kompresor pro airbrush

Zkušenosti, tipy, ceny, informace a další.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H.

kompresor pro airbrush

Příspěvekod kapmor » stř 27 srp, 2025 9:29 am

zdravím kolegové, přicházím s otázkou lehce zvláštní. Měl by někdo nějaký tip na kompresor použitelný pro airbrush a zároveň na takové občasné menší práce po dílně (nafoukat kola, ofouknout plac, ...)???
TT - V. epocha
kapmor

Re: kompresor pro airbrush

Příspěvekod marian_r » stř 27 srp, 2025 9:39 am

Ja používam prastarý Sintec SA-46, je to chladničkový kompresor s tlakovým regulátorom a olejovým filtrom.
https://www.airbrushmagazin.cz/index.ph ... ro-modelae
Airbrushh, bicykel, ofukovanie (fotoaparátu).
marian_r

Příspěvekod Fefu » stř 27 srp, 2025 10:12 am

Já si nedávno koupil tento https://www.airbrushcentrum.cz/olejovy-kompresor-sil-air-20-d-15-d-id-119069
výhoda těch olejových kompresorů, že jsou opravdu tiché. Můžu ho zapnout klidně i o půlnoci v paneláku.
TT v paneláku 10800x7050 mm
DR5000,Z21
Fefu

Příspěvekod rawen » ned 31 srp, 2025 11:01 am

Mně to přijde jako ode zdi ke zdi.
Na jednu stranu starej ledničák, který se snad už ani nedá sehnat a nevím, kdo by ho dnes bastlil samo-domo.
Na druhou stranu hračka, jejíž přednosti ospravedlňující cenovku (nejsa z paneláku) prostě nechápu.

Což tak nějaká ověřená druhá ruka anebo prachsprostá Fengda s dobrými recenzemi? Zvládla by občasný soustavnější chod ke zmíněným dílenským pracím?

Radek
rawen

Příspěvekod Zlámalík » pon 01 zář, 2025 9:42 am

Já se bojím, že i ty požadavky jsou trochu širší. Něco menšího a relativně tichého na airbrush, co ti vydrží vrnět pod stolem celý večer, nebude mít výkon na ofouknutí "placu" v dílně. Já mám Fengdu AS-189, ale zásobník je celkem malý a pro větší nároky bych asi mrknul do nabídky výrobců nářadí (DeWalt apod.)
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod kapmor » pon 01 zář, 2025 2:42 pm

takže to vypadá docela zapeklitě. Buď si koupit 2 kompresory (větší do garáže a druhej na airbrush), což cenově vyjde přijatelněji než zmiňovaný kompresor kolegy fefu. Na tichej chod se tolik ohlížet nemusím, nejsem z paneláku, i když... . Alternativa trochu extrémní koupit větší kompresor do garáže a nějak si k němu přes odlučovač udělat spojku a natáhnout si vzduchové potrubí z garáže do modelárny, kde by byl vyveden ze zdi regulátor na pripojení hadičky. nebo stříkat v garáži, kde bych musel dát bacha abych nezasvinil auto a nevířil prach :D
třeba když se tak dívám po heurece, tak tohle by i mohlo splňovat což? https://kompresory.heureka.cz/black-dec ... ecifikace/
zas v té dílně po tom nechci moc.
TT - V. epocha
kapmor

Příspěvekod Fefu » pon 01 zář, 2025 2:50 pm

Přesně jak říkáš, také mám dva, v garáži klasický pístový hlučný orlík, ale za absolutní ticho a komfort jsem si rád připlatil. 8)
TT v paneláku 10800x7050 mm
DR5000,Z21
Fefu

Příspěvekod Zlámalík » úte 02 zář, 2025 7:49 am

B&D nebrat, předražená Čína. Bohužel, jejich sláva je dávno pryč.
Co tohle? Kompresor Scheppach
Zlámalík

Příspěvekod TTmili » úte 02 zář, 2025 8:23 am

Když se řeší kompresory, zkusím položit dotaz sem. Mám už delší dobu sestavený ledničkový kompresor s tlakovou lahví z malého hasičáku (cca 2kg, poměrně tenká hliníková lahev do které jsem si nechával vyřezat trubkový závit do mezikusu), vše je funkční, jen kompresor pořád spíná a vypíná, což už asi něco odneslo, a ne vždy se hned po doběhu dokáže kompresor znovu rozběhnout. I kvůli tomu, ale hlavně kvůli nejistotě v jaké kondici je ta hliníková lahev pokoukávám po novém vzdušnílu, ideálně třeba 10l, ale ceny mě dost odrazují. Nemá někdo tip kde něco sehnat? Nebo se spíš vyplatí pořídit nový (třeba 6kg) hasičák a znova si vyrobit mezikus, nebo přeřezat závit?
TT
DIGITÁL
Epocha: IV
Snažíme se dokonale napodobit skutečnou nedokonalost, má to význam?
TTmili

Příspěvekod kapmor » úte 02 zář, 2025 9:45 am

Zlámalík píše:B&D nebrat, předražená Čína. Bohužel, jejich sláva je dávno pryč.
Co tohle? Kompresor Scheppach

jojo vím, že doba slávy a kvality B&D je dávno pryč, spíš mě zaujal, že by neměl být moc hlučnej (snad). ten sheppach vypadá dobře, ale 100dB, už bude z modelárny slyšet víc než je schopná žena snýst :D teď mi padlo do oka při listování tohle Stanley
TT - V. epocha
kapmor

Příspěvekod michal_d » úte 02 zář, 2025 9:49 am

Dám do placu ještě jeden nápad domácí "stříkače". Osobně jsem se přes ledničkový kompresor dostal k žádnému kompresoru a už bych neměnil. Používám stlačené CO2. Mám 5kg svařovací láhev i s hodinami a pistoli honím tím. Výhoda naprostého ticha, plynulá regulace tlaku od nuly do nesmyslu. Žádné pulzování tlaku, žádný olej ani vlhkost, které by se musely odlučovat... Láhev s hodinami sice něco stojí a musí se dokupovat plyn, ale jeho spotřeba je minimální. Měl vydrží 5kg (300kč) na déle než rok a to modelařím spíš nadprůměrně často... Jediná nevýhoda je, když začíná docházet plyn v průběhu práce, ale když se lahev čas od času zváží a konci se občas koukne na manometr, tak se to dá uhlídat, aby se neskončilo v půlce...
michal_d

Příspěvekod Zlámalík » úte 02 zář, 2025 3:20 pm

To můžu doporučit, pro občasné stříkání plně vyhovující. Lahev 5 kg je lepší, měl jsem 2 kg a to chtělo přes sezónu občas doplnit. Mohl jsem ale stříkat doma i dlouho do noci.
Děti vyrostly, já změnil působiště a koupil kompresor :D
Zlámalík

Příspěvekod kapmor » úte 02 zář, 2025 5:07 pm

TTmili píše:Když se řeší kompresory, zkusím položit dotaz sem. Mám už delší dobu sestavený ledničkový kompresor s tlakovou lahví z malého hasičáku (cca 2kg, poměrně tenká hliníková lahev do které jsem si nechával vyřezat trubkový závit do mezikusu), vše je funkční, jen kompresor pořád spíná a vypíná, což už asi něco odneslo, a ne vždy se hned po doběhu dokáže kompresor znovu rozběhnout. I kvůli tomu, ale hlavně kvůli nejistotě v jaké kondici je ta hliníková lahev pokoukávám po novém vzdušnílu, ideálně třeba 10l, ale ceny mě dost odrazují. Nemá někdo tip kde něco sehnat? Nebo se spíš vyplatí pořídit nový (třeba 6kg) hasičák a znova si vyrobit mezikus, nebo přeřezat závit?

Co je špatně neporadím. ale pokud budeš kupovat na to hasičák, zajel bych do hasičských potřeb a určitě tam budou mít prázdné starší láhve, třeba by byli ochotní prodat i takto s kontrolou zda je v pohodě. Ale asi to neřeší problém kompresoru
TT - V. epocha
kapmor

Příspěvekod kapmor » úte 02 zář, 2025 5:10 pm

s tím CO2 je to zajímavý nápad zkusím se poptat, aj by se to dalo využít na čepování piva, další zajímavej návrh do placu? :D
TT - V. epocha
kapmor

Příspěvekod Zlámalík » úte 02 zář, 2025 9:38 pm

Kromě piva se to hodí i na doplňování CO2 do akvária. Tos myslel? :lol:
Zlámalík

Další

Zpět na Pomůcky a nářadí ke stavbě