Podklady pro stavbu vozů Uacs (Raj )

Stavba a přestavba nákladních a osobních vozů všech velikostí. Návody, praxe, materiály, postupy a další.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Podklady pro stavbu vozů Uacs (Raj )

Příspěvekod Milan.D. » sob 31 srp, 2024 11:45 am

Určitě spolu mohou jezdit, mám od obou výrobců několik kusů. Lepty nabízí více výrobců, já je mám od Detailu, tam je o proti jiným sadám i zábradlí brzdařské plošiny. Obtisky na tento typ nabízí Bramos ale i jiní výrobci např. p. Jiran a další. Počítám s tím že vozy od obou výrobců budou jezdit spolu v soupravě, podle mne jsou u obou proporce v pořádku, největší viditelné rozdíly jsou v provedení nádob, např. viditelné svary u Roca, ale zase tam chybí ten typický vodorovný šev vzniklý tvářením výbuchem. Ale to jsou jen detaily. :D
Milan.D.

Příspěvekod Mcx » ned 01 zář, 2024 9:51 am

Milan.D. píše:Určitě spolu mohou jezdit
potvrzuji - mohou
zprava - 3x Roco, pak Bramos 451, pak 3D tisk 495 a pak zase Roco 451.1, samozřejmě Bramos upravený, Roco taky - horní plocha rakve
Raj_21.jpg
Mcx

Příspěvekod Čouda » pon 01 zář, 2025 6:57 am

Ahoj!
Já jsem toto téma nakousnul už v jiném vláknu, ale asi bude lepší to řešit zde.
Tillig v TT vydal novinku - Uacs BTK BeToniKa. Je to dvojset a oba vozy mají podvozky Y25. Já bych si to však raději ověřil na nějaké fotografií. Na internetu lze dohledat pouze jedna fotografie a tam je v podvozcích rozpor. Kolik měla firma BTK v majetku vozu Uacs. Věděl by někdo?
Děkuju, Míra
TT V. epocha // H0 IV. epocha.
Čouda

Příspěvekod Davca » pon 01 zář, 2025 2:36 pm

Čouda píše:Ahoj!
...
Kolik měla firma BTK v majetku vozu Uacs. Věděl by někdo?
Děkuju, Míra

Ahoj Míro,
zkus se optat přímo "na firmě" ... http://www.betonika.cz/rubriky/kontakt/
Když Tillig zveřejnil novinkové vozy Uacs Transportservisu Beroun a HOLCIMu, taky jsem moc nevěřil v zobrazené podvozky Y25 a tak se firmám napsalo. Odpověděli zástupci obou a potvrdili, že vlastní jen vozy s podvozky 26-2.8. Informace se pak přeposlaly do České Lípy a Sebnitz aby náhodou nevznikl nějaký "Rajkový" paskvil. 8)
Stejně tak jsem se před několika lety dotazoval na množství vozů Uacs firmy FATRA. Také mi dorazila odpověď s tím, že vlastní vozy dva a jejich modely s patřičnými čísly již vyráběla fa. LOCO a nedávno i IGRA.

Ale víš co, jdu tam napsat a zkusit štěstí ... . :D

David
Davca

Příspěvekod Čouda » pon 01 zář, 2025 10:49 pm

Ahoj!
Děkuju za odpověď. Chtěl jsem dělat přestavbu, ale Tillig mile potěšil. V nejhorším vyměním podvozky. Ale určitě by bylo žádoucí, kdyby to vyrobili správně. Děkuju za vznesení dotazu a jsem zvědav na odpověď. Ani nevím, kolik vozů BTK mělo. Řekl bych, že jich moc nebylo.

OT: Je možné, že se známe z prostředí MSTS?

Mira.
Čouda

Příspěvekod Davca » úte 02 zář, 2025 12:28 pm

Čouda píše:Ahoj!
...
OT: Je možné, že se známe z prostředí MSTS?

Mira.

Zdravím,
není to možné, ale jisté. Ono na hlášku typu "To potřebujeme (3D model) !!!" se ani po mnoha letech nezapomíná a v merku Tě mám i coby kolegu od Carga. :)
Nějaké dotazy jsem tedy na vedení BETONIKy zaslal, tak uvidíme. Mám zato, že vozy již nevlastní ani neprovozují železniční přepravu, tak to bude spíše o štěstí na člověka, který ty doby ve firmě zažil. Psal jsem ještě p. Kolmačkovi, jehož rajónem je právě "Tovačovka" a ten mi ještě v noci poslal tři snímky. Jeden je ten profláknutý z webu či obtisků p. Jirana ( podvozky 26-2.8 ) a dva další, které zachycují soupravu vozů v areálu fy. TOPOS v Tovačově. Snímky byly sice pořízeny podle všeho na kinofilm zpoza betonové zdi a za typicky podzimního či jarního oblačného až mlhavého počasí, ale dle počtu "cibulí" jde o čtyři vozy. Minimální počet čtyř vozů bych tak považoval za potvrzený. Podvozky vidět nejsou.
Jestliže ale Tillig modely vozů vyrobí, mám zato, že jejich výrobu někdo doporučil a měl by výrobci dodat alespoň správná čísla vozů. Otázkou je, zda se někdo takový ozve a vše veřejně upřesní. To, že výrobce modelu pak zprzní typy podvozků je věcí jinou. Ostatně, i v případě "Rajek" Transportservisu Beroun mi z České Lípy dorazila odpověď, že se věc tedy ještě ověří, ale výrobce by měl mít k dispozici fotografie skutečných vozů a tak by měl být model vozu dle skutečné předlohy. Očividně se ale při pohledu na obrázek modelu vozu v katalogu někde stala chyba. V případě vozů Uacs BTK je sice veřejně k mání zřejmě jen jeden snímek, ale osobně bych předpokládal podvozky typu 26-2.8 u všech kousků. Mé předpoklady bez více fotografií či potvrzení bývalého majitele ale výrobci modelu zasílat nebudu. Možná snad jen nevinný dotaz, zda jsou podvozky v náhledu na model ty pravé a správné. :)
V případě vozů Raj/Uacs ale budou více vědět osoby zřejmě nejpovolanější - "Mcx" a "cer.t".

David
Davca

Příspěvekod Čouda » úte 02 zář, 2025 9:15 pm

Děkuji za email a za vycerpavajici odpověď. Pod vozy Uacs s CZ provozovatelem jsou podvozky Y25 raritou. To jsem spíše viděl podvozky DB. Dokonce i vůz ČMC je má. A možná ne jeden.
Svět je malej. Prošel jsem hodně firem. Už i to Cargo je minulostí. Situace ve firmě není dobrá a tak jsem se vrátil do lůna mých železničních začátku - k ČD. A jsem nadmíru spokojen.
K zastihnutí bývám na modulových setkáních TT. Teď se to ustálilo na Jaroměř a Letohrad. Chtěl bych víc, ale snad časem.. Jinak s klubem máme výstavy Pecky, Trutnov, Líbeznice a někdy i jinde.
Doby msts byly bouřlivé. Z větší části šlo o tvrdou recesi, která střídala střípky věcných připomínek. Dneska si modelují pro radost TT vláčky, v klubu i něco H0. Jsem otcem a táhne mě na 40.
Uvidíme, co poví z Tilligu dovoluji si vyjádřit téměř jistotu, že vozy BTyk měly podvozky 26-2.8.
Míra.
Čouda

Příspěvekod Davca » stř 03 zář, 2025 12:45 pm

Zdravím,
dle odpovědi zástupce fy. Tillig budou podzimní novinkové modely vozů Uacs "BTK" ve velikosti TT (kat. č. 01115) vybaveny podvozky typu 26-2.x a nikoli v katalogu chybně uvedenými podvozky typu Y25. Takže nezbývá nic jiného než věřit a doufat. 8)

David
Davca

Příspěvekod Milan.D. » sob 20 zář, 2025 10:44 am

Dostal jsem od kamaráda za nějakou protislužbu Rajku od Bramosu a jelikož mi neseděla do epochy sedmdesátých let, mohl jsem ji buď prodat, nebo předělat. Obtisky jsem ještě nějaké vyštrachal, dokonce i nějaké plechy, takže jsem se rozhodl pro přestavbu. Největší problém byl vůz rozdělat, protože byl slepený opravdu poctivě. Doplnil jsem jen nějaké drobnosti, leptané díly a celý vůz přestříkal. Celé jsem to vlastně dělal proto, abych vyzkoušel přípravek Vallejo chipping medium, ke znázornění oloupaných nánosů přepravovaných hmot. Nakonec to vypadá docela dobře. :D
Přílohy
DSCN2741.JPG
DSCN2739.JPG
Milan.D.

Příspěvekod kapmor » pon 22 zář, 2025 7:25 am

pěkné, zajímal by mě postup použití toho přípravku. díky
TT - V. epocha
kapmor

Příspěvekod marian_r » pon 22 zář, 2025 8:36 am

kapmor píše:pěkné, zajímal by mě postup použití toho přípravku. díky

https://www.youtube.com/results?search_ ... ing+medium
marian_r

Příspěvekod Milan.D. » pon 22 zář, 2025 3:14 pm

Tak marian_r už vlastně odpověděl za mne, takových videí se dá najít na netu spousta. Důležité je říct, že to funguje pouze s vodu ředitelnými barvami. Celý model je nastříkaný syntetickými barvami (žlutá, zelená, černá) a následně vše zalakováno lesklým lakem. Potom nastříkáno přípravkem chipping medium a po zaschnutí nastříkáno bílou vodovkou Lifecolor. Po zaschnutí to odírám navlhčeným štětcem dle potřeby, poté opět zalakuji čirým lakem a dál patinuji opět syntetikou, olejovkami a suchým pigmentem.
Milan.D.

Příspěvekod kapmor » úte 23 zář, 2025 9:13 am

díky, oboum, videa a použití jako takové znám, jen jsem si chtěl upřesnit použití u té patiny, to že je model v syntetikách lecos vysvětluje. Používám na stříkání baervy od valleja, tak si nejsem jist, co by to provedlo, kdybych to chtěl provézt na modelu zalakovaným lakem od valleja. abych pak tím štětcem nesundával i tu barvu pod tím, která by měla zůstat.
TT - V. epocha
kapmor

Příspěvekod marian_r » úte 23 zář, 2025 10:09 am

Vyskúšať na kúsku HPS, ale ja zvyknem striedať email a akryl.
marian_r

Příspěvekod Zlámalík » úte 23 zář, 2025 11:52 am

kapmor píše:díky, oboum, videa a použití jako takové znám, jen jsem si chtěl upřesnit použití u té patiny, to že je model v syntetikách lecos vysvětluje. Používám na stříkání baervy od valleja, tak si nejsem jist, co by to provedlo, kdybych to chtěl provézt na modelu zalakovaným lakem od valleja. abych pak tím štětcem nesundával i tu barvu pod tím, která by měla zůstat.

Mně se na tyhle účely osvědčilo použít PU lak Vallejo. Dodělám lakování akrylem, na to jde vrstva lesklého PU, obtisky, další PU, pak podle potřeby matný/ultramatný PU a patina.
Pozor, musí se to nechat aspoň den vyschnout, jinak se odlepí od podkladu.
Ten mat používám i na základní nástřik továrních modelů, když je chci patinovat - akryl by na tom nedržel, tohle drží krásně.
Výhoda - vše vodou ředitelné.
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

PředchozíDalší

Zpět na Stavba osobních a nákladních vozů