Podklady pro stavbu vozů Uacs (Raj )

Stavba a přestavba nákladních a osobních vozů všech velikostí. Návody, praxe, materiály, postupy a další.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Podklady pro stavbu vozů Uacs (Raj )

Příspěvekod Milan.D. » sob 31 srp, 2024 11:45 am

Určitě spolu mohou jezdit, mám od obou výrobců několik kusů. Lepty nabízí více výrobců, já je mám od Detailu, tam je o proti jiným sadám i zábradlí brzdařské plošiny. Obtisky na tento typ nabízí Bramos ale i jiní výrobci např. p. Jiran a další. Počítám s tím že vozy od obou výrobců budou jezdit spolu v soupravě, podle mne jsou u obou proporce v pořádku, největší viditelné rozdíly jsou v provedení nádob, např. viditelné svary u Roca, ale zase tam chybí ten typický vodorovný šev vzniklý tvářením výbuchem. Ale to jsou jen detaily. :D
Milan.D.

Příspěvekod Mcx » ned 01 zář, 2024 9:51 am

Milan.D. píše:Určitě spolu mohou jezdit
potvrzuji - mohou
zprava - 3x Roco, pak Bramos 451, pak 3D tisk 495 a pak zase Roco 451.1, samozřejmě Bramos upravený, Roco taky - horní plocha rakve
Raj_21.jpg
Mcx

Příspěvekod Čouda » pon 01 zář, 2025 6:57 am

Ahoj!
Já jsem toto téma nakousnul už v jiném vláknu, ale asi bude lepší to řešit zde.
Tillig v TT vydal novinku - Uacs BTK BeToniKa. Je to dvojset a oba vozy mají podvozky Y25. Já bych si to však raději ověřil na nějaké fotografií. Na internetu lze dohledat pouze jedna fotografie a tam je v podvozcích rozpor. Kolik měla firma BTK v majetku vozu Uacs. Věděl by někdo?
Děkuju, Míra
TT V. epocha // H0 IV. epocha.
Čouda

Příspěvekod Davca » pon 01 zář, 2025 2:36 pm

Čouda píše:Ahoj!
...
Kolik měla firma BTK v majetku vozu Uacs. Věděl by někdo?
Děkuju, Míra

Ahoj Míro,
zkus se optat přímo "na firmě" ... http://www.betonika.cz/rubriky/kontakt/
Když Tillig zveřejnil novinkové vozy Uacs Transportservisu Beroun a HOLCIMu, taky jsem moc nevěřil v zobrazené podvozky Y25 a tak se firmám napsalo. Odpověděli zástupci obou a potvrdili, že vlastní jen vozy s podvozky 26-2.8. Informace se pak přeposlaly do České Lípy a Sebnitz aby náhodou nevznikl nějaký "Rajkový" paskvil. 8)
Stejně tak jsem se před několika lety dotazoval na množství vozů Uacs firmy FATRA. Také mi dorazila odpověď s tím, že vlastní vozy dva a jejich modely s patřičnými čísly již vyráběla fa. LOCO a nedávno i IGRA.

Ale víš co, jdu tam napsat a zkusit štěstí ... . :D

David
Davca

Příspěvekod Čouda » pon 01 zář, 2025 10:49 pm

Ahoj!
Děkuju za odpověď. Chtěl jsem dělat přestavbu, ale Tillig mile potěšil. V nejhorším vyměním podvozky. Ale určitě by bylo žádoucí, kdyby to vyrobili správně. Děkuju za vznesení dotazu a jsem zvědav na odpověď. Ani nevím, kolik vozů BTK mělo. Řekl bych, že jich moc nebylo.

OT: Je možné, že se známe z prostředí MSTS?

Mira.
Čouda

Příspěvekod Davca » úte 02 zář, 2025 12:28 pm

Čouda píše:Ahoj!
...
OT: Je možné, že se známe z prostředí MSTS?

Mira.

Zdravím,
není to možné, ale jisté. Ono na hlášku typu "To potřebujeme (3D model) !!!" se ani po mnoha letech nezapomíná a v merku Tě mám i coby kolegu od Carga. :)
Nějaké dotazy jsem tedy na vedení BETONIKy zaslal, tak uvidíme. Mám zato, že vozy již nevlastní ani neprovozují železniční přepravu, tak to bude spíše o štěstí na člověka, který ty doby ve firmě zažil. Psal jsem ještě p. Kolmačkovi, jehož rajónem je právě "Tovačovka" a ten mi ještě v noci poslal tři snímky. Jeden je ten profláknutý z webu či obtisků p. Jirana ( podvozky 26-2.8 ) a dva další, které zachycují soupravu vozů v areálu fy. TOPOS v Tovačově. Snímky byly sice pořízeny podle všeho na kinofilm zpoza betonové zdi a za typicky podzimního či jarního oblačného až mlhavého počasí, ale dle počtu "cibulí" jde o čtyři vozy. Minimální počet čtyř vozů bych tak považoval za potvrzený. Podvozky vidět nejsou.
Jestliže ale Tillig modely vozů vyrobí, mám zato, že jejich výrobu někdo doporučil a měl by výrobci dodat alespoň správná čísla vozů. Otázkou je, zda se někdo takový ozve a vše veřejně upřesní. To, že výrobce modelu pak zprzní typy podvozků je věcí jinou. Ostatně, i v případě "Rajek" Transportservisu Beroun mi z České Lípy dorazila odpověď, že se věc tedy ještě ověří, ale výrobce by měl mít k dispozici fotografie skutečných vozů a tak by měl být model vozu dle skutečné předlohy. Očividně se ale při pohledu na obrázek modelu vozu v katalogu někde stala chyba. V případě vozů Uacs BTK je sice veřejně k mání zřejmě jen jeden snímek, ale osobně bych předpokládal podvozky typu 26-2.8 u všech kousků. Mé předpoklady bez více fotografií či potvrzení bývalého majitele ale výrobci modelu zasílat nebudu. Možná snad jen nevinný dotaz, zda jsou podvozky v náhledu na model ty pravé a správné. :)
V případě vozů Raj/Uacs ale budou více vědět osoby zřejmě nejpovolanější - "Mcx" a "cer.t".

David
Davca

Příspěvekod Čouda » úte 02 zář, 2025 9:15 pm

Děkuji za email a za vycerpavajici odpověď. Pod vozy Uacs s CZ provozovatelem jsou podvozky Y25 raritou. To jsem spíše viděl podvozky DB. Dokonce i vůz ČMC je má. A možná ne jeden.
Svět je malej. Prošel jsem hodně firem. Už i to Cargo je minulostí. Situace ve firmě není dobrá a tak jsem se vrátil do lůna mých železničních začátku - k ČD. A jsem nadmíru spokojen.
K zastihnutí bývám na modulových setkáních TT. Teď se to ustálilo na Jaroměř a Letohrad. Chtěl bych víc, ale snad časem.. Jinak s klubem máme výstavy Pecky, Trutnov, Líbeznice a někdy i jinde.
Doby msts byly bouřlivé. Z větší části šlo o tvrdou recesi, která střídala střípky věcných připomínek. Dneska si modelují pro radost TT vláčky, v klubu i něco H0. Jsem otcem a táhne mě na 40.
Uvidíme, co poví z Tilligu dovoluji si vyjádřit téměř jistotu, že vozy BTyk měly podvozky 26-2.8.
Míra.
Čouda

Příspěvekod Davca » stř 03 zář, 2025 12:45 pm

Zdravím,
dle odpovědi zástupce fy. Tillig budou podzimní novinkové modely vozů Uacs "BTK" ve velikosti TT (kat. č. 01115) vybaveny podvozky typu 26-2.x a nikoli v katalogu chybně uvedenými podvozky typu Y25. Takže nezbývá nic jiného než věřit a doufat. 8)

David
Davca

Předchozí

Zpět na Stavba osobních a nákladních vozů