Podklady pro stavbu vozů Uacs (Raj )

Stavba a přestavba nákladních a osobních vozů všech velikostí. Návody, praxe, materiály, postupy a další.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Podklady pro stavbu vozů Uacs (Raj )

Příspěvekod Milan.D. » úte 23 zář, 2025 4:40 pm

No já vlastně lesklý lak používám Tamiya X-22 s příslušným ředidlem. Na lahvičce je napsáno acrylic paint, což znamená, že je to vodou ředitelný lak na bázi pryskyřice, který je ale po zaschnutí voděodolný. Použil jsem to i na tenhle model a funguje to, voda to nerozpouští. :D
Milan.D.

Příspěvekod kapmor » stř 24 zář, 2025 6:54 am

díky všem za tipy, PU lak mám objednaný a na cestě, budu zkoušet, ono s patinou teprve začínám koketovat, a tohle mě zaujalo, mám tu pár bttb vozů, na kterých si můžu hrát.
t.
TT - V. epocha
kapmor

Příspěvekod Zlámalík » stř 24 zář, 2025 7:12 am

Tady máš trochu inspirace, co jsem prasil dřív. S mistry detailu se srovnávat nemůžu, ale "celoplošně" snad ucházející.
viewtopic.php?f=10&t=853&start=315#p315828 - pokračuje to i na další straně.
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod Milan.D. » ned 15 úno, 2026 11:30 am

Roco má ohlášenou novinku, set vozů Raj. Podle popisů patří do sedmdesátých let, ale na cibulích jsou loga firem a to mi pasuje spíš na začátek devadesátek. Věděl by někdo, jak to u těchto konkrétních vozů bylo ve skutečnosti? :?: Foto je ze stránek Mašinky.cz.
Přílohy
phpJJ5Lgg.jpg
Milan.D.

Příspěvekod Zlámalík » ned 15 úno, 2026 12:43 pm

Agropodnik Gottwladov a Chemické závody Wilhelma Piecka Nováky. Podle mě to sedí.
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod Kocur » ned 15 úno, 2026 2:25 pm

Rajka Chemických závodov W. Piecka nie je ale pravdepodobne robená podľa skutočnosti. Logo by malo byť červeno-žlté, nie čierne. Na to mám osobne aj podklady a dobové fotky. Umiestnenie loga je teoreticky aj presné, záleží ako bude vyzerať finálna verzia. Prikladám foto mojej Rajky CHZWP zo 70tych rokov, takto by mala vyzerať aj tá od Roco.
Přílohy
sketch-1771165849907.jpg
Kocur

Příspěvekod Milan.D. » pon 16 úno, 2026 4:49 pm

Ty podniky do sedmdesátých let patří. Snad i ta loga na cibule, mě tam hlavně nesedí ten zelený pruh na cibulích u AG. Podle něčeho to ale Roco dělalo, pochybuji, že by si to vycucali z prstu. Osobně se mi nepodařilo žádný podklad dohledat, tak budu věřit, že to tak bylo. Ono se uvidí, jak to nakonec bude vypadat, zatím je to jen fotomontáž. Mimochodem, na všech rajkách Roco ze sedmdesátých let mi stále chybí označení typu brzdy na rozích rámu. Měli to pouze u náhledu prvního třívozového setu, u modelů se to pak vytratilo a od té doby to statečně ignorují. :D
Milan.D.

Příspěvekod cer.t » pon 16 úno, 2026 6:28 pm

Milane,
já mám tyto 2 snímky těchto vozů. Čísla jsou reálná podle opravárenských karet i s daty výroby do 70. let. Co se týče rohových značek, tak bohužel dle sdělení, které se mi dostalo, to nelze, takže jedině dodělat obtisky.
Pokud se kolega Kocur podělí o své snímky, tak se třeba podaří model ještě poupravit dle dalších snímků. Obecná výzva, pokud máte nějaké další snímky vozů s logy z dob ČSD, tak sem s nimi, třeba se podaří dostat tyto vozy do dalších let....
Přílohy
Raj_ChZWP.png
Raj_AG.png
Raj_AG.png (550.78 KiB) Zobrazeno 338 krát
cer.t

Příspěvekod Kocur » pon 16 úno, 2026 10:39 pm

Fotiek nie je síce mnoho, ale niečo sa z nich zistiť dá. Tu napríklad sken foto Raj 451 v areáli CHZWP. Myslím si že sfarbenie a umiestnenie loga je zjavné.
Přílohy
1000299838.jpg
Kocur

Příspěvekod cer.t » úte 17 úno, 2026 6:35 am

Díky za fotku. Pokusím se s tím něco udělat. Minimálně logo udělat červené. Z porovnání obou fotografií je zřejmé, že každé je umístěno trochu jinde, kazdopádně bude asi problém ho umístit na model mimo válcovou část kopule.
cer.t

Předchozí

Zpět na Stavba osobních a nákladních vozů