Ovládání jízdy vlaků a ovladače

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Ovládání jízdy vlaků a ovladače

Příspěvekod HonzaM » úte 17 bře, 2026 7:33 am

V době stejnosměrného napájení byly způsoby ovládání rychlosti a směru jízdy víceméně jednotné, směr se přepínal většinou pŕepínačem, měnícím polaritu a rychlost velikostí napětí, obvykle otáčením zvyšujícím rychlost otáčením ve směru hodinových ručiček, stejně jako hlasisost a rádia nebo zesilovače.
S nástupem DCC se začalo používat více systémů. Hodně se rozšířil systěm používaným firmou Roco u Multimausu, kdy se směr a rychlost přepíná jedním otočným ovladačem, ve střední poloze vlak stojí, otáčením po směru hodinových ručiček vlak jede jedním sméren a rychlost se zvyšuje, otáčením proti směru hodinových ručiček vlak jede opačným směrem a rychlost se zvyšuje otáčením proti směru hodinových ručiček, což mi připadá nelogické, když jsme zvyklí třeba od zmíněného ovládání hlasitosti. Na druhé straně to může někomu vyhovovat při manipulaci pŕi posunu.ovladač má mechanické dorazy pŕi dosažení maximální rychlosti. K velkému tozšírení přispělo Roco Muliptimausem, zřejmě díky relativně nízké ceně.
Další variantou je ovládání otáčením, u nějž se rychlost zyšuje otáčením ve směru hodinových ručiček.s mechanickým dorazem při dosažení maximální rychlosti. Směr jízdy se ovládá mechanickým přepínačem. To je velmi rozšířený způsob díky modulovce, kde je užíván u Fredů.
Třetí způsob je používán u ovladačů s enkodérem. Rychlost ze zvyšuje otáčením ve směru hodinových ručiček, bez mechanického dorazu. Po dosažení maximální rychlosti ovladače se rychlost nemění a je dána dekodérem v lokomotivě. Směr jízdy se ovládá stiskem ovladače při dosažení nulové rychlosti po jejím snižování otáčením proti směru hodinových ručiček. Je to pohodlné při posunu. Existují Fredy s enkoderem, je to ale spíš vyjímečně.
Existují i další způsoby, spíš výjimečné. Je to napŕíklad ESU Mobile Control. U něj se rychlost nastavuje otočným ovladačem, rychlost se zvyšuje otáčením po směru hodinových ručiček, s dorazem pŕi dosažení maximální rychlosti. Směr jízdy se mění překonáním mechanického dorazu v nulové rychlosti. Specialostí je motorickěho ovládání ovládacího kolečka - při použití dvou ovladačů se při zvolení téže lokomotivy se kolečko na druhém ovladači samo otáčí do stejné polohy jako na prvním ovladači. Na tomto ovladači je možné současně zvolit víc lokomotiv (třeba pro přípřež).
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM

Re: Ovládání jízdy vlaků a ovladače

Příspěvekod Pavel-HP » úte 17 bře, 2026 8:40 am

A co ovladače F1, F2, FZ1, FZ2, atd., najdou se určitě další, které slouží desítky let a mají 0 uprostřed.
TT, epocha III. - V., U profil
www.vlakytt.cz
Pavel-HP

Příspěvekod BohousP » úte 17 bře, 2026 8:45 am

A pak také ovládače s lineárním potenciomtrem, bez kolečka.
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
BohousP

Příspěvekod HonzaM » úte 17 bře, 2026 9:59 am

Pavel-HP píše:A co ovladače F1, F2, FZ1, FZ2, atd., najdou se určitě další, které slouží desítky let a mají 0 uprostřed.

Jasně, jen jsem si nemohl vzpomenout na název FZ1, pamatoval jsem si jak vypadá (ostatně jsem ji také měl.
FREMO, Zababov N-scale
HonzaM

Příspěvekod fulda » úte 17 bře, 2026 10:09 am

... a co ovladače určené pro stavbu panelů (modulární ovladače) a ovladače určené pro zástavbu do panelů?
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod petr2023 » úte 17 bře, 2026 10:22 am

Ovladače/regulátory s "0" uprostřed alá stará trafa s etalonem FZ1 jsou klasika a pro analog a to včetně pulzních regulátorů mi přijdou nejlepším řešením. Díky aretované "0" uprostřed se velmi snadno pozná kdy je vypnuto a jakým směrem cheme jet. Většinou jsou ovládací panely umístěny tak aby směr otáčení reflektovar směr pohybu. Bohužel s nástupem digitálu se toto dost zkomplikovalo, tedy alespoň pro mne a zejména u ROCO. Pokud na kolejišti není smyčka, tak není moc velký problém poznat kde je předek a kde zadek, ale pokud je možnost lokomotivu otočit a to ať už ve smyčce nebo v delších obloucích, rázem se stává problémem poznat jakým směrem je lokomotiva čelem a tudíž jakým směrem se rozjede po otočení potenciometru na "myši".

Dotaz tedy zni, existuje náhrada za "myš"? Na modulovém setkání jsem dostal do ruky Freda, který má volbu směru tlačítkem a rychlost se ovládá potenciometrem z 0 do 100% (nemá "0" uprostřed). bohužel Fred, jak jsem koukal do návodů, tak ho není možné připojit k základní centrále, ale až k té profesionální, jelikož využíví sítě LocoNet a tu základní centrála nemá. Je tedy nějaká dostupná náhrada pro zdířky X-BUS alá Fred?
Láska z dětství je silnější než jsem si myslel a tak po 20 letech znovu začínám.
petr2023

Příspěvekod fulda » úte 17 bře, 2026 11:03 am

petr2023 píše:Dotaz tedy zni, existuje náhrada za "myš"? Na modulovém setkání jsem dostal do ruky Freda, který má volbu směru tlačítkem a rychlost se ovládá potenciometrem z 0 do 100% (nemá "0" uprostřed). bohužel Fred, jak jsem koukal do návodů, tak ho není možné připojit k základní centrále, ale až k té profesionální, jelikož využíví sítě LocoNet a tu základní centrála nemá. Je tedy nějaká dostupná náhrada pro zdířky X-BUS alá Fred?

Ovladačů existují hromady. Jen na mojich stránkách a v mojich postech jich najdeš odhadem kolem deseti. Mnohem jednoduší situace je, pokud víš, co od svého ovladače očekáváš a pak jen hledáš takovej, kterej to splňuje. Já třeba nemám moc rád ovladače s dotykovým displejem, ale v minulé hospodě jsme měli prezentaci jednoho, který kombinuje kolečko a dotykový displej a musím uznat, že dost překvapil. Zase mám rád "enkodéry", tedy kolečko, kterým můžeš točit dokola a ono "cvaká" po jednom rychlostním kroku. U těch je dobré, že se snadno nastavuje, jestli mají nulu uprostřed, nebo na kraji. Mám spoustu ovladačů, kde se rychlost ovládá tahovým potenciometrem. U těch je dobré, že když ho položíš 'zdola nahoru" tak je to hodně blízko ovladači tahu na lokomotivě.

Prostě - sto lidí, sto chutí. Já mám to štěstí, že nejsem vázán žádnou komercí, která by mne nutila propagovat takové, nebo jiné řešení a mohu si svobodně všechna vyzkoušet a udělat si na ně svůj vlastní názor. Jo a taky má možnost se k celkem velkému množství ovladačů dostat tedy.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod sidlo » úte 17 bře, 2026 11:26 am

Jsou taky ovladače (Uhlenbrock), kde si můžeš (v uživatelském nastavení) zvolit zdali se otáčením nemění směr jízdy (a po dosažení maxima nebo minima se dalším otáčením rychlost nezvyšuje nebo nesnižuje) nebo (po dosažení střední polohy) mění směr jízdy.
sidlo

Příspěvekod HonzaM » úte 17 bře, 2026 3:14 pm

sidlo píše:Jsou taky ovladače (Uhlenbrock), kde si můžeš (v uživatelském nastavení) zvolit zdali se otáčením nemění směr jízdy (a po dosažení maxima nebo minima se dalším otáčením rychlost nezvyšuje nebo nesnižuje) nebo (po dosažení střední polohy) mění směr jízdy.

Ano, takto je to například u Intelliboxu 3 (asi také u starších Intelliboxů). Jedná se o enkodér, bez koncových dorazů. Na rozdíl od Multimausu nebo WLANmausu, kde je střední poloha mechanicky daná a její dosažení se pozná lehkým odporem, v režimu s nulovou rychlostí uprostřed je to u Uhlenbrocku jinak, jedná se o enkodér, u nějž se směr jízdy změní dalším otáčením tímtéž směrem po snížení rychlosti do zastavení. Také v tomto režimu ale lze změnit směr kdykoli stiskem ovladače, lokomotiva nejdřív zastaví a pak se ovládá jako u enkodéru. Nevím, zda jsem to popsal dost srozumitelně.
Naposledy upravil HonzaM dne úte 17 bře, 2026 3:56 pm, celkově upraveno 1
FREMO, Zababov N-scale
HonzaM

Příspěvekod Zlámalík » úte 17 bře, 2026 3:33 pm

A můžeš taky mít ovládání páčkou z RC soupravy, a šlo by to i tak, že by výchyka neurčovala rychlost, ale její změnu. Tedy by se jednalo o obdobu přidávání jízdních stupňů a brzdění na mašině. Ve střední poloze jede loko výběhem. To by se líbilo mně. Na tomto principu existují ovladače v USA - třeba ProtoThrottle: https://www.youtube.com/watch?v=1a4pF1fXUCQ

fulda píše:[...prezentaci jednoho, který kombinuje kolečko a dotykový displej a musím uznat, že dost překvapil.

To řešení pro dinosaury používám i já (už asi 12 let či kolik...) a kdybych mohl nějak přispět k vývoji novinky, rád pomůžu. Protože tohle je podle mě rozumná kombinace "mobilování" a klasiky. Jen jedním nezabít druhé a dovolit variabilitu.
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod HonzaM » úte 17 bře, 2026 4:15 pm

petr2023 píše:Dotaz tedy zni, existuje náhrada za "myš"? Na modulovém setkání jsem dostal do ruky Freda, který má volbu směru tlačítkem a rychlost se ovládá potenciometrem z 0 do 100% (nemá "0" uprostřed). bohužel Fred, jak jsem koukal do návodů, tak ho není možné připojit k základní centrále, ale až k té profesionální, jelikož využíví sítě LocoNet a tu základní centrála nemá. Je tedy nějaká dostupná náhrada pro zdířky X-BUS alá Fred?

Čemu říkáš “základní centrála”? FRED existuje ve dvou verzích ovládání, běžnější je provedení s potenciometrem, u něj se směr jízdy ovládá páčkovým přepínačem. Málo rozšířené je provedení s enkodérem, u něj se směr ovládá stiskem knoflíku enkodéru.
FREMO, Zababov N-scale
HonzaM

Příspěvekod Dovi » úte 17 bře, 2026 5:03 pm

HonzaM píše:Třetí způsob je používán u ovladačů s enkodérem. Rychlost ze zvyšuje otáčením ve směru hodinových ručiček, bez mechanického dorazu. Po dosažení maximální rychlosti ovladače se rychlost nemění a je dána dekodérem v lokomotivě. Směr jízdy se ovládá stiskem ovladače při dosažení nulové rychlosti po jejím snižování otáčením proti směru hodinových ručiček. Je to pohodlné při posunu. Existují Fredy s enkoderem, je to ale spíš vyjímečně.

Viz též i dlouhodobě používaný systém Marklin/TRIX a jejich centrály Mobile Station a Central Station...
(aktuálně MS2 a CS3)

Mobile_Station_(MS2).jpg
Mobile_Station_(MS2).jpg (7.93 KiB) Zobrazeno 122 krát

Ale jestli si to ještě dobře pamatuji, tak /minimálně alespoň u MS2/ není nutno pro změnu směru jízdy nejdříve model uživatelsky zcela zastavit (jak píšeš "stiskem ovladače při dosažení nulové rychlosti") - stisknutím kolečka se model jedoucí jakoukoli rychlostí zastaví.
- v dětství H0 a potom N
- teď už si jen občas hraju (nemodelařím) s H0, H0e, H0f, N a TTm, DC+DCC
Dovi

Příspěvekod Pavel-HP » úte 17 bře, 2026 5:31 pm

Zlámalík píše:A můžeš taky mít ovládání páčkou z RC soupravy, a šlo by to i tak, že by výchyka neurčovala rychlost, ale její změnu. Tedy by se jednalo o obdobu přidávání jízdních stupňů a brzdění na mašině. Ve střední poloze jede loko výběhem. To by se líbilo mně. Na tomto principu existují ovladače v USA - třeba ProtoThrottle: https://www.youtube.com/watch?v=1a4pF1fXUCQ

fulda píše:[...prezentaci jednoho, který kombinuje kolečko a dotykový displej a musím uznat, že dost překvapil.

To řešení pro dinosaury používám i já (už asi 12 let či kolik...) a kdybych mohl nějak přispět k vývoji novinky, rád pomůžu. Protože tohle je podle mě rozumná kombinace "mobilování" a klasiky. Jen jedním nezabít druhé a dovolit variabilitu.

Jedna z možností.

https://www.fucik.name/masinky/XWL_modules/
www.vlakytt.cz
Pavel-HP

Příspěvekod Pavel-HP » úte 17 bře, 2026 5:34 pm

HonzaM píše:

Čemu říkáš “základní centrála”? FRED existuje ve dvou verzích ovládání, běžnější je provedení s potenciometrem, u něj se směr jízdy ovládá páčkovým přepínačem. Málo rozšířené je provedení s enkodérem, u něj se směr ovládá stiskem knoflíku enkodéru.

Taky existuje enkodér s páčkovým přepínačem.
www.vlakytt.cz
Pavel-HP

Příspěvekod HonzaM » úte 17 bře, 2026 6:58 pm

Dovi píše:
HonzaM píše:Třetí způsob je používán u ovladačů s enkodérem. Rychlost ze zvyšuje otáčením ve směru hodinových ručiček, bez mechanického dorazu. Po dosažení maximální rychlosti ovladače se rychlost nemění a je dána dekodérem v lokomotivě. Směr jízdy se ovládá stiskem ovladače při dosažení nulové rychlosti po jejím snižování otáčením proti směru hodinových ručiček. Je to pohodlné při posunu. Existují Fredy s enkoderem, je to ale spíš vyjímečně.

Viz též i dlouhodobě používaný systém Marklin/TRIX a jejich centrály Mobile Station a Central Station...
(aktuálně MS2 a CS3)

Mobile_Station_(MS2).jpg

Ale jestli si to ještě dobře pamatuji, tak /minimálně alespoň u MS2/ není nutno pro změnu směru jízdy nejdříve model uživatelsky zcela zastavit (jak píšeš "stiskem ovladače při dosažení nulové rychlosti") - stisknutím kolečka se model jedoucí jakoukoli rychlostí zastaví.
FREMO, Zababov N-scale
HonzaM

Další

Zpět na DCC v praxi