MTB Žehlička (AC/DC)

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti H0 (1:87).

Moderátor: Michal Dalecký

Re: MTB Žehlička (AC/DC)

Příspěvekod kupla » pon 16 úno, 2026 2:20 pm

Zdravím,
Původně jsem se nechtěl vměšovat do diskuze.... k problému paprskových kol obecně platí (u nás) kola 1000mm disková, 1250mm paprsková. (žehla má 1000mm). Vyjímky bylo možné najít u loko E499.2 a ES 499.1, některé kusy byly zkušebně osazeny diskovými koly, ale k finální výměně u celé řady nikdy nedošlo. Také 1 laminátka a 1 bobina byly osazeny zkušebně "žehličkovými" podvozky s gumokovovým vypružením (ale s koly o prům. 1250mm). Žehličky nikdy neměly paprsková kola (ty má například rumunský Faur LDH 125 (748.5)......
Pohled jednotlivců na modely jsou obecně odlišné, každý má "svou Achylovu patu", některým opravdu stačí, že to "jezdí"! Nepočítám se mezi počítače nýtů, pro mě je důležité, když se na model podívám, abych v něm tu skutečnou předlohu opravdu viděl a to se bohužel o převažujícím procentu produkce MTB říci nedá. Ulítlé základní proporce jsou hlavním charakteristickým rysem modelů MTB - a u žehličky to platí dvojnásob!
Po zveřejnění prvního snímku modelu (ne fotografie) jsem zvažoval lept od Cekul, ale naští o 2 dny později přišlo se záchranným kruhem Piko.......
pozn.: myslím že loko E422.0 měla paprsková kola o prům. 1000mm
kupla

Re: MTB Žehlička (AC/DC)

Příspěvekod viky » pon 16 úno, 2026 4:22 pm

Malá bobinka E 422.0 má paprsková kola.
Jako asi jediná škodovácká elektrika jestli se nepletu má lichý počet paprsků, jen devět.
viky

Předchozí

Zpět na Velikost H0 (komunita H0)