jipol57 píše:Dovolím si taky svůj názor. Nejsem takový pedant, aby přirovnával kolejiště k lékařským přístrojům, a podle mě kolejiště není hračka, tak k němu přistupuji jako ke každému jinému spotřebiči v domácnosti.
Ale přesto bych síť 230V do kolejiště netahal. Nějak se mě nezamlouvá toto: https://kolejistenamiru.cz/wp-content/u ... scaled.jpg (z ukázky autora).
Já sám využívám napájení 5, 9 a 18V. Ale mimo kolejiště v instalační krabici na zdi mám trafo s usměrňovačem, 230V/24V=. Až těch 24V přivádím do kolejiště a na měm už mám měniče pro požadovaná napětí. Jistě by to neobstálo, u někoho z místních, ale já mám dobrý pocit z bezpečného napětí 24V, a uzavřené instalační krabice s trafem.
Jinak se mně práce líbí. Čistá, přesná, přehledná.
Doporučil bych ty zdroje umísťovat mimo.
No nejlépe kdyby zdroje použité měly certifikát zdroje pro hračky.
Ty je obtížné sehnat ale tak alespoň ty se zvýšenou dvojitou izolací podobně jakou mají zdroje pro lékařské přístroje.
Jak píše Zlámalík - doma si to riziko neseš sám, takže zde to chápu.
Nicméně, třeba u nás v kroužku se řídíme tím, že nejsme "doma" ale ve veřejném školském zařízení, a měly bychom dodržovat normy.
Už proto, že kvalifikaci k práci v elektrotechnice máme už i z hlediska odborného vzdělání.
Koleje jsou z hlediska norem živé části a je v nich elektrické napětí - zde bezpečné a malé - takže by neměl hrozit úraz elektrickým proudem s následky.
Přiznám se, že zrovna tohle bych nepodceňoval. Kolega pro naše účely nechal dělat transformátory s certifikací.
Rozvody nízkého napětí zde rozhodně do rámu kolejiště nepatří. To nám kladl na srdce i revizní technik.
(ne že bycho o tom někdy uvažovali)
Takže předovod napětí z NN na MN je mimo rám kolejiště.
Podobně jako to máš Ty.