Slovenska strela M290.0 v TT - Nic pro "počítače nýtů"

Stavba a přestavba lokomotiv všech velikostí. Návody, praxe, materiály, postupy a další.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., sco_27

Re: Slovenska strela M290.0 v TT - Nic pro "počítače nýtů"

Příspěvekod T000.0 » sob 01 lis, 2025 2:02 pm

Určitě podvozek dopředu, vypadá to mnohem líp. Pokud s modelem nechcete jít na nějakou soutěž, tak by možná stálo za úvahu zkrátit karoserii o jedno okno. Slovenská strele je dost dlouhá na to aby si toho na první pohled nikdo nevšimnul (a možná že ani na ten druhý). Ze zkušenosti vím, že si takových nepřesností všimne jen naprostý minimum lidí a to i z řad dlouholetých modelářů.
T000.0

Příspěvekod michal_d » sob 01 lis, 2025 4:43 pm

Na soutěž určitě ne, na to jsou jiní borci. Ale zkracovat skříň určitě nebudu, sice je to pseudomodel, ale zas tam moc být nemusí. Hlavně chci ale aby skříň odpovídala a dala se použít pro stavbu vozu i s modelovým (nebo skoro modelovým) podvozkem. Moje bláznivé omezení na R310 spoustu modelářů nemá. A je docela pravděpodobné, že až dodělám model pro sebe, tak dám data pro 3D tisk k dispozici, a pak si každý může pojezd upravit dle svých poloměrů oblouků...
michal_d

Příspěvekod michal_d » ned 09 lis, 2025 9:43 pm

Tak jsem model zdigitalizoval a narazil na problém... Zatímco v analogu to jezdilo krásně, tak po připojení obou motorů na 1 dekodér Kuehn T65 jede model velmi pomalu, tj. cca od poloviny rozsahu již dále nezrychluje, po nějakém čase (zahřátí motorů?) se to začne ještě horšit, model se zpomalí ještě víc a jede trhaně... Samostatný 1 podvozek se v DCC chová kultivovaně. Předpokládám tedy že uvedený dekodér si neporadí se 2 paralelně spojenými motory. Zkoušel jsem vypnout regulaci zátěže - to dle předpokladu pomohlo s rychlostí, ale zase se model nebyl schopný rozjet "z nuly". Dlouho stál na místě a "vystřelil" z místa...

Obecně jsem tu dohledal, že leckdo s úspěchem digitalizoval 2 motorové lokomotivy, tak doufám, že pomůže jiný dekodér. Nemám doma nic jiného s dráty než Kuehn, takže musím něco koupit - má někdo nějaké doporučení pro 2 coreless motory na 1 dekodéru? Asi sáhnu po nějakém Zimo, ale kdyby byly zkušenosti, tak je to lepší...
michal_d

Příspěvekod Zlámalík » ned 09 lis, 2025 11:34 pm

Bývá problém s coreless motory... Mají jinak indukčnosti a ne všechny dekodéry to zvládají hned, chce to nějaké nastavování.
Zkus CV 9, 53 a 54, viz https://www.kuehn-digital.de/files/T65_de_b.pdf

To samé Zimo, tam se to taky dá nastavovat, po kouscích, až to jezdí ok.
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod michal_d » pon 10 lis, 2025 6:52 am

Zlámalík píše:Bývá problém s coreless motory... Mají jinak indukčnosti a ne všechny dekodéry to zvládají hned, chce to nějaké nastavování.
Zkus CV 9, 53 a 54, viz https://www.kuehn-digital.de/files/T65_de_b.pdf

To samé Zimo, tam se to taky dá nastavovat, po kouscích, až to jezdí ok.

Jj, to jsem taky zkoušel. Víc tomu chutná vyšší frekvence, tedy CV9=2, ale v tom zbytku to byl pokus omyl. Nerozumím regulaci motorů a tak nevím jestli mám spíš snižovat, nebo zvyšovat a který parametr. Víceméně náhodně jsem zkoušel různé kombinace - drobné i větší změny a zlepšení jsem nepozoroval, spíš zhoršení a nakonec to končilo resetem dekodéru. Dám tomu tedy večer ještě šanci...
michal_d

Příspěvekod Bedlisch » pon 10 lis, 2025 7:49 am

Kuehn dekodery jsou celé takové divné. Zkusil bych ZIMO, to má též nastavení pro coreless motory. Jezdil jsem s tím (Maxxon) a fungovalo to. Ovšem co budou dělat 2 motory najednou, těžko říct. Přesně jak píšeš, vypnul bych zpětnou vazbu. Pokud to nepomůže, tak pak asi jedině 2 dekodery.
Bedlisch

Příspěvekod Fefu » pon 10 lis, 2025 8:05 am

michal_d píše: tj. cca od poloviny rozsahu již dále nezrychluje, po nějakém čase (zahřátí motorů?) se to začne ještě horšit, model se zpomalí ještě víc a jede trhaně..

Zkus na zkoušku dát dekodér co nejdál od motoru (zdroj jiskření), něco podobného jsem řešil se zvukem.
TT v paneláku 10800x7050 mm
DR5000,Z21
Fefu

Příspěvekod michal_d » pon 10 lis, 2025 9:49 am

Fefu píše:Zkus na zkoušku dát dekodér co nejdál od motoru (zdroj jiskření), něco podobného jsem řešil se zvukem.

Dál ani dát nejde, ale co by u coreless motoru jiskřilo? Našel jsem článek, který obsahuje nastavení cv pro různé výrobce dekoderů - o výsledku budu referovat...

Zlámalík píše, že problém je malá indukčnost - nepomohlo by tedy zařadit před motory tlumivky?
michal_d

Příspěvekod Zlámalík » pon 10 lis, 2025 10:09 am

Já nepíšu malá, píšu jiná :-)
Ale podle toho článku bych bádal ohledně vhodných nastavení.
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod Fefu » pon 10 lis, 2025 11:11 am

michal_d píše:Dál ani dát nejde, ale co by u coreless motoru jiskřilo?

Pokud nemáš motor brushless :D tak jiskří a čím větší výkon tím jiskří více a dekodér více skáče :lol: . Proto jsem reagoval, že ti to děla od určité zátěže. Byl to jen TIP na zkoušku.
TT v paneláku 10800x7050 mm
DR5000,Z21
Fefu

Příspěvekod marian_r » pon 10 lis, 2025 12:07 pm

Komutátor?
marian_r

Příspěvekod Zdenek Valter » pon 10 lis, 2025 2:26 pm

marian_r píše:

Komutátor?

No co jiného ;-)
To by musel být Brushless tedy bezkartáčový.
Zdenek Valter

Příspěvekod michal_d » pon 10 lis, 2025 3:36 pm

Tak jo, děkuji za školení o motorech a o indukcích :-), to jsou věci kterým moc nehovím. Pocitově nejlepší nastavení je:

Cv9=2
Cv53=2
Cv54=4

Ale pořád se s dobou provozu, a předpokládám, že úměrně s teplotou motorů, model zpomaloval a přestával reagovat na změny rychlosti v druhé polovině rozsahu. Po pauze / vychladnutí to bylo zase nějakou dobu OK.

Nakonec jsem problém vyřešil zcela jinak:

Mám ve zvyku rozpracované modely zkoušet bez mazání převodů. Jak se to opakovaně rozebírá, upravuje atd..., tak je akorát vše mastné a do maziva se chytá bordel, takže na závěr je třeba důkladná očista. Tady zjevně dochází k tomu, že vlivem teploty (ale dle dotyku nic hrozného) se nějak zvyšuje mechanický odpor a regulace s tím začne mít problém. V analogu při regulaci napětím to motory nějak překonají, ale dekodér začne cosi upravovat a výsledkem je zpomalení. Jednoduše řečeno problém se vyřešil citlivým namazáním převodů vazelínou... Nyní model jezdí tak pěkně, jako jezdil v analogu. Což je docela oxymóron, většinou DCC jízdním vlastnostem výrazně pomůže.
michal_d

Příspěvekod michal_d » úte 11 lis, 2025 8:23 pm

Dnes jen ukázka co jak to vypadá uvnitř... Červenohnědý výtisk z PLA je rám s interiérem v jenom kuse. Prostor pro podvozky zasahuje v podstatě jen do nástupních prostoru, kde nijak nepřekáží. Na horní ploše výtisku je ručně rytá deska s propojením a osvětlením interiéru. Čelní osvětlení (jen spodní světla) bude mít diody v prostoru záchodu a topné kabiny, odtud povedou světlovody do čela rámu a na ně navazují otvory ve skříni, které opět opatřím světlovody. K horní DPS jsou středovou chodbičkou mezi kuchyňkami přivedeny kabely od dekodéru, který je schovaný v "břichu" pod podlahou. Vše je zatím propojeno jen provizorně...

M290_15.jpg

M290_16.jpg

Líbila by se mi nějaká "profi" deska nahoře a druhá pak dole s paticí pro dekodér. Obě desky by byly propojeny naletovanými kablíky. Možná, že i čelní světla by pak mohla být na destičkách kolmo k té hlavní (já plánuji dvoubarevné ledky na drátkách vlepit přímo do rámu), ale není tam moc místa vedle podvozků, tak spíš asi ne... Chtěl jsem zkusit navrhnou desku a nechat jí někde udělat (služby typu JLCPB), ale zjišťuji, že co je pro znalé jednoduché je pro mne neřešitelné... Zatím to nechávám otevřené - kvůli 1ks to nemá cenu a jestli by se uživilo třeba 10 desek, aby stálo za to si to od někoho nechat navrhnout a vyrobit zatím nevím...
michal_d

Příspěvekod Zdenek Valter » úte 11 lis, 2025 9:10 pm

michal_d píše:.........
Líbila by se mi nějaká "profi" deska nahoře a druhá pak dole s paticí pro dekodér. Obě desky by byly propojeny naletovanými kablíky. Možná, že i čelní světla by pak mohla být na destičkách kolmo k té hlavní (já plánuji dvoubarevné ledky na drátkách vlepit přímo do rámu), ale není tam moc místa vedle podvozků, tak spíš asi ne... Chtěl jsem zkusit navrhnou desku a nechat jí někde udělat (služby typu JLCPB), ale zjišťuji, že co je pro znalé jednoduché je pro mne neřešitelné... Zatím to nechávám otevřené - kvůli 1ks to nemá cenu a jestli by se uživilo třeba 10 desek, aby stálo za to si to od někoho nechat navrhnout a vyrobit zatím nevím...

JLCPCB dělá minimálně pět desek.
Zdenek Valter

PředchozíDalší

Zpět na Stavba lokomotiv