Kolejiště na míru

Tipy, ceny, zkušenosti, poznatky.....

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Kolejiště na míru

Příspěvekod fulda » stř 03 pro, 2025 8:30 am

Luděk píše:Nejsem sice elektrikář, ale ty otevřený svorkovnice jsou teda šílený.

Buď v klidu. Z pohledu elektrikáře / revizáka jsou ty kryty na svorkovnicích minoritní nedostatek. Revizí by to neprošlo ze spousty dalších důvodů.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod Rosik » stř 03 pro, 2025 9:51 am

fulda píše:
Luděk píše:Nejsem sice elektrikář, ale ty otevřený svorkovnice jsou teda šílený.

Buď v klidu. Z pohledu elektrikáře / revizáka jsou ty kryty na svorkovnicích minoritní nedostatek. Revizí by to neprošlo ze spousty dalších důvodů.

Z jakých? Rád se poučím.
Rosik

Příspěvekod fulda » stř 03 pro, 2025 12:25 pm

Tak v tomhle státě máme docela přísná pravidla pro instalaci v dřevěných konstrukcích. Rozeznáváme 3 typy instalace - otevřená, uzavřená a v instalačním korytu. Tohle se nejvíc blíží otevřené. instalaci. Pro tu třeba platí:
používají kabely typu PVSng, VVGng nebo NYM s označením 3x2,5 mm - myslím, že se stačí podívat na průřez použitého vedení
Pokládá se pomocí izolátorů. - zase izolátor na podložce ani jeden
vzhledem k tomu, že vidím plechové zdroje, tak docela určitě nejsme u ochrany s dvojitou izolací. Potom je přípustná ochrana pospojováním a zemněním. Ale zase vidím pohyblivý přívod a ne zemnič. To pro domovní instalace není přípustná kombinace. dost pochybuji, že použité zdroje připouštějí přímou instalaci na dřevo, bez další nehořlavé podložky.
A tak dále a tak dále.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod JaroHo » stř 03 pro, 2025 12:52 pm

tak si říkám jestli by nebylo dobrý k tomu kolejišti teda postavit plechovej rozvaděč made in OSP s elektroměrem a pozinkem to uzemnit přes zemnící tyč natlučenou do parket :idea:
DR5000, Z21app,2x myš, kolejiště ve výstavbě
JaroHo

Příspěvekod prcek » stř 03 pro, 2025 1:02 pm

JaroHo píše:tak si říkám jestli by nebylo dobrý k tomu kolejišti teda postavit plechovej rozvaděč made in OSP s elektroměrem a pozinkem to uzemnit přes zemnící tyč natlučenou do parket :idea:

Natlucena do parket by nevyhovela pozadovanemu maximalnimu zemnimu odporu.
Z pohledu ochrany pred urazem el. proudem a pozarni bezpecnosti, vzato striktne podle normy (za mnoha narizenimi z norem jsou mrtvoly, nebo znacne skody), ma vec na fotografii znacne nedostatky.
--
Všechno je snadné, než to zkusíš sám.
prcek

Příspěvekod Ivan » stř 03 pro, 2025 3:11 pm

Ta elektrika je masakr, ale nejsem elektrikář...

Mne zaujalo použití lamina, pokud vidím správně. Kolik kolejiště váží?
TTmini Jizerka III/IV ep. (1.3m2, DR5000, Z21 a MM) ... hlavně že mne to baví!
Ivan

Příspěvekod JaroHo » stř 03 pro, 2025 4:10 pm

zemnič krz parkety byl samozřejmě ftip :mrgreen:

A je to dřevotříska
DR5000, Z21app,2x myš, kolejiště ve výstavbě
JaroHo

Příspěvekod Zlámalík » stř 03 pro, 2025 6:53 pm

JaroHo píše:tak si říkám jestli by nebylo dobrý k tomu kolejišti teda postavit plechovej rozvaděč made in OSP s elektroměrem a pozinkem to uzemnit přes zemnící tyč natlučenou do parket :idea:

Tu bych natloukl autorovi do hlavy, třeba by se konečně "poučil"...
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod Zlámalík » stř 03 pro, 2025 7:06 pm

Rosik píše:
fulda píše:

Z jakých? Rád se poučím.

Nehrajte to na blbýho. Tyhle řeči nesnáším. Jednou používáte dílčí komponenty ke zhotovení finálního výrobku (viz návod k těm zdrojům třeba), tudíž příslušné normy o bezpečnosti (zde elektrických instalací) máte znát a dodržovat. Jak píšu - pro sebe si postavte co chcete, ale představte si, že dědečkovi (prodal jste mu to jako "sběratelský předmět" a tedy se na to fikaně nevztahují požadavky na hračky) vleze pod kolejiště potomek a bude zkoušet, co to kde svítí. Prstíkem, drátkem, co najde... Co když se chytne drátu, vytrhne ten fázový vodič a buď dostane pecku rovnou tam, nebo ta fáze lízne konektor 12 V pro booster a zabije to dědečka? Tohle není legrace.
Zlámalík

Příspěvekod Rosik » stř 03 pro, 2025 9:18 pm

Tak ještě jednou zopakuji:
Pro upřesnění. Toto je fotografie z průběhu prací. Nejedná se o hotový stav (viz poslední zdroj, který zatím není připojen na booster). Svorkovnice jsou samozřejmě zakryté originálními krytkami.
Rosik

Příspěvekod Zdenek Valter » ned 07 pro, 2025 3:50 pm

Rosik píše:

Pro upřesnění. Tato je fotografie z průběhu prací. Nejedná se o hotový stav (viz poslední zdroj, který zatím není připojen na booster). Svorkovnice jsou samozřejmě zakryté originálními krytkami.

Tohle je ostudou autora.
I jeho neznalost.
Nevím proč další boostery cpe do jednoho místa s centrálou

Nicméně nemám doma pevné kolejiště a jsem v podstatě modulář.
Tak trochu popíšu s čím mám zkušenosti.
Pevné kolejiště provozujeme v HC Pha 4 na Pankráci,
I tam máme podobně jako u modulů přívod 230V k transformátorům či adapterům mimo rámy kolejiště.
Do rámů kolejí jde pouze malé napětí
Zdroje pro modelovou železnici by podle mého názoru i zkušeností být napájeny ze zdrojů, které jsou k tomu určeny, nebo mají takové zabezpečení které odpovídá třeba napájení lékařských přístrojů.
Lze zde dohledat, v diskusích se to už mnohokrát probíralo.
Je-li tohle vizitka zakázkového výrobce pak je to na pováženou, zda si takový výrobek kupovat.
Stane-li se díky jeho nevhodné instalaci, použité nevhodné komponentě z hlediska bezpečnosti, nějaká škoda, vystavuje se ten výrobce velkým problémům.
Zdenek Valter

Příspěvekod Zdenek Valter » ned 07 pro, 2025 7:30 pm

Zlámalík píše:Hoši, něco pro pobavení od zde zmíněného výrobce:

20250226_132441m.jpg

Viz album: https://kolejistenamiru.cz/kolejiste-h0 ... kolejiste/

Prý "Dokonalost spočívá v detailu". Zde rozhodně.

Tuhle fotku jsem ta už nenašel, takže je otázka zda Rosik jen tu fotku smazal, nebo to bude předělávat na základě drtivé a dle mého názoru oprávněné kritiky ohledně elektriky.

Rosiku máš elektrotechnickou kvalifikaci?
Zdenek Valter

Příspěvekod jipol57 » ned 07 pro, 2025 7:42 pm

Dovolím si taky svůj názor. Nejsem takový pedant, aby přirovnával kolejiště k lékařským přístrojům, a podle mě kolejiště není hračka, tak k němu přistupuji jako ke každému jinému spotřebiči v domácnosti.
Ale přesto bych síť 230V do kolejiště netahal. Nějak se mě nezamlouvá toto: https://kolejistenamiru.cz/wp-content/u ... scaled.jpg (z ukázky autora).
Já sám využívám napájení 5, 9 a 18V. Ale mimo kolejiště v instalační krabici na zdi mám trafo s usměrňovačem, 230V/24V=. Až těch 24V přivádím do kolejiště a na měm už mám měniče pro požadovaná napětí. Jistě by to neobstálo, u někoho z místních, ale já mám dobrý pocit z bezpečného napětí 24V, a uzavřené instalační krabice s trafem.
Jinak se mně práce líbí. Čistá, přesná, přehledná.
Doporučil bych ty zdroje umísťovat mimo.
jipol57

Příspěvekod Zlámalík » ned 07 pro, 2025 8:01 pm

Zdenek Valter píše:
Zlámalík píše:Hoši, něco pro pobavení od zde zmíněného výrobce:

20250226_132441m.jpg

Viz album: https://kolejistenamiru.cz/kolejiste-h0 ... kolejiste/

Prý "Dokonalost spočívá v detailu". Zde rozhodně.

Tuhle fotku jsem ta už nenašel, takže je otázka zda Rosik jen tu fotku smazal, nebo to bude předělávat na základě drtivé a dle mého názoru oprávněné kritiky ohledně elektriky.

Je tam, viz: https://www.rajce.idnes.cz/kolejistenam ... 1668170319
Krom toho je tady výše ve vláknu.

Jinak pokud autor takto zabudovává elektrické komponenty do výrobku, měl by onen výrobek nějak certifikovat po stránce bezpečnosti - jak píšu, pro sebe ať si každý staví, co chce, ale tohle je laikům na kšeft.
Krom toho, že je to prasárna, je risk, že to někoho fakt trefí (byť náhodou) a nechtěl bych pak být v kůži tvůrce...
Zlámalík

Příspěvekod Zdenek Valter » ned 07 pro, 2025 9:22 pm

Zlámalík píše:
Zdenek Valter píše:Tuhle fotku jsem ta už nenašel, takže je otázka zda Rosik jen tu fotku smazal, nebo to bude předělávat na základě drtivé a dle mého názoru oprávněné kritiky ohledně elektriky.

Je tam, viz: https://www.rajce.idnes.cz/kolejistenam ... 1668170319
Krom toho je tady výše ve vláknu.

Jinak pokud autor takto zabudovává elektrické komponenty do výrobku, měl by onen výrobek nějak certifikovat po stránce bezpečnosti - jak píšu, pro sebe ať si každý staví, co chce, ale tohle je laikům na kšeft.
Krom toho, že je to prasárna, je risk, že to někoho fakt trefí (byť náhodou) a nechtěl bych pak být v kůži tvůrce...

No to je přesně oč tu běží.
Rosiku je to fakt jen na Tobě, zda se chceš vystavit problémům Tvých zákazníků s Tvými výrobky z hlediska rizik požáru a úrazu elektrickým proudem.
Zdenek Valter

PředchozíDalší

Zpět na Modelářské obchody a výrobci