Jednotky 460/560- EM/SM/N/Ř 488.0/487.0 v TT

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti TT (1:120).

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., radekkrupka

Jednotky 460/560- EM/SM/N/Ř 488.0/487.0 v TT

Příspěvekod Petr Barchánek » sob 09 srp, 2025 8:57 am

Ahoj, má tady někdo za sebou úspěšnou stavbu některé z těchto jednotek v TT dle postupu MM + odlitky Milana Tomka?

Včera jsem dostal od majitelky MM e-mail, že začaly opět fungovat, byť v jakémsi omezeném rozsahu, tak uvažuju, že bych to zkusil.

https://odlitkymodely.cz/odlitkyvelke/V ... %20460.jpg
http://www.modely-masinek.cz/navody_-po ... 60-bocnice
http://www.modely-masinek.cz/navody_-po ... -_-r-488_0
Petr Barchánek

Re: Jednotky 460/560- EM/SM/N/Ř 488.0/487.0 v TT

Příspěvekod radula63 » sob 09 srp, 2025 7:59 pm

Petr Barchánek píše:Včera jsem dostal od majitelky MM e-mail, že začaly opět fungovat...

Chyba, nikoliv od paní majitelky, ale nejspíš od pana majitele.
Pominu, co se u nich dělo, to je interní záležitost. Ne, nejsem s nimi nijak v kontaktu, jen co se ke mne doneslo.
Modely mašinek založil Pavel Špůra, pak to nechal napsat na svoji družku, posléze myslím, že manželku a nyní jsou stránky opět na pana Špůru.
http://www.modely-masinek.cz/kontakt
Majitel firmy :
Pavel Špůra
Česká 1645
Nová Paka
Raďula63
MPK - moduly plzeňského kraje
KŽM Praha 3
Psi štěkají, karavana jede dál
radula63

Příspěvekod Petr Barchánek » ned 10 srp, 2025 4:20 am

Sice to není úplně relevantní odpověď na můj dotaz, nicméně e-mail mi došel napsaný v ženském rodě, tak doufám, že se snad nějak dohodli jak dospělí lidi ku prospěchu věci.
Petr Barchánek

Příspěvekod Piiry » pon 03 lis, 2025 9:27 pm

Ahoj, já jsem neodolal a objednal dvě jednotky 460 v první vlně leptání hned po návratu MM. Jednu jednotku budu dělat pro sebe, druhou pro kamaráda.

Dle návodu to jde. Tam asi není moc co vymýšlet. Návod je zpracovaný moc pěkně.

Co mi ale vadí je přílišná zjednodušenost rámů vozů. To se pokusím trochu zachránit 3D tiskem, aby to nebyla zespodu taková placka.
Co ale zachránit nepůjde je přílišná šířka vozů. Tak jako je tomu u BTTB rychlíkáčů, které byly zjevně základem odlitků... Ale i tak to budou fešáci.
Další věc co mám v plánu dělat jinak je pravděpodobně pohon. Jako dárce orgánů nepoužiju V100, ale Herkula od Piko. Rám bude vlastní, hnaný jen jeden podvozek, tak snad se to utáhne Maximálně to bude slepá cesta... Herkul sedí rozvorem, ale průměr kol je trochu mimo, ale to by mohla skrýt maska.

Stavbu budu zahajovat cca někdy v prosinci až dodělám aktuálně rozdělané projekty. Jelikož chci, aby to bylo top, tak jsem již teď kontaktoval p.Vobořila a budeme pro to navrhovat DPS s DCC osvětlením pro všechny vozy. Uvidíme co všechno to bude umět. Ale jisté je, že bych chtěl zakomponovat zvukový dekodér a projekt od Jacka. Ozvučovat budu pouze jednu hlavu. Myslím, že si takováhle stavba zvuk zaslouží. Dělat budu obě jednotky světle šedé se světle modrým pruhem a červenými dveřmi (Unifik ČD - 1993 až 2009). Nevíte někdo, prosím, jaké odstíny RAL použít na tento nátěr?

Určitě se toho neboj a objednej.
TT, Moduly, Lenz DCC, Epocha V.
Piiry

Příspěvekod Jan+Bjoern » úte 04 lis, 2025 5:37 pm

Piiry píše:Ahoj, já jsem neodolal a objednal dvě jednotky 460 v první vlně leptání hned po návratu MM. Jednu jednotku budu dělat pro sebe, druhou pro kamaráda.

Dle návodu to jde. Tam asi není moc co vymýšlet. Návod je zpracovaný moc pěkně.

Co mi ale vadí je přílišná zjednodušenost rámů vozů. To se pokusím trochu zachránit 3D tiskem, aby to nebyla zespodu taková placka.
Co ale zachránit nepůjde je přílišná šířka vozů. Tak jako je tomu u BTTB rychlíkáčů, které byly zjevně základem odlitků... Ale i tak to budou fešáci.
Další věc co mám v plánu dělat jinak je pravděpodobně pohon. Jako dárce orgánů nepoužiju V100, ale Herkula od Piko. Rám bude vlastní, hnaný jen jeden podvozek, tak snad se to utáhne Maximálně to bude slepá cesta... Herkul sedí rozvorem, ale průměr kol je trochu mimo, ale to by mohla skrýt maska.

Stavbu budu zahajovat cca někdy v prosinci až dodělám aktuálně rozdělané projekty. Jelikož chci, aby to bylo top, tak jsem již teď kontaktoval p.Vobořila a budeme pro to navrhovat DPS s DCC osvětlením pro všechny vozy. Uvidíme co všechno to bude umět. Ale jisté je, že bych chtěl zakomponovat zvukový dekodér a projekt od Jacka. Ozvučovat budu pouze jednu hlavu. Myslím, že si takováhle stavba zvuk zaslouží. Dělat budu obě jednotky světle šedé se světle modrým pruhem a červenými dveřmi (Unifik ČD - 1993 až 2009). Nevíte někdo, prosím, jaké odstíny RAL použít na tento nátěr?

Určitě se toho neboj a objednej.

Coz takhle pouzit mensi kolecka, aby vas sedel i prumer?
Jan+Bjoern

Příspěvekod Piiry » úte 04 lis, 2025 8:38 pm

Jan+Bjoern píše:

Samozřejmě, že i nad tím přemýšlím, jak to udělat pokud možno co nejjednodušeji. Otázka je jaká, aby seděla na původní převody.
Osy z herkuláckého dvojkolí je plastová a v celku. Kolečko se z nich dá snadno stáhnout rukou. Pokud bych našel adekvátní náhradu, tak bych použil původní osku a nová kola o správném průměru.
Otvor v herkuláckém kolečku je tuším 2 mm, takže pouhé prohození disku za Modmullera (po rozebrání 8,3 koleček jako zdroje) nepřipadá v úvahu. Ten má bohužel osičku jen 1,5 mm. Leda disk převrtat. Bojím se ale, že pak bude šmajdat.

Nějaký nápad?
Piiry

Příspěvekod Jan+Bjoern » úte 04 lis, 2025 10:47 pm

Piiry píše:
Jan+Bjoern píše:

Samozřejmě, že i nad tím přemýšlím, jak to udělat pokud možno co nejjednodušeji. Otázka je jaká, aby seděla na původní převody.
Osy z herkuláckého dvojkolí je plastová a v celku. Kolečko se z nich dá snadno stáhnout rukou. Pokud bych našel adekvátní náhradu, tak bych použil původní osku a nová kola o správném průměru.
Otvor v herkuláckém kolečku je tuším 2 mm, takže pouhé prohození disku za Modmullera (po rozebrání 8,3 koleček jako zdroje) nepřipadá v úvahu. Ten má bohužel osičku jen 1,5 mm. Leda disk převrtat. Bojím se ale, že pak bude šmajdat.

Nějaký nápad?

Slo by tam dat komplet jine dvojkoli, z jine masiny? Ja jsem timto zpusobem "zmensil" prumer kol BR103 DB, kdyz jsem z ni delal Alco PA (to byl ale Tillig). Herkula vyzkouseneho nemam.
Jan+Bjoern

Příspěvekod Piiry » pon 10 lis, 2025 8:47 am

Jan+Bjoern píše:Slo by tam dat komplet jine dvojkoli, z jine masiny? Ja jsem timto zpusobem "zmensil" prumer kol BR103 DB, kdyz jsem z ni delal Alco PA (to byl ale Tillig). Herkula vyzkouseneho nemam.

To by byla nejlepší varianta. Otázka je zda tam něco bude sedět. Chtěl bych zkusit osadit kolečka z Bardotky/Brejlovce MTB. Ty jsou i cenově celkem přijatelné. Otázka je zda si s tím dělat vyloženě vrásky, protože Herkules má 9,1 mm. A má to mít 8,3 mm. Ale jasně, když už se to dělá, tak pořádně.

Nicméně, podařilo se mi dohledat odstíny v RAL:
Skříň - RAL 5015 modř nebeská a RAL 7035 světle šedá
Střecha a pojezd - RAL 7002 olivově šedá
Sběrače - RAL 7005 myší šeď
Boční dveře - RAL 2002 krvavě oranžová
Piiry

Zpět na Velikost TT (komunita TT)