555.1 Tillig

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti TT (1:120).

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., radekkrupka

555.1 Tillig

Příspěvekod Sarge » pon 22 pro, 2025 3:36 pm

Zdravím. Rád bych se zeptal. Tatínek si nechal ozvuči lokomotivu Tillig 555.1 Když ji ale zkoušíme, lokomotiva vydává podivné zvuky a v podstatě nejede. Zkusil ji poslat jako reklamaci ale vrátila se s tím, že je v pořádku. Do rozebírání parní lokomotivy se mi hned nechce. Napadá vás takhle podle videí v čem by mohl být problém?

https://youtu.be/_HlbGKjwcw4?si=MH3jFBQyqelXTr8B
https://youtu.be/AG84zkZuQvA?si=bQk_4LPpM-tZMFSZ

Přikládám i video z ozvučení.
https://youtu.be/U5_zcQUtgAs?si=utQKmxjHWoqze8_I

Používáme upgradovanou centrálu Z21 start. Zatím všechny jiné lokomotivy, zvuk i bez fungovaly bez problémů.
Sarge

Re: 555.1 Tillig

Příspěvekod nadkachna » pon 22 pro, 2025 5:53 pm

Kdo vám to ozvučoval?
G
TT
nadkachna

Příspěvekod jipol57 » pon 22 pro, 2025 6:20 pm

Poslední odkaz je na Balíčka, tak asi on.
Podle videí to vypadá na špinavé koleje. A jestli ostatní loko tam jezdí dobře, tak to může být nepřiléhajícími dotyky sběračů k okolkům. Někteří výrobci nechávají sběrací plíšky odehnuté, aby se snížilo tření a odpor v jízdě. Nechají jen vpředu a vzadu. Na velmi čistých kolejích, to tak stačí, ale můžou být potíže.
viewtopic.php?f=43&t=10455&p
jipol57

Příspěvekod Sarge » pon 22 pro, 2025 7:22 pm

Myslím že nečistoty problém nebudou. Vše ostatní jezdí a i znovu jsem zkoušel úsek čistit. Nevím jak moc je to z videa patrné ale v mašině občas jakoby lupne a vydává mám pocit ne úplně standardní zvuky. Někdy v ní třeba lupne a pak se zasekne
Nevím taky jestli hnaný je na tendru jen jeden podvozek nebo oba? Mám pocit že co pomáhá trochu je tendr zatížit.
Ano ozvučoval Balíček, proto bych nepodezříval apriori že tam je něco špatně. A pokud mu fungovala...
Sarge

Příspěvekod carter88 » pon 22 pro, 2025 7:33 pm

Hele vůbec bych se mu nebál zavolat, Petr je férovej chlap. Sice by se taky potřeboval rozkrájet, ale je možný, že při přepravě se něco hnulo nebo tak.
carter88

Příspěvekod Radek Strnad » pon 22 pro, 2025 7:38 pm

Otoč opatrně lokomotivu na záda na něčem měkkém a pokud možno ji zafixuj. A zkus přikládat drátky s kolejovým napětím přímo na dvojkolí. Okamžitě zjistíš, které dvojkolí vede proud a které ne. Zároveň bys mohl poznat, co kde dře, lupe, zasekává se. V tendru jsou u této mašinky hnaná všechna dvojkolí. Samozřejmě vyčisti kolejnice a také dvojkolí. Na uchošťouch nakapu líh a když je mašina na zádech, tak vyčistím kolo po kole. Na vatě je hne d vidět, co bylo špinavé.
KYKLOP68
Radek Strnad

Příspěvekod Sarge » pon 22 pro, 2025 8:35 pm

Táta s ním už telefonoval když to přišlo a zkoušelo se to poprvé. Nakonec mu to poslal ale vrátilo se to s tím, že u něj to šlape.
Koleje jsem lihem už čistil. Zkoušel jsem i dvojkolí. Byla špinavá ale nepomohlo to.
Co se týče proudu, tak vedou všechna čtyři. Co se ale týče pohonu, otáčejí se jen ta dvě blíže k mašině.

https://youtu.be/BpisCxq_CpM?si=U9PibKGwUEbI9-Gh
Tady se mi podařilo natočit ten zvuk kdy se lokomotiva "zasekla".

Moje podezření je na něco mechanického v převodu na to druhém podvozku tendru. Jak už jsem psal, jinou loko bych rozebral ale do tohodle se mi moc nechce. Jen je mi právě divné, že Petrovi tohle fungovalo a neprojevilo se. Chápal bych, pokud by to bylo něco jako kednou za čas...
Sarge

Příspěvekod carter88 » pon 22 pro, 2025 9:47 pm

Tak to je ale fakt divnej zvuk...U Petra věřím, že to vyzkoušel. V tomhle bude bota.
carter88

Příspěvekod Pavel-HP » úte 23 pro, 2025 8:39 am

Motorek není v záběru. Asi ten spodní deklík na tendru nen
í správně zacvaklý nebo se uvolnil motor.
TT, epocha III. - V., U profil
www.vlakytt.cz
Pavel-HP

Zpět na Velikost TT (komunita TT)