Moduly (původní téma)

Vše co souvisí s moduly.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký

Re: Moduly (původní téma)

Příspěvekod Ivan » pát 22 srp, 2025 6:11 am

Pavel-HP píše:A při stěhování nesmí pršet, aby to náhodou nezvlhlo.

Zeptám se modulářů, protože mne otázka napadla již dříve. Jak řešíte různou vlhkost při stěhování? Bál bych se nějakého kroucení . Natora či lakuje někdo z vás komplet moduly i zespodu?
TTmini Jizerka III/IV ep. (1.3m2, DR5000, Z21 a MM) ... hlavně že mne to baví!
Ivan

Příspěvekod HonzaM » pát 22 srp, 2025 6:32 am

Ivan píše:
Pavel-HP píše:A při stěhování nesmí pršet, aby to náhodou nezvlhlo.

Zeptám se modulářů, protože mne otázka napadla již dříve. Jak řešíte různou vlhkost při stěhování? Bál bych se nějakého kroucení . Natora či lakuje někdo z vás komplet moduly i zespodu?

Pokud mluvím za sebe a své dosavadní zkušenosti, s vlhkostí která by mohla způsobit kroucení jsme se nesetkali. Za lijáku se nestěhuje, pár kapek za krátký časový úsek od vyložení do krytého prostoru nemůže způsobit navlhnutí, které by mohlo vést ke kroucení. Rámy modulů jsou z vícevrstvé překližky. Moduly neskladujeme v prostorách kde by mohlo být způsobeno vlhnuí.
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM

Příspěvekod prcek » pát 22 srp, 2025 6:38 am

Ivan píše:Zeptám se modulářů, protože mne otázka napadla již dříve. Jak řešíte různou vlhkost při stěhování? Bál bych se nějakého kroucení . Natora či lakuje někdo z vás komplet moduly i zespodu?

Já je natírám sportakrylem, nebo něčím podobným. Přeci jen část tvorby krajiny zahrnuje i mokré procesy. Osobně preferuju transparentní, protože se mi dřevo líbí, viděl jsem i bílé. Obecně je světlá barva výhodou, když tam člověk loví upadený drát atp.
Co se kroucení týká, překližka by měla být odolnější, než dřevěné latě. Mám zkušenost jen s ní. Stalo se mi, že se mi prohnuly už vyřezané díly, to jsem řešil sestavením tak, aby se prohnutí dvou dílů vzájemně kompenzovala. Při stěhování kroucení nepozoruju.
--
Všechno je snadné, než to zkusíš sám.
prcek

Příspěvekod Mcx » pát 22 srp, 2025 9:36 am

Tak vzhledem k tomu, že nám v bývalé klubovně Ubahn několikrát při vodovodních haváriiích natekla voda do modulů, moduly z překližky, tak mohu říci, že překližka je ok, té se nic nestane jediné co to odsere je MDF použitá na boky - nabobtná i když je natřená.
Stěhovali jsme rovněž za děště - před povodní z budovy do budovy taky bez škody či nějaké deformace.
Mcx

Příspěvekod Morris Zapp » pát 22 srp, 2025 10:05 am

Měl jsem co do činění se dvěma moduly, delší dobu skladovanými v nevhodném prostředí - ve vlhkém sklepě. Zkroutily se do vrtule, přesto ale šly bez problémů zašroubovat do layoutu, layout je pružný a snese hodně. Jinak při normálním zacházení s překližkovými moduly nepozoruju žádné tvarové změny.
TT, moduly, epocha III/IV
Morris Zapp

Příspěvekod Ivan » pát 22 srp, 2025 10:08 am

Děkuji všem za zkušenosti z praxe.
TTmini Jizerka III/IV ep. (1.3m2, DR5000, Z21 a MM) ... hlavně že mne to baví!
Ivan

Předchozí

Zpět na Moduly