DISKUZE - Novinky TT 2026 (komentáře k novinkovému vláknu at

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti TT (1:120).

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., radekkrupka

Re: DISKUZE - Novinky TT 2026 (komentáře k novinkovému vlákn

Příspěvekod Colonel32 » pon 26 led, 2026 5:29 pm

Hoši, nechci vám kazit radost, ale prosil jsem DS, aby napsal do Saxonie a ověřil to přímo u nich, a verdikt je následující:

- přechodové měchy jsou lepené.
- koncové lampy jsou lepené. V případě osvětlené verze budou osvětlené i lampy.
Colonel32

Příspěvekod Trixt » pon 26 led, 2026 8:49 pm

Colonel32 píše:Hoši, nechci vám kazit radost, ale prosil jsem DS, aby napsal do Saxonie a ověřil to přímo u nich, a verdikt je následující:

- přechodové měchy jsou lepené.
- koncové lampy jsou lepené. V případě osvětlené verze budou osvětlené i lampy.

Takže nezbyde než mít dva vozy na oba konce soupravy. ;)
TT, panel 2520x1010 mm, epocha V, DR5000, LocoNet, sw TrainController 9.0 gold, přestavníky MP1
Trixt

Příspěvekod Petr Barchánek » pon 26 led, 2026 9:31 pm

Skoro 20 let staré modely Schürzenwagonů (-38) od Tilliga to tak mají z výroby, tak snad nebude Saxonia výjimkou. Ale možná se mýlím a výrobce Saxonia přeceňuju
koncové lampy jsou lepené.

Jo, tak jsem se halt mýlil a výrobce Saxonia jsem přecenil. V životě se stávají i horší věci.

Takže nezbyde než mít dva vozy na oba konce soupravy.

To by samozřejmě bylo potřeba tak jako tak. Složené měchy byly u prvního a posledního vozu. Vlastně jde jen o ty koncovky.
Petr Barchánek

Příspěvekod Colonel32 » pon 26 led, 2026 10:22 pm

Zugschlussy se objevují jen ve verzi I. ep. K.Sächs.Sts.E.B. a IV. ep. DR, tak tolika z nás se ten problém zatím netýká, ne? :-)

Jinak spíš než jako neschopnost to udělat variabilní to vnímám jako manažerské rozhodnutí dodávat vytuněný koncový vůz pro koncového zákazníka. A zvlášť u té osvětlené varianty si to ani úplně nedokážu představit moc jinak, jakože by měl každý vůz přípravu na uchycení luceren na obou stranách vozu a každý vůz současně by tam měl i nějaký konektor, který by vedl proud k tomu světlu?
Colonel32

Příspěvekod _lt_ » pát 30 led, 2026 7:56 am

Tak letošní jubilejní 15tý ročník mých nákupů tilligových hraček, se poprvé obejde bez mé účasti. Ani jeden německý, polský, československý, maďarský či jiný vůz v IV epoše, který bych nakoupil.
Jen malé cisterny ČSD, až budou v příštích letech v patřičném nátěru, tak budou stát za nákup. Stejně tak vozy Raj, kocouři, Ylonky... prostě tam opravdu nic není.
_lt_

Příspěvekod Sarge » pát 30 led, 2026 9:12 am

No tak za mě ani ryba ani rak. Jídelní vůz ČSD fajn, zvážím místo přestavby. Ale je pravda že tou cenou teda trumfují i MTB. I když chápu že se nedá očekávat masová produkce a někdo tu formu zaplatit musí. Jsem zvědav, za kolik budou k objednání ne eshopech za CZK.
Vectron CD mě potěšil. I když se mi vlastně na jednu stranu tenhle téměř čistý design moc nelíbí, už jsem si na něj zvykl neb jezdí na Slováckém expresu (nebo teda spíš jezdil). Spíš jsem ho tipoval jako další variantu od DS model. Jsem teda zvědavý, co chystá on? Že by "Hoši děkujem"? :)
Pár kontejnerů neurazí, jen jsem doufal v nějaké další rychlíkové vozy ČD. Jedna polská Rajka je dost směšná v porovnání s tím jak zasaturovala trh Igra - to načasování se jim opravdu sešlo...
A pak tedy ze všech těch možností nechápu toho kocoura... Ale pravda, tady zase saturuje trh DS model...
Sečteno, podtrženo. Pořád jsem s nákupy "pozadu" takže minimum novinek mi zatím nevadí.
Sarge

Příspěvekod _lt_ » pát 30 led, 2026 9:42 am

Tak jiné epochy tam něco málo najdou, ale zase to vypadá na vyklizený prostor pro samotného DS v českém rybníku, což už je zaběhnutý kolorit a vlastně doma nic jiného ČSD nemám, než extra dražší limitní modely DS. Horší je to v německém rybníku, tam to poslední dobou vypadá na prostor pro Elriwu s vozy DR a já se budu muset naučit nakupovat tam.
_lt_

Příspěvekod Sarge » pát 30 led, 2026 9:50 am

Tak zrovna DS co se cen týče mi nepřijde dražší, spíš naopak. V podstatě všechno co má je cenou levnější v porovnání i se zákaznickou slevou třeba IT vlaků. Jediné co u něj z nějakého důvodu nenakoupím jsou modely Igra.
Sarge

Příspěvekod Petr Barchánek » pát 30 led, 2026 10:34 am

K novinkám:
Hytlák kdysi vyráběl holandský PSK a německý Busch, Tilligova verze je třetí provedení (pokud se ovšem Tillig nedostal z druhé ruky k formám nedávno zrušené firm PSK. Formy PSK byly na prodej, hovořilo se o Drážďanské firmě Waggonfabrik Quack und Salber, co se zaměřuje na TT epochu I, ale otázka je, jestli ten obchod vyšel a pokud ano, tak komu). K těm prkenným hytlákům z doby epochy I mě ještě stále vrtá hlavou, jestli se dožily u ČSD epochy IV. a UIC čísel.
Cisterny ČSD vypadají hezky.
Vagon na mléko je naprostý atyp, který v provozu sloužil jen pár let.
Rajka PKP je ve skutečnosti český vagon ex Viamont nebo ex OKD-Doprava, do Polska ani nemá přechodnost.
Hospoda ČSD za skoro 100 Euro bude “kasaštyk” a realita bude asi někde jinde. Za stejných 100 Euro se dnes prodává set tří vozů Flixtrain, který má u výrobce UVP 181,50.
Časem doufám ve verzi ČSD toho dvounápravového uhláku LÖWA. O jejich nákupu a provozu u ČSD by článek ve SŽ.
Čtyřnápravový uhlák LÖWA je otázka, zda jde o novinku, nebo o licenci ze starších forem PMT. Vizte třeba i italské dobytčáky od Tilliga ve skutečnosti od A.C.M.E. - jejich v TT unikátní konstrukce si povšimnul třeba Trainmaniak ve své recenzi .
Verze uhláků NACCO a MMV jsou freelance modely. Skutečné předlohy nejsou od LÖWA.
Taky jsem zvědavý na chlaďáky Mk 4-61. Podobné vyrábí i ruský Peresvet resp TT-Modell a viděl jsem už i verzi ČSD od čertta.
Lůžkový Olympionik SŽD u nás jezdil na R6/7 Praga a Ex 203/204 Chopin.
Petr Barchánek

Příspěvekod Davca » pát 30 led, 2026 4:27 pm

Zdravím,
nějaké (neslevové) ceny v Kč již zde ... https://www.hobby-shop.cz/masinky/!b(79)-tillig-tt-bahn/!s(6e6f76696e6b612032303236)
Osobně mne neurazí Dual Vectron ČDC. Nevlastním moduly s TV, takže sběrač příjde o pružinku, pošteluje se a zafixuje napevno do správné polohy. Jestli se nepletu, diesel je tam šestnáctiválec MTU 16V 4000, takže zvuk se pořeší projektem pro ER 20-tku.
Uacs ("Raj") ve variantě PKPCI jsou vozy s původním oranžovo-šedým nátěrem (ex. LOCO, dnes IGRA) a asi nějaké přibudou. Je se totiž třeba připravit na dobu, kdy firma ROBO z Wroclawi vypustí do světa "Stonku" ("Mandelinku") SM 42 ve variantě právě PKPCI ... https://www.youtube.com/watch?v=9P1zce6-cjc . Pro vozy ČDC Kils by se také nějaká práce našla a doplnily by tak soupravu několika loňských "dvojčat" řady Laails. Jen bude třeba měnit nárazníky za "hranaté". :x
Jinak ale letos spíše kousky od ROCa (750, 751 a snad již i 810).

David
Davca

Příspěvekod Sarge » pát 30 led, 2026 6:03 pm

Nové Rajky od DS hezké ale když si čtu tu novinku. Co si proboha s Igrou udělali?
Sarge

Příspěvekod Colonel32 » pát 30 led, 2026 9:18 pm

Sarge píše:Nové Rajky od DS hezké ale když si čtu tu novinku. Co si proboha s Igrou udělali?

Jsem v pokušení napsat sarkastickou poznámku, že si na nich vybíjí svojí frustraci z těch hejtů, že "si vůbec dovoluje objednávat a nabízet freelance modely, když ví, že forma neodpovídá", anebo "zneužívá své pozice obchodního zástupce, aby všechny potenciálně atraktivní modely mohl udělat jako svojí limitku a Tillig musel vyrábět jen modely, které nikoho nezajímají". Ale reálně to bude spíše frustrace z kvality (jako prodejce prý řešil hodně reklamací a teď už je pro jistotu radši nebere vůbec*) a nepoměru cena/výkon.

*tedy, má v nabídce poslední vagón.
Colonel32

Příspěvekod Zlámalík » pát 30 led, 2026 10:49 pm

Davca píše:takže zvuk se pořeší projektem pro ER 20-tku.

Zvuk pro Dual Vectron je ke stažení na ZIMO (tabulka projektů zde) a po úpravě poziček je z toho parádní stroj.
Samozřejmě to pak chce poštelovat zvuky a svícení na tlačítka podle Jacka, aby to bylo všude stejné, ale to není problém.
A když vydržíš, chystám pro něj dvě vychytávky, prozatím tu pružinku nevyhazuj.

Snímek obrazovky 2026-01-30 235143.png
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod playback » sob 31 led, 2026 10:10 pm

To je všechno moc hezký, ale kdo se má tahat s těma drátama :roll:. A bez nich se to dá provozovat jenom takto:
https://www.lokomotivy.net/zobraz2.php?rada=r754sk&loko=1403
playback

Příspěvekod hank » ned 01 úno, 2026 6:04 am

playback píše:To je všechno moc hezký, ale kdo se má tahat s těma drátama :roll:. A bez nich se to dá provozovat jenom takto:
https://www.lokomotivy.net/zobraz2.php?rada=r754sk&loko=1403

Tomu bych si dovolil poněkud oponovat. Soudruzi z NDR tady kdysi vystavovali kolejiště v TT na námět gotthardské železnice, kde byly pouze stožáry/brány/převěsy trakčního vedení bez troleje. Při pohledu z dálky to vypdalo docela přirozeně.
... i my dědci ještě můžeme být všelijak užiteční...
Es ist viel später als du denkst.
hank

PředchozíDalší

Zpět na Velikost TT (komunita TT)