belgarat píše:...
Prakticky: pokud mi ty vozy nebudou překážet tam, kde zrovna stojí, tak je odvěsím, odjedu, najede na ně lokomotiva od Mn a odveze je (jak jsem psal, přesné předpisy neznám a nevím, jestli lze odjet z koleje, kde jsem zanechal část zátěže, jistě by to bylo popsané ve staničním řádu dané stanice, tady z okolí takový případ neznám). Jenže to bys musel mít rozpojovače co cca délka vozu vedle sebe. Ale proč složitě? Takže buď:
- tyto vozy budeš mít hned za lokomotivou, tedy popotáhneš na příslušný odpojovač na 1, 2 či 3, necháš tam zbytek, přejedeš někam jinam (asi by šlo právě využít 4), tam je necháš a vrátíš se pro zbytek. Připojíš, odjedeš.
- vozy budou na konci, takže vytáhneš celé ven, zajedeš na nějakou jinou (viz víše), odpojíš konec na nejbližším rozpojovači a vrátíš se se zbytkem. Odjedeš. (nejvíc modelové, nepopotahuješ)
- vozy budou na konci stejně jako předchozí, popotáhneš na příslušný odpojovač na 1, 2 či 3, necháš tam zbytek, přejedeš někam jinam (ne na 4). Odjedeš. Tady nevím jestli lze, protože posun nekončí na stejné koleji jako začal.
- nepředpisově provedeš popotažení nad rozpojovač, odvěsíš a odjedeš.
Pokud vozy odstavíš na 4, pak si je zde vyzvedne loko Mn a zajede s nimi na nějakou dopravní kolej a odjede. Jak asi víš, vlak nesmí odjet z manipulační koleje. A měla by se provést zkouška brzdy (asi stačí zjednodušená), takže po konci posunu by měl být chvilku klid. A jen malá poznámka, pokud modeluješ hlavně parní dobu, Ds je řazen za lokomotivou, aby osádka vozu v zimě nezmrzla, takže při posunu pendluje spolu s lokomotivou, odvěšuje se až za ním, topná spojka zůstává spojená. Takže pokud máš dostatečně dlouhé koleje, dej odpojovače tak, aby se ti mezi ně a návěstidlo vešla jak loko, tak Ds, ať nemusíš zbytečně popotahovat. Samozřejmě platí, že si můžeš dát těch rozpojovačů na jednu kolej i víc a při příjezdu si hned pohlídat, že zastavíš tak, aby jsi stál daným místem hned nad rozpojovačem. Ovšem ve skutečnosti už by například v koleji 2 žádné přechodové můstky nebyly.
Pro ostatní: Jsou tu znalci předpisů, aby mi případně některé chybné věci vyvrátili? Jak píšu, nejsem praktik ani znalec D1, popisuji pouze to, co jsem se dočetl z různých knížek pro modeláře, tak ať tu nešířím nepravdy.