Kolejiště na míru

Tipy, ceny, zkušenosti, poznatky.....

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Kolejiště na míru

Příspěvekod Zdenek Valter » ned 07 pro, 2025 9:42 pm

jipol57 píše:Dovolím si taky svůj názor. Nejsem takový pedant, aby přirovnával kolejiště k lékařským přístrojům, a podle mě kolejiště není hračka, tak k němu přistupuji jako ke každému jinému spotřebiči v domácnosti.
Ale přesto bych síť 230V do kolejiště netahal. Nějak se mě nezamlouvá toto: https://kolejistenamiru.cz/wp-content/u ... scaled.jpg (z ukázky autora).
Já sám využívám napájení 5, 9 a 18V. Ale mimo kolejiště v instalační krabici na zdi mám trafo s usměrňovačem, 230V/24V=. Až těch 24V přivádím do kolejiště a na měm už mám měniče pro požadovaná napětí. Jistě by to neobstálo, u někoho z místních, ale já mám dobrý pocit z bezpečného napětí 24V, a uzavřené instalační krabice s trafem.
Jinak se mně práce líbí. Čistá, přesná, přehledná.
Doporučil bych ty zdroje umísťovat mimo.

No nejlépe kdyby zdroje použité měly certifikát zdroje pro hračky.
Ty je obtížné sehnat ale tak alespoň ty se zvýšenou dvojitou izolací podobně jakou mají zdroje pro lékařské přístroje.
Jak píše Zlámalík - doma si to riziko neseš sám, takže zde to chápu.
Nicméně, třeba u nás v kroužku se řídíme tím, že nejsme "doma" ale ve veřejném školském zařízení, a měly bychom dodržovat normy.
Už proto, že kvalifikaci k práci v elektrotechnice máme už i z hlediska odborného vzdělání.
Koleje jsou z hlediska norem živé části a je v nich elektrické napětí - zde bezpečné a malé - takže by neměl hrozit úraz elektrickým proudem s následky.
Přiznám se, že zrovna tohle bych nepodceňoval. Kolega pro naše účely nechal dělat transformátory s certifikací.
Rozvody nízkého napětí zde rozhodně do rámu kolejiště nepatří. To nám kladl na srdce i revizní technik.
(ne že bycho o tom někdy uvažovali)
Takže předovod napětí z NN na MN je mimo rám kolejiště.
Podobně jako to máš Ty.
Zdenek Valter

Příspěvekod Rosik » pon 08 pro, 2025 8:24 am

Pánové, děkuji za všechny technické podněty. Některé výrazy byly zbytečně útočné, ale déle to nechci otevírat – technická rovina je pro mě podstatnější. Naopak děkuji Fuldovi a dalším za věcné připomínky. Fotografie zachycuje stav v průběhu práce; finální provedení jsem bohužel už nezdokumentoval.

K samotné konstrukci:
Koncepce umístění vestavných zdrojů přímo v rámu kolejiště je normově přípustná, pokud jsou splněny požadavky na elektrickou a požární bezpečnost. Svorkovnice použitých zdrojů jsou v provozním stavu opatřené výrobními kryty IP20 a tím je zajištěna ochrana proti nebezpečnému dotyku.

Volné vodiče lze mechanicky zajistit i proti vytržení – například doplněním perforovaného krytu nad celou primární částí. Ten zároveň zvýší ochranu před dotykem a zachová dostatečné větrání. Připojení ochranného vodiče PE je u všech zdrojů samozřejmostí.

K požární bezpečnosti:
Zdroje jsou montovány na distančních podložkách, takže mezi jejich základovou deskou a dřevotřískou je vzduchová mezera cca 5 mm. Provozní teploty zdrojů se běžně pohybují do 70 °C, zatímco dřevotříska má zážehovou teplotu nad 220 °C. Z hlediska montáže na běžně hořlavý podklad je to tedy v pořádku.

Použité zdroje Mean Well řady RS-25 jsou certifikované podle UL60950-1 / EN60950-1, mají galvanicky oddělenou primární a sekundární část (zkušební napětí 3 kVAC) a výstup v režimu SELV. Výrobce je výslovně označuje jako vestavné komponenty určené k integraci do finálního zařízení, což je pro tuto aplikaci relevantní.

Z provozního hlediska doporučuji připojení kolejiště na okruh jištěný proudovým chráničem 30 mA.

Elektrotechnické vzdělání mám; revizní technik nejsem.
Rosik

Příspěvekod Petr_J » pon 08 pro, 2025 9:41 pm

Rosik píše:Pánové, děkuji za všechny technické podněty. Některé výrazy byly zbytečně útočné, ale déle to nechci otevírat – technická rovina je pro mě podstatnější. Naopak děkuji Fuldovi a dalším za věcné připomínky. Fotografie zachycuje stav v průběhu práce; finální provedení jsem bohužel už nezdokumentoval.

K samotné konstrukci:
Koncepce umístění vestavných zdrojů přímo v rámu kolejiště je normově přípustná, pokud jsou splněny požadavky na elektrickou a požární bezpečnost. Svorkovnice použitých zdrojů jsou v provozním stavu opatřené výrobními kryty IP20 a tím je zajištěna ochrana proti nebezpečnému dotyku.

Volné vodiče lze mechanicky zajistit i proti vytržení – například doplněním perforovaného krytu nad celou primární částí. Ten zároveň zvýší ochranu před dotykem a zachová dostatečné větrání. Připojení ochranného vodiče PE je u všech zdrojů samozřejmostí.

K požární bezpečnosti:
Zdroje jsou montovány na distančních podložkách, takže mezi jejich základovou deskou a dřevotřískou je vzduchová mezera cca 5 mm. Provozní teploty zdrojů se běžně pohybují do 70 °C, zatímco dřevotříska má zážehovou teplotu nad 220 °C. Z hlediska montáže na běžně hořlavý podklad je to tedy v pořádku.

Použité zdroje Mean Well řady RS-25 jsou certifikované podle UL60950-1 / EN60950-1, mají galvanicky oddělenou primární a sekundární část (zkušební napětí 3 kVAC) a výstup v režimu SELV. Výrobce je výslovně označuje jako vestavné komponenty určené k integraci do finálního zařízení, což je pro tuto aplikaci relevantní.

Z provozního hlediska doporučuji připojení kolejiště na okruh jištěný proudovým chráničem 30 mA.

Elektrotechnické vzdělání mám; revizní technik nejsem.

Tak toto je přesně to pověstné drbání levou rukou za pravým uchem. Jak už bylo popsáno výše správné řešení je vše s potencionálně životu nebezpečným napětím umístit do krabice mimo kolejiště. Vhodných instalačních krabic jsou plné obchody. Z krabice vede kabel s malým napětím který se konektorem připojí ke kolejišti. Čisté, elegantní a jako bonus se sníží celková hmotnost kolejiště.
Petr_J

Příspěvekod look23 » úte 09 pro, 2025 7:06 pm

Rosik: Mě se na první z té fotky orosilo čelo. když jsem viděl zdroj bez pevného přívodu součástí kolejiště a křížení trasy AC 230V s DC 24V. Další kapitolou je zdroj s kovovou kostrou vyžadující připojení vodiče PE a výstupem SELV, moc bych mu nevěřil.
H0, ČSD epocha IV, V - z21+MM
look23

Příspěvekod Miloš Pavlát » pát 12 pro, 2025 7:59 am

Též doporučuji nahlédnout do normy MOROP NEM 609.
Miloš Pavlát
Přechod z poloviční nuly na plnotučnou nulu.
Miloš Pavlát

Předchozí

Zpět na Modelářské obchody a výrobci