ACME DVOJIČKA E479.1 / 131

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti H0 (1:87).

Moderátor: Michal Dalecký

Re: ACME DVOJIČKA E479.1 / 131

Příspěvekod rchlumecky » stř 11 bře, 2026 8:20 pm

A2C píše:Páni, strašne sa mi páči ako riešite blbosti s tým pohonom.
Ak je to na vás drahé mať dve plnohodnotné mašiny, tak si to nekupujte.
Tento koníček nie je pre chudobných, bez urážky, tak to je.

Pre špekulantov s tým pojazdom dvoch mašín.
Mám tu LKAB IORE od Roco.
Dva rovnaké pojazdy, identické motory, identické plošáky, identické výlisky, len iné číslo natlačené na karosérii.
Tým sa redukuje cena jednotlivých komponentov.

Mašina má síce dva plošáky s možnosťou pripojiť dva dekodéry, ale to nie je potrebné.
Z mašiny kde je dekodér vedie prepojka do mašinky kde dekodér nie je a nie je tam ani analógová prepojka.
Zber je prepojený z oboch mašín, svetlá sú potiahnuté z riadiacej mašiny do neriadenej.
Čo sa týka riešenia ako zosúladiť dva motory, tak je to jednoduché, motory sú zapojené do série, teda sa sami synchronizujú na rovnakú rýchlosť.
Len to viac žerie.
Konkrétne keď som meral max odber oboch motorov tak bol skoro 0,7A takže som dával radšej MX635R aby som nepreťažil MX630.
Očakávam, že toto riešenie bude použité aj tu.

Do série ? - to je dost divný, to by se k motorům půlilo napětí ... tedy nepředpokládám, že jsou tam nějaké "zvláštní" motory na 6-8V
"ale já tady nejsem sám - já tady tak chlastám .. "
rchlumecky

Příspěvekod Zdenek Valter » stř 11 bře, 2026 9:49 pm

rchlumecky píše:

Dva rovnaké pojazdy, identické motory, identické plošáky, identické výlisky, len iné číslo natlačené na karosérii.

Mašina má síce dva plošáky s možnosťou pripojiť dva dekodéry, ale to nie je potrebné.
Z mašiny kde je dekodér vedie prepojka do mašinky kde dekodér nie je a nie je tam ani analógová prepojka.
Zber je prepojený z oboch mašín, svetlá sú potiahnuté z riadiacej mašiny do neriadenej.
Čo sa týka riešenia ako zosúladiť dva motory, tak je to jednoduché, motory sú zapojené do série, teda sa sami synchronizujú na rovnakú rýchlosť.
Len to viac žerie.
Konkrétne keď som meral max odber oboch motorov tak bol skoro 0,7A takže som dával radšej MX635R aby som nepreťažil MX630.

Do série ? - to je dost divný, to by se k motorům půlilo napětí ... tedy nepředpokládám, že jsou tam nějaké "zvláštní" motory na 6-8V

A2C píše:Čo sa týka riešenia ako zosúladiť dva motory, tak je to jednoduché, motory sú zapojené do série, teda sa sami synchronizujú na rovnakú rýchlosť.
Len to viac žerie.

No pokud budou motory v serii tak by to nemělo víc "žrát" - to by musely být paralelně ;-)
Taky si myslet, že pokud budou motory v serii tak se budou točit synchronně je představa mylná!!!
Zdenek Valter

Příspěvekod kuyon » čtv 12 bře, 2026 11:38 am

Pri vyrobe ЧС6 som to poriešil takto: rovnaky dekoder, rovnaka adresa, rovnake hodnoty pri nastavení, neskor som pridal spriahlo s dvomi pólmi na odber prúdu z kolají a tým som zabezpecil napajanie jedneho pólu 8 bodmi, to znamená odber kazdého kolesa na strane pre pól. (2x8). Navyse ma model osadene kondezatory na minimalnu stratu napájania pri výpadku.
Ukážka synchronizácie:
https://photos.app.goo.gl/Lrxhi7uRGJZaB8xb6
Celkovy pohlaď na test:
https://photos.app.goo.gl/2vj6qQuaqzn89Tqe8
Ak sa stalo ze jedna sekcia stratila napajnie, časom sa aj druhá sekcia dostala, či už zvukom a rýchlostou do rovnakych synchronizovaných hodnôt.
Přílohy
Screenshot_20260312_124227_Gallery.jpg
Screenshot_20260312_124256_Gallery.jpg
kuyon

Příspěvekod stiro » čtv 12 bře, 2026 8:00 pm

kuyon: Parádna robota, po týchto strojoch už dlhšie pokukujem. Najviac ma dostala ЧС200-001. Ale aj ЧС6, ЧС7 a ЧС8 sú super. Priznám sa, že sledujem aj iné modelfóra (https://scaletrainsclub.com) a na nich s radosťou sledujem stavby týchto modelov. Prikladám aj pár fotiek z tohoto fóra (dúfam, že sa kolegovia nebudú hnevať). Akú farebnú kombináciu môžeme očakávať na Vašej mašine? :D :?: :idea: :arrow:
Keď sa môžem opýtať, kde sa Vám podarilo model zakúpiť a ako. Vopred ďakujem za odpoveď.
Přílohy
CHS200-001.JPG
CHS6.jpg
CHS71.JPG
stiro

Příspěvekod kuyon » čtv 12 bře, 2026 10:44 pm

https://miniaturmodelle.net/lv
Momentalne nie je k dispozícii.
Přílohy
Screenshot_20260312_235342_Gallery.jpg
kuyon

Příspěvekod A2C » čtv 12 bře, 2026 10:51 pm

Zdenek Valter píše:
rchlumecky píše:

Len to viac žerie.

A2C píše:Čo sa týka riešenia ako zosúladiť dva motory, tak je to jednoduché, motory sú zapojené do série, teda sa sami synchronizujú na rovnakú rýchlosť.
Len to viac žerie.

No pokud budou motory v serii tak by to nemělo víc "žrát" - to by musely být paralelně ;-)
Taky si myslet, že pokud budou motory v serii tak se budou točit synchronně je představa mylná!!!

Pardon, pomýlil som sa.
Je to paralelne, motory sú zrejme vyberané na dva kusy ktoré majú čo najbližšie parametre. Netlačí ani jeden motor na ten druhý, resp. neťahá ani jeden ten druhý. Len odber je proste dvojitý.
Roco to má zvládnuté dobre, nepochybujem, že i ACME to zvládne.
ČSD ep.IIb + III-IVa + ŽSR. H0, H0e
Z21, Profi-Boss, Multimouse
A2C

Předchozí

Zpět na Velikost H0 (komunita H0)