M 152.0, 810 a BDtax od fy. ROCO

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti TT (1:120).

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., radekkrupka

Re: M 152.0, 810 a BDtax od fy. ROCO

Příspěvekod JendaTT » pát 13 bře, 2026 9:58 pm

Jen dotaz - Staco3 pořeší výpadky napájení u motoráku - ale řešil jste někdo už poblikávání při výpadcích napájení i u přívěšáku? Stačí jen kondenzátory k desce s funkčním dekodérem nebo je potřeba nějaký speciální modul?
JendaTT

Příspěvekod Davca » sob 14 bře, 2026 7:23 am

Davca

Příspěvekod PeTTr123 » sob 14 bře, 2026 10:30 am

JendaTT píše:Jen dotaz - Staco3 pořeší výpadky napájení u motoráku - ale řešil jste někdo už poblikávání při výpadcích napájení i u přívěšáku? Stačí jen kondenzátory k desce s funkčním dekodérem nebo je potřeba nějaký speciální modul?

No vzhledem k tomu, že odběr diod osvětlení je zanedbatelný proti odběru motoru, asi bych šel jen cestou dodatečného kondenzátoru. Ale zatím jsem ten přívěšák nerozebíral, tak nevím, jaké jsou tam možnosti
PeTTr123

Příspěvekod petr2023 » pon 16 bře, 2026 7:27 am

Davca píše: jízda po zkušebním oválu ... nebyla nijak slavná.

Tak už mi domů také v analogu přijela tato novinka. Bohužel musím se přidat k poznatku, že jízda je hodně špatná. Nejspíše to bude tuhým podvozkem, jelikož se sice nápravy natáčejí, ale alespoň u mého kusu o možném naklápění nemůže být vůbec řeč. Tím nechci říct, že mám koleje křivé, ale evidentně i sebedrobnější nerovnost dělá problémy. V podstatě do teď jsem s žádným modelem na mých kolejí neměl žádný problém, takže tady asi bude opravdu potřeba nějaký zásah do konstrukce :?

Co mne naopak velmi mile překvapilo, je osvětlení interiéru, které je i u vagónu. Z počátku sice nic nesvítilo, tak jsem myslel, že to svítí jen v digitálu, ale po shlédnutí videí, jsem viděl, že to má svítit i v analogu. Už jsem si říkal, že bude tedy chyba v modelu, než jsem zjistil, že se osvětlení zapíná dotykem na střechy jednotlivých vozů. Omlouvám se za možná překvapivý objev, ale dosud jsem se s tím nesetkal a velmi mile mne tato možnost překvapila :o
Láska z dětství je silnější než jsem si myslel a tak po 20 letech znovu začínám.
petr2023

Příspěvekod jipol57 » pon 16 bře, 2026 10:19 am

petr2023 píše:... že se osvětlení zapíná dotykem na střechy jednotlivých vozů ...

Můžu se prosím zeptat, na popis tohoto zapínání? Dotykem je myšleno co? Jako že pod střechou je spínač, a promáčknutím se střecha prohne a spínač sepne? nebo co je to za technologii? Jen tak prst, přes nevodivý plast, to asi nebude.
Doposud jsem znal jen jazýčkový kontakt, a spíná se magnetem.
jipol57

Příspěvekod Hanes » pon 16 bře, 2026 11:30 am

Podle fotek rozebraného vozu zřejmě pouze dotykem, je to asi kapacitní spínač.
Ten funguje i přes plast střechy.
Hanes

Příspěvekod Jacek » pon 16 bře, 2026 1:49 pm

Davca píše:Jackovy poznatky ... https://jacek-modely.cz/m-152-0-roco-tt/

David

petr2023
jipol57
čekal bych, že si to někdo i přečte a nebude se ptát na no co je tam podrobně slovem i obrazem. Jak odběr, tak i ovládání dotykem :D

Jinak bez modulu Staco se s tím opravdu rozumně jezdit nedá.
Stránky o modelové železnici TT, digitál, zvuky http://www.jacek-modely.cz
Jacek

Příspěvekod jipol57 » pon 16 bře, 2026 2:09 pm

Njn, ale že je to kapacitní spínač, jsi tam nenapsal. Nedošlo mně to, ani po prohlídnutí videa. Zase se dozvídám novinku. Přehodnotím svoje plánované ovládání osvětlení, místo jazýčkových kontaktů.
https://www.laskakit.cz/arduino-kapacit ... ko-ttp223/
Díky za vysvětlení taky Hanesovi.
jipol57

Příspěvekod PeTTr123 » úte 17 bře, 2026 8:06 am

petr2023 píše:... Bohužel musím se přidat k poznatku, že jízda je hodně špatná....

Tak to nerad slyším. Já mám zatím jen jeden stroj od Roca, zatím ještě v analogu, a jízdou jsem nadšen. Tak že bych tentokrát měl výjimečně štěstí na výjimečně kvalitní kus? I při sebepomalejší jízdě přes výhybky motorák ani neblikne, necukne. Přívěšák na výhybkách krátce blikne, ale žádná katastrofa to není. Měl jsem v plánu vozový park motoráků od Roca časem rozšířit, pokud přijdou s dalšími pro mě zajímavými verzemi, tak si to možná ještě rozmysllím. Uvidím, jaké budou další ohlasy
PeTTr123

Příspěvekod JendaTT » úte 17 bře, 2026 1:37 pm

Tak si mi povedlo do prostoru WC dostat modul Staco4 i s oběma kondenzátory. Kondíky před trubičkami a modul Staco4 za nimi v pravé části WC. Na modelu samotném tak nebylo potřeba nic upravovat.
JendaTT

Příspěvekod mvck » stř 18 bře, 2026 6:50 am

PeTTr123 píše:
Tak to nerad slyším. Já mám zatím jen jeden stroj od Roca, zatím ještě v analogu, a jízdou jsem nadšen. Tak že bych tentokrát měl výjimečně štěstí na výjimečně kvalitní kus? I při sebepomalejší jízdě přes výhybky motorák ani neblikne, necukne. Přívěšák na výhybkách krátce blikne, ale žádná katastrofa to není. Měl jsem v plánu vozový park motoráků od Roca časem rozšířit, pokud přijdou s dalšími pro mě zajímavými verzemi, tak si to možná ještě rozmysllím. Uvidím, jaké budou další ohlasy

Mně to taky jezdí bez problémů, za 20 min. jízdy jen 2-3x problilnul, nezastavil se ani jednou. Takže žádné další úpravy a vylepšení nejsou nezbytné.
mvck

Příspěvekod Sarge » stř 18 bře, 2026 8:44 pm

Sepíšu jen telegraficky své poznatky ze včerejšího zkoušení 810:
Digitalizace:
- Kastle šla otevřít přiměřeně, jen teda ty kohouty. Hezký detail ale po několika pokusech je nasadit pinzetou zpět a jednom hledání zatím putovaly do sáčku (dá se očekávat že motor budu ještě otevírat).

Jízdní vlastnosti
- odpor přívěsného vozu je na můj vkus dost velký (chápu, asi sběrače) ale s jinými továrními modely je to dost.
- Na začátku jsem měl docela problémy s tím že motorák zastavoval a ztrácel kontakt. Po zajetí se mi zdá že se to zlepšilo ale Staco by fakt bodlo (jen kdyby se to nemuselo pájet na tu patici.
- Tažná síla se zdá naproti tomu dost slušná. Na rovině si to poradí bez problémů s 6x nákladním vozem 4 osým + BDdtx.

Vzhled
- Není moc co komentovat, prostě krása. Jen jsem se bál o ty anténky a zrcátka když člověk neví jak to má položit když to chce položit jnak než na kola. Naštěstí všechno přežilo.

Otázka, pro zapínání osvětlení interiéru je třeba vypnout SUSI nebo tak něco? Přípoják ovládat můžu ale u motoru jsem nenašel kombinaci.
Sarge

Příspěvekod Luděk » čtv 19 bře, 2026 6:29 am

Luděk

Příspěvekod petr2023 » čtv 19 bře, 2026 6:37 am

Jen taková náhoda. Minulý týden při cestě z práce jsem si v Hostivici jen krátce něčeho všiml. Tento týden jsem se na moji doměnku zaměřil a ta se včera potvrdila. Takže níže přikládám fotky reálného kusu :)
Přílohy
Roco_vs_Real-810.jpg
Láska z dětství je silnější než jsem si myslel a tak po 20 letech znovu začínám.
petr2023

PředchozíDalší

Zpět na Velikost TT (komunita TT)