Plecháč 242.212 ČD-C PIKO - úpravy osvětlení

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti TT (1:120).

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., radekkrupka

Plecháč 242.212 ČD-C PIKO - úpravy osvětlení

Příspěvekod Zlámalík » pát 06 úno, 2026 12:04 am

Hoši, založím nové vlákno pro informaci ohledně Plecháče v provedení ČD-C (model PIKO 47482).

Model jsem nedávno získal, dal do něj dekodér MS581N18 se zvukovým projektem pro Plecháče od Jacka - a co nevidím:
Horní pozička svítí stále (spolu s dolními) a nedá se řídit ani přes funkci reflektoru, dálková světla (u ČSD vnitřní žlutá) nesvítí - a to ani po zkoumání CV a závislostí v projektu.

Plecháče jsem proto rozebral detailněji a zírám podruhé:
Horní pozička je natvrdo zadrátovaná do obvodu dolních poziček (viz dále) a LED dálkových světel (vnitřních) tam nejsou z výroby osazené vůbec!

Následovaly tři dlouhé večery a noci a mám schéma zapojení a potřebných úprav, po dalších třech mám funkční nastavení a Plecháč svítí a nesvítí, jak má.
Tady děkuju Rominovi, že vybádal, jak SUSI v mašinách PIKO (je to stejné i v Laminátce) funguje, a Bedlischovi, že mne na to upozornil. Kvůli, či spíše díky nim mám dodnes spánkový deficit...

2026-02-05 23.01.59 (1600).jpg

Na fotce důkaz místo slibů - dálková svítí, horná pozička zhasnutá a to vše napájeno KLUGem a řízeno ZCS.

Potřebné součástky:

4 studeně bílé LED diody velikosti 0402 (ale i 0603 se vejde), dva rezistory 4K7 či 5K6, dvě nulové propojky, jeden dvojitý tranzistor PNP typu MBT3906DW1, dva rezistory naopak oddělat. A hodně šikovnosti, tranzistor má šestinohé pouzdro s roztečí vývodů 0,625 mm.

Edit: Zde je článek, jak provést úpravu bez zásahu do projektu- horní pozičky se dají zhasínat "křížem" z protějšího čela pomocí doplněných tranzistorů, podobně jako jsem to už provedl u Vectronu a Traxxu. Dálková světla se musí doplnit, ale měla by jít řídit funkcí F6 stejně, jako je to v projektu již nastaveno.

Dále uvedený postup s přeprogramováním SUSI je řešením pro blázny a Jacek před jeho používáním varuje - ano, mám to tak provedeno :D
Problém to není tam, kde nemáme v mašině Jackův zvukový projekt. Pak se s tím dá hrát celkem libovolně.

Potřebná práce:

Upravit nastavení dekodéru:

CV 682 = 0 (zrušit zvuk z klávesy F23)
CV 423 = 2 (přesměrovat klávesu F2 na funkci F23)
Důvod popsaný na konci, teoreticky by to nemělo být potřeba.

Přenastavit SUSI dekodér na desce lokomotivy, postupem podle Romina:

CV 904.0 = 128 (dálková světla stanoviště 1 na F23 při jízdě vpřed)
CV 920.0 = 1 (horní pozička stanoviště 1 na F0, při jízdě vpřed)
CV 928.0 = 4 (zhasnout pozičku při posunu, F3 přemapovaná na F2)

CV 926.1 = 128 (dálková světla stanoviště 2 na F23 při jízdě vzad)
CV 906.2 = 1 (horní pozička stanoviště 2 na F0, při jízdě vzad)
CV 914.2 = 4 (zhasnout pozičku při posunu, F3 přemapovaná na F2)

CV 905.3 = 128 (jas horní pozičky stanoviště 1, dle použité LED)
CV 914.3 = 128 (jas horní pozičky stanoviště 2, dle použité LED)

CV 902.0, CV 924.1 = 0 (smazat původní nastavení ovládání kláveskou F6)
CV 911.0, CV 929.0, CV 933.1 a CV 915.2 = vše 0 (zhasnutí světel klávesou F9 vypnout)
CV 918.0, CV 936.0, CV 936.1, CV 918.2 = vše 0 (pomalé nabíhání u LED světel vypnout)

Ponecháme:
CV 902.1 = 8 (osvětlení stanoviště 1 vpřed na F5)
CV 924.2 = 8 (stanoviště 2 vzad taky na F5)
CV 938.2 = 4 (rozsvícení strojovny na F4)

Snad jsem na nic nezapomněl...

Edit: Zapomněl, je potřeba některá CV přepsat na nuly tam, kde byly ovládací funkce dřív. Doplněno do seznamu výše.

Postup úprav Plecháče ČD-C (1600).jpg

Dva nedostatky:
Spodní pozičky jsou z výroby teple bílé, na výměnu LED velikosti 0402 těsně vedle červených konců jsem rezignoval.
Horní pozička má dvojitý světlovod, i když skutečná 242.212 má reflektor jen jeden.

Na závěr otázka na znalce - tedy, asi na Jacka, ale ten mě zabije, takže do pléna: některé funkce vestavěného SUSI dekodéru se nedají ovládat - při přiřazení funkce danému SUSI výstupu výstup nereaguje. Fungují jen klávesy F1, F3, F4, F5 a pak až F22 a F23.
Proto nahoře přesouvám F2 na F23. V původním projektu jsou tato světla na F21 (resp. F2) a ovládají funkci F6 v SUSI, pak by se v SUSI nemusela programovat půlka věcí okolo dálkových (vnitřních) světel.
Závisí to na projektu, protože s čistým dekodérem to nedělá. Přitom ne všechny "nefunkční funkce" jsou něčím obsazené. Důvod?
Nicméně, asi je stejně snazší sáhnout do SUSI, než překopávat projekt. Ale jen tak by mě to zajímalo. A Jacek to možná bude potřebovat :-)
Naposledy upravil Zlámalík dne ned 08 úno, 2026 1:19 am, celkově upraveno 2
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Re: Plecháč 242.212 ČD-C PIKO - úpravy osvětlení

Příspěvekod Dovi » pát 06 úno, 2026 3:31 am

Trochu omluva za následující můj de jure off topic.
Ale de facto je to k věci, když vidím tu spoustu odvedené práce.

Před takovými 50 lety by si železniční modeláři nepomysleli, čím taky se budou (muset nebo chtít) zabývat v 21. století jejich nástupci...

Jirko, klobouk dolů, žes to nevzdal, prošlapáváš cestičky a přivádíš i složité projekty ke zdárným koncům.
Holt pravý srdcař se nezapře, a Ty jím jsi :-)
- v dětství H0 a potom N
- teď už si jen občas hraju (nemodelařím) s H0, H0e, H0f, N a TTm, DC+DCC
Dovi

Příspěvekod Jacek » pát 06 úno, 2026 10:30 am

Zlámalík píše:Na závěr otázka na znalce - tedy, asi na Jacka, ale ten mě zabije

To nepochybně, hned v momentě jak přijde e-mail typu "mám vaše zvuky, nejde mi světlo" :shock:
Zlámalík píše:Nicméně, asi je stejně snazší sáhnout do SUSI, než překopávat projekt. Ale jen tak by mě to zajímalo. A Jacek to možná bude potřebovat :-)

Pokud se hrábne do SUSI, rozsype s tím zvukový projekt

Už jsme si o tom psali soukromě, tak na vysvětlení:
Všechny verze zvukových projektů pro jednotlivé verze modelů jsou stejné, je to jen klon téhož s jinou sadou CV pro světla - TT MTB, H0 MTB, TT Roco, H0 Roco, atd.. Světla jsou vždy na úrovni doplňku, který nijak neovlivňuje zvuk. S výjimkou tří modelů
- albatros Trix
- plecháč a laminátka Piko TT

u těchto modelů je mapování světel natvrdo určeno elektronikou v modelu, tím SUSI. Dekodér Zimo zde pouze předá povel, které tlačítko se stisklo, ale světlo rožne ta elektronika. A tím vznikl problém, protože tovární mapování je úplně jiné než chceme.
F3 – kabiny dle směru (chceme na F5)
F4 – strojovna (to jediné sedí)
F5 – dálková světla dle směru (chceme na F2)
F6 – žlutá poziční /dolní dálková (vnitřní) dle směru (na F6máme funkci výběhu !!!)

Aby fungovaly kabiny na F5 a dálkové na F2, je v projektu použito přesměrování tlačítek CV403 a 405. Ovšem aby fungovaly veškeré jízdní a zvukové funkce spojené s výběhem, je potřeba všechny tyto věci naprogramovat ve skriptech i CV na volnou pozici F25 a poté přesměrovat CV425=6 na klávesu F6. A jelikož na F25 chceme ventilátor, musí být na F23 a přesunutý v CV423=25 na F25. No a na F23 chceme návěstní světla, která jsou na F6. U modelů ČD jsou na F6 dolní dálková světla...
Ventilátor má dva stavy a tedy dva skripty, obojí se závislostí na ručním spuštění F25 a zmíněném výběhu F6. Ve skriptu musí být místo toho F23 a F25 (znovu F25, ale místo F6)...

výsledek Rubikova kostka a běda jak na složenou někdo sáhne :twisted:

A pak je tu třešnička na dortu, skriptovaná změna směru s celým zvukovým i světelným dějem
Zde je druhá Rubikova kostka ve skriptu, který má snad 150 řádků a pro ovládání světel je třeba jistý fígl jak donutit tu elektroniku zhasnout světlo pouhým povelem do dekodéru Zimo
https://www.youtube.com/watch?v=4aZ4STOhO-U

Asi tedy nemusím psát co řeknu jak mi někdo přijde s upraveným modelem, že mu nejdou zvuky :?

Jirko, je to velmi chvályhodný počin a klobouk dolů, ale jsou jen dvě řešení:
- upravit celý zvukový projekt pro tento upravený model a kolik takových upravených kousků bude?
- přemluvit L. Vobořila, aby přišel s celou novou DPS pro dekodér E24, pak by byla otázka jednoho večera vyladit standardní verzi projektu

Edit: a to se mi u poslední verze ještě podařilo donutit tu elektroniku zhasínat kabiny po rozjezdu skriptem. To už je asi maximum co z toho šlo vytěžit.
Stránky o modelové železnici TT, digitál, zvuky http://www.jacek-modely.cz
Jacek

Příspěvekod Zlámalík » pát 06 úno, 2026 11:24 am

Jacek píše:- upravit celý zvukový projekt pro tento upravený model a kolik takových upravených kousků bude?
- přemluvit L. Vobořila, aby přišel s celou novou DPS pro dekodér E24, pak by byla otázka jednoho večera vyladit standardní verzi projektu

Bod 1 závisí na tom, kolik bude požadavků. Když si uvědomím to sr... množství práce okolo, budou to jednotky.
Bod 2 s ohledem na bod 1 nemá smysl.

Zhasínání horní pozičky jde řešit dvěma tranzistory po vzoru mých Vectronů (křížem od protilehlých poziček), je to za pět korun a půlhodinu práce, přitom se nemusí sahat do žádného nastavení. Mám to vyzkoušené taky a popis dám k sobě na web, viz fotka níže (doplní se ty zvýrazněné věci).
Dálková světla asi hodně lidí oželí, notabene při nutnosti dopájet tam ty blechy a překopat konfiguraci mašiny.

Takže bych to nechal v rovině "jde to" a když nějaký další blázen bude potřebovat, rád mu poradím.

Úprava Plecháč - náhled (1200).jpg
Zlámalík

Příspěvekod Jacek » pát 06 úno, 2026 12:59 pm

To vypadá mnohem použitelněji.

Pokud by šlo o úpravu projektu,
Bod 1 by vyžadoval desítky či stovky hodin laborování, ani nevím čím bych začal
Bod 2 by vyžadoval možná hodinu práce při kafi.
Jacek

Příspěvekod Zlámalík » pát 06 úno, 2026 3:48 pm

Jacek píše:Bod 1 by vyžadoval desítky či stovky hodin laborování, ani nevím čím bych začal

S ohledem na to, že SUSI se dá nastavit na cokoliv F0 - F28, tak by to znamenalo, že bys mohl z projektu vyházet všechny ty okliky a přesuny a funkce nechat tam, kde jsou u "ne-SUSI" lokomotiv. Ale protože si SUSI málokdo bude umět nebo chtít předělat, tak jak píšu, trh by byl nejspíš v jednotkách případů.
A výsledek - funguje to jiným způsobem, ale vypadá to stejně. Připomíná mi to moje heslo: "Ono to sice není vidět, ale já vím, že to tam je!"
Jen blázni se radujou :D
Zlámalík

Příspěvekod Jacek » pát 06 úno, 2026 4:18 pm

Jak jsem psal, jako složená Rubikova kostka a běda kdo na ni sáhne. Znamenalo by to od nuly dělat všechno znovu. Pokud to nebude něco masově rozšířeného, tak bych do toho určitě nevrtal
Jacek

Příspěvekod Zlámalík » ned 08 úno, 2026 1:20 am

Úvodní příspěvek jsem doplnil o slíbený odkaz na článek, jak úpravy provést - a to i bez zásahu do SUSI a mapování tlačítek.
Popis najdete zde: https://tt120.zlamal.cz/uprava-osvetlen ... -cd-cargo/
Zlámalík

Zpět na Velikost TT (komunita TT)