Mini segmenty TT

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Mini segmenty TT

Příspěvekod Rocky_MK » pon 12 led, 2026 9:33 pm

Zdravím po delší době osazenstvo tohoto fóra.

Můj poslední projekt, Sólo pro 810, je již nějakou dobu z domu. Dlouhodobě mi chyběl k impulz k návratu k modelářství celkově. Až nedávno, před Vánocemi, jsme navštívili dvě výstavy a opět jsem se pro to nadchnul. 30. 12. jsem večer vytáhl pár let zabalenou krabici se skromnou výbavou, multimausem a jednou flexikolejí, pojezdil si sem a tam s 810 a Rosničkou a pohrál se světly…a na Silvestra ráno už jsem mazal do modelářství pro výhybky, další flexikoleje a za dva večery si zbastlil jednoduchý pokusný ovál a la Výsluní na xps desce.

A jelikož konečně mám bydlení tzv. na neurčito, má smysl plánovat kolejiště. Mé úvahy se ubírají k mini segmentům. Účelem je, aby se to dalo budovat postupně podle času, nálady a peněz, aby na tom šlo relativně rychle začít jezdit (posunovat) a protože kolejiště nemůže mít svoje stálé místo v provozním stavu, musí jít rozložit a uskladnit.

Námětem je koncová stanice někde v Sudetech s dvěma menšími vlečkami tak akorát na 1-2 vozy každá (jedna z vleček bude nejspíš sýpka) a remízou. Vlečky a okraj vesnické zástavby bude znázorněn pouze částmi budov (poloplastická kulisa).
Tento segment bude umístěn na volné ploše pracovního stolu. Připojit půjde druhý segment s příjezdovým obloukem a jednoduché (viditelné) SN, to vše na okenním parapetu. To mi stačí na jednoduché poježdění a pokochání, učení se s digitálem atd atd.
Kvůli rozpřahování a spřahování jsem schválně udělal stanici rovnou. Použít chci jako obvykle kolejivo Kuehn, protože mi vyhovují krátké 20° výhybky s aretací polohy. Provoz – 90. léta až po současnost, motorová trakce. Užitné délky dopravních kolejí jsou cca 62, 82 a 92 cm, takže nevyhnutelně dojde i na Brejlovce s 2-3 Y. Ovládání lokomotiv digitálně - Multimaus.

stanice.jpg
Stanice

Do budoucna je potenciál kolejiště rozšířit viz obrázek (na obou koncích tratě vratné smyčky), ale to je hudba budoucnosti a hlavně nejdřív potřebuji dořešit celkový koncept našeho bytu a hlavně úložných prostor. Pak teprve je možné stanovit max. rozměry dalších segmentů (hlavně toho s malou koncovou stanicí v dolním rohu).

celek.jpg

Především chci provozní spolehlivost, tzn. předejít různému vykolejování jak jen to půjde. Nová kovová dvojkolí s ložisky i pro starší vozy beru jako samozřejmost, ale nemám zkušenost s jinými spřáhly než očkovými ani nemám kinematiku na všech vozech. Nejmenší viditelné poloměry >= R310, do SN ještě uvidím – rád bych co nejmíň, aby segment stanice nebyl zbytečně široký, ale ne za cenu nějakého vykolejování. Teď se pod stanici vejde dvoukolejná smyčka s R267 a R305.

Čeká mě ještě dost studia a uvítám postřehy či konstruktivní kritiku zkušenějších. Díky :)
Nemám na kolejišti sedmivozový RailJet v N a stále ještě dýchám
Rocky_MK

Re: Mini segmenty TT

Příspěvekod Ivan » úte 13 led, 2026 6:59 am

Ahoj a vítej zpět.

Aktuálně řeším něco trochu podobného. Synovi nestačí mini Jizerka a chce vlastní kolejiště. Oprášil jsem dávnou myšlenku segmentovky, kterou jsem kdysi nedokončil a trochu uzpůsobil nové době. Dobrá inspirace je také Vojtova TEŽ, to ale asi znáš.
https://www.mojett.cz/category/kolejiste/moduly-tez
Šířka segmentů 30-35 cm.

Tenhle příspěvek nemá být samozřejmě o mně, ale o tvém kolejišti.
Velmi bych ti doporučil, abys upravil rám segmentu/ů stanice. Udělej u zhlaví tam tak, aby koleje z něj vyšly kolmo a byly cca uprostřed rozhraní. Není to proto, že nelze koleje řezat našikmo (lze to), ale spíš vhled do budoucna, kdyby se něco změnilo, ať je stanice univerzální. Přechodový segment (oblouk) před SN bych udělal klidně na míru prostorovým možnostem parapetu. Je to malá část, když nebude v budoucnu vyhovovat, neva. Stanice by ale bylo škoda.

Jako SN budu mít ruční přesuvnu o 5 kolejích.
Přílohy
stanice_1.jpg
stanice_1.jpg (34 KiB) Zobrazeno 2668 krát
TTmini Jizerka III/IV ep. (1.3m2, DR5000, Z21 a MM) ... hlavně že mne to baví!
Ivan

Příspěvekod HonzaM » úte 13 led, 2026 12:48 pm

Na domácím kolejišti, nemíněném jako modulovka, ale kvůli snadné manipulatelnosti mám na šestikolejné stanici koleje říznuté šikmo (viz obrázek) a problém s tím není. Pro zajištění polohy jsou čtyři ocelové kolíky v pŕípravku vyrobeném na zakázku (viz obrázek, v dvojkolíkové verzi). Koleje jsem řezal po položení spolehlivě upevněných kolejí. Na projíždějícím vlaku vůbec není znát že přejíždí přerušení. důvodem bylo umístění v nábytkové stěně, kde by pro hloubku a výšku prostoru nebylo možné koleje pokládat a instalovat zhlaví.. Stejný princip mám použit i v modulovce, kde mi šlo o snadnější transport modulu.
Oznámené obrázku pošlu následně, píšu z tabletu a tady nemám možnost přidávání obrázků.
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM

Příspěvekod Ivan » úte 13 led, 2026 1:59 pm

HonzaM píše:Na domácím kolejišti, nemíněném jako modulovka, ale kvůli snadné manipulatelnosti mám na šestikolejné stanici koleje říznuté šikmo (viz obrázek) a problém s tím není. Pro zajištění polohy jsou čtyři ocelové kolíky v pŕípravku vyrobeném na zakázku (viz obrázek, v dvojkolíkové verzi). Koleje jsem řezal po položení spolehlivě upevněných kolejí. Na projíždějícím vlaku vůbec není znát že přejíždí přerušení. důvodem bylo umístění v nábytkové stěně, kde by pro hloubku a výšku prostoru nebylo možné koleje pokládat a instalovat zhlaví.. Stejný princip mám použit i v modulovce, kde mi šlo o snadnější transport modulu.
Oznámené obrázku pošlu následně, píšu z tabletu a tady nemám možnost přidávání obrázků.

Však píšu, že šikmy řez není problém. Ovšem uvažuje li autor ve vzdálené budoucnosti rozšíření, proč se nepřipravit? Je li to dáno napořád, tak klidně ponechat.

Honzo, já sem chodím v 95% z mobilu či tabletu a obrázky lze přidávat.
Ivan

Příspěvekod hank61 » sob 17 led, 2026 11:20 am

Martine. Já jsem na TT s velice dobrým výsledkem vyzkoušel tyhle spřáhla. Dobře fungovaly i v mírném oblouku. https://www.mala-zeleznice.cz/vagony-dily-a-doplnky/sprahlo-ocko-mz-uchyt-nem358_x3040.html
Celoživotní hračička ;-)
https://hank61.rajce.idnes.cz
hank61

Příspěvekod Rocky_MK » pon 02 úno, 2026 8:41 pm

Díky všem za příspěvky :)
On ten tvar segmentů je omezen tím, že stanice se bude nacházet na volném místě na psacím stole - v rohu, u okna, takže je tam omezení stěnou a stolním nástavcem. Také jsem omezený max. velikostí segmentu - kvůli skladování. Takže navrhovat kolejiště tak, aby koleje vyšly +- uprostřed rozhraní by znamenalo hodně kompromisů. Změny nepředpokládám, do žádného klubu se nechystám, takže kdyby něco, holt udělám nějakou tvarovou úpravu.

Jak jsem psal, začnu zanedlouho, a to stanicí (koncovou) na volném místě na stole + jednoduchý příjezd z hlavového SN. Trochu jsem si ještě hrál s kolejovým schématem:
stanice 2.jpg

Další rozšíření by znamenalo upravit psací stůl tak, aby v něm vznikla 2-3kolejná vratná smyčka napojená na segment s krajinou. Původně jsem myslel, že smyčku udělám přímo vespod v segmentu, ale došel jsem k názoru, že v psacím stole to bude lepší už kvůli tomu, že pak nebudu muset pořád sklízet soupravy a pak je znova nakolejovat. Velice se mi líbí, jak to vyřešil kolega zde, tak princip trošku okopíruju :)
Poloměry na segmentu s krajinou vychází na min. R310 a stoupání max 2,5%, což snad bude pro vlaky o délce max do 80 cm v pohodě.
celek 2.jpg

hank61 píše:Martine. Já jsem na TT s velice dobrým výsledkem vyzkoušel tyhle spřáhla. Dobře fungovaly i v mírném oblouku. https://www.mala-zeleznice.cz/vagony-dily-a-doplnky/sprahlo-ocko-mz-uchyt-nem358_x3040.html

Děkuju za tip, ale do zakřivení stanice mě nic netlačí a chci si ponechat ten luxus mít koleje rovně. Už jsem slevil ze zhlaví (vjezd do odbočky), ale dál už nejdu :D. Užitné délky kolejí vychází 58, 78 a 88 cm, to mi stačí.
Rocky_MK

Příspěvekod Ivan » úte 03 úno, 2026 7:11 am

Mne to přijde fajn nápad. Ještě bych lobboval, aby SN vlevo dole bylo s přesuvnou.
Ivan

Příspěvekod Michal Šuhajda » úte 03 úno, 2026 10:31 am

Stavbu bych spíš zjednodušoval než vymýšlel složitější řešení jako mnohoúhelkové rámy, šikmé spoje apod.
Ale beru to podle sebe, protože osobně mám i s těmi "jednoduchými" řešeními mám práce až až.
-MiŠ-
Velikost H0, ČSD
Jméno a příjmení je v nicku, nemám potřebu se skrývat
Michal Šuhajda

Příspěvekod Zlámalík » úte 03 úno, 2026 1:06 pm

Ještě bych se zamyslel nad umístěním diagonálních výztuh v panelu - aby mohl rám zůstat přiměřeně nízký (na přestavník) a přitom tuhý. I to, že chceš sjet z kolejiště dovnitř stolu, znamená daší výšku navíc. A otázka: přístup do SN bude jak? Shora ne, tak zboku? Dáš SN 15 cm pod stůl? Vejdou se ti tam kolena? Pak bych zvážil stůl elektricky zdvihací. V případě problému stiskneš tlačítko, kolejiště vyjede o 30 cm nahoru a do SN se snadno dostaneš i bez sklízení souprav. SN by muselo držet na stacionární části noh, samozřejmě. Něco podobného chci taky, idea zde: download/file.php?id=53285&t=1
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod Rocky_MK » ned 08 úno, 2026 7:46 pm

Díky za další postřehy, zase mě posunuly o kousek dál.
Ad rám a přestavník. Původně jsem neplánoval (minimálně v první fázi) přestavníky vůbec použít. Ruční stavění mi nevadí a Kuehn má aretaci výhybek. Dřív mi přestavníky na minikolejišti přišly jako zbytečný luxus, na druhou stranu, toto je už trochu větší plocha a taky mám lepší finanční možnosti jako tehdy.
A stejně jsem chtěl mít napájené srdcovky, takže když už sahat na přepínač pro přepnutí polarity, proč pak ještě sahat na výhybku a přehazovat ji ručně.
Takže ano, přestavníky budou - pravděpodobně MP1 - a tím pádem bude potřeba vyšší rám.
No a když už budou polohu výhybek aretovat přestavníky, vážně uvažuji, že bych raději stavěl na Tilligu. Předpokládám, že vyšší kolejnice a menší úhly odbočení sníží riziko vykolejování a tomu se, jsa od přírody cholerik, chci vyhnout, co to půjde (na Kuehnu mi občas na výhybce poskočil vůz i z kovovými dvojkolími, delší souprava při sunutí do odbočky někdy vykolejovala).

Stanice by pak mohla vypadat cca takhle.
stanice tillig.jpg

Daní za výhybky IBW a EW2 je samozřejmě kratší užitná délka kolejí, to se snažím trochu nahnat trojcestnou výhybkou na koncovém zhlaví. Jak tak čtu, EW1 se pořád moc nedoporučují, tak jsem je zatím dal jen k remíze a na vlečku, i když teoreticky ani nemusím. Spíš se chci zeptat, jaké máte zkušenosti s tou trojcestnou DWW? Jde mi hlavně o nevykolejování při sunutí a plynulou jízdu (napájení více míst + srdcovky jsou samozřejmost).

Ad SN v psacím stole v časovém horizontu "někdy, popřípadě nikdy".
Myšlenka je na současné desce psacího stolu (není moc hezká) udělat SN s 2-3 kolejnou vratnou smyčkou a nad to přistavět novou desku. Výška SN by byla akorát tak na průjezdný profil - 45mm nad temenem kolejnice. Ano, musí být možné se nouzově dostat dovnitř např. v případě vykolejení, a to odklopením části horní desky. To by ale znamenalo nejdřív přesunout jinam segment viditelné stanice, takže SN by muselo být jízdně fakt vyladěno.
Jinak má ale SN sloužit pouze pro uskladnění vlaku a hlavně jeho otočení, aniž bych v něm musel jakkoli manipulovat, přepřahat atd. Neplánuji tam ani měnit plné vozy za prázdné atd.

Vyjet ze SN do horní viditelné stanice by znamenalo nastoupat cca 114 mm, při stoupání cca 2,5-2,7% je na to potřeba zhruba 4,5 m širé tratě. To není problém na nový segment (vedle stolu) rozumně namotat při poloměrech >R310.

Profil by pak byl zhruba tento:
4 mm - výška koleje ve viditelné stanici
3 mm - tlumicí podloží
10 mm - EPS deska pro případná zapuštění terénu pod úroveň staniční pláně
4 mm - překližková základní deska
30 mm - rám pod kolejištěm
18 mm - nová stolní deska
45 mm - průjezdný profil nad TK v SN

No a vymýšlet to ještě s elektricky zdvihacím stolem, to už by byla moc velká složitost :-)
Naposledy upravil Rocky_MK dne ned 08 úno, 2026 8:25 pm, celkově upraveno 1
Rocky_MK

Příspěvekod Ivan » ned 08 úno, 2026 8:00 pm

Já se taky snažil na mini dát raději EW2 na úkor EW1, vzhled, funkčnost...
EW1 jsou z mého pohledu pro provoz stále spolehlivější než IBW. Jinými slovy, s nimi problém nemám, ale ty obloukovky... :roll:
Ivan

Příspěvekod hank » ned 08 úno, 2026 9:18 pm

Rocky_MK: U výhybek Kühn bohužel došlo v průběhu let k podstatnému zhoršení kvality, které se projevuje právě tím vykolejováním. Výhybky z první výroby - řekněme za 2 nebo 3 roky - jsou spolehlivé, ale na novější se nedá spolehnout.
... i my dědci ještě můžeme být všelijak užiteční...
Es ist viel später als du denkst.
hank

Příspěvekod Zlámalík » pon 09 úno, 2026 6:40 pm

Jestli můžu radit, tak přidej na síle horní desky. 4 mm bude jak buben. Musel bys použít nějako těžší hmotu namísto taho XPS, aby to nerezonovalo. Nízký rám nevadí, pokud budou výztuhy "cik-cak", aby se to nekroutilo.
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod Rocky_MK » úte 10 úno, 2026 9:31 pm

Mně ty 4 mm přišly dostatečné, s rámem o rozumném rastru. Ale jestli máš tu zkušenost, tak dám klidně 8 mm, to už předpokládám stačí :)
Rocky_MK

Zpět na Mini kolejiště