DISKUZE - Novinky TT 2026 (komentáře k novinkovému vláknu at

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti TT (1:120).

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., radekkrupka

Re: DISKUZE - Novinky TT 2026 (komentáře k novinkovému vlákn

Příspěvekod mvck » sob 07 bře, 2026 8:12 am

Ivan píše:
Sarge píše:Tak už skladem i v IT vlaky. Motoráky za 2.5 mega :D

Vtipná poznámka u Najbrt DCC-S verze.

"U výrobce vyprodáno, máme poslední volné kusy"

75ks nepovažuji úplně za poslední :mrgreen:

Hlavně moc nevidím důvod kupovat nutně digitální verzi, když přívěšák už je na digitalizaci připravený, takže jediný rozdíl je v motoráku, kam stačí dát dekodér a jede se. V mé analogové verzi byl dokonce nachystaný i reproduktor, nevím, jestli to je u všech nebo mi to tam dali omylem. Každopádně digitalizace je mimořádně jednoduchá.
mvck

Příspěvekod hank » sob 07 bře, 2026 9:32 am

Davca píše:Zdravím,
ač epochář šestkař nevlastnící zatím žádný model parního stroje mě ta 335.15-ka od PIKa docela zaujala. Především kvůli krátkému pobytu v Suchdolu nad Odrou, kde předpokládám také nasazení na sklonově náročnější trať do Budišova nad Budišovkou. Možná ale jen zajížděla do Nového Jičína nebo Fulneku, případně jen posunovala ve zmíněném Suchdolu nad Odrou.
Jenže copak za ní v případě traťových výkonů ? Nákladní vozy ve III. epoše asi k mání budou. Co se ale týče osobních vlaků, nebyla by vzhledem k výkonu stroje "úletem" souprava třeba dvou či tří Rybáků (viz. stavebnice od SDV model-u) ?

David

Tohle jsem nějak zasklil.

Suchdolské kořistní lokomotivy se na některou místní trať - aspoň teoreticky - mohly podívat. Zvlášť do Fulneka, kam ČSD už před válkou uklízely ty nejslabší řady jako 222.0 apod.

Rybáky by v dané době a na daném místě byly zbytečný luxus. Vždyť tehdy patřily ke standardům osobních vlaků na hlavních tratích. Naopak éra starorakouských lokálkových vozů o rozvoru 6,5 m po válce pomalu končila, zatímco prvorepublikové Be a Ci o rozvoru 7 - 8 m se už tehdy na některé lokálky mohly přesunovat.

Osobní vozy pro II. a III. epochu zkus zde:
https://www.lepty.cz/petr/eshop/2-1-TT/ ... ozy?page=2
Nabízí to jako leptané stavebnice i jako hotové modely. Jenom ho musíš hlídat, hotové modely mívají kolísavou kvalitu a občas pošle do světa model s vadami. Nicméně reklamaci mi zatím vždycky vyřešil vstřícně.
... i my dědci ještě můžeme být všelijak užiteční...
Es ist viel später als du denkst.
hank

Příspěvekod Davca » sob 07 bře, 2026 12:15 pm

hank píše:Rybáky by v dané době a na daném místě byly zbytečný luxus. ...

Zdravím
a děkuji za informace. V "devadesátkách" a "nulkách" (tedy hodně zamlada) jsem jezdíval jako průvodčí historických vlaků na Ostravsku a ty Rybáky mám tak nějak automaticky spojené s párou (v našem případě 423.041 či 313.432). :)
Nakonec jsem se s problematikou historické soupravy popral tak, že se pořídil model stroje 413.062 od PIKA (smutný příběh o odpálení koncového audio-stupně dekodéru zmíněn jinde) a dva dny před nedávnou výstavou v Ostravě se dokončilo i sestavení pěti Rybáků od SDV. Něco od mi neznámého návštěvníka výstavy zde ... https://www.youtube.com/watch?v=P719a-ORm1o
Uvažoval jsem i o nějakých nákladních vozech ve zmíněné III. epoše, ale téměř 1 000,- Kč za malou "Zetku" opravdu nedám. 8) Otázkou také je, zda modely nákladních vozů odpovídají skutečným předlohám.

No nic, k 810-tkám. Objednány jsou dvě sady se zvukem a dva samostatné vozy 010 v Najbrtu. O patici NEXT18 se ví delší dobu, takže jsem za ni rád. V HO je prý u zvukové verze dekodér integrován přímo na DPS. Předpokládám ale potřebu dodat STACO. Pravda, jízdní vlastnosti budou asi dobré, ale řešení staničních zhlaví některých modulářů je někdy elektricky nevyzpytatelné. :) Zvukové verze jsem zvolil proto, že použité dekodéry MS591N18 uživím i jinde, takže vlastně čekám na chvíli, kdy se objeví DPS od našich výzkumářů a vývojařů s paticí E24. Do té doby budu holt zvučit továrními zvuky a LED horního reflektoru přelepím černou izolačkou. :)

David
Davca

Příspěvekod mvck » sob 07 bře, 2026 4:38 pm

Davca píše:Do té doby budu holt zvučit továrními zvuky a LED horního reflektoru přelepím černou izolačkou. :)

Zbytečná starost, reflektor je i v továrním provedení spínatelný samostatně pomocí F9, aspoň to tvrdí web Roco.
mvck

Příspěvekod Jacek » úte 10 bře, 2026 9:15 pm

mvck píše:Zbytečná starost, reflektor je i v továrním provedení spínatelný samostatně pomocí F9, aspoň to tvrdí web Roco.

Není nad to komentovat něco bez vlastního ověření, samozřejmě že to tak není. :D F9 pouze snižuje jas pozičních i dálkového. Leda zjistit jak dálkové osamostatnit.

Zatím jsem zkusil přehrát tovární projekt u svého stroje.
https://www.youtube.com/watch?v=s5ww_t1AxSw

U přípojného vozu budeme potřebovat přemapovat světlo z F15 na F5, na to jsem zatím nepřišel.
Stránky o modelové železnici TT, digitál, zvuky http://www.jacek-modely.cz
Jacek

Příspěvekod Bedlisch » stř 11 bře, 2026 7:58 am

Davca píše:....Zvukové verze jsem zvolil proto, že použité dekodéry MS591N18 uživím i jinde, takže vlastně čekám na chvíli, kdy se objeví DPS od našich výzkumářů a vývojařů s paticí E24. Do té doby budu holt zvučit továrními zvuky a LED horního reflektoru přelepím černou izolačkou. :)

David

První zadrhel pro E24 vidím tady, viz manuály Roco a Zimo
Decoderauswahl: Das Modell ist mit einer Schnittstelle nach NEM662 (Next18) ausgestattet. Der max. Einbauraum für den Decoder beträgt
15mm*10mm*2,9mm. Die Stromaufnahme des Triebwagen unter voller Last ist kleiner 500mA
vs
MS540E24 - 19x8,7x2,8mm

Takže by se muselo začít "ničením" vnitřního vybavení
Bedlisch

Příspěvekod dorix » stř 11 bře, 2026 2:51 pm

Změna ovládání osvětlení u přívěsného vozu na F05 ve v CV 39 hodnota 4.
dorix

Příspěvekod Jacek » stř 11 bře, 2026 5:40 pm

dorix píše:Změna ovládání osvětlení u přívěsného vozu na F05 ve v CV 39 hodnota 4.

díky, funguje. Ještě by to chtělo zrušit světlo na F15

Jas se dá omezit v CV50
Stránky o modelové železnici TT, digitál, zvuky http://www.jacek-modely.cz
Jacek

Příspěvekod mvck » stř 11 bře, 2026 7:47 pm

Jacek píše:Není nad to komentovat něco bez vlastního ověření, samozřejmě že to tak není. :D F9 pouze snižuje jas pozičních i dálkového. Leda zjistit jak dálkové osamostatnit.

Však od toho tu je diskuzní fórum, aby se diskutovalo, komentovalo, upřesňovalo, korigovalo, doplňovalo. Já jsem jasně psal, že vycházím z manuálu Roca. Že tam mají zavádějící označení, jsem holt nepředpokládal. Stejně tak zbytečné tlačítko na snížení jasu, pokud to tak opravdu funguje.
mvck

Příspěvekod Petr Barchánek » stř 11 bře, 2026 8:46 pm

Diskuze k 810 Roco je vedle. Prosím, přesuňte se tam. Tady to zmizí pod nánosem dalších novinek.
Petr Barchánek

Předchozí

Zpět na Velikost TT (komunita TT)