Centrála Railbox RB1110-Mini

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Centrála Railbox RB1110-Mini

Příspěvekod fulda » ned 01 úno, 2026 12:40 pm

zdeno píše:maly dotaz, kde je certifikovan Uhlenbrock a co ma spolecne s Digitraxom ??
Kdy Fuldo konecne pochopis, ze Digitrax neni Uhlenbrock !!

Ano, přesně takto se projevují neznalosti.

V první řadě odhlédneme od toho, že toto vlákno je o RailBoxu a doposud nikdo o Uhlenbrocku nenapsal ani slovo. Ale nevadí, na veřejném fóru se dá očekávat, že většina účastníků nemá dostatek informací.

Pokud by se zde snad našel někdo, kdo ty informace má, nebo chce, tak se pokusím popsat vztah Digitraxu a ostatních výrobců.

Digitrax je vlastníkem standardu a jako standard jej udržuje. Standard to není veřejný, ačkoli se to tak někdy zdá. Personal Edition je ta část, která je uvolněná pro veřejnost a lze jí použít pro osobní potřebu.

Pokud chci vytvořit nějaký typ zprávy, nebo snad nějaký opcode, pak jej musím u Digitraxu registrovat. V takovém případě Digitrax ověří možné kolize a pokud je vše v pořádku, zaeviduje můj paket do seznamu. Tím je zajištěno, že v budoucnu nebude docházet k dalším kolizím. To platí i pro pakety které používá Uhlenbrock. V seznamu se dají najít a je k nim normální popis. To, že je Digitrax zařízení nativně nepoužívají neznamená, že o nich neví. Celou řadu z nich správně vyhodnotí a chovají se k nim vhodným způsobem, ačkoli je jinak nepoužívají.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod zdeno » ned 01 úno, 2026 1:58 pm

obkecavani druhych se nepodarilo, zkus to znova a lepe !! :D :D
---
Novy opcode mi neni potrebny, prozatim mi na vse stacila stara norma Loconet.
RailBox je klon Uhlenbrock, ne Digitrax.
---
Myslim si, ze na Hackers ti odpovedeli presne a spravne !!
Ty nejsi autorita pres Loconet !!
zdeno

Příspěvekod HonzaM » pon 02 úno, 2026 1:06 pm

Problém Loconetu souvisící s Digitrax Personal Edition se týká situace, kdyby se "strojvůdci" používající současně více ovladačů pokusili zvolit tutéž lokomotivu, kdyby se tedy jeden pokusil zvolit lokomotivu, kterou již ovládá jiný. Centrála Railbox ale není určena pro takovéto použití, které může nastat třeba při modulovém provozu. Její předností je universálnost, umožňující současné připojování více ovladačů různých protokolů, tedy Multimaus, Lenz, Daisy, Digitrax. FRED a také připojení zpětného hlášení a detekce obsazení S88. RS i Loconet. Navíc umožňuje současně i bezdrátové ovládání prostřednictvím wifi ovladači WLANmaus, ESU Mobile Control, wiFRED, OTO MD, nebo z mobilu nebo tabletu a také ovládání kolejiště prostřednictvím bezplatné aplikace, dostupné jak pro Android, tak iOS (Apple).
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM

Příspěvekod zdeno » pon 02 úno, 2026 2:33 pm

myslim si, ze toto podleha FREMO.
Man dojem ze manual Loconetu nikde nepopisuje praci s ID cisly a nic nepredpisuje.
Pokud se mylim, muzete mne poucit.

dodatek:
jinak toto si hlidaji samotne ovladace, centraly s tim nemaji absolutne nic spolecne.

dodatek2:
problem je v tom ze "profi" ovladace dosazuji do ID cislo #00 a podle mych zkusenosti se to dost blbe meni.
Navic jsem tyto ovladace ani jen nevidel, proto to nemohu komentovat.
Chtelo by to zapojit JMRI slot manazer a odsledovat to, co ktery "profi" ovladac do ID cisla zapisuje.
zdeno

Příspěvekod HonzaM » pon 02 úno, 2026 4:22 pm

FREMO na oficiální stránce pouze uvádí, že se pro ovládání vlaků používá LocoNet podle firmy Digitrax, bez bližší specifikace, dále je pak uvedeno, že se obvykle pro provoz používají centrály Digitrax nebo Uhlenbrock Intellibox.
FREMO, Zababov N-scale
HonzaM

Příspěvekod zdeno » pon 02 úno, 2026 4:48 pm

HonzaM píše:FREMO na oficiální stránce pouze uvádí, že se pro ovládání vlaků používá LocoNet podle firmy Digitrax, bez bližší specifikace, dále je pak uvedeno, že se obvykle pro provoz používají centrály Digitrax nebo Uhlenbrock Intellibox.

pokud vim tak tabulku pridelovanych ID cisel ma jen FREMO. Nikdo jiny se tim nezajima.
Pokud ma nekdo chut v tom patrat, nic ho neomezuje. Mne uz je to tak nejak sumafuk.
Ono to bude asi jen pro cleny FREMO.
zdeno

Příspěvekod HonzaM » stř 04 úno, 2026 9:00 am

Výhoda takoveto universálnoti mne pŕekvapila i dalšími možnostmi - z Dancerova příspěvku v těto diskuzi vyplývá, že nejde jen o možnost použití ovladačů různých typů, centrála umožňuje také současný provoz různého příslušenství, lze napťíklad ovladačem připojeným LocoNetem (třeba.MGP) ovládat i kolejiště vybavené dekodery vyuívající XpressNet a zpětně hlášení S88 a spojení s počítačem, v jeho pťípadě s TrainControllerem a možnost ovládání výhybek z mobilu nebo tabletu.
FREMO, Zababov N-scale
HonzaM

Příspěvekod zdeno » stř 04 úno, 2026 9:52 am

HonzaM píše:Výhoda takoveto universálnoti mne pŕekvapila i dalšími možnostmi - z Dancerova příspěvku v těto diskuzi vyplývá, že nejde jen o možnost použití ovladačů různých typů, centrála umožňuje také současný provoz různého příslušenství, lze napťíklad ovladačem připojeným LocoNetem (třeba.MGP) ovládat i kolejiště vybavené dekodery vyuívající XpressNet a zpětně hlášení S88 a spojení s počítačem, v jeho pťípadě s TrainControllerem a možnost ovládání výhybek z mobilu nebo tabletu.

vsechno je realizovatelne, jen to musi nekdo naprogramovat a spojit to.
Asi nejsnadnejsi je metoda prekodovani do jineho systemu,
Ale jak je mi znamo, jsou tam aj vyrazy neprelozitelne, nebo dokonce neexistuji, coz muze delat velke problemy.
zdeno

Příspěvekod JaroHo » čtv 05 úno, 2026 10:50 am

dotaz: lze srovnat tuto centrálu s DR5000? Bych potřeboval do obejváku na pracovní stůl druhou centrálu, která umí číst, zapisovat atd...a nechce se mi vyndávat a přenášet DR5000. A nemusí to bejt extra drahý :mrgreen:
Dík.
DR5000, Z21app,2x myš, kolejiště ve výstavbě
JaroHo

Příspěvekod zdeno » čtv 05 úno, 2026 12:24 pm

JaroHo píše:dotaz: lze srovnat tuto centrálu s DR5000? Bych potřeboval do obejváku na pracovní stůl druhou centrálu, která umí číst, zapisovat atd...a nechce se mi vyndávat a přenášet DR5000. A nemusí to bejt extra drahý :mrgreen:
Dík.

nestacilo by toto ??
https://www.railnet.sk/view.php?cisloclanku=2021110001
Da se to zabudovat primo do kolejiste.
Probĺem je, ze uz nic nevyrabim ale muzu posat podklady.
zdeno

Příspěvekod Zdenek Valter » čtv 05 úno, 2026 12:34 pm

JaroHo píše:dotaz: lze srovnat tuto centrálu s DR5000? Bych potřeboval do obejváku na pracovní stůl druhou centrálu, která umí číst, zapisovat atd...a nechce se mi vyndávat a přenášet DR5000. A nemusí to bejt extra drahý :mrgreen:
Dík.

Principelně ano ale k MINI nevím, to by musel třeba Honza jak to spolupracuje s JMRI přes USB.
U původní RB přes USB to bylo docela pomalé - viz vlákno o původním modelu.
Někdo tu říkal. že přes WiFi to chodilo uspokolivě.

Edit - Honza JMRI nepoužívá, takže mám dotaz zda můžete někdo tuhle centrálu s JMRI vyzkoušet (Ideálně USB/WiFi)?
Naposledy upravil Zdenek Valter dne čtv 05 úno, 2026 2:05 pm, celkově upraveno 1
Zdenek Valter

Příspěvekod Zdenek Valter » čtv 05 úno, 2026 12:35 pm

zdeno píše:
Dík.

nestacilo by toto ??
https://www.railnet.sk/view.php?cisloclanku=2021110001
Da se to zabudovat primo do kolejiste.
Probĺem je, ze uz nic nevyrabim ale muzu posat podklady.

No a proč je teda nezveřejníš?
Zdenek Valter

Příspěvekod JaroHo » čtv 05 úno, 2026 4:16 pm

ano, hodno říci, že JMRI dekoder používám a je super. Takže by se odpověď šikla, jak je na tom Railbox + JMRI :mrgreen: .
Jinak stavět se mi nic úplně nechce i když bych to asi v práci zvládnul, když zládnu na desce trouby vyměnit relátka a kondíky. No, nebudu tedy říkat ještě nic.
DR5000, Z21app,2x myš, kolejiště ve výstavbě
JaroHo

Příspěvekod zdeno » čtv 05 úno, 2026 4:32 pm

JaroHo píše:No, nebudu tedy říkat ještě nic.

ani ja nikam nepospicham. To moje udelatko se neda napojit na JMRI.
Je to urcene na zabudovani do kolejiste.
zdeno

Příspěvekod sidlo » čtv 05 úno, 2026 4:43 pm

V manuálu k RB1110 Mini píší toto

RB-JMRI.png
RB-JMRI.png (24.22 KiB) Zobrazeno 234 krát
sidlo

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi