RocRail

Software pro železniční modelářství, simulátory, ovládání, plánování....

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H.

Re: RocRail

Příspěvekod belgarat » pát 28 lis, 2025 8:10 pm

skalak píše:Rocrail lze používat i bez BBT...

To bych byl rad; poradis prosim jak mam nastavit zastavovani v bloku s 1 proudovym senzorem tak, aby kazdy vlak/loko zastavila rekneme 80cm od "sepnuti" ?
TT ep. IVa-b; analog + NanoX, DR5000. Pseudoprogramator, pindac nesmyslu
http://modelwiki.klfree.net
belgarat

Příspěvekod Rosik » pát 28 lis, 2025 8:18 pm

belgarat píše:

To bych byl rad; poradis prosim jak mam nastavit zastavovani v bloku s 1 proudovym senzorem tak, aby kazdy vlak/loko zastavila rekneme 80cm od "sepnuti" ?

Jde to, ale hodně špatně. Je potřeba nastavit senzor jako enter2in a nastavit časové zpoždění. Pak všechny lokomotivy zkalibrovat, aby zastavovaly stejně. Nikdy to ale nebude fungovat dokonale. Stačí smítko, nezahřátý motor lokomotivy a na 80 cm může být rozptyl několika centimetrů.

Spíš by mě zajímal důvod použití pouze jednoho senzoru, když se dvěma už se zastavuje naprosto spolehlivě a přesně.
Rosik

Příspěvekod skalak » sob 29 lis, 2025 8:00 am

Rosik píše:
belgarat píše:

Jde to, ale hodně špatně. Je potřeba nastavit senzor jako enter2in a nastavit časové zpoždění. Pak všechny lokomotivy zkalibrovat, aby zastavovaly stejně. Nikdy to ale nebude fungovat dokonale. Stačí smítko, nezahřátý motor lokomotivy a na 80 cm může být rozptyl několika centimetrů.

Spíš by mě zajímal důvod použití pouze jednoho senzoru, když se dvěma už se zastavuje naprosto spolehlivě a přesně.

Jak píše Rosik, bez druhého senzoru je spolehlivé a přesné zastavení prakticky nemožné.

Existuje ještě další možnost zastavování. Z důvodu ježdění v automatickém provozu Rocrail i s možností manuálního ovládání lokomotiv, mám na všech lokomotivám nastavenou konstantní brzdnou dráhu na 65 cm a ABC (Zimo CV 140 a 141). Při vjezdu na detekovaný úsek před návěstidlem (80 cm) je při červené sepnuté ABC a lokomotiva zastaví stejně daleko i když je i není ovládána Rocrailem. Přesnost zastavení se tím ale nezlepší, pořád je rozptyl několik centimetrů.
skalak

Příspěvekod belgarat » sob 29 lis, 2025 4:31 pm

Rosik píše:Spíš by mě zajímal důvod použití pouze jednoho senzoru, když se dvěma už se zastavuje naprosto spolehlivě a přesně.

Treba to, ze puvodni design kolejiste se 2 senzory nepocital ... a vira v to, ze kdyz je neco technicky mozne (viz JMRI / TC) a relativne spolehlive, tak prece nejsou programatori nemotorni, aby to nejak neudelali. Ale dost mozna ano.
belgarat

Příspěvekod Rosik » ned 30 lis, 2025 9:30 am

belgarat píše:
Rosik píše:Spíš by mě zajímal důvod použití pouze jednoho senzoru, když se dvěma už se zastavuje naprosto spolehlivě a přesně.

Treba to, ze puvodni design kolejiste se 2 senzory nepocital ... a vira v to, ze kdyz je neco technicky mozne (viz JMRI / TC) a relativne spolehlive, tak prece nejsou programatori nemotorni, aby to nejak neudelali. Ale dost mozna ano.

To bohužel není věc programátorů. To je fyzika. Šlo by to pouze v případě, že by mašinka měla nějaké měření ujeté vzdálenosti, kterou by pak posílala do počítače, což pokud vím žádná nemá. Takto je to o mnoha okolnostech. Takže kolejiště není možné předělat? Jde jen o nějaké řezy a přívody navíc nebo použití jiných senzorů jako jsou optočleny, magnetické kontakty apod. Ptám se, protože vím, že většinoou je předělání možné. Tedy pokud je kolejiště postaveno tak, aby se člověk všude dostal.
Rosik

Příspěvekod belgarat » ned 30 lis, 2025 7:27 pm

Rosik píše:To bohužel není věc programátorů. To je fyzika. Šlo by to pouze v případě, že by mašinka měla nějaké měření ujeté vzdálenosti, kterou by pak posílala do počítače, což pokud vím žádná nemá. Takto je to o mnoha okolnostech.

Moment ... to znamena, ze podobna vec, kterou provozuje Train Controller - ze si necha 'profilovat' (terminologie: sidlo) lokomotivu ... a nasledne dopocita kdy ji ma zastavit ve skutecnosti nefunguje ani priblizne ? Lokopin udaval cca 5cm, coz je dostacujici ...
belgarat

Příspěvekod Myšpulín » ned 30 lis, 2025 8:42 pm

Mám nějakou starou verzi TC, myslím 7, silver. Když jsem testoval přesnost zastavení, na těch 5 cm uváděných Lokopinem jsem se nedostal. A když už tak nějak zastavovala jedna lokomotiva, druhá byla jinde. Nekonečné kalibrování a stále nic. Tak jsem všude přidal 5 cm dlouhé Stop úseky a mám po starostech. Možná to bylo jen tou verzí, co mám.
H0, III až IV, ČSD, nemodelář
Myšpulín

Příspěvekod fulda » ned 30 lis, 2025 9:04 pm

Rosik píše:To bohužel není věc programátorů. To je fyzika. Šlo by to pouze v případě, že by mašinka měla nějaké měření ujeté vzdálenosti, kterou by pak posílala do počítače, což pokud vím žádná nemá.

Tohle není úplně přesná informace. V obecné rovině má většina dekodérů přehled o počtu otáček motoru. Převodový poměr je konstanta a průměr kolečka je druhá konstanta.
Lenz dekodéry se dají nastavit na konstantní brzdnou vzdálenost. Je to celkem jednoduché pro ABC zastavování.
Dekodéry s konektorem MTC21 mají možnost dostávat informace o otočení kolečka o jednu otáčku.
Informace o ujeté vzdálenosti se dá posílat pomocí RailCom.
Ale Railcom detektor je o mnoho složitější, než detektor z diod.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod belgarat » ned 30 lis, 2025 9:14 pm

Myšpulín píše:Mám nějakou starou verzi TC, myslím 7, silver. Když jsem testoval přesnost zastavení, na těch 5 cm uváděných Lokopinem jsem se nedostal. A když už tak nějak zastavovala jedna lokomotiva, druhá byla jinde. Nekonečné kalibrování a stále nic. Tak jsem všude přidal 5 cm dlouhé Stop úseky a mám po starostech. Možná to bylo jen tou verzí, co mám.

Co presne myslis "stop usekem" ?
belgarat

Příspěvekod Trixt » ned 30 lis, 2025 10:22 pm

S tím zastavováním na přesnou pozici je vždy trochu problém. V TC mohu říct, že pokud jsou lokomotivy zkalibrované, tak to zastavení funguje s přesností +- centimetr, ale je nutno dekóder lokomotivy nastavit tak, aby do brždění TC moc nekecal. Kalibrace se ale musí občas opakovat, zvláště když lokomotivy jsou delší dobu někde v šuplíku. V Rocrailu jsem s tím měl větší problém, protože Rocrail pracoval s časem a tenkrát (nevím, zda tomu není dnes jinak) neumožňoval pracovat na rozdíl od TC se vzdálenostmi. Pokud byly lokomotivy zkalibrované a do daného úseku se vjíždělo například pevnou rychlostí 40 km/hod, dá se říct, že lokomotivy zastavily více méně na stejném místě. Horší bylo, že jsem tenkrát v RocRail nedokázal rozumně řešit situace, kdy jsem chtěl, aby osobák s více vagóny zastavil tak, aby vagóny byly na začátku perónu, kdežto krokodýl zastavil zhruba před staniční budovou, prostě dojezdy nešly nastavovat pro různé lokomotivy různě. Toto se v TC řeší mnohem jednodušeji a docela to funguje. Ve všech programech je ale problém s rozpojovači, kdy by člověk chtěl, aby lokomotiva zastavila přesně na daném místě. Zatím jsem to řešil v rámci TC nastavováním vzdálenosti dojezdu jednotlivých lokomotiv, což víceméně funguje, ale asi to bude chtít jít na to trochu jinak, aby to bylo stoprocentní, neb v reálu to sem tam o milimetr či dva ulítne. Řešení asi bude v použití optočlenů.
TT, panel 2520x1010 mm, epocha V, centrála DR5000, sběrnice LocoNet, sw RocRail, TC, MP1
Trixt

Příspěvekod Myšpulín » pon 01 pro, 2025 3:36 pm

belgarat píše:Co presne myslis "stop usekem" ?

Jak píšu. Situace: zhlaví - staniční kolej - zhlaví. Staniční kolej končí cca 5 až 10 cm před odjezdovým návěstidlem. A z každé staniční koleje je na každém konci úsek cca 5 cm, který je taktéž sveden k čidlu. A to je ten stop úsek. Délku staniční koleje do TC jsem pak zadával o něco míň (aspoň myslím). Takže vlak snižuje rychlost na minimální a tou se případně doplazí ke stop úseku. Jakmile si do něj první šuntovanou nápravou šlápne, TC jej zastaví. Takže všechny vlaky mi zastavují stejně a je jedno, jestli je na počátku loko nebo vagón. Protože u parních lokomotiv mi nešuntují běhouny, proto těch 5 až deset centimetrů od návěstidla, protože pak je čelo lokomotivy až nad úsekem zhlaví. A to je ještě před námezníkem, takže je zajištěn průjezd po sousední koleji ve výhybce. A u kusých kolejí ve skryťáku je stop úsek nahrazen mikrospínačem za nárazníky. A jen pro informaci, zhlaví je každá výhybka samostatně. V TC se obsazení nezobrazuje v žádném úseku, pouze indikátorem, ale je zakomponována v podmínkách volnosti vlakové cesty. A druhá drobná informace, na celém kolejišti nemám žádný úsek, který by nebyl napájen přes detektor obsazení. U mne je to ještě složitější tím, že mám kolejiště ze segmentů a většina staničních kolejí leží na dvou segmentech. A detektory jsou vždy na tom samém segmentu, nikdy nezasahují do jiného. Ale to vše je nastaveno v TC, kde se to jeví jako jeden úsek.
H0, III až IV, ČSD, nemodelář
Myšpulín

Příspěvekod TheJaro » pon 01 pro, 2025 4:08 pm

Kolegovia - Bol by niekto ochotný spraviť video ako ich kalibrujete lokomotívy v RocRail?
TT-čkár ako repa :),IV-VI ZSR/ZSSKCARGO,začiatky z DCC,Z21 Čierna+MM+RocRail+mobil
Pomaly sa učím..
TheJaro

Příspěvekod sidlo » pon 01 pro, 2025 4:11 pm

Trixt píše:S tím zastavováním na přesnou pozici je vždy trochu problém. V TC mohu říct, že pokud jsou lokomotivy zkalibrované, tak to zastavení funguje s přesností +- centimetr, ale je nutno dekóder lokomotivy nastavit tak, aby do brždění TC moc nekecal. Kalibrace se ale musí občas opakovat, zvláště když lokomotivy jsou delší dobu někde v šuplíku...

To je běžná věc. Mašinky se zajíždí nebo stárnou. Někdo to musí řešit škrábání se pravou rukou za levým uchem. Jsou programy, které s tím počítají.
Stačí přitom sledovat neustále vypočtené hodnoty a naměřené hodnoty z provozu. Potom se uživatele zeptat, zdali chce chce se spoléhat pouze na manuální profilaci, zeptat se na zavedení korekce profilu nebo nechat program korekce provádět průběžně.

korekce_profilu.png
korekce_profilu.png (11.15 KiB) Zobrazeno 354 krát
sidlo

Příspěvekod Trixt » úte 02 pro, 2025 8:48 am

TheJaro píše:Kolegovia - Bol by niekto ochotný spraviť video ako ich kalibrujete lokomotívy v RocRail?

Toto by nepomohlo? https://modelwiki.klfree.net/w/index.php/Kalibrace_lokomotiv_-_RocRail
TT, panel 2520x1010 mm, epocha V, centrála DR5000, sběrnice LocoNet, sw RocRail, TC, MP1
Trixt

Předchozí

Zpět na Software