Zlámalík píše:Já se zeptám asi blbě - k čemu to celé je? Dálkové ovládání kolejiště (nebo jiného technologockého procesu) s tím, že namísto posezení u kolejiště se skleničkou něčeho dobrého budu datlovat do notebooku a koukat na obrazovku? Se omlouvám, ale myslím, že pokus o odtržení modeláře od jím postaveného modelu se nevydaří. A mít to jako nabídku online kolejiště, přístupného pro ostatní - povede se eliminovat všechny možné závady a kolizní stavy, abych to mohl nechat běhat bez dozoru?
Máš naprostou pravdu ve všem co píšeš, autor tohoto vlákna zjevně nemá zkušenost s tím, jak modelová železnice funguje a co chtějí a potřebují modeláři.
Nechci nikomu můj následující pohled vnucovat, je to čistě osobní zkušenost. Postavil jsem kolejiště, použil jsem TrainController a naprogramoval tak, aby bylo možné stavět cesty. Následně jsem začlal programovat provoz vlaků. Bavilo mne to programovat, vlaky se rozjížděly, zastavovaly. Pak jsem nějaký čas sledoval, jak to hezky funguje. Začaly ovšem problémy, občas vlak vykolejil, odpojily se vozy nebo se vlak nerozjel kvůli špatnému kontaktu, následkem znečištěné koleje nebo koleček a další do něj narazil. A byl nutný náraz obsluhy. Ale i když všechno fungovalo, brzy mne přestalo bavit se dívat na stále se opakující se provoz. Další situací bylo když jsem chtěl zkoušet nový vlak. Otravovalo mne muset pro každě postavení cesty chodit k centrále (bylo to větší kolejiště s několika stanicemi. A brzy jsem zjistil, že se vyplatí mít u každé stanice místní ovladací panel s tlačítkovou volbou stavění cest. To co jsem postavil se automaticky “okopírovalo” na obrazovce Traincontrollerru.
Když ale přišla vnoučata, dívat se pasivně na kolejiště s automatickým provozem je za chvíli bavit přestalo. Nejlépe se jim líbilo mít každý svůj ovladač pro svůj vlak (ideálně Fred, každý svůj jen s adresou pro jeden jeho vlak). Je to ale větší kolejiště s dvolkolejnou tratí tvoŕící okruh..