Napájení a ovládání kolejiště

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Napájení a ovládání kolejiště

Příspěvekod jamik22 » čtv 29 led, 2026 12:22 am

Já napájím z centrály příslušenství a trakci z boosteru LDT. Ten má možnost při zkratu vypnout jen sám sebe a centrála je nadále zapnutá a stále ovládá veškeré příslušenství kolejiště. Booster má má navíc funkci autorestart kdy se po určité době pokusí znovu zapnout, pokud je zkrat odstraněn. To je výborné při hledání zkratu na větším kolejišti
jamik22

Příspěvekod HonzaM » pát 30 led, 2026 8:30 am

jamik22 píše:Já napájím z centrály příslušenství a trakci z boosteru LDT. Ten má možnost při zkratu vypnout jen sám sebe a centrála je nadále zapnutá a stále ovládá veškeré příslušenství kolejiště. Booster má má navíc funkci autorestart kdy se po určité době pokusí znovu zapnout, pokud je zkrat odstraněn. To je výborné při hledání zkratu na větším kolejišti

Tohle je běžné v případě modulovky, není možné, aby při zkratu v důsledku říznutí výhybky nebo vykolejení došlo k přerušení trakce a bylo nutné ručně obnovit napájení trakce zásahem obsluhy. Já to mám na domácím kolejišti řešeno PM42, jednotlivé části kolejiště mají trakci oddělenou a napájí se z jeho čtyř výstupů. Ty mají autorestart a indikaci, takže vím kde ke zkratu došlo. Příslušenství mám na trakci nezávislé, je ovládáno LocoNetem. Na starší části kolejiště mám detektory obsazení a výhybkové dekodery Digitrax.
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM

Příspěvekod Jirkátor » sob 31 led, 2026 1:16 pm

Já to oddělil úplně. Vlaky jedou z DR5000 a ostatní běhá zcela odděleně na MGP. Když říznu výhybku, tak ji jednoduše přehodím, oživím centrálu a jede se dál.
Tohle stavím já: viewtopic.php?f=1&t=12586
Jirkátor

Příspěvekod HonzaV » ned 01 úno, 2026 5:33 pm

stejně jako Jirkátor.
Modulovkově:
  • Trakce DCC centrála RB1100 plus Booster(y) na loconetu.
  • Ovládání všeho galvanicky oddělené MGP na 12V.
Staví TT modulovku - Herrnwalde k roku 1927
ČERVENÁBÍLÁMODRÁ

A zdědil krabici BTTB a vystavil si ji ve vitríně.
HonzaV

Předchozí

Zpět na Modelové kolejiště