Alebo robiť Luftwaffe 1933-1945 a odmietať dať na kylovku swastiku. Lebo "strýko Áďa"
Ako hovorí staré múdro. Tí ktorý zabúdajú alebo úmyselne krivia históriu, sú odsúdený k jej opakovaniu.
A ten paragraf "§403 trestního zákoníku" mi zaváňa zákonmi tretej ríše.
Už neviem ktorý z našich starších modelárov mi hovoril o tom, že Červená hviezda bola znakom ČSD (predtým lvíček) Faktom ale je, že okrídlené koleso na mašinách nenájdete, zato hviezdu áno.
Áno, zrejme to súvisí aj s tým, že pokiaľ mašina nemala červenú hviezdu, tak:
"Předpis A5 - Technická pravidla provozu drah z roku 1951 stanovil, že rudá hvězda jako symbol vlády bolševiků je povinnou výbavou všech hnacích vozidel ČSD."
A tým pádom, vozidlo bez červenej hviezdy nie je spôsobilé výkonu služby.
Čo mi pripomína, že si musím dať na Albíka krásnu veľkú červenú hviezdu.
A ak niekto modeluje ČSD v období 22. augusta 1968 až 1969, tak potom by ste mali modelovať aj BMD/ČMD, pretože tá tiež hviezdu neobsahuje a k Nemecku žiadne negatívne nálady ako k Rusku dnes nepozorovať. A to nemusím ani hovoriť o tom, koľko dedín v ČR práve Nemci vyhladili do základov. Ale evidentne je to stále menej než rok 1968. Ach tá selektívna pamäť...
Takže za mňa, nech červená hviezda sa hrdo vyníma na čelách našich krásnych lokomotív ČSD tak ako to bolo podľa skutočnosti. Ja históriu prímam takú aká bola. Bolo by celkom vhodné, aby sa s ňou naučili žiť aj odporcovia červenej hviezdy, iná história nebude, len preto lebo si to želáte.
Vážňas píše:...Zkusím schválně na Trix napsat (umí komunikovat i anglicky), jak to s ní plánují udělat. ...
Až im budeš písať, skús sa prosím informovať, či plánujú robiť aj verziu bez vaní. Skúsim to i ja, nech vidia záujem