Slovenska strela M290.0 v TT - Nic pro "počítače nýtů"

Stavba a přestavba lokomotiv všech velikostí. Návody, praxe, materiály, postupy a další.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., sco_27

Re: Slovenska strela M290.0 v TT - Nic pro "počítače nýtů"

Příspěvekod michal_d » stř 12 lis, 2025 7:22 am

Zdenek Valter píše:JLCPCB dělá minimálně pět desek.

Bral jsem to spíš řádově. Tím že si to neumím nakreslit a objednat (a ve větším počtu ani osadit) jde hlavně o cenu práce případného dodavatele. Zkusím oslovit kolegu, co mi dělal desky na přání do 742 jestli by se mu do toho nechtělo.
michal_d

Příspěvekod Pavel2079 » stř 26 lis, 2025 4:28 pm

Dobrý den,

dovolil bych si přispět svoji troškou do mlýna. Také jsem se před časem pustil do strely v téčku, ale začal jsem od konce a pořídil si od czhuntera moc pěkný 3D tisk karosérie. Z ní jsem vyřezal v oknech dělení, jelikož plánuji zasklívat okna samostatně. Jinak tisk má i nýty, ale pro počítače neumím říci, zda odpovídající počet….

No a to nejhorší, tzn. pojezd mne teprve čeká, ale rád bych se podělil se svým plánem. Protože mám dobrou zkušenost s pojezdem ALS dodávaným přes Pojezdyeu pro M 131.1. rozhodl jsem se to aplikovat i pro strelu a to tak, že hnané budou pouze vnitřní nápravy, které jsou nejen kyvné, ale budou i otočné. Každá náprava bude mít svoji Mashimu s kardánkem a pokud by hrozilo, že se to bude otáčkově hádat, zvažuji možnost oba motory mezi sebou také propojit.

Protože se jedná o podpodlahové řešení, věřím, že bude dostatek prostoru i na vymodelování interiéru. No a ty typické krajní nápravy zůstanou na svých místech a to bez okolků napevno. Pokud někdo chce dělat strelu funkční a nechce jezdit jen po rovině, nějakému kompromisu se neubrání. Řekl bych, že v téčku bude každý průjezd oblouku působit divně, ale zkracovat kastli či měnit rozvoru podvozků se mi nechtělo. Taky je možné, že to bude další slepá ulička.

Obrázek

Obrázek
Pavel2079

Příspěvekod michal_d » čtv 27 lis, 2025 8:31 pm

Rád budu sledovat konkurenční (v pozitivním slova smyslu) stavbu. Nebyly by fotky kastle v lepším rozlišení? Takto toho bohužel moc vidět není... ale základní tvar mi přijde trefený dobře. A rovnou se zeptám i na použité odstíny - jestli to není tajné.
Na pojezd jsem zvědavý, já jsem si udělal závěr, že kola mimo koleje by zase vadily mne. Ale je to spíš závislé na konkrétních provozních podmínkách - jsou-li malé poloměry někde neviditelně, tak to vadit nebude. U mě by byla s "kolama v luftu" pořád a to by mi vadilo.
michal_d

Příspěvekod Pavel2079 » úte 02 pro, 2025 11:01 am

Aktuálně jinou fotku nemám, ale jak se k tomu dostanu, vyfotím ji znovu. Co se týče odstínu barev (už je to nějaký čas nazpět) tak zlatá je určitě Valejo (mají jen jednu) a s tou červenou jsem se pral, tohle je až druhý pokus, ale z hlavy si na odstín nevzpomenu.
Co se týče "kol v luftu", očekávám, že budou jen pár desetin na hlavou kolejnice, takže viditelné to bude samozřejmě v oblouku a to je bohužel ten nutný kompromis. Z mého pohledu je pro mě důležitější zachovat to typické umístění dvojkolí u čela a současně neřezat kastli, kvůli otáčení podvozků. Uznávám, co člověk to názor.
Obrázek
Pavel2079

Příspěvekod Pavel2079 » pát 05 pro, 2025 12:26 pm

Posílám slíbenou mobilní fotku kastle snad lépe viditelné, položené na kolejích. Co se týče použitého odstínu, tak snad by to měla být červená karmínová RAL 3002

Obrázek
Pavel2079

Příspěvekod michal_d » sob 06 pro, 2025 10:03 am

Díky je pěkná - za mě jen škoda těch příček v oknech, budou se blbě dodělávat a bez nich to nebude úplné. Ale chápu, že záleží na tom jak je tlustá stěna výtisku v místě oken, zasklívat každé okno ze 3 částí není cesta. Já jsem udělal kolem oken a tím i příčku zahloubení na stěnu jen 0,4mm, takže plánuji zasklení podlepenou fólií. Se samostatně vyřezávanými okénky se nekamarádím a nikdy se mi to ve vlastním provedení nelíbí.

Na modelu mne mate ten okap na přechodu bočnice a střechy nad okny - na továrních fotkách není, v depozitáři na voze byl a nyní opět není. Předpokládám, že byl na vůz dodělán někdy po válce a nyní je vůz opět proveden do továrního stavu. Otázkou je zda v době s okapem byla i zlatá střecha. před současnou rekonstrukcí byl vůz myslím celý červený. Ale jsou to mé domněnky, které nemám potvrzené. Kniha "Slovenská strela" od RCH snad dorazí k Vánocům, tak třeba na některé otázky odpoví.
michal_d

Příspěvekod Pavel2079 » pon 08 pro, 2025 9:58 am

Co se týče oken, tak 3D tisk v tomto případě neudělal to dělení dostatečně jemné, takže jsem usoudil udělat to zvlášť dodatečně vč. rámu. Navíc v horní části, kde je posuvná část, je tato výrazně hlouběji.

U okapu máte pravdu. Až Vám Ježíšek donese knihu (mimochodem výborná, ale děsně veliká), tak zjistíte, že ten okap tam instalovali v roce 1965 při jedné z dílčích oprav kvůli zamezení zatékání. Při nedávné opravě byl samozřejmě odstraněn. No já to zjistil až po nalakování, ale je možné, že to ještě budu řešit.
Pavel2079

Příspěvekod michal_d » ned 14 pro, 2025 9:57 am

Tiskl jsem teď doufám finální provedení karosérie, tak jen pá ukázek, jak to tisknu. Dělám náklon zvednutím čela a celek otáčím na platformě o 45° v horizontální rovině. Dělat náklon i kolem podélné osy vozu se mi neosvědčilo - vždy byla jedna ze stran výrazně horní než druhá. Do oken jsem domodeloval mříž, která vyztužuje příčky při tisku. Jejich odstranění je poměrně snadné a nejsou podpory kolem bočních stěn, což zase zvyšuje riziko chyb. Navíc vyříznutí jemné mříže je pro mně snazší, než odstranění tuhé podpěry z jemné příčky. Klasické podpěry jsou tedy jen na spodní hraně skříně, pomocných spojkách, v rovině řezu skříně a na příčkách mezi čelními okny, kde to s ohledem na polohu nejde řešit tou mříží. Příčky spojující bočnice odřezávám až po slepení obou polovin skříně.
M290_19.jpg

M290_17.jpg

M290_18.jpg
michal_d

Příspěvekod michal_d » ned 14 pro, 2025 10:04 am

Pro lepení skříně jsem si vytiskl z PLA jakousi formu, která mi zaručuje, že skříň neslepím křivě. Z roviny řezu se musí většinou zabrousit pár desetin milimetru materiálu, který je tam vlivem podpěr navíc. Při broušení tedy stačí vkládat obě sesazené obě poloviny do formy a když se vejdou bez vůle, tak je vše správně. Spoj nechám ve formě i vytvrdit. Následně se vloží rám pojezdu a přišroubuje se spodní díl skříně, který zabraňuje deformaci skříně do šířky - že vše sedí opět kontroluji ve formě...
M290_20.jpg

M290_21.jpg
michal_d

Příspěvekod michal_d » ned 15 úno, 2026 3:37 pm

Stavba se pomalu sune dál. Karoserie je již v podstatě připravená do laku. Hlavně jsem ale pohnul s podvozky - přišly lepty, takže jsem nakašíroval kola a podvozek nasadil imitaci rámu. S podvozkem je potíž, že tím jak je zkrácený, tak se mezi dvojkolí nevejde co má a navíc je to hrozně utopené vlivem tloušťky disků kol...

Disky dvojkolí jsem natřel černou akrylovou fixou. Leptané imitace s charakteristickými otvory pak hliníkovou, původně jsem je chtěl nechat v surové alpace, ale nevypadalo to dobře. Leptané středy jsou nalepené do vybrání disku, jen se musí pohlídat, aby byly dobře zabarvené konce osy a i vnitřní plocha leptu prosti ose, aby nedošlo ke zkratu. Ale ve finále vteřinové lepidlo je dobrý izolant...

Samostatné podvozky vypadají vlivem zkrácení až směšně...
M290_22.jpg

M290_23.jpg

Ale jak bude vidět v dalším příspěvku, tak pod vozem to tak hrozné není.
michal_d

Příspěvekod michal_d » ned 15 úno, 2026 3:39 pm

Ono to pod vozem skoro není vidět a pozornost poutají hlavně ta kola.
M290_24.jpg

M290_25.jpg

A z normálního pohledu lehce z nadhledu už je to spíš o dojmu, že mezi koly "něco je"...
M290_28.jpg
michal_d

Příspěvekod michal_d » úte 07 dub, 2026 4:23 pm

Pochlubím se pokroky na Strele... Leoš Vobořil mi pro model navrhl a vyrobil desku... V základu jsou poziční bílá, nezávisle ovládané konce, světla do kříže a interiér oddílů. Všechna světla jsou na sestavě desky, která je položená na výtisku interiéru, na desku se připojí i všechny kabely od podvozků. Dekodér je na spodní desce, je použita patice E24, takže je dost funkcí nevyužitých, ty jsou vyvedené na pájecí plošky a dál vy se to muselo řešit prodrátováním. Na desce jsou i vývody na zálohovací modul a případně pro reproduktor (pro ten ale zatím není v pojezdu připravené místo)
M290_29.jpg

M290_30.jpg

M290_31.jpg
michal_d

Příspěvekod michal_d » úte 07 dub, 2026 4:53 pm

Po pojezdu jsem pokračoval se skříní...
M290_32.jpg

M290_33.jpg

M290_34.jpg

Zbývá tedy nechat vytisknout obtisky a bude možno Střelu dodělat...
michal_d

Příspěvekod Ivan » stř 08 dub, 2026 6:23 am

Vypadá božsky a ty zkrácené podvozky mne nijak "neurážejí" :wink:
TTmini Jizerka III/IV ep. (1.3m2, DR5000, Z21 a MM) ... hlavně že mne to baví!
Ivan

Příspěvekod KŽM VRBNO » stř 08 dub, 2026 7:06 am

Škoda, že není i v H0. Mám stavebnici od Kadenu, ale je problematické do ní dostat pojezd. Váš model je hezky zpracovaný jako celek včetně elektroniky. Zkrácený podvozek mě vůbec nevadí, alespoň projede oblouky. Jen bych vytiskl i vnitřek z resinu. Bylo by prosím video, jak projíždí oboukem?
KŽM VRBNO

PředchozíDalší

Zpět na Stavba lokomotiv