Listopad 2025
Před lety, když jsem začal stavět předchozí kolejiště a rozhodl se pro digitální ovládání, tak jsem za významnou výhodu považoval skutečnost, že není třeba žádný ovládací panel, že se dá kolejiště ovládat z pc. Postupem času jsem ale došel k poznání, že počítač je sice fajn, ale ovládací panel by určitě bodnul. To ruční cvakání přepínači má svoje kouzlo. Jednak i pro mne, ale taky si myslím, že bude přitažlivější pro vnuky, kteří občas projeví zájem "prohnat mašiny". Cvakání myší na monitoru jim moc nejde, dlouho trvá, než se kurzorem správně trefí na symbol na displeji, chybí jim ještě pevná počítačová ruka. Věřím, že přepínače jim udělají dobře.
Rozhodl jsem se, že si ovládací panel nechám vypálit laserem. Jelikož však nemám žádnou zkušenost s CAD programy, věnoval jsem převážnou část minulého měsíce prokousávání se softwarem LibreCad. Ne, že bych ho snad nějak dokonale ovládl, ale zvládl jsem připravit podklady pro laser. Ještě mi chybí pár detailů a data odešlu do výroby. Objednal jsem si k tomu nějaký TCO modul, FBO modul mám doma už z dřívějška. Rád bych do toho panelu taky zabudoval XBusBox (
https://www.fucik.name/masinky/XbusBox/), jeden mám ještě doma, ale na ten mám připravené jiné místo v rámu kolejiště. Takže jeden tento XBusBox mi bude chybět. Nepodařilo se mi najít, že by to nyní někdo nabízel (já to kdysi koupil na Digi-CZ, ty ale dnes již nefungují). Nevíte náhodou někdo, kde by se to dalo pořídit?
Ano, tím dlouhým předchozím úvodem jsem chtěl vlastně jen říct, že za listopad nemám žádné fotky.