Kolejiště H0 s fiktivní předlohou

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Kolejiště H0 s fiktivní předlohou

Příspěvekod Sandy » úte 02 pro, 2025 10:39 pm

Na základě mých nepříliš hlubokých zkušeností a znalostí je základní otázkou při stavbě to, kde bude kolejiště stát: v obýváku, v dětském pokoji, v pracovně nebo bude mít vlastní prostor?
A jaký k němu bude přístup? Budu s ním moci manipulovat? Dosáhnu všude i na "stará kolena"?
Navrhnout si kolejiště, kde na základu cca 300x130 cm má největší stanice užitečnou délku dopravních kolejí cca 100 cm je SM ( :roll: ). A to nemluvím o spoustě dalších kritických míst.
Je tady spousta renomovaných plánovačů, spousta zajímavých projektů, ale nade všemi (vybíjení sekáči prominou... :oops: ) ční kolejiště "mašinky2003".
Nikoliv proto, že by snad bylo naprosto dokonalé, ale svou genezí. Od, s prominutím, bezduchého, ke kolejišti, na kterém si člověk může vyhrát... Protože modelaření je především hra. Puristi se asi právě probírají z mrákot, někteří možná budou muset vyhledat lékařskou pomoc, ale tady si člověk může "osahat" spoustu problémů, na které každý začátečník dříve nebo později narazí.
Kolejiště je, samozřejmě, podle všech kritérií vlakodrom, ale MilošP z něj postupně vydoloval maximum, aniž to původní rozmetal na prvočinitele....
Sandy

Příspěvekod Rimod » stř 03 pro, 2025 5:32 pm

Opravdu to kolejiště je dobre (něco podobného jsem vymýšlel... ).
Myslím ty Myšičky 2003
Děkuji moc za krásný námět....
Rimod

Příspěvekod Michal Šuhajda » čtv 04 pro, 2025 2:23 pm

Rimod píše:Opravdu to kolejiště je dobre (něco podobného jsem vymýšlel... ).
Myslím ty Myšičky 2003
Děkuji moc za krásný námět....

No nevím jestli jsi to správně pochopil.
Naprosto souhlasím se Sandym, že na tom milošově kolejišti je hezké to, jak se s tím stavitel popasoval a co z původního kolejiště toho postupně vykřesal.Z původního typického vlakodromu se mu povedlo udělat kolejiště, kde se dá realizovat provoz blízký skutečnosti.
Ovšem to neznamená, že ten původní námět je nějak skvělý. Naopak, byl to opravdu vlakodrom, kde trať nadjíždí sama sebe, vrátí se za staniční budovu apod. prostě motiv z 2.poloviny 20 stol.
Od té doby se objevilo spousta mnohem lepších návrhů pro inspiraci.
-MiŠ-
Velikost H0, ČSD
Jméno a příjmení je v nicku, nemám potřebu se skrývat
Michal Šuhajda

Příspěvekod Miloš_P » čtv 04 pro, 2025 10:51 pm

Přátelé, děkuji za povzbudivá slova :D . Napsali jste to naprosto přesně. Vlakodrom, který i po úpravách ve své podstatě vlakodromem zůstal, ale dá se tam jezdit i podle grafikonu, což mě baví stále víc :D . Škoda, že v době plánování kolejiště (2001) jsem neměl ku pomoci toto fórum. Kolejiště by určitě vypadalo jinak, vyvaroval bych se zbytečných chyb a nesmyslů, které jsem později pracně odstraňoval a všechny nikdy úplně neodstranil, protože by to znamenalo začít znovu od začátku. Během doby se měnily i prostorové možnosti, takže jsem se tady hodně inspiroval a zkoušel udělat i nějaké nové návrhy. Ale v panelákovém bytě je to vždycky těžký kompromis, takže to vždy dospělo do bodu, že vynaložené úsilí, čas a finance by neodpovídaly dosaženému výsledku. Ale třeba ještě přijde nějaký skvělý nápad... :D
Miloš_P

Příspěvekod Sandy » pát 05 pro, 2025 8:11 am

To MiŠ:
Michale, samozřejmě jsou puristi, kterým se při pohledu na zmiňované kolejiště kroutí prsty u nohou. Kteří by zkrácený Ypsilon nevzali do ruky, natož aby s ním jezdili na vlastním kolejišti.
Samozřejmě je tady spousta zajímavých námětů, ale není tady žádný, který by tak jasně a srozumitelně začátečníkovi na jednom místě ukázal např.:

- kolik prostoru zabere jednoduchá odbočná stanice se třemi "dopravními" kolejemi, na které se vejdou alespoň tři zkrácené Ypsilony a loko
- kolik prostoru potřebuji, abych se dokázal s kolejemi otočit o 180 stupňů
- jak velkou vzdálenost potřebuji, abych dokázal nadjet jinou trať (anebo sebe sám) a nevypadalo to jako lanovka na Kaprun
- co se vzhledem a možnostmi provozu provede jednoduchá úprava zhlaví
- jak se dramaticky zvýší věrohodnost provozu instalací vratné smyčky
- problematiku skrytých stanic apod.

A to, že řemelným zpracováním a estetickým vzhledem tady tohle kolejiště patří k těm nejlepším asi pozná každý. A to MilošP ani nepotřebuje přehnaně exhibovat....

Mimochodem, Michale. Překvapuje mě, že tady více neprezentuješ svoje "lineární" kolejiště. To je,minimálně z hlediska technických možností velikosti H0 taky velmi zajímavé.
http://modelyh0.com/

To MilošP:
Omlouvám se, že jsem ve svém prvotním příspěvku použil tak expresivní výraz jako je vlakodrom. Tak rozhodně tvoje kolejiště nepůsobí.
Když je mi nejhůř, tak si v něm listuji.... :oops:
Sandy

Příspěvekod Miloš_P » pát 05 pro, 2025 7:51 pm

To Sandy:
To jsi mně udělal radost :D . Pro mě je kolejiště taky terapeutická záležitost 8) . Za vlakodrom se neomlouvej, to je standardní termín pro určitý typ kolejiště.
Miloš_P

Předchozí

Zpět na Modelové kolejiště