Spřáhla

Absolutní začátky s modelovou železnicí. Dotazy na úplně základní věci.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Spřáhla

Příspěvekod Myšpulín » stř 10 pro, 2025 12:05 pm

Vyjmout spřáhlo ze šachty, poměřit otvor v kinematice a nahradit ho trochu delším a lépe měřitelným kouskem plastu. A podle normy (číslo z hlavy nevím) zjistit:
- je ta náhrada vodorovná nebo padá
- pokud je vodorovná, je ve správné výšce
- pokud padá a ty ji přizvedneš, aby byla vodorovná, je ve správné výšce
- nejhorší případ, není dobře nic
No a nyní už je podle odpovědí jasné, jestli potřebuje celá kinematika vypodložit nebo naopak zapustit, pokud padá, tak důvod, možná by třeba pomohlo ohnutí (za tepla) té části před šachtou, vymezení vůlí v kinematice, ...
H0, III až IV, ČSD, nemodelář
Myšpulín

Příspěvekod Zlámalík » stř 10 pro, 2025 12:47 pm

Já bych se podíval ještě jinam, a to na (taktéž a podobně) rozdílnou výšku nárazníků...
Z toho mi vyplývá, že kinematika je třeba dobře, ale může být špatný průměr dvojkolí. Nebo usazení pojezdu...
Podle NEM 303 je pro H0 správná výška nárazníků 12,2 mm nad temenem kolejnice, ± 0,5 mm.
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod Aleson » čtv 11 pro, 2025 5:34 pm

No, z přiložené fotografie je rozdílná výška nárazníků (a také spřáhla) zcela zřejmá. Takže je asi nejvhodnější postup zjistit (změřit nebo případně porovnat s několika jinými vozy nejlépe od různých výrobců), který vůz je špatně. A pak se mi jeví jako nejjednodušší způsob už zmiňovaná výměna náprav. Pokud kinematiky správně fungují, asi bych do nich vůbec nevrtal. Je otázkou, jestli by bylo potřeba vůz snížit nebo zvýšit. Menší průměr náprav by asi žádné problémy nezpůsobil, větši průměr by mohl např. způsobit drhnutí kol o brzdové špalky nebo o spodek vozu. Ale to už je další úroveň problému, který možná vůbec nenastane....
Aleson

Předchozí

Zpět na Začátečnické dotazy