z21start, z21 a Z21

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: z21start, z21 a Z21

Příspěvekod fulda » čtv 20 lis, 2025 7:31 am

Fefu píše:kdybych já radil kamarádovi, tak bych ho tlačil do Z21 kvůli nahrávání zvuků.

Tlačit někoho do mého názoru se mi moc neosvědčilo. A zejména ne začátečníka. Například proto, že nikdy předem nevíš, jak moc vážně to berou. Často jen začnou a za půl roku toho zase nechají. V takovém případě je investice do černé Z21 dost na nic a to ani nemá kolejivo a vagónek.
Pokud ho to chytne a bude nahrávat zvuky, tak bílou z21 prodá v podstatě za pořizovačku a tu černou si snadno dokoupí.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod sidlo » čtv 20 lis, 2025 7:42 am

radula63 píše:Jak už psal Fulda. Z hlediska digitálního příslušenství ve start setu je lepší volba ROCO.

Daisy II umí DCC komponenty stejně dobře jako = z21
Daisy II má oddělenou programovací kolej × z21 nemá programovací kolej
Daisy II umí uložit 16 sekvencí vlakových cest včetně návěstidel × z21 neumí
Daisy II lze připojit komponenty MGP × z21 neumí
...

já ty výhody ROCO nějak postrádám
sidlo

Příspěvekod radula63 » čtv 20 lis, 2025 8:08 am

fulda píše:
Fefu píše:kdybych já radil kamarádovi, tak bych ho tlačil do Z21 kvůli nahrávání zvuků.

Tlačit někoho do mého názoru se mi moc neosvědčilo. A zejména ne začátečníka. Například proto, že nikdy předem nevíš, jak moc vážně to berou. Často jen začnou a za půl roku toho zase nechají. V takovém případě je investice do černé Z21 dost na nic a to ani nemá kolejivo a vagónek.
Pokud ho to chytne a bude nahrávat zvuky, tak bílou z21 prodá v podstatě za pořizovačku a tu černou si snadno dokoupí.

Souhlasím.
Raďula63
MPK - moduly plzeňského kraje
KŽM Praha 3
Psi štěkají, karavana jede dál
radula63

Příspěvekod TTmili » čtv 20 lis, 2025 8:39 am

sidlo píše:
radula63 píše:Jak už psal Fulda. Z hlediska digitálního příslušenství ve start setu je lepší volba ROCO.

...

Jelikož Daisy II taky používám, jsem možná trochu ovlivněný (ale nadruhou stranu Roco mi prošlo rukama v podobě MM s kostkou i z21 také), ale jako nesmírnou výhodu Tillig setu vidím jednak relativně lepší cenu (jejich sety jsou hodně ve slevách, prodejci se je snaží vyprodat), ale hlavně mimo tebou zmiňované výhody je obrovský rozdíl mezi ovladači, kdy Daisy II je oproti Multimyši mnohem intuitivnější a pro začátečníka i skrz mnohem vic informací robrazovaných na displeji.
TT
DIGITÁL
Epocha: IV
Snažíme se dokonale napodobit skutečnou nedokonalost, má to význam?
TTmili

Příspěvekod Sandy » čtv 20 lis, 2025 8:52 am

petr2023 píše: ......
Případně je dokonce možné její rozšíření pro možnost ovládání mobilem místo tím ovladačem, ale to stejně prý není žádoucí, takže by teoreticky měl i tento základ opravdu stačít. Je to tak, nebo je lepší Tillig?

S tím nežádoucí bych byl hodně opatrnej....

V mém případě např. bylo nežádoucí mít doma digitál. Takže jezdím prakticky jenom v něm a vlastním větší než malé množství digitalizovaných loko.

Následně bylo nežádoucí mít ozvučené lokomotivy, dělají zbytečný hluk. V současné době mám čtyři.

Dále bylo nežádoucí být vlastníkem chytrého mobilu. Postupem času se ke mně dostaly dva a pro začátečníka je celkem příjemné nastavit si s pomocí aplikace z21 (a s centrálou z21+) příslušná CV. Určitě lepší,než jen s MM.
Sandy

Příspěvekod fulda » čtv 20 lis, 2025 12:43 pm

sidlo píše:

...

Velmi dobrá volba. Už se mi stalo, že se mnou někdo chtěl vyměnit Daisy za roco, ale ještě ne naopak. A pochopitelně je pak prodávají pod cenou.
Já bych možná doplnil, že z21 má RaolCom detektor a tak většina programování stejně probíhá na hlavní trati, protože je to mnohem rychlejší a pohodlnější. Takže uživatelé vlastně ani netuší, že by jim měla programovací kolej scházet.
Ale jak jsem napsal, nikoho nutit nebudu.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod HonzaM » čtv 20 lis, 2025 1:09 pm

Bylo by vhodné uvést o jaké konkrétní sety jde a za jakou cenu. Je možné, že nějaký prodejce nabízí levně sadu s Daisy II, třeba proto, že výrobce centrály Daisy II už má na trhu versi Daisy II WiFi a tak může mít některý prodejce zájem prodat skladové zásoby za nižší cenu.
Označit možnost ovládání z mobilu za nežádoucí je nesmysl.
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM

Příspěvekod TTmili » čtv 20 lis, 2025 3:26 pm

fulda píše:......
Velmi dobrá volba. Už se mi stalo, že se mnou někdo chtěl vyměnit Daisy za roco, ale ještě ne naopak. A pochopitelně je pak prodávají pod cenou.
......

Jestli ono to nebude spíš tím, že trh je všelijakými verzemi MM a z21start přesycen. Modelbazar i aukro je jich plné, a je to spíš o náhodě jestli je prodává někdo, kdo na tom chce vydělat a nebo někdo komu se to válí doma bez užitku a chce se toho zbavit.
U Daisy je situace opačná, bylo minimum výrobců co je dávali do setů (vím pouze o Tilligu, ACME a Piko ve své variantě Piko SmartBox light) a tím i minimum možností, že někdo kdo s tím začínal, se toho bude zbavovat, zvlášť pak s přihlédnutím k zmiňovaným výhodám. A zbytek, který si koupil set kvůli lokomotivě například, ale už doma nějaký digitální systém měl, se prostě Daisy II nebo SmartBoxu light snažil zbavit kvůli nekompatibilitě.

HonzaM: Aktuálně jsou k dispozici je 2 sety Tillig s Daisy II centrálou a ovladačem, jeden DR, druhý DB (zvlášť výhodný) a naopak se z21 a Multimyší je od Roca jeden s Herkulesem, všechny i s cenami na Elriwě pokupě. Výhodnost či nevýhodnost každého z jich spočívá možná trochu i v tom, co chce daný modelář provozovat.
TT
DIGITÁL
Epocha: IV
Snažíme se dokonale napodobit skutečnou nedokonalost, má to význam?
TTmili

Příspěvekod kpt.Budha » čtv 20 lis, 2025 6:41 pm

Sandy píše:
petr2023 píše: ......
Případně je dokonce možné její rozšíření pro možnost ovládání mobilem místo tím ovladačem, ale to stejně prý není žádoucí, takže by teoreticky měl i tento základ opravdu stačít. Je to tak, nebo je lepší Tillig?

S tím nežádoucí bych byl hodně opatrnej....

V mém případě např. bylo nežádoucí mít doma digitál. Takže jezdím prakticky jenom v něm a vlastním větší než malé množství digitalizovaných loko.

Následně bylo nežádoucí mít ozvučené lokomotivy, dělají zbytečný hluk. V současné době mám čtyři.

Dále bylo nežádoucí být vlastníkem chytrého mobilu. Postupem času se ke mně dostaly dva a pro začátečníka je celkem příjemné nastavit si s pomocí aplikace z21 (a s centrálou z21+) příslušná CV. Určitě lepší,než jen s MM.

Jestli to "nežádoucí" nebylo myšlené třeba jako u mě, že je to sice výrazně pohodlnější, než Roco myší, ale zároveň dávám opět do ruky dítěti mobil, čemuž jsem se vlastně na začátku chtěl vyvarovat. :D
kpt.Budha

Příspěvekod HonzaM » pát 21 lis, 2025 8:31 am

Asi se setkávám s jinou entitou modeláŕů než fulda, ale iá jsem se dosud nesetkal se žádným majitelem Daisy II, který by považoval Multimaus za lepší než Daisy a chtěl ho vyměnit. Jaké jsou výhody Multimausu proti Daisy?
Tahle diskuze o volbě setu pro začátečníka se ale nehodí do téma, kterě jsem založil zejména pro vysvětlení rozdílů mezi variantami centrál Roco.
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM

Předchozí

Zpět na DCC v praxi