Zajímavé fotky, odkazy, knihy, ...

Co se nikam nevešlo, neni pro to téma apod.

Moderátoři: milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Zajímavé fotky, odkazy, knihy, ...

Příspěvekod marian_r » stř 20 srp, 2025 6:01 pm

Tentoraz ma v Podbrezovej nepustili fotografovať vagóny na šrotovisku, ale mám celkom dobrý úlovok:

20250817_122754.jpg
marian_r

Příspěvekod Ivan » ned 28 zář, 2025 6:58 am

Zeptám se tady. Loni jsem se rozhodl udělat si knihovnu s nějakými zajímavými publikacemi a tak jsem "zainvestoval " a pořídil sérii osobní i nákladní vozy pana Mahrla a edici Radka Š.
Jsou to skvělé knížky a tak bych chtěl pokračovat dále.

Na mušku mi přišla série Česká nádraží od legendy pana Krejčiříka. Trochu mne zaskočila rozsáhlost, kdy i některé díly jsou rozdělené na dvě části. Reálně mne zajímá více architektu spíše v Čechách než na Moravě, nicméně předpokládám, že se to stejně bude prolínat, vzhledem k vývoji jednotlivých společností. Stručný obsah je třeba zde:
https://www.vydol.cz/o_edici_architektura.html

Jistě je tu spousta z vás, kdo publikace vlastní.
Jsou vskutku tak povedené, jak to na první pohled vypadá?

Ziska tím čtenář i základní přehled o společnostech, které tu vznikaly? Stále v tom mám trochu guláš :mrgreen:
Ivan

Příspěvekod milan ferdián » ned 28 zář, 2025 7:27 am

Ivan

Z důvodu své expráce mám všechny prozatím vydané publikace. Všechny už nekoupíš. Ano, obsah publikací je rozdělený podle železničních společností. Na zadní obálce publikace jsou uvedené jednotlivé díly a v nich obsah, takže máš přehled o kterou oblast se jedná. Výkresy tam jsou, ale některé mají nečitelné data (rozměry) nebo jeden výkresový pohled nebo žádný výkres. U každé stanice=výpravní budova je fotografie. Výběr výpravních budov je obrovský. Nečekej další výkresy drážních staveb, což je velká škoda. Například skladiště, kamenné rampy, záchody, stavědla, lokomotivní remízy a rotundy, kůlny atd.
Aktuální obsah uveden v publikaci je zbarven hnědou barvou.
-m-
Přílohy
Zadní část obálky publikace - kopie.jpg
milan ferdián

Příspěvekod Ivan » ned 28 zář, 2025 8:27 am

Milane, díky za rychlou odpověď. Když to vidím, tak akt asi pořídím všechny :D.

Absence podružných budov a skladišť aspoň zmínkou je škoda. Ovšem myslím si, že to byl od autora záměr, protože pak by byly svazky o půlku tlustší. Stačil by však jen základní přehled...

Koupit nelze jen I. díl, občas se někde objeví po bazarech, tak uvidím...
TTmini Jizerka III/IV ep. (1.3m2, DR5000, Z21 a MM) ... hlavně že mne to baví!
Ivan

Příspěvekod Zlámalík » pon 13 říj, 2025 3:53 pm

Dovolil bych si upozornit na jednu sakra zajímavou knihu...

MF_Plány kolejišť Mini_obálka.jpg

Dlouho očekávané dílko našeho kolegy Milana Ferdiána - 49 plánků na téma "mini":
20x dioramata - návody pro začátečníky či inspirace pro pokročilé
16x "šoupaliště" MSJF - jak zařídit provoz na minimálním dostupném prostoru (plánky pro H0 i TT, ale snadno přenositelné mezi měřítky)
13x minikolejiště - i když to někdy vypadá jako ovál, nikdy to ovál není. Mix TT a H0, opět cekem snadno využitelné i jinde.

Objednávejte zde.

Koláž.jpg
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod Dan Buchtela » úte 21 říj, 2025 4:22 pm

Plány kolejišť V – Střípky z archivu

(autor: Milan Ferdián, vydavatel: Model Scene)

Vydání pátého dílu knihy Plány kolejišť je doslova na dohled.
Všichni, kteří si publikaci předběžně objednávali u Milana Ferdiána prostřednictvím fóra modely.biz, již byli kontaktováni e-mailem.
Pokud by Vám e-mail náhodou nedorazil, napište mi prosím zprávu samostatně, abychom vše ověřili.

Kniha Plány kolejišť V – Střípky z archivu vychází 15. prosince 2025.
Na 240 stranách formátu A4 přináší 63 námětů kolejišť, od malých „kapesních“ projektů až po větší modulové sestavy.
Nechybí popisy provozních možností, žánrové povídky, kapitoly o návěstní soustavě, drážních značkách a orientační kalkulaci nákladů na stavbu kolejiště.
Ilustrace jsou dílem Zdeňka Šindlauera a Adama Imramovského, doplněné o 3D skicy přímo od autora plánků, Milana Ferdiána.

Cena knihy je 989 Kč.
Objednávky je nyní možné potvrdit nebo nově vytvořit přímo na e-shopu Model Scene:
https://www.model-scene.cz/plany-kolejist-v-stripky-z-archivu-kniha
Přílohy
Titul_plany_V.jpg
MF_Plany_V_preview_1.jpg
MF_Plany_V_preview_4.jpg
Dan Buchtela

Příspěvekod Ivan » úte 21 říj, 2025 6:53 pm

Roky strádání, nyní hned dvojnásobné žně!

Osobně se těším na obě publikace.
TTmini Jizerka III/IV ep. (1.3m2, DR5000, Z21 a MM) ... hlavně že mne to baví!
Ivan

Příspěvekod hank » úte 21 říj, 2025 7:10 pm

Zjistil jsem, že různé modelářské e-shopy včetně některých českých nabízejí tuto knihu švýcarského modeláře dioramat Marcela Ackla. Autor se věnuje modelářství už 50 let a lze ho nepochybně označit za jednoho z evropských modelářských mistrů, nicméně ve většině e-shopů postrádám v nabídce knihy jednu zásadní informaci: Marcel Ackle pracuje téměř výhradně v měřítku 1:35, čili většina z jeho postupů a technik je v obvyklých tuzemských železničně modelářských velikostech použitelná jen omezeně. Nepochybuji však o tom, že může přinést bohatou inspiraci všem, kdo tvoří dioramata s jinými než železničními náměty, modely různých hospodářských a polních úzkorozchodek, zahradní železnice, případně těm, kdo pracují ve velikosti 0.

Odkaz na blog autora:
https://www.feldbahn-modellbau.ch/
... i my dědci ještě můžeme být všelijak užiteční...
Es ist viel später als du denkst.
hank

Příspěvekod Zlámalík » úte 21 říj, 2025 7:15 pm

Plány kolejišť - Mini

(autor: Milan Ferdián, vydavatel: Jiří Zlámal & bookla)

Dobré zprávy se hrnou ze všech stran! Kniha plánů minikolejišť je hotová a zítra již první výtisky poputují k zákazníkům, kteří si objednali u TTmodeláře.
Kdo jste objednávali přímo u mne, můžete se již brzy těšit také, kniha k Vám poputuje co nevidět, podle dohodnutého způsobu zaslání či předání.

2025-10-21 13.09.02 (1200).jpg

2025-10-21 20.44.11 (1200).jpg

2025-10-21 20.42.53 (1200).jpg

Neváhejte, Vánoce se blíží a Vaši blízcí budou jistě rádi za tip na skvělý dárek pod stromeček :idea:

Cena 895 korun, objedávejte zde: https://ttmodelar.eu/plany-kolejist-min ... n-fer-mini
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Předchozí

Zpět na Nezařazeno (off topic)