 27 bře, 2026 12:02 pm

TTmili píše:Je mi jasné, že má jít o samo-domo napodobeninu, a tak k tomu asi mám tendenci přistupovat. Kolikrát je v jednoduchosti síla, a pokud by byla možnost si to třeba v roce 2028 postavit, tak proč ne. ESU jsem chvilku na zkoušku měl půjčený a pár věcí mi na něm nepřišlo úplně ideálních, ale obecně koncepce ovladače z dotykového displeje a nějakého otočného knoflíku pro jízdu (za mě ideálně enkodér) mi přijde jako správná cesta.

Tak ono hlavní legrace spočívá v tom sledovat reakce různých lidí a to, jak hledají své kyselé hrozny.
Každý trochu rozumný člověk, který někdy sledoval mou práci, tak si raději prohlédne tenhle dokument, aby zjistil, že se jedná o zábavnou hračku, která se dá, jak Richard poznamenal, postavit za cenu večeře s manželkou v restauraci.
Pochopitelně to vyžaduje nějaké úsilí a znamená to, že nepočítám cenu své práce a tak dále, ale to se u koníčků stává celkem často.
Nejlevnější verze co se mi tak podařilo poskládat je s cenou kolen 20€, ale je nutno podotknout, že baterka je ze starého telefonu a cenu 3D tisku neumím započítat.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod HonzaM » pát 27 bře, 2026 12:55 pm

Pavel-HP píše:A tohle se zrovna nepoužívá na setkáních. Důvod, můžu si vybrat jakoukoliv že čtyř předprogramovaných adres. Na velkém setkání právě tohle není žádoucí.

To se pleteš, už jsem to zažil na velkém setkání kde se používaly i běžné Fredy.:Není nutné mít naprogramovány čtyŕi různé lokomotivy, můžeš si tam naprogramovat jen jednu a používat ho jako běžný fred, jen se nemusíš shánět kde zrovna je nejbližší volný LN box. Můžeš si také například naprogramovat dvě lokomotivy které nemá naprogramovány nikdo jiný, a mít možnost přípřeže. Ale tahle diskuze už nemá nic společného s tím, s čím autor vlákno založil.
FREMO, Zababov N-scale
HonzaM

Příspěvekod Zlámalík » pát 27 bře, 2026 2:23 pm

Tak já myslím, že se pobavily obě strany, nakonec je tady víc materiálu pro psychiatra, než pro vývojáře :lol:
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod fulda » sob 04 dub, 2026 6:45 am

he he, na stummiforu je post jako zde používá jeden agitátor:
stummiforum píše:(strojový překlad)
Ahoj všichni;

Rád bych se s vámi podělil o své zkušenosti s používáním PacoMouseCDY na našem setkání modulárních vozů v měřítku 0.

Pro vysvětlení, setkání jsme uspořádali od čtvrtka do neděle ve sportovní hale s 16 účastníky.

Bylo tam 6 operačních stanic a jezdilo 5 až 6 párů vlaků. Vše bylo řízeno Roco Z21 a 4 posilovacími obvody s 18V/4A, připojenými k Wi-Fi routeru Fritzbox.

Délka trati byla přibližně 120 metrů. Kromě 5 ručních ovladačů PacoMouseCDY s nejnovějším softwarem byly současně používány ruční Wi-Fi ovladače Roco a mobilní telefony s aplikací Roco.

Vždy bylo přihlášeno asi 12-14 ovladačů.

A teď k PacoMouse: fungovala velmi dobře a všichni, kdo ji testovali, byli nadšeni; téměř všichni ji shledali lepší než Wi-Fi myš Roco.

S PacoMouse v hale nikdy nedošlo k žádné ztrátě Wi-Fi signálu a lokomotivy se velmi snadno ovládaly a obsluhovaly.

Jako zdroj napájení používám 3,7V LiPo baterii s kapacitou 2000mA a regulátor nabíjení s převodníkem na 4,5V.

...

Tato baterie vydržela při plném nabití 7–8 hodin provozu a poté se dala snadno přes noc dobít.

Celkově byli všichni testeři (16 osob) spokojeni a také si postaví (nebo si nechají postavit) své vlastní ruční ovladače!

Ve jménu všech účastníků SNFRH mnohokrát děkujeme společnosti PACO a všem, kteří pomohli vyvinout tento fantastický ruční ovladač.

Na závěr pár fotografií ze setkání.

Zdravím všechny, Uwe

1d2188.jpg
fulda

Příspěvekod HonzaM » sob 04 dub, 2026 8:57 am

Ovladač vypadá zajímavě. Asi nejvíc informací je na https://usuaris.tinet.cat/fmco/pacomousecyd_en.html
Jedná se o projekt předpokládající vlastní výrobu (DIY), uvádí se, že není určen pro komerční využití. Komerční využití je výslovně zakázáno. Je k dispozici návod pro stavbu a naprogramování. Do aktuální verze je doplněno menu v češtině. Ovladač má dotykovou obrazovku a ovládání rychlosti enkodérem.
Předpokládám, že si Jindra (fulda) ovladač postaví a blíže nás s ním seznámí.
Naposledy upravil HonzaM dne sob 04 dub, 2026 3:44 pm, celkově upraveno 1
FREMO, Zababov N-scale
HonzaM

Příspěvekod fulda » sob 04 dub, 2026 3:42 pm

HonzaM píše:Ovladač vypadá zajímavě. Asi nejvíc informací je na https://usuaris.tinet.cat/fmco/pacomousecyd_en.html
Jedná se o projekt předpokládající vlastní výrobu (DIY), výslovně se uvádí, že není určen pro komerční využití. Komerční využití je zakázáno. Je k dispozici návod pro stavbu a naprogramování. Do aktuální verze je doplněna čeština.

Honzo, asi jsi nedával pozor, ale náš sekční používá první prototypy od tohoto postu. Už ho provětral i na jednom komorním setkáníčku.
Taky ten fakt, že jsou dostupné zrovna jazyky španělština, čeština a angličtina je pozoruhodný.

Je to jak se píše na tom stummiforu. Nejlepší ovladač současné doby.
fulda

Příspěvekod HonzaM » sob 04 dub, 2026 5:44 pm

fulda píše:
HonzaM píše:Ovladač vypadá zajímavě. Asi nejvíc informací je na https://usuaris.tinet.cat/fmco/pacomousecyd_en.html
Jedná se o projekt předpokládající vlastní výrobu (DIY), výslovně se uvádí, že není určen pro komerční využití. Komerční využití je zakázáno. Je k dispozici návod pro stavbu a naprogramování. Do aktuální verze je doplněna čeština.

Honzo, asi jsi nedával pozor, ale náš sekční používá první prototypy od tohoto postu. Už ho provětral i na jednom komorním setkáníčku.
Taky ten fakt, že jsou dostupné zrovna jazyky španělština, čeština a angličtina je pozoruhodný.

Je to jak se píše na tom stummiforu. Nejlepší ovladač současné doby.

Bohužel nevím, v čem jsem podle tebe nedával pozor, ani kdo je “náš sekční”. Nicméně je určitě dobře že ten ovladač někdo v Čechách fyzicky má, nevím proč jsi o tom nenapsal místo toho “strojového překladu” ze stummifora a věřím, že nás s ovladačem blíž seznámí on nebo Ty. Ovladač má hodně zajímavých funkcí, záleží ale na tom, jaké má kdo preference. Osobně se mi zdá například vhodnější umístění otočného ovladače u ESU Mobile Control, umožňující ovládání jednou rukou.
Podstatnou nevýhodou Pacomouse CYD je podle mého názoru fakt, že ho nelze koupit a se třemi vykřičníky je tam upozornění, že je zakázáno komerční využití, takže nelze předpokládat větší rozšíření. Mnoho modelářů si ho asi nepostaví. WiFRED nemá zdaleka tolik funkcí, ale je malý a lehký, dobře se drží v ruce, snadno se ovládá jednou rukou a mohu si ho objednat “ready to go”.
FREMO, Zababov N-scale
HonzaM

Příspěvekod TTmili » sob 04 dub, 2026 9:16 pm

Já tomuhle hodně fandím, kombinace otočného ovladače jízdy a dotykové obrazovky na vše ostatní je podle mě předpoklad pro nejlepší ovladač i přes Fuldovi řeči o kyselých hroznech. Kdyby třeba místo jedovatých poznámek zmínil, žel lze barvy invertovat (dle poslední kapitoly manuálu který překládal), neohradil bych se proti tomuhle ovladači vůči ničemu, dokonce se kvůli tomu začnu učit programování, byť na škole jsem skončil u rozblilání LEDek na 8051.
TT
DIGITÁL
Epocha: IV
Snažíme se dokonale napodobit skutečnou nedokonalost, má to význam?
TTmili

PředchozíDalší

Zpět na Nezařazeno (off topic)