Princip volby návěstí

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Princip volby návěstí

Příspěvekod HonzaM » stř 29 říj, 2025 10:42 am

Účastník tohoto fóra položil otázku, zda by bylo možné návěstní dekodér MGP upravit tak, aby umožňoval zobrazovat návěsti v plném rozsahu podle současnosti. Nynější systém umožňuje realizovat rychlostní návěstní soustavu ČSD/ČD, v níž lze realizovat na vjezdu návěsti „stůj“. „volno“. „40 a volno“, „přivolávací návěst“ a „předvěst“. Na odjezdovém návěstidle lze zobrazit „stůj“, „volno“, „40 a volno“ a „posun povolen“.
Vjezdová návěst může být závislá na odjezdové, může tedy jít i o znaky „vjezd povolen a očekávej stůj“, „40 a očekávej stůj“ a „40 a očekávej volno“. Ovládání kolejiště lze řešit použitím dvou tlačítek na ovládacím panelu formou „odkud-kam“, případně jako u reléovky s využitím kombinace bílého a zeleného tlačítka, lze tedy při volbě rozlišit zda se jedná o vlakovou nebo posunovou cestu.
Podstatný je princip tvorby návěstí. Návěstní znak se vytváří automaticky podle nastavené cesty, „výpravčí“ se tedy nemusí po zadání cesty starat také o zadání příslušné návěsti, návěstní znak se vytvoří podle postavení výhybek ve zvolené cestě a obsazení kolejí, nemůže se tedy například stát, že by se zobrazila návěst „volno“ (nebo 40 a volno), jestliže je zvolená staniční kolej obsazená.
Systém byl vytvořen pro modulovku a pokud je moje zkušenost, kluby soudobý provoz nerealizují, takže nemožnost realizace kompletní soudobé návěstní soustavy nechybí. Pro výpravčího na modulové stanici je ideální, že mu stačí, že postaví cestu a nemusí se starat o nastavení návěstidel.
Systém je samozřejmě použitelný i na jakémkoli kolejišti, při akceptování shora uvedených možností.
Naposledy upravil HonzaM dne sob 01 lis, 2025 9:32 pm, celkově upraveno 1
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM

Re: Návěsti v systému MGP

Příspěvekod Zlámalík » pát 31 říj, 2025 1:41 pm

Honzo, je fajn, žes založil další vlákno, ale podívej se na svůj příspěvek sem: viewtopic.php?f=7&t=12346&start=15#p344282 - a diskuze skončila o stránku dál totožně. Ten účastník jsem byl já, ale já to teď tady nechci rozebírat, když je výsledek předem daný.
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod freekey » pát 31 říj, 2025 1:55 pm

Ve spolupráci s lidmi z KMŽ Brno pracuji na dekodéru do šachet návěstidel, které už budou umět současné návěsti (rozšíření z 5 na 9 znaků). Mělo by jít o nástupce https://www.kmz-brno.cz/hv-h5b/ Je možné, že časem vznikne i dekodér podobný tomu vašemu.
Https://www.kolejiste.cz
freekey

Příspěvekod Ivan » pát 31 říj, 2025 5:53 pm

Proč je toto téma mezi modelovými kolejišti? Sem rozhodně nepatří, prosím o přesunutí do DCC nebo elektroniky.
TTmini Jizerka III/IV ep. (1.3m2, DR5000, Z21 a MM) ... hlavně že mne to baví!
Ivan

Příspěvekod HonzaM » sob 01 lis, 2025 9:26 pm

Ivan píše:Proč je toto téma mezi modelovými kolejišti? Sem rozhodně nepatří, prosím o přesunutí do DCC nebo elektroniky.

Dal jsem do tohoto tématu, protože popisuje princip vytváření návěsti využitím nastavené cesty, nikoli elektronického řešení ani zapojení ani odkaz na elektronické komponenty. Domníval jsem se, že by tuto informaci mohli stavitelé modelových kolejišť využít.
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM

Zpět na Modelové kolejiště