Kolejiště H0 s fiktivní předlohou

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Kolejiště H0 s fiktivní předlohou

Příspěvekod Rimod » pon 22 zář, 2025 7:39 pm

Mám za plánky jen toto.
Přílohy
PlanKolej-a-800x600.jpg
PlanKolej-a-800x600.jpg (104.51 KiB) Zobrazeno 1041 krát
Rimod

Příspěvekod Zlámalík » pon 22 zář, 2025 8:07 pm

Tuhle jsem myslel: https://www.databazeknih.cz/knihy/plany ... ist-306028

Řešením může být i přesuvna. Viz moje "lineární" kolejiště na okně a k tomu video.
Tam můžeš i objíždět lokomotivou soupravu a vůbec dělat fůru věcí.
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod Ivan » úte 23 zář, 2025 8:48 am

Rimod píše:Mám za plánky jen toto.

Tyhle pláujinky mám taky, doporučuji se jimi moc neřídit.

V principu mi tvůj koncept přijde ok. Tu vlečk bych určitě otočil a zaustil do stanice. Jsou samozřejmě i vlečky ze širé trati, ale nemáš tolik místa, do stanice to bude vhodnější.

Určitě to dej do programu, on papír snese hodně a geometrie je neúprosná. Já používám Scarm ve verzi zdarma. Tvoje kolejiště v něm asi půjde nakreslit. Je to jednoduchý program, ale proto ho mám rád. Flexi umí, výškové řešení taky, jen to 3D je k ničemu

Když nemáš knih od Milana Ferdiana, hodně plánků je zde na fóru v kategorii plánky kolejiště (bohužel se to blbě hledá) a dost jich je zde
https://www.zeleznicni-normalie.cz/piwi ... category/8

Doporučuji si dát něco dobrého k pití a věnovat jejich studii čas. Nemusíš stavět konkrétní kolejiště, ale jednotlivé části a řešení ti pomohou najít, co chceš. Že je to často v jiném měřítku nevadí.

A ještě jedna rada. Doporučuji velmi udělat kolejiště jako segmenty a začít třeba jen malou stanici. Získaš pak představu, jakou fůru času to sežere+a samozřejmě peněz).
Vše je otázka, jak si moc hrát s detaily.

Já nakonec skončil u mini, které letos dokončim po 7 letech. Jsou tu ale borci, kteří za poloviční čas zvládli mnohem větší kolejiště.
TTmini Jizerka III/IV ep. (1.3m2, DR5000, Z21 a MM) ... hlavně že mne to baví!
Ivan

Příspěvekod Ivan » úte 23 zář, 2025 8:56 am

Aha, teď koukám na rozměry. Šířka 130 a tvar do U včetně vjezdu do SN určitě v H0 nedáš. V TT potřebuješ na oblouk do SN 70 cm na šířku, to tu ale někdo psal.

Mezi segmenty to chce 1m prostoru na šířku, krajní segment s nadraz by v TT stačil 40 cm. Takže jen v TT potřebuješ min 2 metry, v H0 přesně nevím, ale bude to min o 1/4 více.
Ivan

Příspěvekod Michal Šuhajda » úte 23 zář, 2025 9:57 am

Ahoj,
pro udílení rozumných rad, by to chtělo v první řadě vědět jakou velikost / měřítko uvažujete. Dost se divím, že se na to ještě nikdo nezeptal.
Podle toho nákresu (délka stanic, poloměry to vypadá na "Zetko" možná i N, ale tam je nejmenší základní poloměr R1 192 mm, takže na smyčku to bude chtít aspoň 43 cm šířky.
Pro řešení bez smyčky (Větší velikosti) se nabízí jako inspirační námět úsek trati Stupno - Radnice. Ve Stupně je větší úvraťová stanice, na širé trati trati bývala vlečka do primalexu v Břasích a trať končila v radnicích, kde nebyl kamenolom, ale uhelné doly a dodnes je tam velké silo u stanice
-MiŠ-
Velikost H0, ČSD
Jméno a příjmení je v nicku, nemám potřebu se skrývat
Michal Šuhajda

Příspěvekod Dovi » úte 23 zář, 2025 10:22 am

Michale,
to je krásný důkaz pořekadla, že pod svícnem bývá největší tma... :-)

Clipboard_Kolejiště_H0_s_fiktivní_předlohou.png
Clipboard_Kolejiště_H0_s_fiktivní_předlohou.png (2.28 KiB) Zobrazeno 913 krát

Velikost H0 (a implicitně i její měřítko 1:87) je totiž uvedena v názvu celého vlákna.

Ale nic si z toho nedělej, taky se mi to stává, a naposledy právě teď před pár minutami, když jsem si četl Tvůj příspěvek.

Bylo mi to ale divné, protože jsem od předvčerejška "nějak" věděl, že kolega to plánuje v hánule.
Čili že to tam někde "zasunuté v textu" musí být uvedeno (páč kde bych k tomu jinak přišel, že jo).
Tak jsem proletěl vlákno, a teprve až pak jsem se (znova) pozorně zadíval na jeho název a rozesmál jsem se nad vlastní provozní slepotou..

__

Poznámka:
Ten na 1. straně zřejmě jen v rychlosti nastřelený, nereálně malý poloměr oblouku případné zpětné smyčky apod. (při malé disponibilní hloubce), to je samozřejmě jiná věc.
- v dětství H0 a potom N
- teď už si jen občas hraju (nemodelařím) s H0, H0e, H0f, N a TTm, DC+DCC
Dovi

Příspěvekod Rimod » úte 23 zář, 2025 11:07 am

Poznámka:
Ten na 1. straně zřejmě jen v rychlosti nastřelený, nereálně malý poloměr oblouku případné zpětné smyčky apod. (při malé disponibilní hloubce), to je samozřejmě jiná věc.[/quote]

Přesně tak jen jsem rychle nahodil jsem to cca bude vypadat a taky se kvůli tomu ptám Vás těch zkušenějších a tímto děkuji a jsem moc rád za tyto ceně rady.
Rimod

Příspěvekod Rimod » úte 23 zář, 2025 11:08 am

Ivan píše:
Rimod píše:Mám za plánky jen toto.

Tyhle pláujinky mám taky, doporučuji se jimi moc neřídit.

V principu mi tvůj koncept přijde ok. Tu vlečk bych určitě otočil a zaustil do stanice. Jsou samozřejmě i vlečky ze širé trati, ale nemáš tolik místa, do stanice to bude vhodnější.

Určitě to dej do programu, on papír snese hodně a geometrie je neúprosná. Já používám Scarm ve verzi zdarma. Tvoje kolejiště v něm asi půjde nakreslit. Je to jednoduchý program, ale proto ho mám rád. Flexi umí, výškové řešení taky, jen to 3D je k ničemu

Když nemáš knih od Milana Ferdiana, hodně plánků je zde na fóru v kategorii plánky kolejiště (bohužel se to blbě hledá) a dost jich je zde
https://www.zeleznicni-normalie.cz/piwi ... category/8

Doporučuji si dát něco dobrého k pití a věnovat jejich studii čas. Nemusíš stavět konkrétní kolejiště, ale jednotlivé části a řešení ti pomohou najít, co chceš. Že je to často v jiném měřítku nevadí.

A ještě jedna rada. Doporučuji velmi udělat kolejiště jako segmenty a začít třeba jen malou stanici. Získaš pak představu, jakou fůru času to sežere+a samozřejmě peněz).
Vše je otázka, jak si moc hrát s detaily.

Já nakonec skončil u mini, které letos dokončim po 7 letech. Jsou tu ale borci, kteří za poloviční čas zvládli mnohem větší kolejiště.

Děkuji především za odkaz a provedu.
Rimod

Příspěvekod prcek » úte 23 zář, 2025 11:10 am

Rimod píše:
Zlámalík píše:Máš možnost sehnat či půjčit Plány kolejišť - I. díl od Milana Ferdiána? Tam jsou na začátku krásné typické příklady.

Bohužel možnost nemám, ale skusím něco vymyslet.
:D

Nevím odkud jsi, ale existují knihovny.
https://www.knihovny.cz/Record/svkhk.HK ... d=32457353
--
Všechno je snadné, než to zkusíš sám.
prcek

Příspěvekod Rimod » úte 23 zář, 2025 11:25 am

prcek píše:
Rimod píše:
Zlámalík píše:Máš možnost sehnat či půjčit Plány kolejišť - I. díl od Milana Ferdiána? Tam jsou na začátku krásné typické příklady.

Bohužel možnost nemám, ale skusím něco vymyslet.
:D

Nevím odkud jsi, ale existují knihovny.
https://www.knihovny.cz/Record/svkhk.HK ... d=32457353

U nás je nedostupná...
Rimod

Příspěvekod HonzaM » úte 23 zář, 2025 11:34 am

Při plánování kolejiště je dobře si rozmyslet co je pro tebe základní požadavek, protože všechno nelze splnit v rámci podmínek daných například prostorem který lze využít, rozměrem (tedy zejména H0, TT, N nebo Z), to je v tomto případě dáno tím, že již asi nějaké vlaky máte, financemi které do toho hodláš vložit. Prakticky všechno v reálném životě je kompromis. Záleží-li například na tom, aby provoz co nejvíce odpovídal realitě, tedy aby bylo možné realizovat například manipulaci, posun, někdo ale dává přednost sledování provozu s více vlaky, třeba ovládaných aplikací z PC a nezajímá ho provoz třeba s koncovým nádražím kde je třeba nutné objíždění soupravy, někdo má raději v principu ovál, někdo má raději koncovou trať zakončenou smyčkami, třeba skrytými. Je také dobře zvážit důsledky, které si nemusíš hned uvědomovat. Konkrétně například skryté nádraží. Důvod jeho použití je jasný, mít na kolejišti k dispozici co nejvíc vlakových souprav. Jenže je dobré si uvědomit, že je potřeba mít možnost vyřešit problémy jako třeba vykolejení, odpojení vozů které ve skrytém nádraží zůstanou a další vlak do nich narazí. A je také potřeba mít možnost údržby nebo opravy. například dostat se k vadnému přestavníku výhybky horního patra.
Dalším bodem k rozhodování je zda má kolejiště co nejvíc odpovídat realitě, nebo na plochu která je k dispozici nacpat co nejvíc tratí a nádraží, takže se v různých úrovních tratě proplétají a kříží. Třeba v jednom publikovaném návrhu kolejiště se trať obloukem vrátí pod toto nádraží a vjede do tunelu. Nebo trať vedoucí z nádraží toto nádraží následně nadjížídí po mostě. Pro někoho může být cílem mít co nejdokonalejší detaily, někdo dá přednost mít hodně tratí a možností provozu vlaků, ale dokonalost krajiny pro něj není podstatná.
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM

Příspěvekod Michal Šuhajda » úte 23 zář, 2025 12:33 pm

Dovi píše: 
Michale,
to je krásný důkaz pořekadla, že pod svícnem bývá největší tma... :-)
Příloha Clipboard_Kolejiště_H0_s_fiktivní_předlohou.png je dlouhodobě nedostupná.

Velikost H0 (a implicitně i její měřítko 1:87) je totiž uvedena v názvu celého vlákna.
Ale nic si z toho nedělej, taky se mi to stává, a naposledy právě teď před pár minutami, když jsem si četl Tvůj příspěvek.
Bylo mi to ale divné, protože jsem od předvčerejška "nějak" věděl, že kolega to plánuje v hánule.
Čili že to tam někde "zasunuté v textu" musí být uvedeno (páč kde bych k tomu jinak přišel, že jo).
Tak jsem proletěl vlákno, a teprve až pak jsem se (znova) pozorně zadíval na jeho název a rozesmál jsem se nad vlastní provozní slepotou..
Poznámka:
Ten na 1. straně zřejmě jen v rychlosti nastřelený, nereálně malý poloměr oblouku případné zpětné smyčky apod. (při malé disponibilní hloubce), to je samozřejmě jiná věc.

Taky způsob, jak ze sebe udělat vola. :roll: Přitom jsem si několikrát prošel příspěvky, obrázky atd. a nadpis nevidím.
No nic, omlouvám se tímto Rimodovi za svou slepotu.

Pokud to má být v H0 na daných rozměrech, tak určitě bez oblouků, protože H0 kolej při poloměru 425. Spíš bych uvažoval o variantě kolejiště do O (kolem stěn místnosti) . Něco jako má/ měl Mcx https://parostroj.net/modely/kolejiste/modulove_kolejiste.htm
Dostat se na aspoň minimální výšku pro SN (cca 10 cm) znamená buď šílené sklony > 35mm/m, nebo nějaké jiné omezení totéž platí pro nadjetí tratí (cca 6,5 cm), takže v původním řešení bych se SN moc nepočítal. Při posunu výhybky - rozdělení tratí hned ke stanici to bude lepší, ale taky žádná výhra.
Člověk nepotřebuje rovnou kreslící program, pro základní proporce stačí čtverečkovaný papír a tužka. Rázem se objeví, že to co se vešlo v prvním návrhu nebude ve skutečnosti tak malé...
Přikládám obrázek, kde jsme překreslil původní námět v měřítku. Základní rozměry jsou kótované, poloměry oblouků jsou 450 mm, použité výhybky jsou Tillig/ Pilz 15°/R425mm. Tak jen pro přesnější představu a lehké vystřízlivění.
- téměř zmizela širá trať
- na vlečku kamenolomu nezbylo místo
- ve větší stanici se na kolej vejde Hektor a 5-6 4n Vozů (např. Raj/ Uacs)
- mezi odbočkou a "vjezdem" do SN klesne trať cca o 3,5 cm (při 35 promile), pokud stejně nastoupá trať do koncové bude výška nad SN max 7 cm )
- Koleje v SN budou mít cca 1,4 m + 30 cm přesuvna na konci
Přílohy
H0-Rimod.jpg
Naposledy upravil Michal Šuhajda dne úte 23 zář, 2025 12:44 pm, celkově upraveno 1
-MiŠ-
Velikost H0, ČSD
Michal Šuhajda

Příspěvekod Zlámalík » úte 23 zář, 2025 12:41 pm

Já bych do toho nerad zasahoval, ale šířka těch segmentů byla dána jako 50 cm - viz ten úvodní obrázek.
Ono to v praxi bude muset být někde 50 a někde 30 a někde jinak, ulička prostě nebude rovná, ale získá se místo možná i na tu spirálu :-)

Bacha jen, že na rozumný pohyb mezi tím U je potřeba aspoň 80 cm, aby se tam šlověk vešel a otočil. Jinak to bude dost nepohodlné.
Viz odkaz výše na kolejiště do L, tam se řešil podobný problém.
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod Michal Šuhajda » úte 23 zář, 2025 12:46 pm

Ahoj,
Na tom prvním obrázku to čtu 30 / 130 cm.
jestli je to 50/ 150 tak jedině dobře, ale taky žádná výhra pro H0. Ale už by šlo např pootočit stanice, nebo u horní trati přidat dva oblouky.
Pokud by se SN řešilo jako šuplík, tam minimální výška nevadí. Jen se šuplík nesmí potkat např. s přestavníkem v horní stanici.
Přílohy
H0-Rimod02.jpg
-MiŠ-
Velikost H0, ČSD
Michal Šuhajda

Příspěvekod Ivan » úte 23 zář, 2025 1:25 pm

Když se ptal tazatel na programy, tak nějaké návrhy padly.

Já také nejraději vymýšlím úvodní koncept jen a tužkou, pravítkem a případně kružítkem.
Ještě je možný eden přístup. Stáhni si šablony na kolejivo, vytiskni, výstřihej a zkus něco poskládat, ať dostaneš trochu představu o prostoru.

A pak samozřejmě otázka měřítka. Lpíš na H0? Já měl také nějaké staré vlaky v TT, ale nakonec jsem se rozhodl nepoužívat z důvodu malé spolehlivosti v provozu a také je to dnes fakt jinde i consw týče vzhledu.
U TT jsem zůstal, je to ještě vcelku měřítko a detaily a k dispozici dost vozů našich končin.
N je velmi lákavé z hlediska prostoru, je to však horší a vozidly, pakliže trvala na ČD/ČSD. Ale jsou... Třeba pro současnou epochu se toho dá poskládat dost.

Myslím , že k přemýšlení toho máš hodně a na závěr ještě rada - nespěchej, plánuj důkladně, vyplatí se to :wink

Edit
Mimochodem, Michalova kolejiště jsou pěkné návrhy.
Ivan

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště