SUSI / Train Bus - Jak přidat funkce do lokomotivy

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

SUSI / Train Bus - Jak přidat funkce do lokomotivy

Příspěvekod fulda » čtv 11 zář, 2025 7:47 am

Obrázek
Ahoj,

trochu jsem spamoval v TOMHLE vlákně, ale asi by mohlo být praktické založit vlastní vlákno.

S tím jak se zvětšují technické možnosti, zvětšují se nároky na počet funkcí, které lze v lokomotivě ovládat. DCC podporuje 68 funkcí, je ale poměrně těžké si představit, že by konektor dekodéru měl 68 pinů. Již v dávných dobách firma Dietz Elektronik GmbH vytvořila specifikaci pro Serial User Standard Interface - SUSI, která umožňuje efektivně pracovat s funkcemi na desce lokomotivy. Tuto specifikaci aktivně rozvíjí RailCommunity pod označením RCN-600, stejně tak jako NMRA pod označením S-9.4.1 (aktuálně v připomínkovém řízení). Největší slávu toto rozhraní zaznamenalo v době externích zvukových dekodérů, ale i dnes je velmi dobře a lehce použitelné. V současné době se poměrně často setkáváme s označením Train Bus.

Já jsem v rámci nějaké výukové aktivity udělal příkladovou knihovnu pro Arduino, která ukazuje implementaci podřízeného dekodéru s použitím mimořádně levného procesoru CH32V003 od firmy WCH (pro zajímavost, cena procesoru začíná už na dvou korunách za kus). Procesor se dá koupit v prostorově efektivním pouzdře QFN20, které je vhodné do lokomotiv menších měřítek (klidně i do N), nebo třeba v pouzdře TSSOP20, které se zase velmi dobře zpracovává v domácích podmínkách. Součástí knihovny je i několik příkladů použití, včetně příkladu funkčního dekodéru, který ukazuje jak lze vytvořit dekodér s několika funkčními výstupy a to buď přímo a nebo směrové závislé.

Myslím, že by to mohlo být zajímavé zejména ve spojení s alternativními boardy do lokomotiv, pokud si přímo výrobce netroufá na osazování pokročilé elektroniky.

Pokud tato problematika snad někoho zajímá, dejte vědět.

Ilustrační schéma základního dekodéru:
Obrázek
K takovému procesoru lze be větších potíží připojit až devět funkčních výstupů.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Re: SUSI / Train Bus - Jak přidat funkce do lokomotivy

Příspěvekod Zlámalík » čtv 11 zář, 2025 7:59 am

Díky, mně se to líbí. Koukal jsem na to, už jak jsi začal. Když by se povedlo udělat nějakou mikrodestičku, aby se dala někam vklínit, bylo by to supr. Protože nová patice E24 je fajn, ale doma nezapájitelná a navíc, tohle by nkde pomohlo i do starších strojů jako retrofit.
Výstupy toho procesoru jsou předpokládám logické, tedy nějaký miliampér dají?
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod fulda » čtv 11 zář, 2025 8:39 am

Udělat destičku je pochopitelně dobrý nápad a z různých důvodů jí budu dělat.
Je trochu otázka, jak má taková destička vypadat? Už v minulosti jsem udělal třeba TUHLE destičku.
Ta je sice hezká na ukazování, ale řada odporů a ledek tu destičku celkem zásadně zvětší. Takže by možná stálo za to se nad problematikou zamyslet a udělat jí nějak jinak, aby byla použitelná pro praktické použití. To samé platí pro použité konektory.
fulda

Příspěvekod Zlámalík » čtv 11 zář, 2025 9:48 am

To bude chtít tak do velikosti dekodéru... 20 x 12 mm max. Procesor, ochranné rezistory, pájecí plošky. Hotovo.
Abys to mohl nacpat pod dekodér v patici nebo to nalepit jako druhé patro na něj - pro podobné ptákoviny...
Zlámalík

Příspěvekod fulda » čtv 11 zář, 2025 11:44 am

Tak tím se to moc nezjednodušilo. Tohle vůbec není odpověď na to, jak pracovat s konektorama a tak dále, Ale ono je to vlastně celkem jedno, stejně nemám žádný zájem takové zařízení vyrábět a prodávat, tak si asi nakonec udělám zase jen příklad vhodný na předvádění.
fulda

Příspěvekod Zdenek Valter » čtv 11 zář, 2025 12:05 pm

Fuldo Díky!
Zkusím to použít ve svém projektu osvětlení soupravy.
Zdenek Valter

Příspěvekod Zlámalík » čtv 11 zář, 2025 12:07 pm

No já tady nejsem od toho, abych něco zjednodušoval, naopak :lol:
Vidím to jinak - pro malá měřítka máš konkurenci v podobě třeba Zimo MX 685 (8 výstupů, 20x11 mm), MX 675V (12 výstupů, 25x15 mm). Je šance to udělat menší? To asi ne, už tohle je na hraně. Navíc, využitím SUSI přijdeš obvykle o dva logické výstupy na základním dekodéru. Tedy "cílovka" je někdo, kdo na to má místo, nechce do toho dávat moc peněz, ale nevadí mu si s tím pohrát.
Zlámalík

Příspěvekod Zdenek Valter » čtv 11 zář, 2025 12:18 pm

Ještě ze zeptám, zda je možné připojit na SUSI více ch32v003?
Zdenek Valter

Příspěvekod fulda » čtv 11 zář, 2025 12:20 pm

Zdenek Valter píše:Ještě ze zeptám, zda je možné připojit na SUSI více ch32v003?

SUSI podporuje 3 paralelní slave zařízení, takže ano, lze připojit 3.
fulda

Příspěvekod Zdenek Valter » čtv 11 zář, 2025 12:31 pm

fulda píše:
Zdenek Valter píše:Ještě ze zeptám, zda je možné připojit na SUSI více ch32v003?

SUSI podporuje 3 paralelní slave zařízení, takže ano, lze připojit 3.

Díky!
Zdenek Valter

Příspěvekod fulda » čtv 11 zář, 2025 12:36 pm

Zlámalík píše:Vidím to jinak - pro malá měřítka máš konkurenci v podobě třeba Zimo MX 685 (8 výstupů, 20x11 mm), MX 675V (12 výstupů, 25x15 mm). Je šance to udělat menší? To asi ne, už tohle je na hraně. Navíc, využitím SUSI přijdeš obvykle o dva logické výstupy na základním dekodéru. Tedy "cílovka" je někdo, kdo na to má místo, nechce do toho dávat moc peněz, ale nevadí mu si s tím pohrát.

To není úplně přesné. Dvě součástky procesor má footprint 3.2x3.2 mm a stabilizátor 3.6x2.9 mm. Takže pokud použiji technologii jakou jsou poskládané dekodéry, tak na velikost 10x10 musím dostat úplně všechno.
Pochopitelně, maximální užitek dostaneš, pokud integruješ SUSI slave přímo na desku mainboardu z lokomotivy. Tím docílíš toho, že můžeš součástky rozmístit jak potřebuješ. A kde potřebuješ, tam si dáš vhodné tranzistory, kde máš jen LEDky, tam si necháš jen LEDky. Tím se ti taky vyřeší problém s konektorem, protože použiješ prostě konektor do mainboardu.
fulda

Příspěvekod Zlámalík » čtv 11 zář, 2025 5:30 pm

fulda píše:Dvě součástky procesor má footprint 3.2x3.2 mm a stabilizátor 3.6x2.9 mm.

Aha! Tak to jsem koukal na něco jiného, přehlédl jsem verzi v pouzdře QFN20. Tím pádem beru poznámku zpět a souhlas, to se vejde. No, pak to začíná být zajímavý.
Zlámalík

Zpět na DCC v praxi