Zkusím opětně reagovat na myšlenky předřečníků:
Ad M131.1
MTB už má údajně M131.1 připravenou a očekávalo se její uvedení v říjnu v Lipsku na veletrhu. Od té doby je ticho po pěšině, ani se kupodivu nešířili zvěsti o tom, že by byla třeba na Vánoce. O modelu jsem se už vyjadřoval v předešlém příspěvku.
Ad Rybáky
Souhlasím s tím, že dotyčnému, kdo by s nimi přišel by byly utrhány ruce. Na ně jsem zapomněl. A ani bych se nedivil, kdyby MTB už na nich dělalo. U těchto vozů budu vždy zvědavý na způsob provedení podvozku - tyto vozy mají delší rozvor než vzdálenost otočných čepů u "brejlovce" nebo "bardoty" a pokud mají nějak projíždět běžnější poloměry, s pevnými nápravami si nevystačí. Pokud s nimi nikdo nepřijde, 3D stavebnice HO-modulů to jistí.
Jelen_Sika píše:A nebude to tím že rybáky vyráběla Tatra a ta si svůj design dost chrání. Totéž platí o i hurvínku. Tak jestli nebude problém tam?
To se mi úplně nezdá - jak "splašený kufr", tak i "rybáky" dělá mnoho výrobců ve formě různých stavebnic a nezaznamenal jsem, že by s tím někdo měl problémy jako mají výrobci (stavebnic) autíček, po kterých třeba Škodovka jde poměrně tvrdě. Navíc, MTB teď rok vyrábí M262.X, které taky dělala Tatra Studénka a nikde nic.
Ad MTB a jejich politika "předhánění"
Kolega Pavel Gregora to shrnul dobře - Báňa žije z té části nenáročné modelářské komunity, která nechodí sem na fórum, případně (moc) nesleduje dění na sociálních sítích a se vzpomínkami na dobu, kdy nebylo nic českého/československého koupí s vděčností jakýkoli český/československý model, i kdyby to byl sebevětší paskvil. Aby Báňa tyto lidi "odlovil", musí zkrátka s modelem přijít jako první, ať to stojí, co to stojí. Protože na rozdíl od Roca nebo Pika vyrábějící 450stránkový katalog nekoriguje takový objem výroby a rovněž vývojem se nezaobírá tak dlouho, je schopen po zjištění, že se nějaký výrobce o nějakou řadu zajímá dotyčného dohnat/předehnat a plácnout na trh svoje výrobky dříve, "urvat" část trhu a "otrávit rybník".
Co s tím lze udělat? Prakticky nic, vždycky ty Báňovy výtvory někdo koupí...
Na MTBLOG nejspíš sám Báňa píše, že tento tok nebudou žehličky jediná novinka, takže jsem zvědav, co přinese on, co přinesou ostatní výrobci a kde se plány (náhodou) protnou
Ad čtyřkolák od Pika
Od Pika direkt pro Roco. Je otázka, jak moc se Piko chytí možností, které jim pojezd skýtá, ať už pro náš trh nebo i ten cizí. Za mě by to pro nás chtělo alespoň vypouklá dýmniční vrata vzor ČSD, neb dvoukřídlá rakouská vrata se do pozdějších epoch moc nehodí. Potěšila by samozřejmě horní stavba Českomoravské-Kolben se dvěma parojemy spojenými rourou, ale to už je asi sen, stejně jako továrně vyráběná "dvojka". I tak ale platí, to co jsem psal u případného modelu Roca - máme pojezd, pro náročné modeláře se meze fantazie přestaveb nekladou...
PS:
Po lehkém brouzdání jsem na dvou německých fórech objevil 12. 1. jako datum představení novinek Roca. MäTrix již víme (7. 1.), ještě by mě zajímala Brawa, kromě jiných modelů (třeba odkládané Vte i ve správě ČSD) by se měl údajně vrátit do nabídky "malý bejček". Tak uvidíme...