TT "L" kolejiště 480x160, epocha V

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: TT "L" kolejiště 480x160, epocha V

Příspěvekod Zlámalík » pon 12 led, 2026 12:36 pm

Můžeš nějak rozkreslit to podzemí? Jsou tam zobrazené nějaké věci přes sebe a není z toho patrné, odkud kam.

Jestli můžu, zdá se mi to nevyrovnané a je to takový vlakodrom, trochu...
Ta dlouhá skoro přímá kolej vpředu divně kontrastuje s tím spletencem vpravo a pozor, tunel na jejím konci ti vede pod řeku.
Stanice lokálky vypadá větší, než stanice na hlavní trati.
Já bych se nad tím ještě zamyslel...

Voda se dělá tak, že uděláš flexi kolej a dáš jí typ Voda (Gewässer) - tvaruje se jako flexikolej i stejně tak řešíš stoupání.
Další volby jsou ulice a cesta. Mám teda WT verze 16.

Snímek obrazovky 2026-01-12 131653 (320 x 568 V).png
Snímek obrazovky 2026-01-12 131653 (320 x 568 V).png (27.25 KiB) Zobrazeno 851 krát
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod Ivan » pon 12 led, 2026 2:11 pm

Technická, proč to nakreslis z flexi? Ty lomy jsou takové nepřirozené, hlavně ten jeden mezi rovinkami pod stanici.
TTmini Jizerka III/IV ep. (1.3m2, DR5000, Z21 a MM) ... hlavně že mne to baví!
Ivan

Příspěvekod miroussm » úte 13 led, 2026 3:49 pm

Zlámalík: tam se překrývá skryté nádraží se zaústěním hlavní tratě do tunelu, snad je to takto patrné. Bohužel na síťovém zobrazení to není moc vidět.

Voda ani flexi koleje mi nejdou, mám WT8 a ty funkce tam nemám, resp.tvarování flexi koleje tam sice je, ale ta ikonka je nefunkční, přitom nemám nelegání verzi, ale už ho mám fakt dlouho, v reálu bych to samozřejmě vytvaroval lépe.

Díky za poznatek s řekou, to upravím.

Stanici lokálky možná opticky zvětšuje ta vlečka, nebo mysíš, že je zbytečně dlouhá?

SN upravím - kratší a více kolejí, dobrá připomínka.

Ta dlouhá skoro přímá kolej vpředu divně kontrastuje s tím spletencem vpravo

Ano, toho jsem si vědom, ale nějak zatím nevím, jak z toho vybruslit. Cílem je hlavní trať 040 a lokálka 042. Rozměry jsou takové, jaké jsou a pokud nechci velkou část v tunelu, což nechci, tak moc nevím, jak to vymyslet jinak.
Přílohy
Kolejiště 3.jpg
miroussm

Příspěvekod Zlámalík » úte 13 led, 2026 4:49 pm

Ve WT8 flexi koleje máš. 1 - naklikneš konec nějaké koleje (aby tam byla čárka), 2 - klik na ikonu Flexi, 3 - za konec flexi koleje ji vytvarovat (když jen taháš, konec drží původní směr, když stiskneš Shift, můžeš to směrovat, 4 - když otáčíš kolečkem myši, měníš ostrost oblouku.
Buď kolej táhneš do prostoru, nebo si na druhé straně oblouku umístíš jinou kolej a tou flexi je pak snadno spojíš a kolečkem oblouk dotvaruješ.
Ostatní volby (voda a spol.) jsou asi až ve vyšších verzích.

Snímek obrazovky 2026-01-13 174416.png
Snímek obrazovky 2026-01-13 174416.png (26.17 KiB) Zobrazeno 611 krát

Silnici vytvaruj tak, aby ty dvě místa, kde kříží trať, nebyly minutu pěšky od sebe. Dost to pak ztrácí na prostoru.
Ale s tou kolejí vpředu nevím, to je divný a okolo řeky to nijak neschováš. Což to přehodit, stanici dopředu a trať částečně v kopci vzadu? Kolegové budou mít třeba nápad.
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod miroussm » úte 13 led, 2026 7:38 pm

Ježkovi oči, já jsem fakt tupec...mě vůbec nenapadlo označit jen kraj kolej..díky moc za navedení!!

Ano, bylo by to lepší kdyby nádraží bylo vpředu a úplně prvně jsem to tak i měl, akorát souběžně hlavní a vedlejší tratě a vypadalo to blbě. Když to dám dopředu, musím zkusit někam nakroutit hlavní do SN a lokálku nahoru, aby to výškově vycházelo..zkusím to ještě namodelovat.
miroussm

Příspěvekod Ondra S. » stř 14 led, 2026 6:20 am

Ahoj, už jsem vyšel ze cviku co se týče geometrie kolejiva TT, ale zkusil jsem udělat pár úprav.
1) Do levého rohu většího segmentu bych přidal spirálu o 1 až 2 závitech. Vlak se tím na chvílí schová do neznáma a myslím, že se tím dost prodlouží hlavně optická, ale i fyzická délka trasy vlaku. Tím se eliminuje obkroužení vesnice a na spodním úseku trati bude vlak "více kilometrů" od stanice. Případně ještě udělat spirálu dvojkolejnou, aby se v ní mohly vlaky křižovat a mást diváka. :)
- za zhlavím stanice nemusí být v tomto případě nutně tunel, mohl by tam být třeba silniční nadjezd/most. Dole před širou tratí tunel myslím nevadí.

2) v koncové stanici jsem zjednodušil vlečku na pravém zhlaví. Myslím, že malé koncové stanici sluší co nejjednodušší řešení. Pár poznatků:
- vlečku bych udělal v jiném směru/úhlu než bude širá trať, a taky ne rovně s panelem (alespoň její konec).
- ukončil bych ji na úrovni začátku dalšího segmentu tak, aby do něj už nezasahovala. Tím také nebude zasahovat do širé trati a díky tomu by se trať mohla opticky prodloužit.
- trošku jsem taky předělal vedení širé trati z koncové stanice, aby byla různorodější.

tak zatím tak :D

kolejiste_navrh_1.JPG
Ondra S.

Příspěvekod Ivan » stř 14 led, 2026 6:36 am

Tu silnici přehodnoť, takhle na kolmo hodně zmenšuje kolejiště. Naopak by měly být jednotlivé části co nejvíce optický odděleny. Já bych ji vedl od stanice mimo kolejiště nahoru.

Pak ještě ta řeka, takhle to vypadá, že vlak po spodní koleji jede do tunelu a za chvíli je řeka, kterou podjede? Řeku bych stočil naopak na severu jakoby k pravému zhlaví Stanice.
TTmini Jizerka III/IV ep. (1.3m2, DR5000, Z21 a MM) ... hlavně že mne to baví!
Ivan

Předchozí

Zpět na Modelové kolejiště