Vláčkodráhy aneb něco pro ryzí amatéry

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Vláčkodráhy aneb něco pro ryzí amatéry

Příspěvekod Sandy » stř 01 říj, 2025 12:07 pm

Toto vlákno je určeno pouze ryzím amatérům, kteří sami sebe neberou moc vážně a kteří věří v Ježíška a v to, že modelové vláčky jsou určeny především na hraní. Nedoporučoval bych sledovat toto vlákno mladistvým, neboť se tady setkají s takovými „perverznostmi“ jako je plechové kolejivo z u-profilu, původní kolejivo PILZ včetně jejich nesmrtelných přestavníků, pilinový posyp, opěrné zdi z papíru apod. Velmi pravděpodobně se tady objeví i „syslograf“, sestavený z vozů, které si pořídí pouze debilové (jak jsme se dozvěděli v jiném vlákně).
Na ovládacích pultech uvažuji systém „šroubky – banánek na kablíku“. Ale tady ještě nejsem plně rozhodnut.

A proč to všechno?
No, před dvěma lety jsem dvěma mladým mužům ve věku dvou let (!) ukázal moje vláčky. Zatím je to zajímá, ale mě už nebaví neustále rozkládat koleje na kuchyňském stole (a na podlaze to už pěkných pár let nedávám). Tak jsem se rozhodl, že na kolejiště udělám jednoduchý panel.
A protože každý bydlí jinde, tak ty panely musí být dva.

Při stavbě musím respektovat jejich odlišnosti. Na začátku musím napsat, že pokud jde o šikovnost a vnímavost, tak mezi nimi není rozdíl.
Ale jeden mladý muž, označme ho písmenem A, je „fajnšmekr“, který to v životě bude mít dost těžké, neboť ho jen tak něco neuspokojí. Na všech železničářských akcích, které navštěvuje, tak udivuje svou znalostí hnacích vozidel. Považuje se za „velkého“ se vším, co k tomu patří.

Mladý muž, označený B, si také myslí, že už je velký, ale když mu vysvětlím, že to tak úplně neplatí, tak se moc nevzteká. A s vláčky si zatím jenom hraje. Což znamená, že mu nevadí, když vlak jenom krouží. Mladý muž A musí mít pořád nějakou akci....

Takže vláčkodráha A, která bude z kolejiva PILZ, bude sofistikovanější a bude umožňovat i zajímavý posun.
Vláčkodráha B bude z plechového kolejiva a bude jednodušší. Protože obě vláčkodráhy budou vycházet ze stejného schématu, tak i „Béčko“ umožní v budoucnu malé rozšíření.

Obě vláčkodráhy budou na ploše zhruba 150 x 102 cm. Tato plocha vychází:
1./ Z velikosti kuchyňských stolů, které jsou k dispozici
2./ Z rámů o velikosti 132 x 102 cm, které u mě ve firmě zanechal jakýsi zákazník. Rámy jsou z tvrdého dřeva a pravděpodobně měly sloužit na zakrytí pařeniště (pro neznalé: to je to zařízení na záhonku na zahradě, obehnané dřevěnou konstrukcí a přikryté jednoduchými okny).
3./ Z nejmenší možné smysluplné geometrie uvažovaného kolejiva, aby se daly střídat minimálně dva vlaky.

Vláčkodráhy by měly umožňovat provoz na podlaze, na stole i na vlastních nohách. Z toho vyplývá – žádné vodiče na spodní straně.

U mě doma 1.října 2025
Sandy

Re: Vláčkodráhy aneb něco pro ryzí amatéry

Příspěvekod hank » stř 01 říj, 2025 12:30 pm

OK.jpg
OK.jpg (1.9 KiB) Zobrazeno 2803 krát
... i my dědci ještě můžeme být všelijak užiteční...
Es ist viel später als du denkst.
hank

Příspěvekod Dovi » stř 01 říj, 2025 1:21 pm

Ano, souhlas.
Sandy, moc tomu počínání fandím. Bude to funkční, nebude to stát majlant a zhotovíš to klukům v dohledné době. Možná do Vánoc, pod stromečky?

Je šance, že je to bude dlouho držet, a třeba alespoň jednoho z nich nafurt.
Ale i kdyby ne, tak si potom za 60, 70 nebo více let vzpomenou, jak jim kdysi dávno jejich hodný děda udělal krásný vláčky, čistě jen pro tu jejich velkou dětskou radost... :-)
(zdalipak bude v Evropě ještě život jakž takž normální?)
- v dětství H0 a potom N
- teď už si jen občas hraju (nemodelařím) s H0, H0e, H0f, N a TTm, DC+DCC
Dovi

Příspěvekod JaroHo » čtv 02 říj, 2025 4:47 am

jsem nedávno takové kolejiště vyhodil. Dělal jsem ho na kolejivu Kuehen TT pro syna.Posypy jak píšete si dělal sám. Kupovali jsme u p. Hladíka, něcov Pečkách. Chvíli se s tim hrál i ten menší. Ale ani jednoho to nebere. Malej si 1x za rok chce zajezdit s mojí H0.
Dovi: přál bych si aby se vrátila doba před kovidem, všechno mi do tý doby přišlo skoro normální a v pohodě, bylo levnějc a měli jsme levnou českou zubařku
DR5000, Z21app,2x myš, kolejiště ve výstavbě
JaroHo

Příspěvekod kpt.Budha » čtv 02 říj, 2025 8:42 am

Super, jsem na tom velmi podobně :D
kpt.Budha

Příspěvekod hopeter » čtv 02 říj, 2025 7:20 pm

Tak tohle budu rád sledovat. Konečně něco pro normální hravé dědky. :D
TT a G , epocha III / IV , jen si tak hraju ...,V jednoduchosti je síla... HOnza PETERa
hopeter

Příspěvekod Sandy » pát 03 říj, 2025 12:08 pm

Kolejové schema "A"

Vlackodraha_PILZ.jpg
Sandy

Příspěvekod HonzaM » ned 26 říj, 2025 12:27 pm

Píšeš že jde o rámy, ne o desky určité tloušťky, tak na těch ale musí být nějaká deska, takže by na spodní straně nějaké vodiče být mohly, ne?
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM

Příspěvekod Sandy » pon 17 lis, 2025 12:16 pm

Začínáme.
Tedy já jsem již začal 20.září a v současné době již provizorně jezdíme.
Omlouvám se HonzoviM, že jsem na něj nereagoval. Ale bez obrázků to nemělo smysl.

Fotky budou mít různou kvalitu. Něco je z foťáku se kterým si netykám a on mi to dává znát. Něco je z různých mobilů, ty jsou ke mně přívětivější....

Jak jsem předeslal, základem kolejiště je "pařeništní" okno. Na něj jsou přišroubovány pásy sololitu a přilepeny desky styroduru:

VD_16.jpg

Okno je z latí z tvrdého dřeva o rozměrech cca 3 x 9 cm, spojených na plocho. Kupodivu již tato konstrukce je velmi tuhá a příčný průhyb je prakticky nulový. Další vrstvy to ještě více zpevní. Na připravený základ jsem zkusmo složil koleje.

VD_1.JPG

Základní filosofie kolejiště je v mém příspěvku ze 3.října.
Na levé straně kolejiště bude dvoukolejná stanice v oblouku. V levém rohu bude remiza a zbrojení naftou.

VD_2.JPG
Sandy

Příspěvekod Sandy » pon 17 lis, 2025 12:27 pm

Toto kolejiště bude ze starého kolejiva PILZ, které jsem v různých dobách nakupoval. Přestavníky nekomentujte, prostě v této etapě se na kolejišti objeví. Co bude dál se uvidí podle ohlasu mladého muže a podle zkušeností z provozu.

VD_3.JPG

Zákoutí s remizou a zbrojením.
Stavu budov a dalšího příslušenství si v této etapě nevšímejte. Vynořily se na světlo světa po mnoha desetiletích a mnoha letech používání a předpokládá se jejich jednoduchá renovace. Zbrojení je jen naznačeno. Nebudu s ním dělat žádné "štráchy". Nádrž bude z kotle na obrázku. Na minulé burze jsem koupil stáčecí stojan. Bude umístěn v přístřešku z vlnitého plechu. Celé to bude stát na zpevněné ploše, provizorně zajištěné proti případnému úniku nafty.

VD_13.JPG

VD_17.jpg
Sandy

Příspěvekod Sandy » pon 17 lis, 2025 12:43 pm

Na pravé straně uvnitř kolejiště bude skladiště s rampou.

VD_5.JPG

Rampa je ten bílý papír.

VD_8.JPG

V pravém spodním rohu bude kusá kolej s mnoha způsoby využití.

VD_4.JPG

Kolejiště bude mít i vzdělávací charakter. :roll:
Ten bílý papír mezi kolejnicemi bude odkalovací a odpopelňovací jáma pro parní lokomotivy. Bude u ní i vodní jeřáb (v prostoru mezi kusou kolejí a dopravní kolejí). Dole, mimo kolejiště se nachází jednoduché zauhlování z košů. Jáma bude opravdická... (Pro případ,že budeme jezdit epochu "parní".)
Montážní jáma bude i v remize, ta ale bude jen naznačená černým papírem.
V ostatních případech bude tato kusá kolej sloužit na odstavování vozů, provizorní nakládku apod.

Mimochodem. Ta BN 150, kterou na obrázku vidíte, sloužila ke kontrole sjízdnosti. K všeobecnému překvapení projede všechna záludná zákoutí a to jsem s kolejivem nedělal nic jiného, než že jsem ho vyleštil filcem,napuštěným isopropanolem a Kontaktolem.
Sandy

Příspěvekod Ivan » úte 18 lis, 2025 6:20 pm

Bude z toho hezká vláčkodráha :wink:

Ten sololit máš už napevno? Vyhnul bych se mu, rád se kroutí. Chápu, že to je to kolejiště na hraní, ale tohle bych zvážil. Nebo dát větší vrstvu styroduru, který je sám o sobě dost pevný.
TTmini Jizerka III/IV ep. (1.3m2, DR5000, Z21 a MM) ... hlavně že mne to baví!
Ivan

Příspěvekod Sandy » stř 19 lis, 2025 7:54 am

Ivan píše:Bude z toho hezká vláčkodráha :wink:

Ten sololit máš už napevno? Vyhnul bych se mu, rád se kroutí. Chápu, že to je to kolejiště na hraní, ale tohle bych zvážil. Nebo dát větší vrstvu styroduru, který je sám o sobě dost pevný.

O ten sololit strach nemám. Jednak je přišroubovaný k rámu a jednak je na něj přilepený styrodur (3 cm). Sololit je 5 mm a vypadá, že je dost pevný. Není to žádná "papírovina", která by se hned zbortila. Navíc kolejiště bude stále v pokojové teplotě s přiměřenou vlhkostí. A styrodur jsem (omylem) přilepil Ostafixem a ten zůstává pružný,takže nepředpokládám žádná nežádoucí pnutí.
Sandy

Příspěvekod Ivan » stř 19 lis, 2025 12:16 pm

Aha, blbě koukám na fotky, připadal mi styrodur tenčí, tohle bude OK.

Tak ať se daří.
TTmini Jizerka III/IV ep. (1.3m2, DR5000, Z21 a MM) ... hlavně že mne to baví!
Ivan

Příspěvekod Sandy » stř 19 lis, 2025 7:55 pm

Ivan píše:Aha, blbě koukám na fotky, připadal mi styrodur tenčí, tohle bude OK.

Tak ať se daří.

Ono to trochu mate.
Na rám jsou přišroubovány pásy sololitu (5 mm). Na ten jsou nalepeny desky styroduru (3 cm) a poslední vrstvu pro spodní stavbu tvoří podložka pod plovoucí podlahy (5 mm). Je to jakási dřevotřísková deska, za mých mladých let nazývaná "hobra".

VD_11.JPG

Důvody jsou dva:
1./ Stavba by měla být co nejlevnější s maximálním využitím "nadnormativních" zásob (rozuměj ze zbytků).
2./ Materiál se snadno řeže a brousí.

VD_15.JPG

Po opracování jsem pásy (a v některých případech desky) natřel Balakrylem a polepil pásy novinového papíru.

VD_18.jpg

Na styrodur je podložka přilepena lepidlem na polystyrenové podhledy. Kilovka za 98.- Kč. Na lepení styroduru jsem omylem použil Ostafix, kilovka za 319.- :roll:
V H. totiž na místo, kde obyčejně bylo to nejlevnější lepidlo, umístili Ostafix a já po něm "hrábl" automaticky. Když jsem to zjistil u pokladny, tak jsem se styděl to vrátit.... :oops:
Sandy

Další

Zpět na Modelové kolejiště