OPRAVA, DOPLNĚNÍ:
Přemýšlel jsem, jestli po několika letech otevírat starší vlákno.
Ale jo. V zájmu spravedlnosti :--) , a taky jako info pro případné začátečníky.
Toto jsem tehdy napsal o (starších) Čmelácích PIKO vyráběných v období 2013/14 a později - čili dnes již klidně 10-12 let starých:
Oproti levnějšímu Čmelákovi od PIKO s ne zcela domyšlenou koncepcí pohonu (těžký=slabý převod do rychla u těžkotonážního posunu, a navíc ještě v kombinaci se slabším motorkem s malým krouťákem) to u rokočmeláka vyřešili rakouští konstruktéři přímo ukázkově, na jedničku s hvězdičkou.
Subtilnější Čmeláci od PIKO (s hmotnostmi okolo 330 gramů) jsou skutečně lehčí než podvozkově i motoricky robustnější rokočmelda, který ve verzi DCC Sound váží cca 427 gramů.
Musím na to nyní reagovat, i když to bude asi delší,
za což se předem omlouvám. Včera jsem měl možnost vyzkoušet si na krámě "nového PIKO Čmeláka" (novinku z roku 2023, výroba 2023-2024), vojenského /ČSLA/ khaki analogového PIKO 59790 - a tento nový nejezděný model v kompletním balení jsem po prvotním otestování na zkušební koleji na pultě, potěžkání v ruce a vizuální prohlídce vzal za výhodnou dobrou cenu.
Když jsem pak dle dohody obratem prodejci volal, že také i po důkladnějším ověření doma je vše v pořádku, nabídl mi ten pokušitel ještě obdobnou novinku z roku 2024 (výroba 2024-2025), zelenokrémového analogového PIKO Čmeláka
čD, rovněž nový nejezděný model v kompletním balení. Ten byl sice, zřejmě dle tržních principů (větší atraktivita, efektní barevné provedení, železniční správa a univerzálnější využití), o něco málo dražší, ale co je to proti Vesmíru, že jo :--) Tak jsem neodolal.
(pro zvětšení rozkliknout) Už na první pohled dělá radost pěkné dílenské provedení i detaily včetně filigránského zábradlí ochozu (přitom pevného a zároveň dostatečně pružného) a bezpečnostního řetízku v proluce zábradlí na zádi, povrchová úprava s moc pěkným lakem, potisk atd. Poziční osvětlení je standardně přepínáno dle směru jízdy; 3 čelní bílá světla a 2 koncová červená. U vojenského Čmeláka navíc ještě (i v analogu) svítí obě typové tabulky vepředu nahoře na obou stranách kapoty.
Hmotnosti modelů jsou 325-326 gramů (khaki vojenský) a 329-330 gramů (zelenokrémový
čD), a co je hlavní: v rozporu s očekáváním (dle zkušenosti získané před 5 lety) mě potěšila schopnost plynulé relativně pomalé jízdy.
Dosud ještě nezajeté modely (každý absolvoval zhruba 10 minut přerušovaného jezdění sem a tam při úvodních zkouškách) byly už i v analogu schopny neucukané pomalé jízdy rychlostí necelých 15 mm/s resp. 88 cm/min. Tomu by ve skutečnosti (1:1) odpovídala rychlost chůze 4,6 km/h. Nejsou to sice v tomto ohledu žádní rekordmani, ale už v analogu bez pulzní šířkové modulace (PWM) je to myslím použitelné i při ranžírování. Navíc pojezdy jsou hodně tiché.
Tak nevím, buďto jsem měl tehdy před lety smůlu na špatné exempláře anebo mezitím došlo ke zlepšení pojezdů (převody a/nebo motorek).
__
Příznivé
proudové charakteristiky změřené po standardním záběhu cca 5'+5'+5'+5':
Čmelák PIKO 59790 PIKO 59792
--------------------------------------------
2,5 V 0,03-0,05 A 0,03-0,06 A
3,0 V 0,03-0,05 A 0,04-0,07 A
4,0 V 0,04-0,06 A 0,04-0,08 A
5,0 V 0,05-0,07 A 0,05-0,09 A
6,0 V 0,05-0,08 A 0,06-0,10 A
7,0 V 0,06-0,08 A 0,06-0,10 A
8,0 V 0,06-0,09 A 0,07-0,11 A
9,0 V 0,07-0,10 A 0,07-0,12 A
10,0 V 0,07-0,10 A 0,08-0,12 A
11,0 V 0,08-0,10 A 0,09-0,12 A
12,0 V 0,08-0,11 A 0,09-0,12 A
--------------------------------------------
Technická poznámka, nic pro rychločtenáře :--)
Zdánlivě velké rozptyly odběru proudu /při odstupňovaných napětích/ jsou dány tím, že do tabulky je vlastně zanesen souhrn (interval od-do) všech naměřených hodnot, a to:
- při jízdě lokomotiv oběma směry
- při jízdě rovně a v obloucích pravotočivých i levotočivých (po obrácení lokomotiv na koleji)
- při zrychlujících se jízdách (cyklus měření směrem od 2,5 do 12 V)
- při zpomalujících se jízdách (cyklus zpětně zase od 12 V do 2,5 V)
Také samotný testovací ovál tentokrát na chalupě neležel na zcela rovném stole a v ideální vodorovné rovině. Modely tedy na uzavřeném okruhu jely de facto chvíli ve stoupání, chvíli vodorovně a vzápětí zase v klesání - ovšem na poměry modelové železnice ve velmi malém, maximálně cca 5 až 6 promile (okem celkem nepatrná 5-6mm změna výšky stolu na metr délky).
Samozřejmě by šlo v tabulce uvést reprezentativní střední hodnoty, a možná by to "vypadalo líp", ale pro lepší představu a věrnost jsem tam nechal ty maximální naměřené intervaly.
__
Přidal jsem dnes tyto dva nově získané PIKO modely k dosavadní malé flotile Roco Čmeláků a nemám pocit, že by v ní působily jako outsideři nebo chudí příbuzní, to určitě ne.
(pro zvětšení rozkliknout) Každý ze tří zelených odstínů je jiný (tomu jsem rád), o khaki ani nemluvě.
Je zde patrný i ten známý rozdíl v barevném podání zelenokrémových strojů Roco a PIKO.
Roco zelená je teplejší (lehce do žluta), PIKO naopak studenější směrem do modra (do tyrkysové, cyan).
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
EDIT 21.3.2026 - ještě
doplnění k vojskovému PIKO Čmelákovi: Na tomto modelu je cenné i to, jak krásně a soustředně na jenom místě dokumentuje část naší železniční historie a všemožné změny v přečíslování.
Nejde totiž pouze o ten všeobecně známý hromadný přechod ve 2. polovině 80. let z našeho národního ČSD Kryšpínova značení na nově zaváděnou celoevropskou nomenklaturu, čili konkrétně třeba právě u diskutovaného Čmeláka o tu pochopitelnou změnu jeho přeznačení z ex řady
T669 na řadu
770.
Ale tady u tohoto stroje došlo ještě navíc (z interních československých důvodů) také k 'totálnímu překopání' i pořadového čísla, konkrétně z původního
518 na nově přidělené
601-3.
No a tento PIKO model /
šťastnou volbou výrobce/ zachycuje danou lokomotivu v jejím přechodném stavu, historicky potenciálně nejzajímavějším, kdy:
- na obou stranách kabiny je již nové označení bílým písmem
770.601-3, spolu s přiřazením lokomotivy pardubickému vojenskému útvaru a informací, že přechod na ČSD je povolen
- zatímco na čelech jsou původní (plechové/smaltované) červené tabulky s bílým orámováním a s označením bílým písmem
T669.0518 - podobně i na podsvícených bílých 'tabulkách' s černým orámováním je původní černě provedené označení lokomotivy
T669.0518 (po obou stranách kapoty vepředu nahoře)
Blíže k tomu když tak něco málo i zde na fóru:
-
viewtopic.php?f=15&t=14226&p=329289#p329289 -
viewtopic.php?f=15&t=7988&start=645#p329290