Pomoc s navrhem stanice

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Remízy v nácestných stanicích

Příspěvekod hank » pon 12 led, 2026 1:22 pm

Existovala/existuje řada nácestných stanic/dopraven, kde byly z různých důvodů vybudovány remízy. Často - ne vždy - šlo o původně koncové stanice, kde se po letech pokračovalo ve výstavbě. Někde pak byly remízy přestavěny pro jiné účely - obytné, pro traťovku apod. - a jinde zbořeny.

Pár příkladů:
Kácov, Ledeč nad Sázavou, Bělá nad Radbuzou, Telč, Vyšší Brod klášter, Radonice u Kadaně, Uherské Hradiště, Olomouc město, Čelechovice na Hané, Žďár nad Sázavou staré nadraží...
... i my dědci ještě můžeme být všelijak užiteční...
Es ist viel später als du denkst.
hank

Re: Pomoc s navrhem stanice

Příspěvekod hank » pon 12 led, 2026 3:46 pm

Ještě k těm Zlatým Horám: Tam původně nebyla remíza vůbec a byla postavena až po zahájení motorového provozu koncem 20. let, aby motorové vozy (btw od vůbec prvních vlaků kategorie MR u ČSD) nemusely nocovat pod širým nebem. A byla vybudována dost atypicky: Ta dlouhá ratejna na 9 oken měla vrata z obou stran a vjezdy z obou zhlaví, ale průjezdná nebyla. Uvnitř byla požární zeď, která oddělovala delší stání na 6 oken pro motorový vůz a krátké stání na 3 okna pro malou parní lokomotivu.
hank

Příspěvekod Davca » pon 12 led, 2026 6:02 pm

hank píše:Ještě k těm Zlatým Horám: Tam původně nebyla remíza vůbec a byla postavena až po zahájení motorového provozu koncem 20. let, ...

Zdravím,
u KB model-u je nabízena stavebnice dle projektu z roku 1929 ... https://www.kb-model.eu/mtbmodel/eshop/ ... ukmantl-TT . Postavena ale byla podle všeho ta Hankem zmíněná delší varianta, která dle leteckých map "zmizela" po roce 2015. Jak jsem se poté dočetl v popisu stavebnice, bourala se v listopadu zmíněného roku.

No nic, v uvažované stanici budou kvůli celkové délce obou modulů použity na zhlavích dvě dvojité (trojcestné) výhybky. Inspirací bylo původní řešení obou zhlaví v žst. Skovice. Nechtěl jsem se vzdát úhlů odbočení 12 st., takže výhybkárna "KK koleje" již byla oslovena. :wink: Co se objektů týče, viděl bych to na výtopnu z Boru u Tachova ... https://www.kb-model.eu/mtbmodel/eshop/ ... V-P-Bor-TT , výpravní budovu z Litně ... https://www.kb-model.eu/mtbmodel/eshop/ ... C-Liten-TT a sklad z Čisté, který bych už mohl po x letech alespoň dokončit ... https://www.kb-model.eu/mtbmodel/eshop/ ... H-TT-Cista . Šlo by ale o stav stanice a provoz v V. - VI. epoše. Výtopna a věci kolem by tak posloužily spíše jako zázemí pro parní stroj jezdící v rámci historických jízd apod. Sklad uhlí tedy na voze Es a pro jeho nakládání do tendru poslouží autojeřáb. Nějaký kanál a vodní jeřáb by se ale vyskytnout mohl 8) S tou výtopnou ale bylo těžké rozhodování - zatím sice nevlastním žádný model parního stroje, ale zvažuji pořízení cca. 140 mm dlouhého kousku ČSD ř. 413.0 od PIKA. Jeho délka tak vyloučila modely kratších výtopen ze stanic v Posázaví. I když, ona ta modulová lokálka je vlastně kvůli 810-kám od ROCa. Tak to snad už letos výjde ... . :)

David
Davca

Příspěvekod hank » pon 12 led, 2026 6:36 pm

Davca píše:...u KB model-u je nabízena stavebnice dle projektu z roku 1929...

Ano, vždyť jsem Karlovi Bartákovi archivní podklady pro oba nerealizované objekty, které má v nabídce, dával já... Původně bylo několik variant jejich prostorové dispozice, nakonec byly postaveny v ose jedné koleje "zády" k sobě.
hank

Příspěvekod HonzaV » úte 13 led, 2026 10:53 am

asi ti sem dám rovnou mou stanici jako referenci.

viewtopic.php?f=42&t=15154&start=15#p344615

Herrnwalde 1901 (od 1947 Panský) na trati 084.
Staví TT modulovku - Herrnwalde k roku 1927
ČERVENÁBÍLÁMODRÁ

A zdědil krabici BTTB a vystavil si ji ve vitríně.
HonzaV

Příspěvekod Davca » úte 13 led, 2026 7:30 pm

Zdravím
a hlásím, že práce na Panském sleduji již od začátku. 8) Na tu vodní pumpu a jeřáb od KB model-u se zřejmě dostane také. Kolega ještě přislíbil 3D tisk odkalovacího a popelového kanálu, ale zatím nemám šajnu o jeho délce. Předpokládám, že v případě stroje ř. 413.0 by se na něj měla vejít jen mašina bez tedru. Jinak jsem zvědav na ovládání s MGP. Mne jeho programování čeká v jisté výhybně.
Ať se dílo daří.

David
Davca

Příspěvekod HonzaV » úte 13 led, 2026 10:25 pm

Davca píše:Jinak jsem zvědav na ovládání s MGP. Mne jeho programování čeká v jisté výhybně.

MGP je bomba. Nevim, jak bych to delal jinak. Vse do sebe zapada pres LNbox (rj12 6c6p kabel). Jde to pripojit do DCC - LN - pomoci rj12 6p4c kabelu a normalne to na adresach posloucha na MultiMouse. Je to supr modularni. Co vydali scenery modul, tak pracuju se svicenim i v te nejmensi chatrci. Budu muset zase udelat nejaky postupny report. O vanocich nebyl na moduly prostor. Ted je to zase trochu lepsi.
Staví TT modulovku - Herrnwalde k roku 1927
ČERVENÁBÍLÁMODRÁ

A zdědil krabici BTTB a vystavil si ji ve vitríně.
HonzaV

Předchozí

Zpět na Modelové kolejiště