Kolejiště H0 s fiktivní předlohou

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Kolejiště H0 s fiktivní předlohou

Příspěvekod Ivan » stř 24 zář, 2025 6:21 pm

Nejprve dolaď koleje, budovu pak zvolit a ohledem na daný prostor a velikost kolejiště.

Já chtěl původně Zruč, nízká dlouha budova a při stavbě mi jeden zdejší kolega poradil, že se nehodí, protože mám stanici v oblouku. A měl pravdu, skončil jsem u upravené 16H.

Samozřejmě ne vždy málo kolejí rovna se malá budova, ale dá se tím na začátek řídit.
TTmini Jizerka III/IV ep. (1.3m2, DR5000, Z21 a MM) ... hlavně že mne to baví!
Ivan

Příspěvekod petehasky » sob 27 zář, 2025 3:42 pm

Zlámalík píše:Já bych do toho nerad zasahoval, ale šířka těch segmentů byla dána jako 50 cm - viz ten úvodní obrázek.
Ono to v praxi bude muset být někde 50 a někde 30 a někde jinak, ulička prostě nebude rovná, ale získá se místo možná i na tu spirálu :-)

Bacha jen, že na rozumný pohyb mezi tím U je potřeba aspoň 80 cm, aby se tam šlověk vešel a otočil. Jinak to bude dost nepohodlné.
Viz odkaz výše na kolejiště do L, tam se řešil podobný problém.

Zalezi na vypravcim :D ja mam 70 a litam po Bechynce jako laň, ale teda pod 60 bych uz nesel
MODELS KITCHEN
Ve stavbě modelu Bechyňky
https://www.facebook.com/ModelsKitchenCZ
petehasky

Příspěvekod Rimod » čtv 02 říj, 2025 7:41 pm

Dobrý večer, něco jsem si přemýšlel a teď mě zajímá Váš názor, plno lidí má jiné preference a mě by zajímalo kdyby tady všichni měli prostor 150×330, jak by s ním naložili, proto Vás prosím jestli byste prosím tady nepopsali, ze kdyby jste to měli vy tak jestli by to bylo účko, klasickej ovál atd. Předem děkuji za Vaše návrhy a rozházené kolejí...
Kdyby byl někdo akční tak budu rád i za plánek kolejí a tak...
Rimod

Příspěvekod Fefu » čtv 02 říj, 2025 8:08 pm

Můj názor je dát projektu trochu čas a nechat ho takzvaně vyhnít. Osobně jsem po třech letech sledování tohoto fóra změnil úplně všechno, co jsem původně zamýšlel. Takže klid – ono se to stejně ještě desetkrát překope, než se vůbec začne stavět. :D
TT v paneláku 10800x7050 mm
DR5000,Z21
Fefu

Příspěvekod Rimod » pát 03 říj, 2025 5:30 am

Děkuji moc za odpověď
Rimod

Příspěvekod Sandy » pát 03 říj, 2025 6:32 am

Máš-li někde volný prostor 160 x 300, chceš jezdit a při tom přemýšlet o vlastní stavbě, tak mám k dispozici toto kolejiště:
https://www.rajce.idnes.cz/sandyh0/album/kolejiste-h0-300-160-co-s-nim/1583161887

Je k mání za odvoz a za slib, že v případě jeho likvidace zachováš část s výhybkami. Jejich ovládání je naprostý unikát....

(Nabídka platí pro kohokoliv jiného. Viděl bych ho jako návštěvnické kolejiště pro toho, kdo má dost prostoru a pořádá pravidelné výstavy. Nejsem autorem. Dostal jsem ho na zlikvidování, ale je mi ho líto. I když je to středověký relikt..... :roll: )
Sandy

Příspěvekod Sandy » pát 03 říj, 2025 7:16 am

Ještě pro představu. Před třiceti lety jsem začal (než mě s ním manželka vyhodila) v obýváku stavět kolejiště s tímto námětem:
https://www.rajce.idnes.cz/sandyh0/album/planky/209861828.
Základem byly dva rámy 160 x 160cm.

Skryťák by mohl vypadat takhle:
https://www.rajce.idnes.cz/sandyh0/album/planky/209861520

U MF se tento námět, myslím, jmenuje Dlouhá Lhota.
Sandy

Příspěvekod Michal Šuhajda » pát 03 říj, 2025 9:41 am

Mě to trochu leželo v hlavě už od začátku a zkusil jsem zkreslit jeden nápad. Teď přijde od Rimoda výzva - to skoro vypadá jako bychom se domluvili. Ale není to tak.
Byl bych ho zveřejnil už včera, ale ještě jsem dopisoval legendu. V noci se mi to povedlo, tak sem s ní.
Kostelec
4. epocha
Velikost: H0, kolejivo Tillig Elite / Pilz
Rozměry: 3,25/1,5m – tvar U

Kolejiště bylo navrženo především pro příznivce posunu ve stanici. Kostelecká stanice je skutečným středobodem celého dění. Je zde vytvořený menší nákladový obvod a malá strojová stanice (depo). Zbytek kolejiště provozně doplňuje stanici v podobě trati klesající do skrytého nádraží (SN) a lokálky do koncové stanice Bíloves.
Ve skryté části se počítá se „šuplíkovým SN“. Samozřejmě je možné nahradit šuplík klasickým SN, ale šuplík umožní výrazně prodloužit užitečné délky odstavných kolejí na úkor zhlaví. Šuplík má též podstatně menší nároky na výšku – v případě problémů není nutno dosáhnou někam dozadu, stačí si šuple vytáhnout.

Kostelec je okresní město kdesi v Sudetech. Je to skutečně centrum celého kraje, kam se lidé sjíždějí do škol, úřadů, samozřejmostí je okresní nemocnice. Ve městě je i několik průmyslových podniků, ale jde spíš o menší textilní podniky, strojírenský podnik a papírnu. Ovšem jedná se menší podniky, z nichž žádný nemá vlastní vlečku. Vzhledem k tomu, že zboží vyvážejí do celé republiky i za hranice, především po železnici, velmi výrazně využívají k nakládce zboží prostory místní stanice.
Stanice byla kdysi odbočkou. Neúprosné dějiny, díky kterým se uzavřela státní hranice, ač je za ní oficiálně spřátelená lidová Rzecpospolita, přetnuly bývalou mezinárodní trať kousek za Kostelcem. Takže tu dnes v Kostelci trať končí, ale přece jen něco z puncu bývalé hlavní trati zbylo, tak sem dodnes zajíždějí rychlíky z vnitrozemí.
Okolní krajina je místo, kde se mírné kopečky mění v hory, tomu odpovídají i sklony tratí, které překračují 20%0 u hlavní trati a 30 %0 u lokálky.
Místní trať vycházející z Kostelce dále do hor, byla kdysi odbočkou, které vedla též přes hranici. Zmar trati dokončila armáda, která poblíž hranice zřídila výcvikový prostor, a díky tomu byla lokálka utnuta za Bílovsí. Nicméně i na tomto kousku trati je poměrně hustý provoz. Osobní vlaky zajišťují M152.0 + Baafx. Ve špičkách je k vidění souprava ve složení M152.0+Baafx+M152.0. Mimo špičky jezdí motorák sólo.
Nákladní dopravu vytěžuje především odvoz štěrků z vlečky lomu, zboží pro Bíloves a přilehlé obce a občas ji zpestří nějaký vojenský transport. V případě zájmu je možné doplnit kusou kolej k sýpce nebo ZZN.
Kostelecká Stanice má 4 dopravní koleje č.1-4 . Koleje 1,2, mají dlouhá nástupiště, kolej č. 4 u výpravní budovy má krátké nástupiště pro motorové vlaky z lokálky. Kolej č. 3 slouží pro nákladní vlaky. Na straně výpravní budovy je manipulační kolej č.6 /6A, u které stojí původní skladiště s rampou. Sem se vozí především kusové zboží pro nepravidelné zákazníky. Kusou kolej 6A využívají především uhlíři.
Na druhé straně stanice je novější nákladový obvod, kterému dominuje velké skladiště s bočními i čelními rampami. U volné skládky na koleji 7B jsou odstaveny vozy Raj/Uacs s cementem, ze kterých se čerpá cement do nákladních aut. Na koleji 7A stojí dvojice kotlových vozů které dovezly LTO. Koleji 5B vede ke skladišti a čelní rampě. U koleje 3B je krátká boční rampa. Jednotlivá místa využívají k nakládce výše zmíněné průmyslové podniky.
Strojová stanice obhospodařuje motoráky M152.0 a přívěsné vozy Baafx. Doma jsou zde i motorové lokomotivy zajišťující staniční zálohu a nákladní dopravu na lokálce.
Obrázek nám zachycuje kolejiště ve chvíli, kdy na 4.k přijel Orchestrion s vlekem z Bílovsi. Na 1.koleji čeká na odjezd Brejlovec s čtyřvozovým rychlíkem. Jen co přestoupí cestující z Motoráku vyrazí do Týniště, kde k rychlíku připojí další vozy, Brejlovce vystřídá Bobina a bude s ním pokračovat do Hradce a Prahy.
Po odjezdu rychlíku, ale bude ve stanici stále čilo. Motorák musí objet, aby měl připravený další vlak do Bílovsi. Tranzistor si dojede do depa doplnit naftu a Pn vlak ze třetí koleje bude rozposunován. Z vozů ve stanici záloha (zatím v remíze) sestaví nový Pn vlak do vnitrozemí.
I v Bílovsi stanici to žije. Posunovači vyskákali z hytláku ( Dsk) a odpojili lokomotivu i vozy. Hektor objede, vozy odstaví na kusou kolej a dojede si na vlečku pro plné sypáky (Sas/ Faccs). Po připojení služebního vozu bude mít připravený Mn vlak zpět do Kostelce. Ten ovšem vyrazí až poté co na první kolej přijede MOs..

Tak tohle bych si klidně postavil a dovedu si představit, že by mě ani provoz neomrzel. Samozřejmě je to pro aktivní modeláře, protože kochání se jízdou kroužící soupravy se tady realizuje obtížně ;)

Až budete mít púřečteno, doplním obrázek, ale předtím Vás musím trochu napnout :)

Drawing coming soon :D :D
-MiŠ-
Velikost H0, ČSD
Jméno a příjmení je v nicku, nemám potřebu se skrývat
Michal Šuhajda

Příspěvekod Rimod » pát 03 říj, 2025 6:17 pm

Prosím nenapínej, shodoui okolností mám v Červeném Kostelci babičku....
Úplně sedí
Rimod

Příspěvekod Rimod » pát 03 říj, 2025 6:28 pm

Mimochodem super nápad :D :D :D :D :D opravdu moc díky
Rimod

Příspěvekod Michal Šuhajda » pát 03 říj, 2025 7:51 pm

Tak konec napínání. :!:
Je to jen úprava původního nápadu.
Když už jsem měl dokresleno, říkal jsem si, že vedle výpravní budovy v Bílovsi je takové volné místo. Možná by se tam hodila ještě jedna kusá kolej k sýpce. Nebo může být u předního okraje, nebo....
Přílohy
H0-Kostelec.jpg
Naposledy upravil Michal Šuhajda dne pát 03 říj, 2025 7:58 pm, celkově upraveno 1
-MiŠ-
Velikost H0, ČSD
Jméno a příjmení je v nicku, nemám potřebu se skrývat
Michal Šuhajda

Příspěvekod Rimod » pát 03 říj, 2025 7:56 pm

opravdu krása, děkuji moc
Rimod

Příspěvekod Ivan » pát 03 říj, 2025 9:12 pm

Michale, jsi mistr. Mne se to moc líbí, není tam kroužení, ale posunem se jde zabavit na hodiny.
Možná by šla trochu zúžit část menší stanicí, aby byl lepší přístup.
TTmini Jizerka III/IV ep. (1.3m2, DR5000, Z21 a MM) ... hlavně že mne to baví!
Ivan

Příspěvekod petehasky » sob 04 říj, 2025 8:22 pm

Krasnej planek nemit realnou predlohu uz stavim
MODELS KITCHEN
Ve stavbě modelu Bechyňky
https://www.facebook.com/ModelsKitchenCZ
petehasky

Příspěvekod Zlámalík » sob 04 říj, 2025 9:14 pm

Michale, tohle je paráda.
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky