DISKUZE - Novinky H0 2026 (komentáře)

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti H0 (1:87).

Moderátor: Michal Dalecký

Re: Novinky H0 2026

Příspěvekod rchlumecky » čtv 08 led, 2026 9:46 pm

kpt.Budha píše:Musím tedy říct, že ač nováček, tak už situaci nějaký ten pátek sleduji a takovouto divočinu s novinkami nepamatuji :shock:

Jojo masakr :)
Ale to je výhra pro zákazníky - výrobci si začínají přímo konkurovat :D :D
"ale já tady nejsem sám - já tady tak chlastám .. "
rchlumecky

Příspěvekod alik » pát 09 led, 2026 6:02 am

Nebudou si konkurovat, ty modely budou v úplně jiných kategoriích, cenově, modelovostí i spolehlivostí. Naopak bude nutné pečlivě volit, aby model neskončil ve vitríně nebo nejezdil po pražcích. Nejlepší bude Roco, ale jak je zvykem u jejich moderních pár, bude vyžadovat špičkové parametry kolejiště a to mnoho modelářů nemá. Asi jako otázka, které boty jsou lepší: kozačky, trekovky nebo gumáky? Má slečinka, horal nebo rybář na výběr?
alik

Příspěvekod Střelec » pát 09 led, 2026 12:06 pm

Docela zajímavé bude sledovat, co ze slibovaných strojů se stihne dostat na trh opravdu letos. A kolik toho PIKO stihne v souběžně v H0 i TT. Koukal jsem, že si brousí zuby i na Žehličku a ty celkem běžně jezdily jeden čas na Lipence s jedním patrákem, případně (ve vodácké sezóně) s kombinací patrák/půlhytlák.
Střelec

Příspěvekod A2C » pát 09 led, 2026 2:32 pm

alik píše:Nebudou si konkurovat, ty modely budou v úplně jiných kategoriích, cenově, modelovostí i spolehlivostí. Naopak bude nutné pečlivě volit, aby model neskončil ve vitríně nebo nejezdil po pražcích. Nejlepší bude Roco, ale jak je zvykem u jejich moderních pár, bude vyžadovat špičkové parametry kolejiště a to mnoho modelářů nemá. Asi jako otázka, které boty jsou lepší: kozačky, trekovky nebo gumáky? Má slečinka, horal nebo rybář na výběr?

No úplne by som to k tým topánkam neprirovnával.
Faktom, ale je, že konkurovať si budú už len z toho dôvodu, že MTB bude zametať peniaze od menej solventných a menej znalých modelárov či laikov. Tým čiastočne vezme zákazníka Roco či Trix.
Najhorší súboj ale bude medzi Roco a Trix za predpokladu, že človek nebude riešiť, či chce papoucha s dlhými vaňami alebo bez vaní. Cenovo odhadujem na podobnú cenu. Ak to Roco prestrelí, tak súboj samozrejme nenastane a ľudia kúpia Trix. Aspoň v odhadovanom pomere 70/30

Tam to bude súboj v tom či si kúpim kovový model s trošku hrubšími detailami, alebo si vezmem plastikový model ktorý bude prepracovaný do poslednej skrutky a nitu. A potom sa na to človek bude báť aj pozrieť. Osobne po dobrej skúsenosti s konštrukciou Trix by som vzal papoucha od Trixu, ale nemá krátke vane. Páči sa mi aj ten dymový generátor, ak však funguje, čo je na inú debatu.

Celkovo však to bude veľmi nepríjemný cenový súboj. Trh nie je tak veľký aby sa tu rovnaká lokomotíva oplatila od troch výrobcov. Za predpokladu, že všetci chcú aby sa im vrátili peniaze za formy.
Odhad, že tento krát sa neurobilo 5000 Papagájov pre Trix a 5000 papagájov pre Märklin, ale išli tak na 7500 pre Trix a 2500 pre Märklin, pretože na tých 10tis kusoch vedia rozložiť náklady.
Približne rovnako to bude aj u Roco, aj keď tam pokiaľ boli múdry vedeli, že budú robiť 3 varianty a tak pravdepodobne to rozložili na 5000 kusov bez vaní, 5000 kusov s krátkymi vaňami a 5000 kusov s dlhými vaňami a budú to uvádzať postupne.
U Báňu si to ani nedovolím odhadnúť. Aj keď... no Vackovi krk zlomila Rosnička... Bramosu tá M152.0 tiež moc nepomohla. Nájde MTB svoju nemesis?

A k tomu MTB Papagájovi by som mal kopu otázok, pretože ak Trix či Roco nie sú na jazdenie, tak nerozumiem ako môže Báňa tvrdiť, že ten jeho výrobok je kvalitnejší pre jazdenie, keď rovno s tým modelom pribalí náhradné diely. Chce mi tým rovno povedať, že tieto diely odchádzajú a budem ich meniť ako ponožky?!

Alebo mi chce Báňa nakecať, že na Albíkovi som zlomil celú sadu ojníc, spojníc, tiahiel za tie roky ktoré som ho prevetrával a požičal aj deťom na jazdenie?! Lebo jaksi tieto kovové diely ktoré sú na Trixe aj Roco, ti moc nemajú šancu prasknúť. Ak však ich kvôli cene neurobíš z recyklovaného plastu, však?!
A nebudem ani špekulovať nad tým prečo má váhu modelu udanú na hodnote 350g. To je len plast, váha kolečiek, motorčeka, dekodéra a plošného spoja? Závažie tam zabudol? Však aj Roco bardotka má viac. Roco para 365.4 má okolo 350g.
Model ešte nie je hotový, výchádzam len z toho čo tam napísal. Avšak svojho kupcu si určite nájde. A ja sa už teším ako mi to budú ľudia nosiť aby som to opravoval. Takže nehejtím. Ja ti ďakujem Báňa! Ja ti ďakujem! :)
Přílohy
papuch 2.jpg
MTB papuch.jpg
ČSD ep.IIb + III-IVa + ŽSR. H0, H0e
Z21, Profi-Boss, Multimouse
A2C

Re: DISKUZE - Novinky H0 2026 (komentáře)

Příspěvekod Ivan » pát 09 led, 2026 2:39 pm

Obvykle sem nepřispívám, neboť jsem TT.
Ovšem i když bude od tří výrobců papouch dosti rozdílný, hlava mi nebere, že se do něj pustili najednou všichni tři. Ovšem je to poslední dobou trend a výrobci asi vědí, že to má smysl si konkurovat, než každý vyrobit jiný model (takhle to nějak prodají a trh se může těšit na jiný model za rok, dva...)
Pro vás H0 je to každopádně výhra, každý si vybere dle své preference. Předpokládám, že Trix i Roco budou ve výsledku povedené modely a každý si vybere de preference.

A ty ojnice přikládá asi proto, že se boji, že nevydrží.
TTmini Jizerka III/IV ep. (1.3m2, DR5000, Z21 a MM) ... hlavně že mne to baví!
Ivan

Příspěvekod Jirka Černý » pát 09 led, 2026 4:57 pm

Trochu nechápu proč Trix udělá už druhou parní lokomotivu v muzejním provedení VI epochy. Čekal bych že všichni párovkáři budou prahnout po njaké typické variantě III-IV epochy. Trochu mluvím i za sebe ač párovky nejsou můj šálek tak Papoušek je moc pěkný a na “dokreslení dobové atmosféry” by alespoň jeden v davu dieselovek nevypadal špatně. Takže bohužel Trix škrtám, nabídka českého výrobce mít stroj na kterém můžu jezdit do vylágrování čepů a zprohýbání ojnic je samozřejmě velmi lákavá, ale zas takové ambice s tím modelem nemám. Tak asi Roco.
Jirka Černý

Příspěvekod Michal Šuhajda » pát 09 led, 2026 6:08 pm

Jirka Černý píše:Trochu nechápu proč Trix udělá už druhou parní lokomotivu v muzejním provedení VI epochy. Čekal bych že všichni párovkáři budou prahnout po njaké typické variantě III-IV epochy. Trochu mluvím i za sebe ač párovky nejsou můj šálek tak Papoušek je moc pěkný a na “dokreslení dobové atmosféry” by alespoň jeden v davu dieselovek nevypadal špatně. Takže bohužel Trix škrtám, nabídka českého výrobce mít stroj na kterém můžu jezdit do vylágrování čepů a zprohýbání ojnic je samozřejmě velmi lákavá, ale zas takové ambice s tím modelem nemám. Tak asi Roco.

Myslím, že důvod je celkem zřejmý. Je to víc než 45 let co Papoušky dojezdily. Takže sorta modelářů 15-45 let neměla moc šanci zažít jiného provozního Papoucha kromě slovenského 477.013 a 477.043.
Toho muzejního Papouška zná 95% potenciálních kupců, protože je k vidění na akcích, a záznamech, barevných fotkách apod. . V historickém provedení (např. v černém nátěru) si ho vybaví podstatně méně lidi, s krátkými vlnami ještě míň a pod původním číslem 476.1 ještě užší okruh lidí.
Dnes se úspěšnost měří sledovaností a výskytem na internetu. Schválně si zkuste vyhledat obrázky. Na jeden obrázek jiné verze 477.0 se objeví min. 5 obrázků toho muzejního ve stavu 6. Epochy. No a úspěšnost prodeje je dost podstatný důvod, na rozdíl od tužeb tech menších skupin, kde navíc každý chce jinou verzi lokomotivy.
-MiŠ-
Velikost H0, ČSD
Jméno a příjmení je v nicku, nemám potřebu se skrývat
Michal Šuhajda

Příspěvekod Marcel Doliňák » pát 09 led, 2026 6:14 pm

Asi mi niečo ušlo? p. Báňa tu sľubuje nejaké náhradné diely. Navrhujem za túto skvelú cenu druhý kus na diely zadarmo... "a to se vyplatí!!!" Mám niekoľko modelov od MTB, skôr na porovnanie s ROCO alebo ACME. Ak sa poriadne zamyslím, tak si spomeniem že napr. ku každému modelu ROCO, BRAWA existuje rozpis náhradných dielov a dokonca je možné ich aj objednať a konkrétne od ROCO a BRAWA mi aj došli. S MTB sa desím budúcnosti ak bude potrebné objednať náhradný diel. Zamyslel som sa , ale nespomínam si že MTB k nejakému modelu pribalilo rozpis náhradných dielov a neregistrujem ho ani na ich stránke. Modely MTB mám prevážne cez AMB, tak dúfam že po zaslaní foto a typu modelu mi s tým p.Dalecký pomôže. Ale aby som MTB len nehanil, tak u 163 hodnotím kladne okná na streche do strojovne. ACME ich jednoducho natlačilo čiernou farbou. A ešte jeden postreh: 810 od MTB mi jazdila lepšie ako zvuková od ROCO aj s integrovaným kondenzátorom. A p.Báňa má pravdu, 810 od MTB vysypem z molitanu a jazdím. Málo detailov, jednoduchá manipulácia. Vybaliť a zbaliť ROCO je trocha komplikovanejšie, ale detaily stoja za to!
Marcel Doliňák

Příspěvekod vvitty » pát 09 led, 2026 6:23 pm

Jirka Černý píše:Trochu nechápu proč Trix udělá už druhou parní lokomotivu v muzejním provedení VI epochy. Čekal bych že všichni párovkáři budou prahnout po njaké typické variantě III-IV epochy. Trochu mluvím i za sebe ač párovky nejsou můj šálek tak Papoušek je moc pěkný a na “dokreslení dobové atmosféry” by alespoň jeden v davu dieselovek nevypadal špatně. Takže bohužel Trix škrtám, nabídka českého výrobce mít stroj na kterém můžu jezdit do vylágrování čepů a zprohýbání ojnic je samozřejmě velmi lákavá, ale zas takové ambice s tím modelem nemám. Tak asi Roco.

Protoze tim oslovi nejvic zakazniku. V tomto provedeni ho koupi lidi co provozuji soucasnou epochu i ti co provozuji stroje z historickeho obdobi - bud se smiri s par odlisnostmi nebo si ho upravi - nechaji upravit. Ostatne takhle vznikla serie vsech Albatrosu.
Stavebnice, díly, nářadí pro modeláře, - [url]https://www.pojezdy.eu/eshop[/url]
vvitty

Příspěvekod jirie123 » pát 09 led, 2026 7:42 pm

Řekl bych, že série Albatrosů je unikát.
Nevím jestli to byla práce jednotlivce nebo týmu.
Viděl jsem to jen na fotce na FB.
Byla to neskutečná nádhera, ale počítám, že taková předělávka snad stojí jako celá lokomotiva.
Rád bych se mýlil, ale tohle předělat si málokdo dovolí.
jirie123

Příspěvekod radeksindy » pát 09 led, 2026 8:05 pm

Protoze tim oslovi nejvic zakazniku.

Neosloví. Ale výrazně si tim zjednoduší celou věc a tím pádem zlevní. Märklin/Trix to tak dělá. Jeho technologie výroby není příliš variabilní, lití skříní z kovu je drahá sranda. A představa, že se budou při této technologii dělat nějaké složité varianty, není moc reálná. U zahraničních lokomotiv v drtivě většině nabízí právě jen muzejní kusy, protože přijedou, vyfotí, změří a udělají. ROCO do toho jde jinak, protože si uvědomuje, že prodá spoustu variant. Ale to je ve vývoji nákladné, tedy celkově riskantnější, je nutný zjišťovat věci, vymýšlet jak to udělat, aby se dalo udělat co nejvíce variant. Koukáš na komíny, trubky, kompresory, plechy, vany a pak si to zhodnotí a vyberou. A to stojí prachy, které jednotlivé verze musí pokrýt. Märklin to udělá jako s albarosem, tady ho máte, verze jenom jedna, berte dekodér i zvuk a běžte.

Dva různé přístupy, pro nás dva různé výsledky.
radeksindy

Předchozí

Zpět na Velikost H0 (komunita H0)