Přehled DCC centrál

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Přehled DCC centrál

Příspěvekod JuraHT » pon 09 bře, 2026 7:53 am

Tady jde o to, že potřebuji něco zaručeně "kompatibilního" s tím jeřábem.
JuraHT

Příspěvekod HonzaM » pon 09 bře, 2026 8:52 am

JuraHT píše:Tady jde o to, že potřebuji něco zaručeně "kompatibilního" s tím jeřábem.

Má jeřáb EDK 750 Roco nějaké specifické požadavky (pokud nějaké má) na centrálu, pro které Roco uvádí jako vhodnou centrálu "černou" Z21 (10820)? Domnívám se, že když se podívám do zveřejněných údajů, má černá Z21 třeba proti YD7010 navíc jen CAN bus a Sniffer bus. WiFi router ale má jen protokol Z21, nemá protokol WiThrottle, takže s ní nelze použít třeba ovladače ESU Mobile Control II. Ale třeba se pletu, v ruce jsem ji nikdy neměl.
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM

Příspěvekod JuraHT » pon 09 bře, 2026 9:46 am

Jak říkám, jsem nepolíben. DCC.
Pokud jsem dnes vyčetl, k ovládání jeřábu tabletem (což bych chtěl, z hlediska komfortu ovládání) jsou nutné WLAN funkce. Tedy, snad dobře chápu, minimum je bílá z21 s WI-FI adaptérem. Nejsem si jistý, zda, vzhledem k "ROCOvskému" software ovládání, jsou možné nějaké alternativy k ROCO.
JuraHT

Příspěvekod sidlo » pon 09 bře, 2026 10:18 am

JuraHT píše:Jak říkám, jsem nepolíben. DCC.

Pokud si přečtu manuál https://www.itvlaky.cz/user/related_files/manu__l_cz.pdf, tak k ovládání jeřábu stačí prakticky libovolná centrála s libovolným ovladačem.
Pokud je požadavek ovládání tabletem, tak je potřeba centrála s protokolem JMRI WiThrottle nebo Z21. To jsou centrály např. YD7010, RailBox RB 1100, TCS-2...
Při řízení programem JMRI dokonce centrála nemusí žádný z protokolů JMRI WiThrottle nebo Z21 umět, protože to JMRI zařídí https://sites.google.com/site/sidloweb/withrottle.

EDK_750.png
sidlo

Příspěvekod Zdenek Valter » pon 09 bře, 2026 11:41 am

sidlo píše:

......
Pokud si přečtu manuál https://www.itvlaky.cz/user/related_files/manu__l_cz.pdf, tak k ovládání jeřábu stačí prakticky libovolná centrála s libovolným ovladačem.
-----

Tady bych tak trochu oponoval ;-)
K ovládání je potřeba libovolný ovladač s dostatečným počtem funkcí!
Jinak to šídlo napsal přesně!
Zdenek Valter

Příspěvekod JuraHT » pon 09 bře, 2026 12:27 pm

Díky moc, už se mi to rýsuje :-)
JuraHT

Příspěvekod fulda » pon 09 bře, 2026 12:41 pm

Pokud jsem dnes vyčetl, k ovládání jeřábu tabletem (což bych chtěl, z hlediska komfortu ovládání) jsou nutné WLAN funkce. Tedy, snad dobře chápu, minimum je bílá z21 s WI-FI adaptérem. Nejsem si jistý, zda, vzhledem k "ROCOvskému" software ovládání, jsou možné nějaké alternativy k ROCO.

Trochu bych se pozastavil nad tím ovládáním z tabletu. Pokud se bavíme o nějaké Roco aplikaci určené přímo pro jeřáb, tak bych upozornil na to, že roco účtuje extra poplatek, pokud je Roco aplikace používána s ne-Roco centrálou.
Takže aktivovaná Z21 (start) bude OK, ale s alternativní centrálou bych byl opatrný.

Pokud by jsi chtěl používat nějakou univerzální ovládací aplikaci, pak bych problém s alternativní centrálou nečekal.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod jipol57 » pon 09 bře, 2026 12:47 pm

TTmili píše:O nákupu bazarové z21 Start bych obecně dneska ani neuvažoval, ceny jsou za mě víc než přemrštěné, pro fungování s mobilem je potřeba router a odblokování. Tohle vše snad během letoška vyřeší z21 NewGen, Roco ji nabídlo do všech digitálních setů, a podle mého názoru za dost atraktivní ceny. Škoda, že ale zatím Roco nevypustilo žádné konkrétní informace, ani novinku zatím pořádně nepředstavilo.

Tady je vhodné přísloví "Vrabec v hrsti, nebo holub na střeše". A jestli je zájemce ochotný čekat než ...
Za sebe můžu říct, že s odblokovanou z21 start s WIFI, jsem maximálně spokojený, a plně mně vyhovuje. Používám ji teda jen pro jízdy. EDK750 funguje se vším co má. Mobilová aplikace taky funguje.
Jde o to, za kolik se podaří sehnat bazarovou. Pro WIFI postačí jen zaplatit odblokování, a router může být ten nejlevnější, který na trhu je.
Ale vzhledem k rozdílu v cenách - 250Kč s routerem/bez routeru, se nejspíš vyplatí komplet. Leda že by byl nějaký nepoužívaný router doma v šuplíku.
jipol57

Předchozí

Zpět na DCC v praxi