Parní lokomotiva BR 99 4101 H0e

Specializované fórum pouze pro příznivce úzkorozchodných železnic.

Moderátor: Michal Dalecký

Parní lokomotiva BR 99 4101 H0e

Příspěvekod Kulsud » čtv 29 led, 2026 7:02 am

Dobrý den, mám tento typ digitální lokomotivy https://www.tillig.com/eng/Produkte/pro ... 92610.html. Starší produkce už, možná 10 let? Nevím už přesně. Vždy spolehlivá. Teď se často zadrhává, šnek se evidentně točí, ale nejspíš nedoléhá na ozubená kola. Omlouvám se za případné neodborné výrazy. Lokomotiva jde relativně perfektně rozebrat, nicméně jsem nezjistil nic fatálního. Chyba je evidentně někde mezi ozubenými koly. Někdy jde perfektně, někdy se zadrhne. Jediné, co se mi zdá špatně, že motor leží volně v rámu - našel jsem tam nějaké trosky pásky, ale nevím, jestli to byla oboustranná páska daná výrobcem, nebo to byla jen nějaká nálepka na motoru. Nevím si rady. Klidně pošlu, kdyby byl zájem. Lokomotivu mám tuze rád :D a nechci, aby šla do krabice.
Kulsud

Re: Parní lokomotiva BR 99 4101 H0e

Příspěvekod Dovi » čtv 29 led, 2026 9:50 am

Zdař, byla by velká škoda ji neuzdravit - a vím, o čem mluvím..*)

K tomu problému:
Nemám sice moc rád takové to "kdybych - já bych...", ale dopustím se toho:

1)
Zkontroloval bych na obou stranách mašinky ojnice + spojnice i jejich čepy a zajištění, křižáky, pístní tyče versus válce, rozvody atd. - jestli je vše OK, nic nikde nedrhne, nic není ohnuto, uvolněno nebo nalomeno apod.

2)
Ta ozubená kolečka koncového převodu pojezdu jsou fakt bezvadná?
Nezačínají křehnout a rozpadat se?
Mohlo (by) se eventuálně stát, že subdodavatel už kdysi dávno vylisoval danou sérii převodů ze šuntového plastu...
Ale není to moc pravděpodobné, tak snad toto bude taky v pořádku.

3)
Šnek na hřídeli motorku neprokluzuje?
Motorek se šnekem bych oddálil od koncových převodů pojezdu a zkusil bych šnek za chodu motorku zabrzdit prsty. Jestli se motorek hned zastaví, tak šnek na hřídeli drží (OK).

4)
Při tom oddáleném šneku od koncového převodu bych bříškem prstu pojížděl po ozubeném kolečku, do kterého normálně šnek zapadá. Kola pojezdu se musí volně bez drhnutí otáčet. Zkusit postupně otáčet o minimálně 2 otáčky kol lokomotivy, a na obě strany. Pokud bude i toto v pořádku, máš asi napůl vyhráno.

5)
Zbývá poslední možnost, kterou se vlastně mohlo i začít.
Věnovat pozornost usazení motorku v loži tak, aby šnek zapadal do převodového kola co nejpřesněji tečně, s malými vůlemi. Pro začátek bych si zařídil napájení motorku (nebo dekodéru) ne z kolejí, ale tak, abych mohl lokomotivu držet v ruce a "hrát" si s uložením motorku. Až to vyladíš a pojezd bude fungovat zase jako nový, tak tu polohu zafixovat. Ono totiž při tom převodu "šnek - ozubené kolo" se mění vektor krouticího momentu o 90 stupňů a vznikají tam klopné momenty a síly, které působí proti mechanické stabilitě tohoto převodu.

6)
Sranda (teda 'sranda', jak pro koho, že jo) by byla, kdyby to bylo nakonec ještě v něčem jiném.

___

*)
Mám podobnou ze stejné stáje, o trochu kratší zelenočernou trojspřežku č. 1 "Neustadt" správy NKB (Neustädter Kreisbahn):
  https://www.tillig.com/eng/Produkte/pro ... 02994.html

Sice "jen" v analogu, ale s funkčním osvětlením... takže známe Tilliga - nebyla levná.
Kolega naštěstí zachytil asi přede 2 roky jejich výprodej a jednu mi přenechal.
K ní mám postupně nasyslené různé nákladní vozy NKB a hlavně osobáky NKB v jejich krásném zelenokrémovém laku.
A taky zelenokrémového (NKB) dvojnápravového Tillig motoráčka. Kochám se, kochám.

Tak zlom vaz, ať z té úzkorozchodné tendrovky máš zase radost :--)
- v dětství H0 a potom N
- teď už si jen občas hraju (nemodelařím) s H0, H0e, H0f, N a TTm, DC+DCC
Dovi

Příspěvekod Kulsud » čtv 29 led, 2026 10:01 am

Moc díky, některé věci jsem už prověřil, ale udělám je znovu. Blbé je, že do toho uložení šneku a ozubených kol není moc vidět a nejde tam ani moc hmatat, je tam velmi úzký prostor.

A jasná otázka, ten motor má být pevně zafixovaný, nebo ne. Protože teď rozhodně není...
Kulsud

Příspěvekod Dovi » čtv 29 led, 2026 10:24 am

Do své jsem ještě nelezl (nebyl dosud důvod), ale obecně:
Malé vůle, ale opravdu malé - ty převody jsou docela titěrný, takže vůle v rozsahu zlomku milimetru do stran a do výšky, ale klidně i milimetrová v podélné ose hřídelky - jsou přijatelné a nejsou v zásadě na škodu. Ale velké vůle nebo dokonce stav, kdy si tam šnek případně úplně volně kvedlá (nahoru-dolu, doprava-doleva), to by nebylo dobré.
- v dětství H0 a potom N
- teď už si jen občas hraju (nemodelařím) s H0, H0e, H0f, N a TTm, DC+DCC
Dovi

Příspěvekod Kulsud » čtv 29 led, 2026 10:52 am

Jasné. Malé vůle určitě...
Kulsud

Příspěvekod Pavel-HP » pát 30 led, 2026 6:37 am

Trosky té pásky, co byla u motorku, není to náhodou ztvrdlá gumová páska o síle kupříkladu 1mm, do které byl motorek usazen a tou gumou pružně fixován??
TT, epocha III. - V., U profil
www.vlakytt.cz
Pavel-HP

Příspěvekod Zdenek Valter » pát 30 led, 2026 9:03 am

Pavlova otázka možná míří na jádro problému - usazení motoru do gumové výstelky, která v čase zdegradovala a rozpadla se.
Je o tom třeba zmínka v popisu náhradních dílů?
Zdenek Valter

Příspěvekod Kulsud » sob 31 led, 2026 7:00 am

Moc děkuji za názory a rady. Výsledek samozřejmě zveřejním. Mrknu na náhradní díly, jestli tam něco takového, jako těsnění - gumička, je. Zatím to vypadá na dva řešitelné problémy. Pomohl kolega z Ústí nad Labem.
Kulsud

Příspěvekod Kulsud » sob 31 led, 2026 7:03 am

Není tam nic. Tím neříkám, že tam nic nebylo. V seznamu není.
Přílohy
Screenshot_20260131_081034_Chrome.jpg
Kulsud

Příspěvekod jipol57 » sob 31 led, 2026 12:13 pm

Podle obrázku, co jsi dodal, to vypadá, že to není standardní provedení, jak bývá běžně šnek na hřídelce motorku, ale je tam jakási kulisa s ložiskem. To vypadá, že se tam něco uvolnilo (ložisko), a šnek nezapadá do ozubení.
Není to celý obrázek, a není jasné levé uložení šneku.
jipol57

Příspěvekod Pavel 152 » sob 31 led, 2026 5:28 pm

Je zřejmé, když se pohnul motorek(v pásce) asi vypadla ta věc mezi setrvačníkem a šnekem.
Pavel 152

Příspěvekod Myšpulín » ned 01 úno, 2026 7:16 am

Je vidět, že šnek má vedení z obou stran (levé není vidět, ale nechá se odhadnout z drážek v bočnicích). Ovšem co už vůbec není vidět, jak jsou tato vedení jištěna z vrchu, zrovna tak, jak nebo co drží motorek z vrchu v tom svém loži. Tam bych hledal problém.
H0, III až IV, ČSD, nemodelář
Myšpulín

Příspěvekod Kulsud » ned 01 úno, 2026 1:31 pm

Tak nejspíš hotovo. Děkuji za vřelou pomoc Romanovi Janů z Ústí, netuším, jestli sem chodí, ale kontaktoval mě přes Facebook. Problém byl v protáčení plastového spojení šneku a motoru. Bylo příliš volné, takže stačilo zafixovat. Další neduhy vznikly už mou neodbornou manipulaci při několikanásobné rozborce a sborce.
Kulsud

Zpět na Úzkorozchodky